Alerta medicala! O bacterie periculoasa ameninta lumea intreaga
E rezistenta la mai toate antibioticele si a fost descoperita in spitalele din Marea Britanie, fiind adusa de persoane care au calatorit in Asia de Sud. Un studiu recent arata ca exista riscul raspandirii ei la nivel mondial.
Bacteria, care produce enzima de tip "New Delhi metalo-beta-lactamaza" (NDM-1), a fost identificata prima data in 2008, de profesorul Timothy Walsh, la un pacient suedez care fusese tratat in India.
NDM-1 rezista practic la toate tipurile de antibiotice, inclusiv la carbapenem, folosit de obicei in cazuri de infectii grave.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Enzima "New Delhi Metallo - 1" sau, mai scurt, "NDM-1" se "ataseaza" de alte bacterii, pe care le face rezistente la antibiotice. Printre acestea se numara cele care produc tuberculoza, holera si infectiile urinare.
Pana acum, medicii britanici au numarat aproape 50 de cazuri. Majoritatea sunt pacienti intorsi din Asia, unde au suferit interventii chirurgicale.
Potrivit unui scenariu sumbru, bacteria ar putea produce infectii periculoase, extrem de contagioase si greu, daca nu imposibil, de tratat. Expertii au toate motivele sa fie ingrijorati.
"Cu acest gen de bacterie, practic am epuizat antibioticele. Doar doua tipuri de antibiotice o pot combate, iar unul nu a fost foarte eficient. Nu vor mai exista antibiotice disponibile in urmatorii zece ani. Daca se va permite perpetuarea acestor infectii fara tratamente adecvate, vom asista la o anumita mortalitate", avertizeaza autorii studiului.
Cel putin 44 de cazuri de NDM-1 au fost depistate in statul indian Tamil Nadu, 26 in statul Haryana, precum si in Bangladesh si Pakistan. Astfel de cazuri au fost depistate si in Statele Unite, Olanda, Australia si Canada, la persoane care beneficiasera de servicii medicale in India.