The Telegraph: Strategia Rusiei pentru a dezbina UE. Tarile europene unde Kremlinul a infiltrat mai multe partide

Ultimul update: Joi 21 Ianuarie 2016 07:02
Data publicarii: Luni 18 Ianuarie 2016 18:36
Categorie: Internaţional
rusia

Serviciile secrete americane au initiat o investigatie cu privire la infiltrarea de catre Rusia a unor partide politice europene prin intermediul finantarilor oferite ilegal in ultimul deceniu, scrie The Telegraph.

Conform The Telegraph, directorul comunitatii serviciilor de informatii din SUA (DNI), James Clapper, a fost insarcinat de Congresul american sa efectueze o astfel de investigatie. Demersul ilustreaza temerile crescande la Washington cu privire la determinarea Moscovei de a exploata disensiunile deja existente intre statele europene pentru a submina astfel proiectul scutului antiracheta si a obtine anularea sanctiunilor impuse Moscovei in urma destabilizarii Ucrainei.

Potrivit publicatiei britanice, si la Londra unii inalti responsabili guvernamentali considera ca in prezent in Europa se desfasoara “un nou razboi rece”, iar anvergura si forta actiunilor Rusiei in aceasta confruntare sunt subestimate.

Un raport intitulat “Activitatea de influenta a Rusiei”, consultat de The Telegraph, semnaleaza operatiuni de influenta desfasurate de serviciile secrete ruse in Franta, Olanda, Ungaria, Austria si Republica Ceha.

Pe langa cercetarea posibilei finantari a unor partide politice, investigatia serviciilor secrete americane va avea in vedere si identificarea unor operatiuni menite sa alimenteze opozitia fata de scutul antiracheta, precum si sabotarea unor initiative prin care UE, in prezent dependenta energetic de Rusia, ar dori sa gaseasca surse alternative de aprovizionare cu energie.

Printre partidele banuite ca ar fi fost finantate de Rusia se numara in special cele de extrema-dreapta, precum Jobbik in Ungaria, Zorii Aurii in Grecia, Liga Nordului in Italia sau Frontul National in Franta, acesta din urma primind anul trecut un imprumut de noua milioane de euro din partea unei banci ruse.

In articolul din The Telegraph se subliniaza legaturile extinse ale Rusiei in Austria, dar si dorinta Moscovei de a influenta evolutiile politice in Marea Britanie, mai ales in perspectiva referendumului cu privire la ramanerea in UE.

Conform acestei publicatii, alegerea lui Jeremy Corbyn la conducerea Partidului Laburist ar fi vazuta de Rusia drept o oportunitate pentru a slabi Europa. In sprijinul acestei ultime teorii este evocata si prezentarea exhaustiva a campaniei lui Corbyn de catre postul Russia Today, iar desemnarea lui la conducerea laburistilor a fost calificata de ambasadorul Rusiei la Londra drept un “progres major”, diplomatul rus amintind ca noul lider laburist considera ca NATO si-a pierdut ratiunea de a exista dupa terminarea Razboiului Rece.

Potrivit lui Igor Sutyagin, expert in probleme ruse la Royal United Services Institute, in prezent propaganda Rusiei este foarte activa si capata trasaturile unui “razboi hibrid”. “Campania Rusiei se desfasoara intr-o zona gri, sub acoperire - uneori si legal - pentru a evita ripostele politice, dar cu obiectivul clar de a slabi determinarea Occidentului de a lupta” si pentru a alimenta indoielile cu privire la NATO, UE, scutul antiracheta si sanctiunile internationale impuse Rusiei, apreciaza expertul citat.

 

rusia Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Un medic nazist de 95 de ani, acuzat de 3.681 de crime. Care ar fi fost rolul sau in lagarul mortii de la Auschwitz

Un medic nazist de 95 de ani, acuzat de 3.681 de crime. Care ar fi fost rolul sau in lagarul mortii de la Auschwitz

Petro Porosenko si Klaus Iohannis

Ucraina, ”decepționată” după ce Klaus Iohannis și-a anulat vizita

Români, indieni şi nigerieni, sclavi pe o plantaţie din Italia

O navă care ducea migranţi spre România s-a scufundat în Marea Neagră

Alertă de erupţie vulcanică, în Indonezia. Mii de oameni evacuaţi

Un tânăr de 18 ani, inculpat pentru atacul de la metroul din Londra

Bilanț nou în Mexic: 273 de morți. Mărturiile românilor: "E ceva care îţi ridică părul pe mâini"

rostov

Doi morți și sute de evacuați după un incendiu într-un hotel din Rusia

Doi oficiali polonezi s-au vaccinat unul pe altul în public ca să promoveze imunizarea

Facebook va contribui la ancheta alegerilor americane. „Publicul merită să știe”

Un avion privat s-a prăbușit pe aeroportul din Istanbul și a fost cuprins de flăcări

Bandă de români, care ar fi comis 30 de jafuri, arestată în Franța

Liliane Bettencourt, cea mai bogată femeie din lume, a murit