Rusia: Pilotii polonezi, vinovati pentru accidentul aviatic de la Smolensk

×
Codul embed a fost copiat

Echipajul avionului la bordul caruia si-au pierdut viata presedintele polonez Lech Kaczynski, sotia acestuia si alti oficiali de rang inalt pe 10 aprilie 2010 e vinovat pentru accidentul aviatic care a zdruncinat o lume intreaga.

Cel putin asta sustine Rusia, care a dat miercuri raportul final asupra tragediei aviatice de anul trecut. Concluziile: echipajul aeronavei a fost slab organizat, iar acest lucru a dus prabusirea aeronavei.

Directoarea Comitetului interguvernamental de aviatie rusesti (MAK), Tatiana Anodina, a declarat ca avionul a incercat sa aterizeze in pofida „multiplelor informatii despre conditiile meteorologice neadecvate”.

Aceasta a subliniat ca proasta organizare a zborului, precum si pregatirea slaba a membrilor echipajului, au fost cauzele care au dus la tragedia aviatica.

AFP scrie ca oficialii polonezi prezenti in avionul prezidential au facut presiuni asupra echipajului sa aterizeze, in ciuda avertismentelor rusesti asupra conditiilor meteo. Inregistrarile audio arata ca membrii echipajului se temeau de reactia presedintelui polonez daca s-ar fi anulat aterizarea.

Citește și
Smolensk
Tragedia de la Smolensk, la un pas sa se repete
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Reactiile oficialilor polonezi la concluziile anchetei nu au intarziat sa apara. "Acest raport este un afront la adresa Poloniei. Aceasta este consecinta faptului ca ancheta a fost lasata pe mana rusilor. Raportul da vina pe piloti si pe Polonia, in mod unilateral si fara dovezi. Multe intrebari raman fara raspuns", a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul opozitiei conservatoare poloneze si fratele geaman al fostului presedinte Lech Kaczynski.

Rusia ii invita pe polonezi sa investeasca in complexul turistic de la Smolensk

In ciuda concluziilor anchetei, Rusia incearca sa „dreaga” un pic busuiocul: are de gand sa construiasca un complex turistic la Smolensk, locul unde s-a prabusit avionul prezidential.

Rusia a luat aceasta decizie motivand ca Smolensk a devenit o destinatie turistica, tot mai multe persoane mergand sa le aduca omagii celor 97 de persoane decedate in tragedia aviatica de pe 10 aprilie 2010.

Desi a acuzat echipajul polonez de tragedia aviatica, Rusia i-a invitat pe oamenii de afaceri din Polonia sa participe la dezvoltarea acestui complex turistic. Ba chiar si Ministerul Economiei din Polonia a fost invitat sa achizitioneze loturi de teren la Smolensk.

"Districtul Smolensk din Federatia Rusa a informat ambasada Poloniei din Moscova in legatura cu organizarea unei licitatii pentru cumpararea de terenuri in vederea construirii unor hoteluri", se arata intr-un comunicat al oficialilor rusi.

Tragedia aviatica din 10 aprilie 2010

In aeronava Tupolev 154 se aflau presedintele Lech Kaczynski, guvernatorul Bancii Centrale din Polonia, Slawomir Skrzypek, seful Statului Major Franciszek Gagor, dar si multi alti demnitari polonezi. Acestia se pregateau sa comemoreze implinirea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn, cand trupele sovietice au ucis 20.000 de ofiteri polonezi, prizonieri ai Armatei Rosii.

Avionul, care a decolat din Varsovia, a incercat sa aterizeze pe o ceata densa la Smolensk, insa a acrosat mai multi copaci, s-a prabusit si a luat foc. La bord se aflau 97 de persoane. Nu a existat niciun supravietuitor.

La bord trebuia sa fie si Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al presedintelui Kaczynski, care insa s-a razgandit si a luat o alta aeronava pentru a se deplasa spre Smolensk.

Sicriele cu trupurile presedintelui Lech Kaczynski si al sotiei sale Maria au fost depuse pe 11 aprilie la Palatul Prezidential din Varsovia, acolo unde polonezii au putut sa le aduca un ultim omagiu.

In Polonia s-a declarat doliu national timp de o saptamana, perioada in care tara si-a comemorat liderii. Si Uniunea Europeana a decretat pe 12 aprilie zi de doliu national.
Lech Kaczynski (18 iunie 1949 - 10 aprilie 2010) a fost presedintele Poloniei si co-presedintele partidului Dreptate si Justitie. Din 2002 si pana in 2005 a fost primarul Varsoviei, functie pe care a parasit-o in decembrie 2005, cand a fost ales presedinte.

Pe 5 iulie 2010 Bronislaw Komorowski a devenit noul presedinte al Poloniei.

Click aici pentru mai multe informatii despre tragedia de pe 10 aprilie 2010

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Prabusirea avionului prezidential la Smolensk, cauzata de 12 factori
Prabusirea avionului prezidential la Smolensk, cauzata de 12 factori

Prabusirea avionului prezidential polonez in aprilie, la Smolensk, in vestul Rusiei, a fost cauzata de 12 factori, a afirmat reprezentantul Poloniei in Comisia Interstatala de Aviatie , Edmund Klich, relateaza RIA Novosti.

Tragedia de la Smolensk, la un pas sa se repete
Tragedia de la Smolensk, la un pas sa se repete

Istoria s-ar fi putut repeta, duminica, la Smolensk. Insotita de rude ale victimelor, prima doamna a Poloniei a fost acolo ca sa marcheze sase luni de la teribilul accident al aeronavei prezidentiale.

Fragment din avionul prabusit la Smolensk prins la podoabele unei icoane
Fragment din avionul prabusit la Smolensk prins la podoabele unei icoane

Omagiu inedit pentru fostul presedinte polonez Lech Kaczynski. Un mic fragment din avionul cu care s-a prabusit la Smolensk, in aprilie, a fost prins printre podoabele unei icoane ce dateaza de la 1384.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.