Invazia britanica din Irak, desfiintata in Raportul Chilcot. Rudele soldatilor ucisi: "Nu Saddam a fost nebunul, ci Blair"

×
Codul embed a fost copiat

Marea Britanie a invadat in mod prematur Irakul in 2003, fara a incerca sa gaseasca "o solutie de ultim recurs", a declarat miercuri John Chilcot, presedintele comisiei create pentru a ancheta acest razboi.

"Fortele britanice au invadat Irakul inainte ca toate optiunile pasnice sa fie epuizate. Iar Saddam Hussein nu reprezenta o amenintare iminenta" - asta afirma raportul privind implicarea Marii Britanii in Razboiul din Irak, intre 2003 si 2009, alaturi de SUA.

Fostul premier Tony Blair, insista insa, ca decizia trebuia luata, si spune ca isi va asuma "intreaga responsabilitate". Dar, familiile soldatilor ucisi in conflict par decise sa-l dea in judecata. Raportul a venit, dupa mai bine de sapte ani de asteptare, insumeaza 12 volume, iar ancheta a costat 10 milioane de lire.

Tatal unui soldat ucis in Irak: "Vreau sa-l vad in banca acuzatilor, indiferent de ce pedeapsa va primi. Nu Saddam Hussein a fost nebunul, ci Blair!"

Fratele unui soldat ucis in Irak: "Cand am aflat ca fratele meu a fost ucis, am stiut ca exista un singur terorist in lume, si lumea trebuie sa stie ca acesta este Tony Blair".

Citește și
soldati irakieni in Fallujah - Agerpres
Premierul irakian anunta "eliberarea" orasului Fallujah de sub Statul Islamic
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Am ajuns la concluzia ca Marea Britanie a decis sa se alature invaziei din Irak inainte ca toate alternativele pasnice pentru a obtine dezarmarea (tarii) sa fie epuizate. Actiunea militara nu era inevitabila la acel moment", a spus Chilcot.

Evaluarile privind gravitatea amenintarii reprezentate de armele irakiene de distrugere in masa au fost prezentate cu o siguranta nejustificata, a mai declarat el. El a spus de asemenea ca planurile Marii Britanii pentru perioada de dupa invazie au fost 'complet inadecvate'.

"In pofida avertismentelor, consecintele invaziei au fost subestimate. Planificarea si pregatirile pentru Irak dupa Saddam Hussein au fost complet inadecvate", a adaugat Chilcot, al carui raport face un bilant dur al actiunii premierului de atunci, laburistul Tony Blair.

In plus, circumstantele in care s-a decis ca exista o baza legala pentru actiunea militara a Marii Britanii au fost "departe de a fi satisfacatoare", se mai arata in raport. Ministrii de la acel moment era constienti de inadecvarea planurilor americane si ingrijorati de inabilitatea lor de a exercita vreun fel de influenta asupra acestora.

"Tony Blair a reusit in cele din urma doar sa obtina acordul presedintelui american George W. Bush ca ar trebui o autorizare din partea ONU privind rolul in post-conflict", a precizat Chilcot.

"In plus, Blair nu a stabilit o monitorizare clara la nivel ministerial asupra pregatirilor facute de Marea Britanie. Nu s-a asigurat ca exista un plan flexibil, realist si bazat pe resurse care sa integreze contributiile militare si civile ale Regatului Unit. Esecurile din timpul pregatirilor au continuat sa aiba efect si dupa invazie", se subliniaza in document.

Tony Blair i-a promis lui George W. Bush ca il va urma in privinta Irakului "indiferent ce se va intampla", a mai dezvaluit Chilcot. "La 28 iulie(2002), Blair i-a scris presedintelui Bush pentru a-l asigura ca va fi alaturi de el 'indiferent ce se va intampla'", a spus presedintele comisiei de ancheta. Razboiul din Irak a costat viata a 179 de militari britanici si a zeci de mii de irakieni.

Reactia fostului premier, Tony Blair

Fostul premier britanic Tony Blair a declarat ca isi va asuma pe deplin responsabilitatea pentru orice greseli, fara exceptie sau scuze, dupa publicarea, miercuri, a raportului comisiei create in urma cu sapte ani pentru a ancheta implicarea Marii Britanii in razboiul din Irak, relateaza Reuters.  Fostul premier a precizat ca a luat cu buna credinta decizia de a participa la razboiul din Irak si ca si acum crede ca a fost mai bine ca Saddam Hussein sa fie inlaturat.

"Le cer oamenilor sa se puna in locul meu, ca premier, atunci la mai mult de un an dupa atentatele din 11 septembrie, cand vedeam cum se acumuleaza informatiile de la serviciile secrete privind armele de distrugere in masa", a spus Blair.  De asemenea, Tony Blair sustine ca nu crede ca inlaturarea lui Saddam Hussein este cauza terorismului cu care ne confruntam astazi in Orientul Mijlociu sau in alte parti ale lumii.

Sursa foto: Agerpres

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
150 de jihadisti ucisi si 600 de vehicule distruse in raiduri aeriene. Cum au sarbatorit oamenii eliberarea orasului Fallujah
150 de jihadisti ucisi si 600 de vehicule distruse in raiduri aeriene. Cum au sarbatorit oamenii eliberarea orasului Fallujah

Mai mult de 150 de jihadisti din gruparea Stat Islamic (SI) au fost ucisi in lovituri aeriene care au distrus circa 800 de vehicule ce se retrageau din orasul Fallujah, recucerit recent de fortele irakiene, au anuntat joi surse militare, informeaza AFP.

Premierul irakian anunta
Premierul irakian anunta "eliberarea" orasului Fallujah de sub Statul Islamic

Orasul Fallujah din vestul Irakului a fost "eliberat" de militantii Statului Islamic, a anuntat vineri prim-ministrul irakian Haider Al-Abadi, citat de agentia DPA.

Avertisment ONU: Statul Islamic intra intr-o noua etapa, ar putea organiza atacuri in afara teritoriilor sale
Avertisment ONU: Statul Islamic intra intr-o noua etapa, ar putea organiza atacuri in afara teritoriilor sale

Statul Islamic intra intr-o noua etapa ce ar putea s-o determine sa lanseze mai multe atacuri impotriva civililor in afara teritoriilor pe care ea le controleaza in Siria si Irak, afirma secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-moon.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.