Avertisment ONU: Statul Islamic intra intr-o noua etapa, ar putea organiza atacuri in afara teritoriilor sale

Ultima actualizare: 05-06-2016 07:06
statul Islamic

Statul Islamic intra intr-o noua etapa ce ar putea s-o determine sa lanseze mai multe atacuri impotriva civililor in afara teritoriilor pe care ea le controleaza in Siria si Irak, afirma secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-moon.

Organizatia jihadista a fost in ultimele luni asociata la atacuri in 11 tari, care s-au soldat cu peste 500 de morti, in Bangladesh, Belgia, Egipt, Franta, Germania, Indonezia, Liban, Pakistan, Rusia, Turcia si Statele Unite ale Americii (SUA), potrivit raportului prezentat in Consiliul de Securitate al ONU, citat de Agerpres.

''Recentele atacuri comise de catre membri ai SI arata ca gruparea terorista intra acum intr-o noua etapa, cu un risc sporit ca aceste atacuri, concepute la un nivel central si foarte elaborate impotriva unor civili din intreaga lume, sa devina mai frecvente'', indica raportul.

Tarile membre ale ONU constata o crestere notabila a numarului de combatanti straini care revin din teritorii din Siria si Irak unde Statul Islamic a suferit infrangeri, se precizeaza in raport.

Atentatele de la Paris si Bruxelles au demonstrat ''capacitatea (gruparii) de a intreprinde atacuri complexe'' si coordonate cu combatanti straini la revenirea din Siria, sub conducerea sefilor SI.

Sefii respectivi incearca ''sa intareasca rolul'' ramurilor afiliate Statului Islamic, sugerand o extindere a campaniei militare a gruparii jihadiste.

Mai multe sute de combatanti straini ''s-au implantat in Libia'', in timp ce altii cauta sa creeze noi ramuri in cadrul unei strategii a Statului Islamic ce vizeaza sa se dezvolte la nivel international.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO