Premierul irakian anunta "eliberarea" orasului Fallujah de sub Statul Islamic

Ultima actualizare: 20-06-2016 00:08
soldati irakieni in Fallujah - Agerpres

Orasul Fallujah din vestul Irakului a fost "eliberat" de militantii Statului Islamic, a anuntat vineri prim-ministrul irakian Haider Al-Abadi, citat de agentia DPA.

"Am promis eliberarea Fallujah si am recucerit (oraşul). Fortele noastre de securitate controleaza orasul, cu exceptia unei mici parti care trebuie inca securizata on urmatoarele ore", a afirmat el intr-o scurta declaratie la televiziunea publica irakiana.

Mai devreme in timpul zilei, comandantii irakieni au anuntat recucerirea de la SI a principalului cartier general al guvernului situat in centrul Fallujah, unde au arborat steagul national.

Fortele irakiene au recuperat sediul cladirii administratiei publice din orasul Fallujah din mainile jihadistilor ISIS.

Fortele irakiene au intrat vineri in centrul orasului Fallujah si au recucerit principala cladire guvernamentala din mainile gruparii jihadiste Stat Islamic (SI), dupa aproape patru saptamani de la declansarea ofensivei, au anuntat comandanti ai armatei irakiene, informeaza AFP si Reuters, conform Agerpres.

Dupa mai multe zile de lupta, fortele de elita pentru contraterorism (CTS) si alte unitati irakiene au reusit sa intre in centrul acestui important fief jihadist, situat la 50 de kilometri vest de Bagdad. Anterior, ele au incercuit orasul si au recucerit cartierele periferice. Astfel, primaria si alte cladiri guvernamentele au fost recuperate.

"Unitatile CTS si fortele de interventie rapida au recucerit complexul guvernamental din centrul Fallujah", a declarat pentru AFP generalul Abdelwahab al-Saadi, comandantul operatiunii militare antijihadiste.

Raed Shaker Jawdat, seful politiei federale, a confirmat avansul inregistrat de fortelor irakiene, care marcheaza o etapa importanta in ofensiva lansata la 23 mai pentru recucerirea orasului Fallujah, aflat in mainile jihadistilor din ianuarie 2014.

"Eliberarea cartierului general, principalul complex guvernamental al orasului, simbolizeaza restabilirea autoritatii statului" asupra acestui oras, a adaugat el.

Cei doi comandanti au afirmat ca fortele irakiene au facut fata unei rezistente limitate din partea jihadistilor in timpul avansarii lor spre centrul orasului.

Cartierul general este compus din cladirile Consiliului local, politiei si serviciilor de securitate.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO