Turcia a intrat cu tancurile pe teritoriul Siriei si i-a ajutat pe rebeli sa recucereasca un oras cheie. Reactia Rusiei

×
Codul embed a fost copiat

Mai multe tancuri turce au patruns pe teritoriul Siriei si trag spre pozitiile gruparii Stat Islamic din localitatea siriana Jarablus, relateaza AFP si Reuters.

SUMARUL EVENIMENTELOR
Rebelii sirieni au recucerit un oras cheie
Reactia Rusiei
SUA au sprijinit operatiunile Turciei impotriva ISIS in Siria, declansate miercuri
Guvernul sirian condamna incursiunea turca, considerand-o o 'incalcare flagranta' a suveranitatii tarii
Erdogan: Turcia a lansat in Siria operatiuni care vizeaza Stat Islamic si fortele kurde
Operatiune antiterorista a politiei turce la Istanbul care vizeaza membri ai Stat Islamic
Operatiune antijihadista in Jarablus

Potrivit AFP, care furnizeaza informatii primite de la un fotoreporter, in jur de zece tancuri turce ar fi trecut granita in Siria. Un reporter al Reuters sustine ca a vazut sase tancuri turce care au trecut granita siriana si precizeaza ca a fost martorul unor bombardamente intense.

Rebelii sirieni au preluat controlul orasului Jarablus cu ajutorul Ankarei

Rebelii sirieni, sustinuti de forte terestre si aeriene ale Turciei, au preluat miercuri controlul localitatii siriene de frontiera Jarablus de la jihadistii gruparii Statul Islamic (SI), in cursul unei ofensive-fulger, potrivit unor grupari rebele, Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) si agentiei turce de presa Anadolu, relateaza AFP si Reuters.

Citește și
politist rio
Doi barbati suspectati pentru complot cu Statul Islamic arestati in Brazilia. Ar fi planuit un atentat la Jocurile Olimpice
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

''Jarablus este acum complet eliberat'' a declarat pentru AFP Ahmad Othmane, comandantul gruparii rebele ''Sultan Murad'', care a participat la ofensiva pentru cucerirea localitatii situate in nordul Siriei, la frontiera cu Turcia.

Un purtator de cuvant al unei alte grupari rebele, Noureddine al-Zinki, a confirmat caderea in totalitate a orasului in mainile insurgentilor si a afirmat ca luptatorii SI s-au retras in directia Al-Bab, un alt fief al jihadistilor la sud-vest de Jarablus.

OSDO, organizatie neguvernamentala care se bazeaza pe o vasta retea de surse in intreaga Sirie aflata in razboi, a afirmat ca Jarablus a cazut deoarece jihadistii opuneau ''o rezistenta foarte mica''.

Preluarea controlului orasului Jarablus a fost confirmata si de agentia turca de presa Anadolu, care precizeaza ca operatiunea, denumita ''Scutul Eufratului'', a reprezentat prima incursiune majora, sustinuta de SUA, pe teritoriul tarii vecine Siria.

Un oficial turc, citat de Reuters, a afirmat ca Turcia isi va continua operatiunile in Siria pana cand vor fi neutralizate amenintarile iminente la adresa securitatii sale nationale.

Rusia se declara "profund preocupata"

Rusia s-a declarat miercuri ''profund preocupata'' de importanta operatiune lansata in cursul noptii de marti spre miercuri de catre armata turca in Siria, considerand nelinistitoare posibilitatea unei agravari a tensiunilor cu militiile kurde, relateaza AFP si Reuters.

''Moscova este profund preocupata de ceea ce se intampla la frontiera turco-siriana. Posibilitatea unei degradari suplimentare a situatiei in zona conflictului este nelinistitoare'', a declarat intr-un comunicat Ministerul rus de Externe.

Potrivit comunicatului, Rusia este nelinistita indeosebi de ''eventuale victime colaterale in randul populatiei civile'' si de ''agravarea divergentelor dintre kurzi si arabi''.

''Criza siriana nu poate fi solutionata decat pe baza dreptului international, prin intermediul unui dialog intersirian, cu participarea tuturor grupurilor etnice si confesionale, inclusiv a kurzilor'', se precizeaza in comunicat.

 SUA au sprijinit operatiunile Turciei impotriva ISIS in Siria, declansate miercuri

SUA au furnizat sprijin operatiunii declansate miercuri de armata turca dincolo de frontiera siriana pentru a alunga gruparea jihadista Stat Islamic (SI) din orasul Jarablus, a indicat un responsabil american, sub rezerva anonimatului, transmite AFP.

Deocamdata, sprijinul a venit sub forma furnizarii de informatii si a participarii unor consilieri militari americani, dar s-ar putea concretiza si in sprijin aerian la sol, daca partea turca o va solicita, a explicat responsabilul. Acesta il insoteste pe vicepresedintele american Joe Biden, sosit miercuri in Turcia.

Armata turca, sprijinita de forte ale coalitiei internationale antijihadiste, a lansat miercuri, la primele ore ale diminetii, o operatiune in Siria, in care sunt implicate avioane de lupta si forte speciale, vizand alungarea gruparii Stat Islamic din orasul Jarablus, in apropierea frontierei comune
 

Guvernul sirian condamna incursiunea turca, considerand-o o 'incalcare flagranta' a suveranitatii tarii

Ministerul de Externe de la Damasc a condamnat incursiunea militara a Turciei pe teritoriul sirian, considerand-o o "incalcare flagranta" a suveranitatii tarii, transmit AFP si Reuters.

Damascul "condamna incalcarea frontierei turco-siriene de catre tancuri si blindate turcesti in directia orasului Jarablus, cu acoperire aeriana din partea coalitiei conduse de Washington, si considera ca este vorba despre o incalcare flagranta a suveranitatii sale", se arata in comunicatul Ministerului de Externe.

Potrivit acestuia, orice operatiune antiterorista in interiorul Siriei trebuie purtata in coordonare cu Damascul.

Comunicatul mai sustine ca Ankara a lansat aceasta incursiune pentru a inlocui Statul Islamic cu 'alte grupari teroriste', termen desemnandu-i pe rebeli.

Erdogan: Turcia a lansat in Siria operatiuni care vizeaza Stat Islamic si fortele kurde

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri ca inainte de zorii zilei au fost lansate in Siria operatiuni impotriva Stat Islamic si a fortelor formatiunii kurde Partidul uniunii democratice (PYD), relateaza DPA, AFP si Reuters, , preluate de Agerpres.

In cadrul unui eveniment din capitala Ankara, Erdogan a spus intr-un discurs televizat ca atacurile din Siria trebuie oprite.

Aripa armata a PYD, Unitatile de aparare a poporului (YPG), a fost principalul aliat al SUA in lupta impotriva Stat Islamic. Membra a coalitiei conduse de SUA impotriva Stat Islamic, Turcia se opune sprijinului Washingtonului pentru rebelii kurzi sirieni. Ankara se teme ca un avans al kurzilor sirieni in lupta impotriva jihadistilor le va da un imbold kurzilor de pe teritoriul sau, comenteaza Reuters.

"La ora 04:00 in aceasta dimineata au inceput operatiuni in nordul Siriei impotriva grupurilor teroriste care ne ameninta constant tara", a afirmat Erdogan.

Operatiune antijihadista in Jarablus

Armata turca si fortele coalitiei internationale antijadiste au lansat miercuri dimineata o operatiune pentru alungarea gruparii jihadiste Statul Islamic din orasul sirian Jarablus, situat in apropiere de frontiera cu Turcia.

"Fortele armatei turce si cele aeriene ale coalitiei internationale "au lansat o operatiune militara vizand curatarea districtului Jarablus din provincia Alep de organizatia terorista Daesh", acronimul arab pentru Stat Islamic, potrivit unui comunicat oficial.

Agentia de presa turca Anadolu a precizat ca operatiunea a inceput la ora locala 04:00 (01:00 GMT) si are ca obiectiv secundar sa "intareasca securitatea frontierei si sa pastreze integritatea teritoriala a Siriei".

Armata turca a lansat tiruri de artilerie asupra orasului de frontiera sirian Jarablus in jurul orei 01:00 GMT, in timp ce avioane militare ale SUA au bombardat pozitii ale Stat Islamic, ca parte a operatiunii, au declarat surse militare turce, citate de Reuters.

Un grup al fortelor speciale turce, sprijinite de avioane americane din cadrul coalitiei antijihadiste au trecut in nordul Siriei, dar incursiunea terestra nu a inceput inca, in prezent actionandu-se in sensul pregatirii unui coridor de trecere pentru alte trupe, a indicat agentia britanica de presa.

Potrivit postului de televiziune NTV, un mic numar de membri ai fortelor speciale turce au intrat cativa km in interiorul teritoriului sirian pentru a securiza zona inaintea unei posibile incursiuni care pare iminenta.

Avioane F-16 turce au bombardat pozitii ale jihadistilor la Jarablos, pentru prima oara de la doborarea in noiembrie 2015 a unui bombardier rusesc de catre un avion de vanatoare turc la frontiera turco-siriana, mai adauga acelasi canal de televiziune.

Marti seara, Turcia s-a declarat pregatita sa sprijine o operatiune pentru alungarea Stat Islamic din Jarablus, dupa ce tiruri de mortiere si rachete au vizat teritoriul sau la Karkamis si orasul de frontiera turc Kilis, situat mai la vest.

In acelasi timp, sute de rebeli sirieni sustinuti de Ankara se pregateau de partea turca a frontierei pentru o ofensiva vizand preluarea controlului asupra Jarablus, ultimul punct de trecere controlat de Stat Islamic la frontiera turco-siriana - conform unor surse ale rebelilor si Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Pentru Turcia, aceasta operatiune este motivata de dorinta de a impiedica preluarea controlului asupra acestei localitati de catre militiile kurde si de a "deschide un coridor pentru rebelii moderati", a subliniat un responsabil turc.

Anuntul lansarii operatiunii la Jarablus intervine in contextul in care vicepresedintele american Joe Biden este asteptat miercuri dimineata la Ankara, unde urmeaza sa aiba discutii cu premierul Binali Yildirim si presedintele Recep Tayyip Erdogan.

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu declarase anterior: "Noi nu vrem Daesh nici in Irak si nici in Siria. Vom oferi orice tip de sprijin operatiunii (de alungare a jihadistilor) din Jarablus".

Operatiune antiterorista a politiei turce la Istanbul care vizeaza membri ai Stat Islamic

Forte ale politiei antiteroriste din Turcia au lansat miercuri raiduri care vizeaza membri ai gruparii Stat Islamic la Istanbul, a informat agentia de stiri Dogan.

Agentia a afirmat ca au fost emise mandate de arestare pe numele mai multor suspecti inainte de operatiunea politiei la Istanbul, in cadrul careia a avut loc o descindere la o adresa din cartierul Pendik, in partea asiatica a orasului.
 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Artileria turca bombardeaza pozitii ale Stat Islamic in Siria, ca riposta la tiruri cu mortiere pe teritoriul sau
Artileria turca bombardeaza pozitii ale Stat Islamic in Siria, ca riposta la tiruri cu mortiere pe teritoriul sau

Artileria turca a deschis focul marti asupra pozitiilor gruparii jihadiste Statul Islamic in Siria, ca raspuns la tiruri cu mortiere pe teritoriul sau, au relatat mass-media turce, citate de AFP si Reuters.

Doi barbati suspectati pentru complot cu Statul Islamic arestati in Brazilia. Ar fi planuit un atentat la Jocurile Olimpice
Doi barbati suspectati pentru complot cu Statul Islamic arestati in Brazilia. Ar fi planuit un atentat la Jocurile Olimpice

Politia braziliana a arestat joi doi suspecti banuiti de sprijin pentru Statul Islamic in planificarea unui posibil atentat in timpul Jocurilor Olimpice, informeaza Reuters.

O biserica din Suedia vrea sa trimita drone cu Biblii in zonele din Irak controlate de Statul Islamic
O biserica din Suedia vrea sa trimita drone cu Biblii in zonele din Irak controlate de Statul Islamic

O biserica evanghelica din orasul universitar suedez Uppsala intentioneaza sa lanseze, cu ajutorul unor drone, mii de Biblii electronice de dimensiuni mici in zonele din Irak controlate de Statul Islamic.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.