Ce compatibilitate mai exista intre cultura europeana si Islam. Dan Dungaciu despre atac: "Intram intr-o spirala a violentei"

×
Codul embed a fost copiat

Directorul revistei Charlie Hebdo, si el mort in atac, pare sa fi avut, o premonitie tulburatoare. Ultimul desen al acestui caricaturist faimos avea ca subiect un atac terorist iminent in Franta.

"Charlie Hebdo" este un saptamanal satiric antireligios, ale carui articole si caricaturi nu crutau niciun subiect si nicio personalitate, indiferent de religie si etnie.

Desenatorul Stephane Charbonnier, cunoscut drept Charb, a fost ucis in acest atentat terorist cumplit. El a fost cel care a publicat in ultimul numar al revistei Charlie Hebdo o caricatura ce prefigura un posibil atac. "Inca nu au fost atentate in Franta. Asteptati! Au timp pana la sfarsitul lunii ianuarie pentru a isi prezenta urarile". Asa suna textul ce insotea desenul.

Dan Dungaciu: "Un personaj, un profesor de marxism, a deschis aceasta dezbatere in Europa ca islamul si cultura noastra sunt incompatibile, intram intr-o spirala a violentei in care aceasta incompatibilitate devine tot mai pregnanta".

Redactorul sef a fost amenintat de mai multe ori pentru desenele sale controversate, motiv pentru care era insotit permanant de un politist. Ofiterul a platit si el cu viata.

Citește și
Charlie Hebdo
Filmul atentatului terorist din Franta, soldat cu 12 morti, care a indoliat o lume intreaga. "Am ucis Charlie Hebdo!"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Creata in 1969 si vanduta in 45.000 de exemplare, Charlie Hebdo apare la chioscuri in fiecare miercuri si nu are publicitate. In paginile revistei sunt publicate caricaturi, relatari, polemici si glume. Folosind un ton nonconformist, Charlie Hebdo are o orientare profund antireligioasa si de stanga, publicand articole despre extrema dreapta, catolicism, islam, iudaism, cultura si politica.

Publicatia a devenit tinta unor amenintari precise si serioase dupa ce in 2006 a publicat prima data caricaturi cu profetul Mahommed.

In noiembrie 2011, redactia a fost distrusa de incendiul provocat de mai multe cocktailuri Molotov. Atacul a urmat unui numar special - Sharia Hebdo, care-l infatisa pe profetul Mahomed cu un nas rosu de clovn si avertiza: "100 de lovituri de bici, daca nu muriti de ras!"

Acestei incercari de intimidare, publicatia i-a raspuns in stilul sau: in urmatorul numar a publicat o caricatura in care unul dintre desenatorii de la Charlie Hebdo saruta patimas un musulman, aplicand principiul ca "dragostea e mai puternica decat ura".

Abordarea ireverentioasa a revistei Charlie Hebdo a iesit tot mai mult in evidenta pe masura ce Occidentul incepea sa resimta pericolul islamist.

Dan Dungaciu: "Islamistii vor spune: noi nu acceptam ca aceste simboluri sacrosante sa fie atinse in niciun fel, altfel reactionam. Daca reactionati asa, inseamna ca nu sunteti parte a acestei culturi, deci noi suntem incompatibili".

Un moment de cotitura s-a petrecut vara trecuta, cand gruparea radicala Statul Islamic a inceput sa decapiteze jurnalisti si civili americani si europeni. Totodata, un numar alarmant de mare de europeni, simpatizanti ai Statului Islamic, s-au alaturat jihadistilor din Siria si Irak.

Recent, jihadistii au amenintat explicit ca vor comite atacuri in Europa. Reactiile n-au intarziat sa apara. Pe de o parte, bombardamente ale americanilor si aliatilor acestora in Siria si Irak, dar si legislatie menita sa contracareze propaganda islamista.

Pe de alta parte, proteste de strada. In urma cu doua zile, in Germania, extrema dreapta a organizat manifestatii impotriva pericolului islamist. Botezata Pegida, aceasta miscare ii respinge pe strainii care nu vor sa se integreze in societatile care i-au primit.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Mesajul
Mesajul "Je suis Charlie" a invadat internetul, dupa atacul terorist de la Paris. A fost preluat si de Klaus Iohannis

Atacul sangeros asupra redactiei revistei satirice Charlie Hebdo a produs in retelele sociale o reactie spontana de solidaritate cu ziaristii francezi

Filmul atentatului terorist din Franta, soldat cu 12 morti, care a indoliat o lume intreaga.
Filmul atentatului terorist din Franta, soldat cu 12 morti, care a indoliat o lume intreaga. "Am ucis Charlie Hebdo!"

Dupa New York, Madrid sau Londra, Parisul traieste drama unui atentat terorist. 12 oameni, in majoritate jurnalisti, extrem de cunoscuti in Franta, dar si 2 politisti, au fost ucisi intr-un atac socant asupra sediului publicatiei Charlie Hebdo.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.