O ancheta la care au participat si jurnalisti romani a castigat un premiu Pulitzer. "A fost o munca in echipa"

Ultimul update: Vineri 14 Aprilie 2017 06:57
Data publicarii: Marti 11 Aprilie 2017 10:10
Categorie: Internaţional
castig premiu pulitzer

Una dintre cele mai ample anchete jurnalistice din lume a fost rasplatita cu premiul pentru "jurnalism analitic".

Universitatea Columbia din New York a anuntat, luni seara, ca ancheta ”Panama Papers”, coordonata de Consortiul International de Jurnalisti de Investigatie (ICIJ), la care au participat si jurnalistii romani de la RISE Project, a castigat premiul Pulitzer pe 2017 la categoria ”Jurnalism analitic”. Gerard Ryle, directorul ICIJ, a spus ca acest premiu reprezinta ”un testament pentru organizatia noastra si o recunoastere a muncii in echipa desfasurata de angajatii si partenerii nostri din Statele Unite si din lumea intreaga”.

Comitetul Pulitzer a laudat, luni seara, ancheta despre ”Panama Papers”, desfasurata timp de mai multi ani, pentru ”utilizarea principiului de colaborare intre peste 300 de reporteri de pe sase continente, pentru a expune o infrastructura ascunsa si scala globala a paradisurilor fiscale”.

Premiul Pulitzer 2017 se adauga unei serii mai largi de trofee care au recompensat eforturile globale depuse de jurnalistii din ICIJ, McClatchy, Miami Herald, Süddeutsche Zeitung si alti parteneri media, in cadrul anchetei ”Panama Papers”.

La aceasta ancheta au participat si jurnalistii romani de la RISE Project.

Documente publicate online in scandalul Panama Papers. Baza de date contine 214.000 de nume

”Acest premiu reprezinta un testament pentru organizatia noastra si o recunoastere a muncii in echipa desfasurata de angajatii si partenerii nostri din Statele Unite si din lumea intreaga”, a spus dupa castigarea premiului Gerard Ryle, directorul ICIJ.

”Suntem onorati ca organizatorii premiilor Pulitzer au decis sa recompenseze dezvaluirile revolutionare si impactul global pe care le-a produs aceasta colaborare din cadrul anchetei Panama Papers”, a adaugat Gerard Ryle.

Ancheta ”Panama Papers” a expus companii offshore asociate cu peste 140 de politicieni de rang inalt din peste 50 de tari - inclusiv 14 fosti si actuali sefi de state. Aceeasi ancheta a dezvaluit paradisurile fiscale care sunt asociate cu grupuri bancare, mita oferita de mai multe corporatii, veniturile unor traficanti de droguri, razboiul aerian dus de Siria asupra propriilor cetateni si reteaua de persoane din jurul presedintelui rus Vladimir Putin care au ascuns in paradisuri fiscale din diverse zone ale lumii fonduri de aproximativ 2 miliarde de dolari, potrivit anamapapers.icij.org.

RISE Project este o comunitate de jurnalisti, programatori si activisti, care investigheaza crima organizata si coruptia ce afecteaza Romania si tarile din regiune. RISE Project dezvaluie conexiuni ascunse dintre organizatii criminale, politicieni si afaceristi, folosind tehnici avansate de investigatie si tehnologii de analiza informatiilor.

Premiile Pulitzer, infiintate in 1917 prin testamentul jurnalistului si editorului Joseph Pulitzer, un pionier al presei din Statele Unite ale Americii, sunt atribuite in 21 de categorii.

Aceste trofee, acordate de Universitatea Columbia din New York, recompenseaza excelenta in categorii diverse, de la ”Breaking news” la articole care se inscriu in sfera ”Serviciilor publice” si pana la ”Fotoreportaj”. In plus fata de premiile jurnalistice, organizatorii atribuie premii si in alte domenii, precum ”Fictiune”, ”Istorie”, ”Dramaturgie” si ”Muzica”.

Castigatorii sunt selectati de un comitet independent, ai carui membri trebuie sa aleaga din peste 2.500 de propuneri in categoriile aferente acestor trofee. Comitetul Pulitzer, alcatuit din 19 membri - fosti castigatori, jurnalisti de marca si profesori de jurnalism -, dispune si de optiunea de a nu atribui niciun premiu in anumite categorii.

Castigatorii premiilor Pulitzer din 2017 au fost anuntati printr-o conferinta de presa ce a avut loc, luni, la ora locala 15.00 (19.00 GMT), la Universitatea Columbia din New York, a carei Facultate de Jurnalism a fost infiintata tot prin testamentul lui Joseph Pulitzer, publisherul cotidianului New York World si al altor ziare americane, la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. Prin testamentul sau, Joseph Pulitzer a donat fonduri pentru atribuirea premiilor si a numit Universitatea Columbia in calitate de administrator al acestor distinctii jurnalistice.

castig premiu pulitzer Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Prima tara din lume care cumpara date din dosarele

Prima tara din lume care cumpara date din dosarele "Panama Papers". Cateva sute de cetateni vor fi anchetati

Atac Londra

Atac cu cuţitul la metroul londonez. Un om a murit şi 2 sunt răniţi

Coreea de Nord îi avertizează pe aliaţii Americii. "Nu vor scăpa de pedepsă"

Turcia prelungeşte pentru a cincea oară starea de urgenţă, la cererea lui Erdogan

O celebră jurnalistă din Malta, ucisă de o bombă pusă sub maşina ei

35 de români, exploataţi în Italia pentru 1 euro pe zi. Un compatriot îi "ademenea"

Mărturii răvăşitoare despre violenţa incendiilor din California. Doi tineri trec cu mașina prin foc

sofer roman prins in Ragusa

Şofer român beat, prins în Sicilia cu o cantitate record de droguri

Gerard Butler, implicat într-un accident de motocicletă. Care e starea lui

Cum arată controversatul Muzeu al Bibliei. Investiția din SUA a costat 500 mil. dolari

O tânără originară din România a murit după ce a căzut din catedrala Saint Paul din Londra

Cel puţin 6 oameni au murit în ultimele ore şi câteva zeci au fost răniţi uşor din cauza celor 300 de incendii din Portugalia

Doi aliați antrenați de americani duc lupte grele pentru petrolul din Kirkuk