Noua inregistrare cu momentul in care ambasadorul rus e ucis. Ordinul dat de Vladimir Putin serviciilor secrete dupa asasinat

×
Codul embed a fost copiat

Presa rusa a publicat o noua inregistrare cu momentul in care ambasadorul rus in Turcia este asasinat la Ankara. Rusia este impietrita dupa ce ambasadorul sau a fost executat la Ankara.

"Trebuie sa aflam cine a dat ordinul pentru acest asasinat!", a reactionat ferm Vladimir Putin. Criminalul, un tanar de 22 de ani, politist in fortele anti revolta din Turcia, a strigat inainte de a scoate arma: "Noi murim in Alep, tu mori aici!" Kremlinul a calificat atacul drept unul terorist si a trimis deja 18 experti care sa ajute in ancheta. Va avertizam, ca urmeaza imagini, cu un puternic impact emotional.

Scena socanta a fost surprinsa de televiziunile prezente la eveniment. Ambasadorul rus in Turcia, Andrei Karlov sustinea un discurs la vernisajul expozitiei: "Rusia prin ochii turcilor". Vorbea deja de 15 minute cand au rasunat rafale de gloante. Rusii au publicat o noua inregistrare a tragediei

Atacatorul, un tanar in costum si cravata, a tras de cateva ori in aer, dupa care si-a indreptat pistolul spre diplomatul rus, care a picat secerat. Ulterior s-a dovedit ca era politist in cadrul trupelor de interventie antirevolta de la Ankara. In timp ce isi descarca arma a strigat cat a putut: "Numai moartea ma va scoate de aici. Toti cei care au avut un rol in actele de opresiune din Alep, vor muri unul cate unul."

Citește și
Vladimir Putin - Agerpres
Coincidenta bizara. Ce urma sa faca Vladimir Putin in seara in care ambasadorul rus a fost asasinat in Turcia
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Potrivit martorilor oculari, individul le-a repetat celor prezenti sa fuga, sa se adaposteasca, semn ca tinta fusese atinsa. Un fotograf de la Associated Press a surprins cu aparatul sau fiecare miscare a atacatorului.

Burhan Ozbilici, fotograf Associated Press: "Am vazut oameni care alergau cuprinsi de panica. Am vazut corpul ambasadorului la pamant. Nu am putut verifica daca a murit sau este lesinat. Atacatorul continua sa vorbeasca si inconjura trupul care zacea pe podea. Noi ne-am indepartat si el le-a spus oamenilor sa plece."

Burhan Ozbilici, fotograf Associated Press: "Cand am editat in studio fotografiile facute la vernisaj l-am vazut pe atacator stand chiar in spatele ambasadorului, pe cand acesta vorbea. Parea foarte calm. Nu ti-ai fi putut imagina ca peste cateva clipe va scoate o arma."

Alte trei persoane prezente in sala au fost lovite de gloante. Spaima s-a dovedit coplesitoare pentru un biet copil, venit cu parintii la vernisaj. In timp ce cladirea era inconjurata de trupele speciale turce cineva l-a recunoscut pe tragator, iar asta n-a facut decat sa amplifice confuzia.

In paralel sotia diplomatului rus aflata in stare de soc a fost pusa la adapost. Andrei Karlov, in varsta de 62 de ani, era membru veteran al corpului diplomatic rus. A fost ambasador in Coreea de Nord in anii '80 si in Coreea de Sud. Postul de la Ankara l-a primit in iulie 2013.

Atacatorul, identificat drept Mevlut Mert Altintas, provine dintr-un oras din vestul Turciei. A absolvit academia de politie si lucra de 2 ani si jumatate in cadrul fortelor speciale din Ankara. Potrivit presei turce, tanarul era in concediu medical, la momentul atacului. Tot jurnalistii turci scriu ca arma lui a declansat detectoarele de metal de la intrarea in cladire insa a reusit sa ii convinga pe agentii de securitate sa il lase inanuntru dupa ce le-a aratat legitimatia de politist. Politistii au facut verificari in locuinta suspectului si au arestat mai multe persoane, pe parintii si pe sora acestuia, doi veri dar si pe colegul lui de apartament.

Rusia isi sporeste acum masurile de securitate la toata ambasadele sale

Decizia vine dupa ce ambasadorul Andrei Karlov a fost pur si simplu vanat. In ciuda acestui episod infricosator atat Moscova cat si Ankara, au declarat raspicat ca nu vor lasa ca lucrurile sa scape de sub contro, si nu vor permite o deteriorare a relatiilor bilaterale abia reparate.

Moscova a reactionat ferm imediat dupa atacul sangeros de la Ankara. Vladimir Putin a avut discutii cu ministrul sau de externe, Serghei Lavrov si cu sefii serviciilor secrete. Ulterior, a vorbit la telefon si cu omologul sau turc.

Vladimit Putin: "Crima comisa este o provocare clara care a vizat sa zdruncine relatiile dintre Rusia si Turcia. In acest caz, exista o singura solutie: o lupta dura improtriva terorismului, iar banditii vor simti durerea pe pielea lor."

In ultimii doi ani, Turcia a fost insangerata de numeroase atacuri teroriste. Cel de la Ankara este insa primul in care tinta este un diplomat strain.

Erdogan: "Relatia noastra cu Rusia este foarte importanta pentru noi si cruciala pentru aceasta regiune. Asadar, le spun celor dornici de slabire a relatiilor noastre: toate asteptarile voastre nu se vor realiza! Am demonstrat ca ne respectam angajamentul si vom continua cu aceeasi determinare."

Asasinatul s-a petrecut intr-un moment in care relatiile dintre cele doua tari pareau ca s-au imbunatatit dupa ce - anul trecut - un avion rusesc a fost doborat de Turcia, la granita cu Siria. Atacul de luni seara a avut loc chiar in ajunul unui summit cu privire la situatia din Siria, la care au participat reprezentanti rusi, turci si iranieni.

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe: "Credem ca aceasta crima barbara le-a amintit tuturor, inca o data, ca lupta impotriva terorismului nu trebuie sa cunoasca compromis sau mila."

Ucigasul facuse anterior parte din dispozitivul de paza al ambasadei ruse

Pe de alta parte au avut loc proteste de strada in Turcia impotriva interventiei ruse in conflictul din Siria. Sentimentul de revolta a fost acutizat de criza recenta din Alep, recucerit de fortele lui Bashar al Assad cu ajutorul rusilor, si unde mii de civili sunt in continuare blocati in conditii inumane. "Nu uitati de Alep! Nu uitati de Siria!, a strigat atacatorul, adaugand: "Cat timp fratii nostri nu vor fi in siguranta, nici voi nu veti cunoaste linistea." Culmea, in timpul protestului, el s-a numarat printre cei care au asigurat protectia ambasadei ruse.

Turcii si rusii acuza ca asasinul ar avea legaturi cu Gullen

Turcia si Rusia i-au transmis sefului diplomatiei SUA ca adeptii lui Gulen au pregatit asasinatul de la AnkaraMinistrul turc al Afacerilor Externe i-a transmis secretarului american de Stat John Kerry ca atat Turcia, cat si Rusia cred ca in spatele asasinarii ambasadorului rus la Ankara se afla adepti ai clericului Fethullah Gulen, au declarat, pentru Reuters, surse din cadrul ministerului de Externe. Gullen a negat acuzatiile si s-a declarat socat de incident.

Autoritatile din Turcia l-au acuzat pe Gulen, aflat in exil in SUA, si de orchestrarea puciului ratat din iulie. Clericul neaga acuzatiile. Ankara face de mai multi ani eforturi de a obtine extradarea lui Gulen, eforturi intensificate dupa tentativa de lovitura de stat din vara acestui an.

Putin le-a ordonat serviciilor sale secrete sa intareasca masurile de securitate

Presedintele rus Vladimir Putin le-a ordonat marti serviciilor sale secrete sa intareasca masurile de securitate, la o zi dupa asasinarea ambasadorului rus la Ankara de catre un politist turc, relateaza AFP.

“Le cer serviciilor speciale sa ia masuri suplimentare pentru a asigura securitatea in interiorul Rusiei si in strainatate, pentru a spori securitatea organizatiilor ruse in strainatate si a colaboratorilor acestora”, a declarat Putin, citat de agentiile de presa ruse.

“Va cer, de asemenea, sa intensificati cooperarea cu serviciile secrete din strainatate”, a adaugat Putin, facand aceste declaratii in fata sefilor diferitor servicii secrete din tara sa, cu ocazia Zilei agentilor de securitate.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
"Nu ne permitem ca relatiile sa se deterioreze". Ce se intampla cu cooperarea ruso-turca dupa asasinarea ambasadorului Karlov

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marti ca a convenit cu omologul sau rus Vladimir Putin sa-si continue cooperarea, inclusiv cu privire la Siria, in pofida asasinarii ambasadorului rus la Ankara, relateaza AFP.

Coincidenta bizara. Ce urma sa faca Vladimir Putin in seara in care ambasadorul rus a fost asasinat in Turcia
Coincidenta bizara. Ce urma sa faca Vladimir Putin in seara in care ambasadorul rus a fost asasinat in Turcia

Corespondetii occidentali la Moscova au relatat pe Twitter un detaliu pe care l-au numit o "coincidenta bizara".

Asasinatul din Ankara, vazut prin obiectivul aparatului foto al jurnalistului AP:
Asasinatul din Ankara, vazut prin obiectivul aparatului foto al jurnalistului AP: "O viata se pierdea sub privirile mele"

Burhan Ozbilici, fotoreporterul agentiei Associated Press, este cel care a surprins momentul in care ambasadorul rus este impuscat in timpul expozitiei de arta de catre un politist turc.

Politia turca a arestat 6 persoane in legatura cu uciderea ambasadorului rus Andrei Karlov. Familia atacatorului, retinuta
Politia turca a arestat 6 persoane in legatura cu uciderea ambasadorului rus Andrei Karlov. Familia atacatorului, retinuta

S-au derulat scene socante luni seara si la Ankara, unde ambasadorul rus in Turcia a fost asasinat in timp ce tinea un discurs, la o galerie de arta.

Recomandări
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini
Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini

Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Încă din zorii zilei de miercuri, un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini, după ce cu o noapte înainte a plouat.