In ajunul summit-ului de la Varsovia, liderii NATO s-au razgandit in privinta Rusiei. Dispute pe "butonul" de la Deveselu

baza de la Deveselu

Tensiunile dintre NATO si Rusia s-au redus, iar cu 3 zile inaintea summit-ului de la Varsovia apar semne de intrebare privind consolidarea fortelor Aliantei pe flancul estic.

Peste trei zile, la Varsovia incepe summit-ul NATO care ar trebui sa decida intarirea flancului estic al Aliantei, adica a fortelor ce trebuie sa faca fata Rusiei. Reuniunea demareaza in contextul in care in ultimele zile, doua dintre principalele puteri din Alianta, SUA si Turcia, au inceput sa faca pasi spre impacarea cu Rusia

La mijlocul lunii iunie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anuntat luni ca Alianta va trimite 4 batalioane multinationale in tarile baltice si in Polonia pentru a le intari capacitatea de aparare in fata Rusiei, scrie AP. Planul privind desfasurarea acestor forte a fost aprobat de ministrii apararii din tarile NATO.

Lituania, Letonia, Estonia si Polonia vor fi intarite fiecare de un „batalion multinational robust”, a declarat Stoltenberg (foto jos). Oficiali NATO au precizat ca este vorba de unitati rotationale si nu de unele stationate permanent in aceste state. Motivul este acela ca Alianta trebuie sa respecte Actul Fondator NATO-Rusia din 1997 care interzice "stationarea suplimentara permanenta a unor forte militare substantiale" in estul Europei.

Citește și
armata SUA - getty
New York Times: Statele Unite, pregatite sa amplaseze armament greu pentru prima data in Romania si Europa de Est
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

Alti pasi importanti facuti inainte de summit au fost inaugurarea scutului de la Deveselu si operationalizarea comandamentului de divizie NATO din Bucuresti. Nu s-a stabilit insa cati militari aliati ar putea fi stationati in tara noastra, iar chestiunea unei flote NATO a Marii Negre a ramas si ea suspendata dupa ce premierul bulgar s-a opus public.

Chiar si in legatura cu scutul antiracheta, Stoltenberg a recunoscut cu 4 zile inaintea summitului. inca nu exista un acord unanim intre cele 28 de state membre ale NATO pentru a declara la aceasta reuniune ca scutul antiracheta este subordonat de acum inainte, cel putin in faza sa 'initiala', comandamentului Aliantei. Franta in special solicita garantii suplimentare ca nu se va grabi transferul deplin al scutului catre autoritatile militare ale NATO, in lipsa controlului politic al celor 28 de state aliate.  'Astazi, aceste capacitati se bazeaza pe controlul si comandamentul SUA, deci nu putem vorbi despre aparare antiracheta a NATO', declara pentru AFP sub protectia anonimatului o sursa din anturajul ministrului francez al apararii, Jean-Yves Le Drian.

In contextul noilor relatii intre Rusia si NATO, unite mai ales de dorinta de a elimina Statul Islamic, este posibil ca intarirea flancului estic sa nu mai fie facuta la nivelul anuntat initial - ceea ce ar innsemna o reducere a "fortelor de descurajare" amplasate la granitele Rusiei.

In mai, ministrul britanic de externe, Philip Hammond, a dat mai multe detalii despre forta de descurajare. 'Se pare ca vor fi patru, poate cinci batalioane (...), iar rolul acestor formatii va fi sa actioneze ca un avertizor', le-a declarat seful diplomatiei de la Londra reporterilor, precizand ca 'scopul acestor forte nu este unul de agresiune'. Pana la 3.500 de militari ar putea fi desfasurati de-a lungul frontierelor Aliantei cu Rusia, urmand ca SUA, Marea Britanie si Germania sa preia majoritatea responsabilitatilor de comanda, a spus Hammond. Potrivit unor diplomati NATO, este probabil ca Statelor Unite sa le revina comanda a doua batalioane, iar Marii Britanii si Germaniei cate una. Aceasta inseamna ca la comanda unui al cincilea batalion se va afla un alt stat membru, posibili candidati fiind Danemarca, Spania, Italia sau Olanda, afirma sursele diplomatice.

Citeste si: Simulare RAND: Rusia va invinge NATO daca decide sa invadeze tarile baltice. Ce va urma: guerilla, razboi nuclear sau colapsul Aliantei

Insa, potrivit Reuters, liderii tarilor baltice si Poloniei se tem ca forta pe care NATO intentioneaza s-o desfasoare pe teritoriile lor este prea mica si simbolica pentru a impiedica un atac din partea Rusiei. Ei vor insista in aceasta saptamana pe langa ministrii altor tari din alianta militara occidentala sa-i ajute sa construiasca un sistem de aparare impotriva avioanelor si rachetelor rusesti. Dar acesta ar fi un pas extrem de sensibil, ce va fi probabil condamnat de catre Moscova ca fiind inca o dovada a unei strategii a NATO care ii ameninta frontierele.

Intrebat in legatura cu riscul unei agresiuni din partea Rusiei in tarile baltice, ministrul apararii din Lituania, Juoazas Olekas, a declarat pentru Reuters: ''Nu putem exclude aceasta. Rusii pot face exercitii la granita si apoi sa treaca la o invazie in cateva ore''.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
Oficial rus: Tarile baltice, Romania, Polonia, Marea Britanie si SUA
Oficial rus: Tarile baltice, Romania, Polonia, Marea Britanie si SUA "mizeaza pe confruntare militara cu Rusia"

Presedintele comisiei de afaceri externe din Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului rus), Alexei Puskov, a declarat marti ca tarile baltice, Romania, Polonia, Marea Britanie si Statele Unite par sa mizeze pe o confruntare militara cu Rusia.

New York Times: Statele Unite, pregatite sa amplaseze armament greu pentru prima data in Romania si Europa de Est
New York Times: Statele Unite, pregatite sa amplaseze armament greu pentru prima data in Romania si Europa de Est

Statele Unite sunt pregatite sa amplaseze armament greu, inclusiv tancuri si pana la 5.000 de oameni, in Romania, tarile baltice si in Europa de Est pentru a contracara o eventuala agresiune din parte Rusiei, afirma cotidianul american New York Times.

Moscova avertizeaza NATO. Oficial lituanian: Rusia este o amenintare pentru Republica Moldova si tarile baltice
Moscova avertizeaza NATO. Oficial lituanian: Rusia este o amenintare pentru Republica Moldova si tarile baltice

Decizia NATO de consolidare a prezentei militare in estul Europei "sub pretextul" unei "amenintari inexistente" si tactica de creare a unor state de tip "front militar" risca sa afecteze echilibrul strategic regional, avertizeaza Rusia.

Recomandări
Condiția pusă de Putin Occidentului imediat după ce a fost învestit în fruntea Rusiei: „Alegerea le aparține”
Condiția pusă de Putin Occidentului imediat după ce a fost învestit în fruntea Rusiei: „Alegerea le aparține”

Vladimir Putin a preluat, marţi, funcţia de preşedinte al Rusiei pentru a cincea oară și a precizat că vrea să dialogheze cu Occidentul, dar cu o condiție.

Ministerul Apărării britanic, lovit de un atac cibernetic de amploare. Se prespune că în spatele atacului ar fi China
Ministerul Apărării britanic, lovit de un atac cibernetic de amploare. Se prespune că în spatele atacului ar fi China

Statul chinez a piratat Ministerul Apărării din Marea Britanie, iar parlamentarii vor fi informați despre o încălcare masivă a datelor care implică instituția, vizând personalul de serviciu, a relatat, luni, Sky News.

Furtuni puternice lovesc România. Cod galben de ploi torențiale, grindină și descărcări electrice în 25 de județe. HARTĂ
Furtuni puternice lovesc România. Cod galben de ploi torențiale, grindină și descărcări electrice în 25 de județe. HARTĂ

Meteorologii au emis, marţi, o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, pentru 25 de judeţe, până aproape de miezul nopţii. Vor cădea şi 40 de litri de apă pe metru pătrat.