Angela Merkel si-a anuntat oficial candidatura pentru un nou mandat de cancelar. Obama: "Daca eram german, o votam"

×
Codul embed a fost copiat

Angela Merkel si-a anuntat duminica candidatura pentru un nou mandat de cancelar, intr-un moment in care sustinatorii sai fac din ea ultima reduta in fata presiunilor populiste sub efectul Brexit si al victoriei lui Donald Trump, comenteaza AFP.

UPDATE 20: 30 Angela Merkel a anuntat oficial, int conferinta de presa, ca va candida pentru al patrulea sau mandat de cancelar federal la alegerile legislative de anul viitor.

"M-am gandit la asta un timp nesfarsit de lung. Decizia (de a candida) pentru un al patrulea mandat, dupa 11 ani in functie nu e nicidecum una obisnuita"m a declarat Merkel intr-o conferinta de presa, dupa o reuniune a conducerii partidului sau conservator, Uniunea Crestin Democrata (CDU). "Avem o polarizare puternica in societatea noastra", si-a explicat ea intentia de a actiona pentru mentinerea unitatii sociale si combaterea urii. Cancelarul a mai adaugat ca trebuie promovate valorile democratiei, libertatii si respectului pentru oameni, indiferent de rasa sau sex.

UPDATE 14:50 Merkel a confirmat oficial ca va candida din nou, in urma zvonurilor aparute in presa.

De 11 ani in functie, Merkel, care detine deja recordul de longevitate la putere in tarile occidentale, urmeaza sa sustina o declaratie de presa la ora locala 19:00  dupa o reuniune la Berlin a partidului sau conservator, CDU. Intreaga mass-media din tara se asteapta ca ea sa-si oficializeze decizia cu aceasta ocazie.

Citește și
Angela Merkel privind printr-o lupa
Serviciile din Germania se tem ca rusii s-ar putea amesteca in alegerile de anul viitor. Avertismentul Angelei Merkel
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

"Toata lumea stie ca ea va candida din nou", a spus sambata deputatul european alCDU, Elmar Brok. Nu are nicio indoiala nici liderul social-democratilor, Sigmar Gabriel, care a afirmat: "Ne asteptam ca Merkel sa spuna duminica ceea ce fiecare dintre noi stie deja si anume ca ea va conduce CDU in viitoarea campanie electorala".

In varsta de 62 de ani, Merkel, fiica unui pastor din RDG, urmeaza ca cel mai tarziu la congresul anual al CDU prevazut pentru inceputul lunii decembrie sa obtina realegerea ca presedinte al partidului sau inainte de alegerile legislative din septembrie -octombrie 2017.

Avand in vedere sondajele, Angela Merkel are toate sansele sa iasa din scrutin cu al patrulea mandat pentru functia de cancelar. Ea ar putea atunci sa intre in istorie, doborand recordul la putere in Germania a cancelarului iconic postbelic Konrad Adenauer (14 ani) si egalandu-l pe cel al propriului mentor politic, Helmut Kohl (16 ani).

Angela Merkel se afla totusi intr-o situatie paradoxala: celebrata in strainatate, unde asteptarile in privinta sa au crescut de la victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale din SUA, ea intra in anul electoral slabita pe plan intern in urma sosirii controversate a unui milion de refugiati in tara.

Presedintele Barack Obama i-a adus un omagiu saptamana aceasta la Berlin in cadrul turneului sau de ramas bun: "Daca eram german, i-as fi putut oferi sprijinul".

In fata tendintelor autoritariste in lume, New York Times chiar o vede ca fiind "ultimul aparator al valorilor umaniste ale Occidentului". Ea a sustinut cu fermitate politica sa generoasa fata de imigratie si tocmai i-a amintit clar lui Donald Trump importanta valorilor democratice.

In paralel, "in tara sa, puterea sa se destrama", a nuantat saptamana aceasta Die Zeit. Cu siguranta, popularitatea sa a crescut din nou dupa caderea odata cu criza migrantilor, dar familia sa politica nu este creditata decat cu 32% din intentiile de vot, aproape cu 10 puncte mai putin decat la alegerile din 2013.

"Efectul de aspirare creat de victoria lui Trump o atinge pe Merkel intr-un moment in care oportunitatile sale de leadership sunt limitate: ea nu poate conta pe Europa pentru a merge inainte, nu are un partid unit in spatele ei si nu se bucura de sprijinul deschis al populatiei pe care il avea inca in urma cu un an si jumatate", scrie saptamanalul Die Zeit.

Aceste amanari de luni de zile cu privire la candidatura sa sunt astfel rezultatul acestei slabiciuni. Ea a trebuit sa se confrunte cu rebeliunea in problema refugiatilor in cadrul ramurei bavareze a partidului sau CSU, care a amenintat-o de mai mult timp ca nu o va sustine in 2017, dar care si-a revizuit atitudinea in lipsa unei alternative.

Cancelarul s-a confruntat recent cu un alt regres, esuand in a promova un candidat al partidului sau pentru a deveni presedinte al Germaniei in 2017.

Dar in timpul mandatului sau, in Germania s-a dezvoltat un partid populist Alternativa pentru Germania (Alternative für Deutschland/AfD), in competitie cu partidul sau de dreapta. AFD are toate sansele sa intre in Bundestag, o premiera pentru o formatiune de acest tip dupa 1945.

Cu toate acestea, Angela Merkel detine o serie de atuuri: nu are niciun concurent important in propria tabara, ofera imaginea unui garant al stabilitatii intr-o epoca agitata si ramane mult mai populara decat rivalii sai social-democrati.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
Citește și...
Obama, despre Trump:
Obama, despre Trump: "Sper ca nu va ajunge la intelegeri cu Rusia". Semnificatia vizitei presedintelui american in Europa

Barack Obama a avut ultima sa intrevedre bilaterala in calitate de presedinte al Statelor Unite cu Angela Merkel, pe care o descria recent drept "cel mai apropiat partener international" al sau din ultimii opt ani.

Serviciile din Germania se tem ca rusii s-ar putea amesteca in alegerile de anul viitor. Avertismentul Angelei Merkel
Serviciile din Germania se tem ca rusii s-ar putea amesteca in alegerile de anul viitor. Avertismentul Angelei Merkel

Seful serviciului de informatii al Germaniei avertizeaza asupra unui posibil amestec al Kremlinului in alegerile legislative din 2017.

Angela Merkel va candida pentru al patrulea mandat de cancelar. E considerata
Angela Merkel va candida pentru al patrulea mandat de cancelar. E considerata "liderul lumii libere" dupa alegerea lui Trump

Angela Merkel va candida pentru al patrulea mandat la alegerile legislative din septembrie 2017, a afirmat, marti, la CNN, unul dintre colaboratorii sai.

Recomandări
Rusia ar putea să nu înceapă un război total cu NATO, dar Putin are un plan pentru a distruge Alianța din interior
Rusia ar putea să nu înceapă un război total cu NATO, dar Putin are un plan pentru a distruge Alianța din interior

Rusia este slăbită din cauza războiului din Ucraina și nu poate ataca NATO, dar se pare că Vladimir Putin ar avea, totuși, un plan de a distruge Alianța din interior, spun experții.

INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”

Sebastian Burduja, candidat PNL la Primăria Capitalei, este încrezător în șansele sale în cursa pentru șefia PMB.

ANIMAȚIE. Cum au fost atacați polițiștii de frontieră din Timiș, când încercau să oprească traficanții de migranți
ANIMAȚIE. Cum au fost atacați polițiștii de frontieră din Timiș, când încercau să oprească traficanții de migranți

A fost stare de alertă toată ziua în Timiș, după ce doi polițiști de frontieră au fost răniți în timp ce încercau să captureze o rețea de migranți care voia să iasă ilegal din România.