Motiunea de demitere a guvernului din Kiev a cazut, insa opozitia nu renunta la proteste

×
Codul embed a fost copiat

Opozitia ucraineana ramane mobilizata, chiar si dupa esecul unei motiuni de neincredere in Parlament. Peste 20.000 de manifestanti au fost marti-noapte in Piata Independentei, cerand demisia Guvernului si repunerea Ucrainei pe drumul catre Europa.

Cititi si:

-► Cum au inceput protestele din Kiev: Guvernul ucrainean a intors spatele Uniunii Europene

-► Reactia liderilor UE dupa ce Ucraina a refuzat sa semneze acordul de asociere

Cronologia evenimentelor, miercuri, 4 decembrie 2013:

Citește și
Ucraina
Militantii pentru apropierea de UE mentin presiunea asupra guvernului de la Kiev
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

 

ora 19:00 Puterea a pus in garda opozitia asupra "escaladarii violentelor si tensiunilor politice". Este avertismentul premierului, facut la prima sedinta cu ministrii, dupa ce guvernul sau a primit, marti, increderea parlamentului.

De altfel, arestarile au inceput, iar conducerea Universitatii este somata sa dea liste cu studentii participanti la proteste.

Barajele politiei i-au tinut pe manifestanti departe de sediul guvernului, insa acestia continua sa ocupe Piata Independentei.

Intre timp, presedintele Ianukovici a plecat intr-o vizita in China, inainte de a ajunge si la Moscova. Ca sa mai linisteasca spiritele, puterea a trimis, de asemenea, o delegatie la Bruxelles, pentru noi contacte cu reprezentantii Uniunii Europene. 

ora 12.00 Premierul ucrainean Mikola Azarov a sugerat o remaniere a Guvernului in perioada urmatoare, relateaza Interfax Ucraina, in pagina electronica.

"Guvernul ar trebui sa lucreze fara impedimente, ca un mecanism adaptat. Nu am reusit sa facem tot ce ne-am planificat. Cei care au esuat in a-si face treaba, care nu se bucura de increderea poporului si care au facut greseli trebuie sa dea socoteala in fata societatii si a legii", a declarat Azarov, miercuri, in cadrul unei sedinte guvernamentale.

"Vom extrage, de asemenea, concluzii cu privire la numiri si le vom supune presedintelui spre analiza", a adaugat el.

ora 10.30 Premierul ucrainean Mikola Azarov a indemnat opozitia sa "opreasca escaladarea" tensiunilor politice, aparute in urma refuzului Guvernului de a semna un acord de asociere cu Uniunea Europeana, relateaza AFP.

"Parlamentul si-a exprimat ieri (marti) increderea in Guvern. Este un fapt pe care opozitia si partenerii nostri din strainatate este necesar sa il accepte. indemn la oprirea escaladarii tensiunii politice", a declarat Azarov in deschiderea sedintei Consiliului de ministri, prima de la manifestatiile impotriva puterii.

ora 09.00 Aproximativ 100 de manifestanti proeuropeni au incercat sa blocheze sediul Guvernului, unde urmeaza sa aiba loc o sedinta a Consiliului de ministri, insa toate caile de acces erau blocate de politie, potrivit unui jurnalist AFP. Manifestantii, care protesteaza fata de suspendarea procesului integrarii europene a Ucrainei, au fost nevoiti sa se opreasca la cordoanele de politisti, scandand "Rusine!" si "Demisia!".

Ei cer plecarea premierului Mikola Azarov si presedintelui Viktor Ianukovici de la putere. Aproximativ 100 de politisti au fost mobilizati pentru a asigura securitatea institutiei. Este vorba despre prima reuniune a Guvernului ucrainean dupa demonstratii de forta ale opozitiei, care a mobilizat peste 100.000 de manifestanti in Piata Independentei, la Kiev, si alte zeci de mii in alte orase din tara.

ora 08.00 Premierul ucrainean, a carui pozitie a fost consolidata prin respingerea motiunii de cenzura marti, va conduce in aceasta dimineata o sedinta a Consiliului de ministri, in timp ce mobilizarea in strada nu da semne ca ar slabi, relateaza AFP.

Opozitia ucraineana, care vrea inlaturarea puterii in urma esecului integrarii europene a Ucrainei si reprimarii unor manifestatii pro-UE, a ramas mobilizata marti, in pofida respingerii motiunii de cenzura vizand Guvernul. Dupa vot, 20.000-30.000 de manifestanti s-au reunit in Piata Independentei, un loc simbolic al "revolutiei potrocalii" din 2004.

"Va indemn sa nu renuntati. Avem nevoie de o noua putere", le-a cerut manifestantilor Vitali Kliciko, unul dintre liderii opozitiei. "Suntem aici pentru a face revolutie. Vom ramane aici pana la victorie, nu ne este frica de nimic", a declarat pentru AFP un manifestant, Anatoli Krilusin, in varsta de 65 de ani, acuzand Guvernul ca a "tradat poporul".

Motiunea de demitere a Guvernului ucrainean a esuat, dar manifestantii nu renunta la proteste

In plina criza, presedintele Viktor Ianukovici a gasit de cuviinta sa plece intr-o vizita in China, urmata de una la Moscova.

Inconjurat de cateva sute de scutieri si de mii de manifestanti, Parlamentul a respins marti motiunea de neincredere initiata de opozitie. Rezultatul era de asteptat, dar in piata a fost primit cu dezamagire:

"Nici n-am cuvinte, nu stiu ce decid ei acolo. Aici, in piata, toata lumea vrea demisia".

"Daca Parlamentul nu asculta vointa poporului, nu este legitim."

Liderii opozitiei au indemnat la continuarea manifestatiilor care dureaza deja de aproape doua saptamani. Cateva mii de oameni au innoptat in piata, iar campionii de box Vitali si Vladimir Kliciko li s-au alaturat.

Vladimir Kliciko, fost campion la box: "Daca nu avem Acord de Asociere cu UE, urmatoarele alegeri vor fi fraudate si corupte, asa cum s-a intamplat si inainte".

Haosul si incertitudinea de la Kiev starnesc ingrijorare si printre investitori. Ucraina se confrunta cu o criza financiara, iar analistii nu exclud un faliment de stat anul viitor.

Ishaq Siddiqi, analist financiar: "E o tara mica, daca o comparam cu Zona Euro, dar ce se intampla acolo i-ar putea speria pe investitori, mai ales daca va exista o contagiune spre alte tari est-europene".

Banii necesari ar putea veni de la UE si FMI, insa ar fi insotiti de conditii nepopulare. In schimb, Moscova a rasplatit prompt retragerea Ucrainei din negocierile cu UE printr-un ragaz de cateva luni la plata uriaselor facturi la gaze.

Rusia a oferit si un imprumut consistent, pe langa reducerea considerabila a tarifului la gaze. Insa pretul pentru toate acestea ar fi sacrificarea aspiratiilor europene, iar populatia refuza sa-l accepte.

Cronologia evenimentelor din 3 decembrie, 2013

"Acesta este doar inceputul!" - promit ucrainenii care au iesit in strada hotarati sa faca iarasi Revolutia Portocalie. Dar, de aceasta data, manifestantii vor o revolutie care sa puna ireversibil Ucraina pe orbita Occidentului.

Multi dintre cei care s-au adunat marti dimineata in fata parlamentului au petrecut si noaptea in Piata Independentei, unde au ridicat corturi la fel ca in timpul Revolutiei Portocalii din 2004.

In cursul dezbaterii motiunii de neincredere, premierul Azaraov a cerut iertare marti pentru excesul fortelor de ordine. Acelasi ton conciliant il folosea luni seara si presedintele Ianukovici.

Viktor Ianukovici, presedintele Ucrainei: "Fortele de ordine au exagerat cu violenta. Asa ceva n-ar fi trebuit sa se intample".

Presedintele Ucaianei, care ar trebui sa semneze in curand la Moscova "o foaie de parcurs a cooperarii cu Rusia", a dat de inteles ca n-a abandonat ideea apropierii de Uniunea Europeana.

Viktor Ianukovici, presedintele Ucrainei: "Incercam sa ajungem la o intelegere mai convenabila cu Uniunea Europeana, pentru ca in primul rand avem un interes financiar".

In privinta relatiei cu Rusia, Ianukovici a avut un rar moment de... sinceritate.

Viktor Ianukovici, presedintele Ucrainei: "Nu e deloc usor sa negociezi cu Rusia! Rusia ne acuza ca nu le luam in calcul interesele cand negociem cu Uniunea Europeana si ca nu ii consultam privitor la schimburi comerciale importante pentru ei".

Potrivit sondajelor, in jur de 45 la suta dintre ucraineni sustin apropierea de Uniunea Europeana, in timp ce mai putin de o treime din populatie se declara in favoarea unei legaturi mai stranse cu Rusia. 

UPDATE:

ora 20:00 Presedintele Ucrainei, care ar trebui sa semneze in curand la Moscova "o foaie de parcurs a cooperarii cu Rusia", a dat de inteles ca n-a abandonat ideea apropierii de Uniunea Europeana.

"Incercam sa ajungem la o intelegere mai convenabila cu Uniunea Europeana, pentru ca, in primul rand, avem un interes financiar", a spus presedintele.

In privinta relatiei cu Rusia, Ianukovici a avut un rar moment de sinceritate.

"Nu e deloc usor sa negociezi cu Rusia! Rusia ne acuza ca nu le luam in calcul interesele cand negociem cu Uniunea Europeana si ca nu ii consultam privitor la schimburi comerciale importante pentru ei", a spus acesta.

Potrivit sondajelor, in jur de 45% dintre ucraineni sustin apropierea de Uniunea Europeana, in timp ce mai putin de o treime din populatie se declara in favoarea unei legaturi mai stranse cu Rusia.

ora 13:00 Premierul ucrainean, Mikola Azarov, si-a cerut scuze, marti, pentru reprimarea manifestantilor, relateaza AFP. 

ora 08.00 Politia din Kiev a arestat 9 suspecti si a deschis 11 anchete penale pentru tentativa de luare cu asalt a administratiei presedintelui ucrainean, a anuntat marti Ministerul ucrainean de Interne, relateaza RIA Novosti in pagina electronica.

Suspectii, sustinatori ai opozitiei, sunt acuzati ca au incercat duminica sa ia cu asalt administratia presedintelui ucrainean si au opus rezistenta fortelor de ordine, informeaza Ministerul ucrainean pe pagina oficiala de Facebook.

07:30 Si luni-noapte, in Piata Independentei din Kiev, multimea de manifestanti impreuna cu liderii opozitiei au protestat fata de  politicile anti-europene si au cerut demisia guvernului ucrainean.

"Pentru aducerea in fata tribunalui a presedintelui! Pentru demisia guvernului! Pentru condamnarea celor care au lovit cetateni nevinovati!", a declarat Oleh Tyahnybok, liderul partidului Svoboda.

Presedintele Viktor Ianukovici a condamnat, la randul sau, violenta fortelor de ordine.

"Fortele de ordine au exagerat cu violenta. Asa ceva n-ar fi trebuit sa se intample.", a declarat Viktor Ianukovici, presedintele Ucrainei. Totodata, a vrut sa mentioneze ca tratativele cu Uniunea Europeana nu s-au incheiat inca.

"Incercam sa ajungem la o intelegere mai convenabila cu Uniunea Europeana, pentru ca in primul rand avem un interes financiar." - Viktor Ianukovici, presedintele Ucrainei.

Iar in ceea ce priveste relatia cu Rusia: "Rusia ne acuza ca nu le luam in calcul interesele cand negociem cu Uniunea Europeana si ca nu ii consultam privitor la schimburi comerciale importante pentru ei."

"Cred ca tot ce se intampla nu are o legatura directa cu cooperararea dintre Ucraina si Uniunea Europeana. E un proces politic intern, o tentativa a opozitiei de a submina autoritatea legislativului.", spune Vladimir Putin, presedintele Rusiei.

Sondajele de opinie arata ca aproximativ 45 la suta dintre ucraineni vor apropierea de Uniunea Europeana, in timp ce mai putin de o treime din populatie se declara in favoarea unei legaturi mai stranse cu Rusia.

ora 07.00 Secretarul general al ONU Ban Ki-moon i-a indemnat pe ucraineni sa dea dovada de retinere si le-a cerut autoritatilor de la Kiev sa respecte dreptul manifestantilor la libertatea de exprimare, relateaza AFP.

"Secretarul general (al ONU) urmareste indeaproape evolutia evenimentelor din Ucraina", a declarat purtatorul sau de cuvant, Martin Nesirky.

ora 06.00 Casa Alba a apreciat luni ca manifestatiile de la Kiev nu constituie o lovitura de stat si a calificat drept "inacceptabila" reprimarea protestatarilor de catre politie, relateaza AFP. "Cu certitudine, nu consideram manifestatiile pasnice drept o lovitura de stat", a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui american Barack Obama, Jay Carney, dupa ce premierul ucrainean Mikola Azarov a denuntat "o lovitura de stat" in Ucraina.

"Violenta autoritatilor impotriva manifestantilor pasnici, sambata dimineata, la Kiev, este inacceptabila", a afirmat Carney. Referindu-se la cazul jurnalistilor raniti in protestele de la Kiev, Carney a subliniat ca Statele Unite "ii indeamna pe liderii ucraineni sa respecte (drepturile la) libertatea de exprimare si de reuniune".

Aceste drepturi "sunt fundamentale pentru o democratie sanatoasa si pentru respectarea valorilor universale, de care depinde parteneriatul Statelor Unite cu Ucraina", a adaugat Carney. Anterior, Azarov a declarat ca manifestatiile din Ucraina in favoarea integrarii europene se asemana cu o "lovitura de stat".

Cronologia evenimentelor din 2 decembrie, 2013

ora 19:46 Manifestatiile din Ucraina in favoarea integrarii europene se asemana cu o "lovitura de stat", a afirmat premierul Mikola Azarov, dupa o intrevedere cu ambasadorii Uniunii Europene.

"Ceea ce se intampla prezinta semnele unei lovituri de stat. Este ceva foarte grav. Noi avem rabdare, dar nu vrem ca partenerii nostri sa creada ca totul le este permis", a spus Azarov.

"Manifestatiile au devenit necontrolabile pentru ca instigatorii folosesc metode ilegale. Politicienii care s-au raliat acestor actiuni au radicalizat situatia", a adaugat Azarov.

ora 17:37 Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a discutat, luni, cu presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, lansand un apel la calm, cerand respectarea drepturilor omului si investigarea actiunilor brutale ale autoritatilor ucrainene impotriva protestatarilor.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a indemnat toate partile din Ucraina sa aiba o atitudine de retinere si sa fie respectate drepturile fundamentale. De asemenea, Barroso i-a cerut presedintelui Ianukovici sa ancheteze actiunile brutale ale fortelor de ordine contra protestatarilor si sa dialogheze cu opozitia si cu reprezentantii societatii civile.

Presedintele Ianukovici i-a transmis lui Barroso ca este de acord cu aceasta abordare. Uniunea Europeana a indemnat autoritatile din Ucraina si opozitia sa aiba o atitudine calma, dupa violentele inregistrate la Kiev.

"Cerem tuturor partilor sa rezolve disensiunile pe cale pasnica", a declarat, conform AFP, Maja Kocijancic, purtatorul de cuvant al Inaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

"Manifestatiile trebuie sa se desfasoare in mod pasnic", a spus purtatorul de cuvant al sefei diplomatiei UE. Mii de protestatari ai opozitiei blocau luni dimineata sediul Guvernului de la Kiev, cerand demisia Administratiei Viktor Ianukovici, dupa refuzul Kievului de semnare a acordului de asociere cu Uniunea Europeana.

ora 15:51 Protestatarii au cerut declansarea unei greve nationale, inchiderea strazilor si inconjurarea cladirilor guvernamentale.

Acestia au realizat chiar si o harta pe care sunt sugerate locurile cele mai bune pentru parcarea masinilor, in scopul blocarii traficului.

ora 15.00 Un fost membru al Partidului Regiunilor, aflat la guvernare in Ucraina, Inna Bohoslovskaia, a declarat intr-un interviu pentru publicatia Glavkom ca presedintele Viktor Ianukovici ar putea sa aiba aceeasi soarta ca dictatorul roman Nicolae Ceausescu.

Potrivit deputatului, cea mai buna solutie pentru Ianukovici ar fi sa semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, dupa care sa-si dea demisia. "Doar in acest mod ar putea fi salvat. Asta este important pentru noi, intelegeti? Romania inca nu si-a revenit dupa asasinarea lui Ceausescu", a subliniat politicianul.

Bohoslovskaia a mentionat ca Ianukovici este pe cale sa se transforme in Ceausescu, dar inca n-a repetat ceea ce a facut dictatorul roman. "Astfel de semnale deja se resimt in societate. Daca nu se va schimba situatia, spiritele se vor incinge pe parcurs si vor deveni periculoase. N-ar trebui sa admitem acest lucru. Astfel de rani nu se vindeca decat peste sute de ani, dar trebuie sa recunoastem ca putem sa ajungem aici", a mai spus Bohoslovskaia.

Circa 20 de deputati din cadrul Partidului Regiunilor, aflat la guvernare in Ucraina, intentioneaza sa paraseasca grupul parlamentar in cursul zilei de luni, in vederea formarii unui nou partid politic.

ora 14.30 Peste 40 de jurnalisti au fost raniti in timp ce relatau despre evenimentele din centrul Kievului, in ultimele zile, relateaza luni Interfax Ucraina, in pagina electronica.

Majoritatea jurnalistilor au fost raniti duminica, in timpul confruntarilor din fata administratiei prezidentiale, informeaza agentia ucraineana.

ora 14.00 Pe Twitter, subiectul protestelor din Ucraina este intens discutat, cu "hashtag"-urile #Ukraine si #Kiev

ora 13.00 Vitaly Lukyanenko, purtator de cuvant al premierului ucrainean, a declarat ca nu s-a discutat despre impunerea unei stari de urgenta in Ucraina. Anterior, in mass-media au circulat informatii potrivit carora presedintele Viktor Ianukovic ar intentiona sa convoace Consiliul National de Securitate si sa anunte stare de urgenta. Conform legislatiei in vigoare in Ucraina, el are dreptul sa aplice aceasta masura fara sa ceara acordul Parlamentului.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Parlamentului ucrainean, Vladimir Rybak, spune ca nu crede ca este nevoie de o astfel de masura.

12.00 Corespondentul Russia Today in Kiev, Aleksey Yaroshevsky, anunta ca protestatarii construiesc baricade si se pregatesc pentru o noua runda de confruntari cu autoritatile.

09:00 Protestele au continuat si luni dimineata cand in jur de 5000-6000 de protestatari au marsaluit din Piata Independentei la sediul Guvernului in Kiev, cerand demisia presedintelui, relateaza RT.com.

Toate strazile din jurul sediului Guvernului au fost, de asemenea, blocate de catre automobilisti, simpatizanti ai opozitiei.
Manifestantii distribuiau bauturi calde participantilor, iar foarte putini politisti erau vizibili in apropiere, potrivit unei jurnaliste AFP.

Liderii opozitiei au indemnat duminica seara la ocuparea cartierului guvernamental din centrul Kievului, pana la demisia Guvernului presedintelui Viktor Ianukovici.

Mobilizarea opozitiei a fost provocata de schimbarea, saptamana trecuta, a pozitiei puterii ucrainene, care a suspendat semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeana (UE), pentru a se orienta catre Rusia.

Confruntari violente, duminica, in cursul manifestatiei, s-au soldat cu aproximativ 100 de raniti.

08.00 Russia Today scrie ca pe internet a fost postata o inregistrare video in care se vede cum fortele speciale ale politiei ii lovesc violent pe manifestantii anti-guvernamentali.

Protestatarii sunt lungiti la pamant si nu opun niciun fel de rezistenta, insa politia ii loveste cu bastoanele si cu picioarele. Inregistrarea a fost incarcata pe internet de Volodimir Tiscenco, care sustine ca a filmat aceste scene cu telefonul mobil pe 1 decembrie 2013, in apropiere de sediul Guvernului.


07:00 Presedintele Viktor Ianukovici a convocat reuniuni de criza cu principalii colaboratori, undeva intr-o suburbie a capitalei. Exista informatii ca ar intentiona chiar sa ordone instituirea starii de urgenta.

Confruntari inversunate s-au derulat in cartierul unde isi au sediul institutiile guvernamentale, aproape de Piata Independentei, unde duminica a fost cea mai mare manifestatie de pana acum a opozitiei. Tinta preferata de manifestanti a fost administratia prezidentiala, desi Viktor Ianukovici nu se afla acolo.

Victoria Butenko, jurnalist in Kiev: "Au incercat sa rupa barajul fortelor de securitate folosind chiar si un buldozer, iar politia a raspuns cu gaze lacrimogene. Liderii opozitiei sustin ca nu sunt responsabili pentru aceste atacuri violente".

Riposta fortelor de ordine a fost dura. Un cameraman local, corespondent Euronews, a fost ranit la cap, si nu e singurul care declara ca ar fi fost lovit deliberat de scutieri. La spitalele din Kiev au ajuns zeci de raniti. Autoritatile sustin insa ca si manifestantii au lovit cu salbaticie politisti in uniforma si ca 100 dintre acestia ar fi fost raniti.

Victoria Butenko, jurnalist in Kiev: "Dupa ce guvernul, de fapt presedintia, au decis sa respinga acordul de asociere cu Uniunea Europeana, multi dintre acesti oameni care isi doresc integrarea Ucrainei in UE au fost crunt dezamagiti. Au iesit in strada si protestele au continuat aproape o saptamana, pana cand, intr-o noapte (n.r.: vineri) politia a recurs la forta".

Iar protestul s-a radicalizat.

Daca sediul presedintiei a fost o "reduta" greu de cucerit, duminica, demonstrantii au obtinut totusi o victorie - au ocupat primaria din Kiev si au ridicat pe fatada o pancarta pe care era scris "cartierul general al revolutiei"

Opozitia le-a cerut manifestantilor sa ramana in strada si, imediat, zeci de corturi au aparut in Piata Independentei

"Oficialii din cadrul fortelor de ordine discuta cu cetatenii care au preluat controlul sediului primariei. Ei le explica faptul ca actiunile lor sunt ilegale si le cer sa paraseasca cladirea", a declarat purtatoarea de cuvant a politiei, Olga Bilik.

Aproximativ 100 de politisti ucraineni au fost raniti, duminica, in confruntarile din cadrul manifestatiei opozitiei de la Kiev, a mai spus purtatoarea de cuvant a politiei, citata de AFP. 
"Aproximativ 100 de politisti, cu rani diverse", a precizat Olga Bilik, afirmand ca unii politisti au traumatisme craniene.

Sute de tineri, majoritatea purtand cagule sau masti medicale, participau la aceste incidente, aruncand cu pietre in fortele de ordine, potrivit unui correspondent AFP. Jurnalistul AFP a declarat ca a vazut trei raniti in randul manifestantilor, dintre care unul cu un traumatism cranian.

Fortele antirevolta au folosit de mai multe ori grenade asurzitoare impotriva manifestantilor.

In fata multimii reunite in Piata Independentei, unul dintre liderii opozitiei, Vitali Kliciko, le-a cerut manifestantilor sa "nu cedeze in fata provocarilor".

"Va cer sa fiti foarte prudenti, daca cineva va cere sa luati cu asalt cladirile publice, acest lucru poate fi foarte periculos", a declarat Kliciko.

NATO ii indeamna pe ucraineni sa nu recurga la violenta

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a indemnat duminica toate partile "sa se abtina sa recurga la violenta si la forta" in Ucraina, in urma unor confruntari, in cursul unei manifestatii, soldate cu peste 100 de raniti in capitala, relateaza AFP.

"In aceasta (duminica) seara, la Kiev, numerosi ucraineni continua sa isi exprime sustinerea ferma fata de relatii mai stranse cu Uniunea Europeana (UE). Pretutindeni, oamenii au dreptul sa se exprime in mod democratic", afirma el, citat intr-un comunicat.

"Indemn toate partile sa se abtina cu orice pret sa recurga la violenta si la forta", care "nu sunt mijlocul bun de solutionare a diferentelor politice intr-o societate democratica", adauga Rasmussen, indemnand pe "fiecare sa actioneze cu respectarea regulilor constitutionale si democratice".

"NATO respecta deplin ucrainenii si idealurile democratice ale natiunii ucrainene", conchide secretarul general al NATO, indemnand Ucraina, "care prezideaza Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), sa-si respecte deplin angajamentele internationale fata de libertatea de exprimare si reuniune".

Cronologia evenimentelor din 1 decembrie, 2013

AFP estimeaza la 100.000 numarul participantilor la manifestatia de la Kiev

Cel putin 100.000 de persoane, potrivit estimarilor AFP, s-au reunit in cursul dupa-amiezii in piata din centrul orasului, cerand demisia presedintelui Viktor Ianukovici, alegeri anticipate si reluara procesului de apropiere de UE, intrerupt saptamana trecuta.

"Revolutie!", "Rusine!", "Kiev, trezeste-te!", "Ucraina este Europa", strigau manifestantii, arborand drapele ucrainene si europene dupa ce s-au reunit in apropiere de monumentul poetului ucrainean Taras Sevcenko, un erou national, de unde a inceput marsul lor.

Dupa ce au impins gardurile metalice instalate cu o zi inainte pentru a impiedica accesul in Piata Independentei, manifestantii s-au reunit in acest loc simbolic pentru "revolutia portocalie" din 2004, de unde multi dintre ei au fost inlaturati violent de fortele de ordine sambata dimineata.
Politistii prezenti la fata locului au parasit zona fara se li se opuna manifestantilor.

Principalii lideri ai opozitiei, in special fostul campion mondial de box Vitali Kliciko si Arseni Iateniuk, un apropiat al opozantei incarcerate Iulia Timosenko, se aflau la conducerea manifestatiei.

Justitia a interzis, sambata seara, pana la 7 ianuarie manifestatiile din Piata Independentei si in principalele puncte strategice din capitala, unde se afla cladiri guvernamentale.

Ministrul de Interne, Iuri Zaharcenko, a avertizat manifestantii impotriva oricaror degenerari.

"Nu vreau sa antrenam societatea in aceste evenimente. In ce directie? Dezordine? Politia nu va putea sa nu reactioneze", a declarat ministrul, care a fost acuzat de opozitie ca a ordonat interventia violenta de sambata dimineata.

Opozitia ucraineana le-a cerut sustinatorilor sai sa protesteze in numar mare pentru a cere demisia lui Viktor Ianukovici si a Guvernului si organizarea de alegeri anticipate.

Intr-o scrisoare citita sambata de fiica sa, Evghenia, Iulia Timosenko, a carei eliberare a fost ceruta in zadar de UE, a facut apel la "inlaturarea" puterii actuale prin manifestatii.

Opozitia, care ii reproseaza presedintelui ca a intors spatele UE si a inasprit regimul, a mobilizat deja zeci de mii de persoane la Kiev, in urma cu o saptamana.

Reuniunea de duminica reprezinta un test pentru capacitatile opozitiei de a mobiliza masele.

Presedintele ucrainean va face o vizita in Rusia

Presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, va efectua o vizita in Rusia intr-un viitor apropiat, dupa ce a refuzat sa semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeana, a anuntat duminica premierul Mikola Azarov, citat de AFP. Aceasta vizita va avea loc dupa cea prevazuta in China, saptamana viitoare, a presedintelui ucrainean.

"Bineinteles, dupa aceea presedintele va face o vizita in Rusia", a declarat premierul, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea ucraineana. El a subliniat ca Ianukovici intentioneaza sa semneze "o foaie de parcurs de cooperare in vederea restaurarii unor relatii comerciale si economice normale".

Kremlinul nu a confirmat imediat aceasta vizita.

Anuntul Guvernului ucrainean, saptamana trecuta, ca nu va semna un Acord de Asociere cu UE, a declansat manifestatii de amploare, cele mai importante de la "revolutia portocalie" din 2004.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Manifestatii violente in Thailanda pentru demiterea Guvernului. MAE avertizeaza turistii romani
Manifestatii violente in Thailanda pentru demiterea Guvernului. MAE avertizeaza turistii romani

In Bangkok, mobilizarea populatiei impotriva sefului Guvernului, Yingluck Shinawatra, si a fratelui sau, Thaksin - un fost premier inlaturat de la putere in urma unei lovituri de stat, in 2006 - dureaza deja de o luna.

Militantii pentru apropierea de UE mentin presiunea asupra guvernului de la Kiev
Militantii pentru apropierea de UE mentin presiunea asupra guvernului de la Kiev

La Kiev, militantii in favoarea apropierii de Uniunea Europeana mentin presiunea asupra guvernului. Luni dimineata a urmat o noua repriza de ciocniri cu fortele de ordine, dupa infruntarile de duminica.

Incidente violente la Kiev intre politie si manifestanti, dupa decizia Ucrainei de a refuza UE
Incidente violente la Kiev intre politie si manifestanti, dupa decizia Ucrainei de a refuza UE

Incidente violente au izbucnit duminica la Kiev in cursul unei manifestatii proeuropene, in momentul in care mii de participanti au incercat sa se indrepte spre sediul Guvernului.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.