Atac armat la Munchen: 9 morti si 21 de raniti. Politia germana: Atacatorul a actionat singur si s-a sinucis

×
Codul embed a fost copiat

Cel putin 9 persoane au murit si alte 21 au fost ranite in urma atacului armat de vineri seara, din Munchen. Este "foarte probabil" ca autorul atacului a fost singur si ca s-a sinucis, a anuntat politia germana.

SUMARUL EVENIMENTELOR:
♦Bilant actualizat al politiei din Munchen: 10 morti, printre care si atacatorul, si 21 raniti
♦Politia din Munchen: Atacul de la Munchen a fost comis de o singura persoana, care s-a sinucis
♦Munchen-ul este un oras inchis, in timp ce politia continua sa-i vaneze pe suspectii atacului

Guvernul german a convocat o reuniune de urgenta si a activat unitatea de antiterorism
♦Politia din Munchen: Nu exista indicii ale unui atac terorist islamist

Politia din Munchen: E o amenintare terorista acuta in oras
♦Mai multe impuscaturi s-au auzit vineri  la Munchen, in zona centrului comercial Olimpia
♦Atacul a inceput la ora locala 17:52, la un fast-food din zona
♦In imaginile postate pe retele de socializare, numerosi clienti pot fi vazuti iesind in fuga din mall
♦O inregistrare video surprinde un om care trage focuri de arma in exteriorul mallului
♦Martorii si politia vorbesc despre 3 indivizi inarmati, aflati inca in libertate
♦Autoritatea de transport din Munchen a oprit circulatia mai multor trenuri, tramvaie si autobuze

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR:

UPDATE 03:00 "Am gasit un barbat care s-a sinucis. Presupunem ca este singurul atacator" este mesajul publicat pe Twitter de Politia din Munchen.

UPDATE 02:40 Politia din Munchen a anuntat ca unul dintre cadavrele descoperite dupa atac ar fi al atacatorului, care ar fi actionat singur, relateaza ITV. Anterior, anuntase ca sunt cautate trei persoane care ar fi lansat atacul. Teroristul, care ar fi fost cautat de Interpol, s-ar fi sinucis. Autoritatile au permis reluarea circulatiei mijloacelor de transport in comun din oras.

Citește și
atac munchen
Anuntul MAE dupa atacul armat din Munchen. Numerele la care romanii pot solicita informatii
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

UPDATE 02:30 Bilant actualizat al politiei din Munchen: 10 morti, printre care si atacatorul, si 21 raniti, relateaza The Guardian.

UPDATE 02:00 Politia din Munchen a anuntat ca pe langa cei 9 morti, sunt 10 raniti.

UPDATE 01:30 Politia din Munchen a confiscat vineri noaptea vehiculul atacatorului sau atacatorilor a declarat un politist pentru revista Focus Online, informeaza agentia Xinhua. Masina de culoare gri inchis, de dimensiuni medii, a fost ridicata cu un vehicul de tractare. DPA relateaza ca genistii examineaza un rucsac gasit asupra cadavrului unui barbat suspectat ca a comis atacul.

UPDATE 01:05 Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a afirmat ca, deocamdata, motivele atacului armat nu sunt clare, transmite Reuters.

UPDATE 01:00 Munchen este un oras inchis, iar politistii continua sa-i vaneze pe suspecti. Politia din Munchen a anuntat ca nu este deocamdata clar daca indivizii care au deschis focul se mai afla in oras sau sunt deja in zonele periferice, transmite Reuters.

UPDATE 00:30 Un martor la atacul din fast-food, Luan Zequiri, a declarat pentru postul german N-tv ca a auzit cum atacatorul striga injurii la adresa "strainilor" si a vazut cum a impuscat doua persoane, dupa care s-a ascuns, relateaza The Guardian.

UPDATE 00:20 Politia din Munchen sustine ca una dintre persoanele decedate, gasita la un km de mall, pare sa se fi sinucis si fac verificari pentru a afla daca este atacatorul sau daca este un complice al sau, relateaza The Guardian. O sursa apropiata politiei a declarat pentru presa germana ca fortele speciale nu se pot apropia de acest cadavru, de teama unor bombe pe care le-ar avea asupra sa si vor face cercetari cu un robot. Politia nu a confirmat aceasta informatie.

UPDATE 00:00 O martora la atac, Loretta, a declarat pentru CNN ca era in restaurantul McDonald's cand un barbat inarmat a iesit din toaleta si a inceput sa traga. "Omora copii care erau asezati sa manance. Ei nu pot fugi." Femeia a spus ca atacatorul a strigat "Allahu akbar!". Potrivit unei alte relatari, copilul ei a vazut in baia fast-food-ului cum atacatorul isi incarca arma.

UPDATE 23:50 Politia din Munchen anunta cel putin 9 morti, insa nu poate spune pentru moment daca printre acestia se afla vreun atacator, relateaza The Guardian. Politia din Munchen a descoperit un al noualea cadavru pe o strada de langa mall-ul vizat de un atac si verifica in prezent pentru a stabili daca este vorba de unul dintre teroristi, relateaza DPA. Anterior, presa locala a scris ca unul dintre atacatori s-ar fi sinucis.

UPDATE 23:45 Politia germana a rugat utilizatorii de internet sa nu publice pe retelele de socializare imagini cu operatiunile in curs dupa atacul de la Munchen, relateaza AFP. Politia a transmis rugamintea pe contul sau de Twitter, in germana, engleza si franceza. Utilizatorii de internet s-au mobilizat si au decis sa publice in schimb fotografii cu animale. Ofiterii spera ca astfel teroristii sa nu afle din presa unde actioneaza ofiterii si sa poata sa se ascunda.

UPDATE 23:40 Facebook a activat functia Safety Check in cazul atacului de la Munchen, astfel incat oamenii din zona isi pot anunta prietenii si rudele ca sunt in siguranta, relateaza BBC. Respectiva functie a fost activata ultima data in cazul atacului din 14 iulie de la Nisa, sudul Frantei.

UPDATE 23:31 Politia din Munchen a confirmat 8 morti.

UPDATE 23:30 The Telegraph a publicat o harta cu locurile unde atacatorii au lovit in Munchen.

UPDATE 23:20 Germania a activat unitatea antiterorism CSG 9 dupa atacul armat de la un centru comercial din Munchen, in care cel putin sase persoane au fost ucise si multe altele sunt ranite, relateaza DPA. Potrivit postul german NTV orasul Munchen este in stare de urgenta. Politia din Munchen face apel la populatie sa evite locurile aglomerate.

UPDATE 23:10 Autoritatile germane au cerut ajutor politistilor austrieci dupa atacul de la Munchen, scrie tabloidul Bild, in timp ce ministrul ceh de Interne a anuntat ca masurile de securitate la granita dintre Cehia si Germania vor fi sporite, relateaza ITV. Potrivit Bild, politisti austrieci sunt adusi la Munchen, aflat la numai 72 de kilometri distanta de granita.

Ministrul ceh de Interne, Milan Chovanec, a explicat ca o sporire a numarului de patrule la granita dintre Germania si Cehia, care are 800 de kilometri lungime, va permite oprirea atacatorilor, daca acestia vor incerca sa fuga.

UPDATE 23:00 Guvernul german a convocat o reuniune de urgenta la cancelaria din Berlin in contextul atacului armat relateaza DPA si Reuters. Angajatii cancelariei s-au deplasat la sediul guvernului pentru a urmari in timp real evenimentele de la Munchen si a pastra legatura cu agentiile relevante.

UPDATE 22:50 Nu exista indicii ale unui atac terorist islamist, a declarat un purtator de cuvant al politiei din Munchen.

UPDATE 22:35 Informatii neconfirmate despre atacatori. Unul dintre cei trei atacatori ar fi urlat “Sunt german”, iar un altul ar fi strigat “Straini nenorociti” sau “Turci nenorociti” au povestit martori, care spun ca teroristii nu vorbeau cu accent, relateaza La Repubblica si CNN, in timp ce Focus anunta ca un agresor s-ar fi sinucis si un altul ar fi fost arestat. Informatiile nu au fost confirmate oficial.Pe de alta parte, postul german de televiziune Focus citeaza surse apropiate operatiunii fortelor de ordine potrivit carora un atacator s-ar fi sinucis, iar un altul ar fi fost arestat sub un pod. La fata locului ar fi agenti de politie si un vehicul blindat. Ar fi prezente si echipe de genisti, pentru a se asigura ca suspectul nu are bombe asupra sa.

UPDATE 22:34 Prima imagine cu un posibil atacator in parcarea mall-ului din Munchen.



UPDATE 22:30 Cel putin sase persoane si-au pierdut viata si mai multe au fost ranite in atacul terorist comis vineri la centrul comercial de langa Stadionul Olimpic din Munchen, landul german Bavaria, potrivit politiei locale, citate de dpa.
 

UPDATE 22:15 Sustinatorii gruparii teroriste Stat Islamic au sarbatorit pe retelele de socializare atacul armat de vineri, din Munchen, soldat cu cel putin sase morti, relateaza Reuters.“Slava lui Allah, fie ca Allah sa aduca prosperitate oamenilor nostri din Statul Islamic”, scrie un utilizator de Twitter care posteaza adesea mesaje projihadiste in araba. „Statul Islamic se extinde in Europa”, scrie un altul.

UPDATE 22:10 Autoritatile din Munchen au declarat "stare speciala" din cauza atacului din oras, cerandu-le oamenilor sa stea in case. Potrivit unei declaratii oficiale, politia din Munchen vorbeste de "o amenintare terorista acuta" in oras.

UPDATE 22:05 Politia a anuntat ca suspecteaza ca atacul de la centrul comercial de langa Stadionul Olimpic din Munchen, este un atac terorist, transmite Reuters. Potrivit DPA, opinia este impartasita si de experti in securitate. Un purtator de cuvant al politiei a declarat ca martorii au vazut trei atacatori cu carabine si a adaugat ca motivele atacatorilor nu sunt deocamdata cunoscute, transmite Reuters. Totodata, politia din Munchen le-a cerut oamenilor sa se abtina de la a distribui fotografii cu dispozitivul de politie de la locul atacului.

UPDATE 22:04 O inregistrare publicata de Daily Mail arata incercarile disperate ale paramedicilor pentru a-i salva pe raniti

UPDATE 22:00 Martori au declarat ca au fost auzite focuri de arma intr-o braserie din Munchen, relateaza postul de televiziune NTV, citat de AFP.

UPDATE 21:55 Politia informeaza ca potrivit martorilor ar exista trei atacatori cu carabine.

UPDATE 21:50 Sase persoane au fost ucise la Munchen, relateaza AFP, citand surse din politie.

UPDATE 21:25 Caile ferate germane au anuntat evacuarea principalei gari din Munchen.

Politia din Munchen sustine ca suspecteaza ca atacul a fost unul terorist.

UPDATE 21:15 Suspectii sunt in libertate, politia nu a facut nicio arestare, relateaza BBC.

UPDATE 21:12 Politia germana a anuntat ca suspecteaza trei atacatori implicati in atac, relateaza AFP.


UPDATE 21:10 Politia afirma ca nu stie unde sunt "atacatorii". "Aveti grija de voi si evitati locurile publice", indeamna Politia din Munchen in acest mesaj postat pe Twitter.Soferii de taxi au fost indemnati sa nu ia pasageri din zona Stachus, cunoscuta si Karlsplatz. Informatii anterioare despre un atac armat in aceasta zona au fost o alarma falsa, a anuntat politia, potrivit Die Welt.

UPDATE 21:01 Ministerul de interne german a confirmat 3 morti, relateaza BBC.

UPDATE 20:55 Pe Twitter au fost publicate inregistrari cu momentul in care au loc impuscaturile.

UPDATE 20:50 Focurile de arma ar fi inceput la un restaurant McDonald’s a declarat o sursa din politie pentru presa germana, relateaza The Guardian

UPDATE 20:40 Politia germana a declarat ca ar fi vorba de mai mult de un atacator, relateaza BBC.

UPDATE 20:33 In jurul orei locale 18:00, politia a fost alertata in legatura cu un barbat care a deschis focul intr-o farmacie din Olympia Shopping Centre. Se crede ca atacatorul a fugit de la fata locului si s-a indreptat spre o statie de metrou din apropiere. Nu se cunosc pentru moment, motivele atacului, relateaza The Guardian.

UPDATE 20:25 Presa germana relateaza despre un al doilea loc din Munchen in care s-au auzit focuri de arma, la 5 km distanta de centrul comercial, relateaza BBC.

UPDATE 20:20 Transportul public a fost oprit in tot orasul, relateaza BBC.

UPDATE 20:10 Munchen Abendzeitung relateaza despre 15 morti, politia nu a confirmat inca.

UPDATE 20:07 S-au tras mai multe focuri de arma a povestit un angajat al centrului comercial, citat de Reuters.

UPDATE 20:05 Presa scrie ca este vorba despre un atacator. Elicoptere survoleaza zona respectiva, iar angajatii magazinelor nu le puteau parasi. Politia din Munchen indeamna locuitorii sa evite zona.

UPDATE 20:02 Mai multe persoane au fost ucise vineri seara intr-un atac armat la un supermarket din orasul german Munchen, a anuntat politia, citata de ziarul Sueddeutsche Zeitung, scrie BBC.

UPDATE 20:00 AFP vorbeste despre un mort si 10 raniti citand surse din politie, in timp ce Russia Today citeaza presa germana si anunta in jur de 15 victime.

UPDATE 19:51 Russia Today sustine ca un barbat inarmat a tras la intamplare intr-un centru comercial, dupa care a fugit in directia unei gari. Informatiile nu sunt confirmate oficial.

UPDATE 19:50 Mai multi oameni au murit in urma unui incident armat de vineri seara dintr-un centru comercial din Munchen, capitala landului Bavaria din sud-estul Germaniei, relateaza Reuters.

UPDATE 19:45  Are loc o operatiune de mare amploare a fortelor de ordine. Zona este blocata de fotele de ordine

UDPDATE 19:40 Zona din jurul centrului comercial, in cartierul Moosach, a fost inchisa. Fortele de securitate se afla in alerta, dupa ce un migrant a ranit luni cinci persoane intr-un tren, in Bavaria. Autoritatile au avertizat cu privire la riscul unor noi atacuri.

UPDATE 19:30 Pe Twitter au inceput sa apara inregistrari cu oameni care fug ingroziti de la locul atacului armat.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Atacul armat din Munchen a inceput in fata unui restaurant McDonald's. Momentul in care un suspect a deschis focul. VIDEO
Atacul armat din Munchen a inceput in fata unui restaurant McDonald's. Momentul in care un suspect a deschis focul. VIDEO

Atacul armat din Munchen de vineri seara ar fi inceput in fata unui restaurant McDonald's, iar un martor a reusit sa filmeze momentul in care un suspect deschide focul asupra trecatorilor.
 

Anuntul MAE dupa atacul armat din Munchen. Numerele la care romanii pot solicita informatii
Anuntul MAE dupa atacul armat din Munchen. Numerele la care romanii pot solicita informatii

"Avem in atentie incidentul de la Munchen", anunta Ministerul Afacerilor Externe.

Primele imagini cu atacatorul din gara de langa Munchen. Barbatul a ucis o persoana si a ranit alte trei
Primele imagini cu atacatorul din gara de langa Munchen. Barbatul a ucis o persoana si a ranit alte trei

Un barbat a atacat cu un cutit marti dimineata calatori intr-o gara din zona orasului Munchen din sudul Germaniei, ranind patru persoane, a relatat postul de radio Bayerischer Rundfunk, preluat de Reuters.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.