Explozie la o fabrica de ingrasaminte din Texas. Care este cauza posibila a deflagratiei

×
Codul embed a fost copiat

O explozie s-a produs in noaptea de miercuri spre joi la o fabrica de ingrasaminte din orasul West din Texas. Zeci de persoane au fost ucise si intre 75 si 100 de locuinte si birouri din jurul fabricii au fost complet distruse.

Vedeti mai jos inregistrarea VIDEO a exploziei fabricii din Texas!

Update 18:04

Cauzele exacte ale exploziei de la fabrica texana West Fertilizer nu erau cunoscute inca, joi, insa amoniacul anhidru (a carui formula chimica este NH3), un gaz utilizat la producerea nitratului de amoniu (NH4NO3), a fost citat ca potentiala cauza a sinistrului, relateaza AFP.

Explozii care au devastat, in trecut, fabrici de ingrasaminte, ca cea care a avut loc miercuri langa Waco, in Texas, si ca cea de la Uzina AZF, la Toulouse, in Franta, in 2001, implica adesea nitratul de amoniu, un ingrasamânt utilizat la scara mare in agricultura.

Citește și
ranita, maraton, Boston, Daily News
Fotografia care a iscat un adevarat scandal in presa americana. De ce au modificat jurnalistii poza
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Formula chimica NH4NO3, nitratul de amoniu, numit uneori in mod gresit "nitrat de amoniac" de catre cei din industria de profil, poate servi, de asemenea, la fabricarea de explozivi sau bombe artizanale, atunci cand este amestecat cu fuel-oil, ca in atentatul de la Oklahoma-City, in 1995, si cel comis la Oslo, in 2011, de catre extremistul de dreapta norvegian Anders Breivik.

Nitratul de amoniu este, ca atare, relativ putin exploziv.
El se prezinta sub forma de praf alb sau de granule foarte solubile in apa si nu reprezinta pericol, cu conditia sa nu fie incalzit.

Incepand de la temperatura de 210 grade Celsius, el se descompune, iar daca temperatura creste si mai mult, peste 290 de grade Celsius, reactia poate fi amplificata si sa devina exploziv.

Un incendiu, tuburi supraincinse, o instalatie electrica defectuoasa sau fulgerul pot fi suficiente penru a declansa o asemenea reactie in lant.

Insa, pentru ca sa fie produsa o explozie, sunt necesare totodata volume importante de nitrat de amoniu, subliniaza expertii.

Acesta a fost cazul Uzinei AZF (300 de tone) sau catastrofei de la Texas City, in aprilie 1947, atunci cand un incendiu, izbucnit pe o nava ce transporta 2.300 de tone de nitrat de amoniu, a provocat o serie de explozii ce s-au soldat cu peste 500 de morti.

Cauzele exacte ale exploziei de la Uzina AZF nu au fost stabilite niciodata cu precizie, chiar daca anchetatorii si expertii judiciari retin ipoteza unui amestec accidental al unui produs pe baza de clor cu nitratul de amoniu.

In ceea ce priveste amoniacul anhidru (NH3), o substanta din care, in fabrica West Fertilizer, potrivit presei, erau stocate 25 de tone, acesta este un gaz considerat relativ putin inflamabil.
El nu este, ca atare, exploziv, dar poate forma impreuna cu aerul un amestec exploziv, la un anumit nivel de concentratie (de la 16% pâna la 25% aer in volum).

La fel, amoniacul poate forma un amestec exploziv atunci când intra in contact cu anumite substante, in special cu fluorul, clorura, bromul, iodul, mercurul si oxidul de argint.

Principalul pericol reprezentat de amoniacul anhidru, unul dintre cele mai solubile gaze in apa, este toxicitatea acestuia. Sub forma de gaz sau de lichid, el este foarte iritant pentru piele, ochi si sistemul respiratoriu, iar intrarea in contact direct cu el poate provoca arsuri grave.
 

13:00

Conform BBC News, explozia s-a produs in jurul orei locale 19.50, chiar in timp ce pompierii incercau sa stinga incendiul. Mai multe ambulante, masini cu spuma si 6 elicoptere au fost mobilizate la fata locului. West este un oras mic, cu aproximativ 2.500 de oameni, situat la 32 de kilometri de Waco.

UPDATE: Televiziunile din Statele Unite, printre care CBS si MSNBC, spun ca nu se poate estima la ora actuala numarul mortilor. Cifrele vehiculate initial nu au fost confirmate de niciun oficial.

Potrivit televiziunii locale de stiri KWTX News, care il cita pe seful Departamentului de Urgente din Vest in jurul orei 08.00 (ora Romaniei), doctorul George Smith, intre 60 si 70 de persoane au fost ucise si cel putin 170 au fost ranite. De asemenea, 24 de raniti sunt in "stare critica".

Deocamdata nu se cunoaste cauza producerii acestei tragedii.

Cronologia evenimentelor, ora Romaniei:

ora 13:00 Mesajul Papei Francisc

ora 12.45 Conferinta de presa a politiei din West, Texas. 

 

Sinteza declaratiilor:

- Cel putin 160 de persoane se afla in spitale
- 9 investigatii se efectueaza la fata locului
- Sunt dati disparuti cativa pompieri care incercau sa stinga incendiul in acel moment
- Nu exista un numar oficial al persoanelor decedate, inca se lucreaza la cifre - posibil sa fie cuprins intre 5 si 15
- Nu sunt informatii ca ar fi fost o mana criminala la originea exploziei
- Nu exista pericol asupra mediului inconjurator din cauza fumului
- Suflul exploziei a distrus aleatoriu casele din imprejur, care se afla la distante mici una de cealalta. Unele sunt complet distruse, iar altele au scapat nevatamate
- Pompierii spun ca au incendiul sub control

ora 11.30 Autoritatile locale avertizeaza asupra faptului ca este posibil ca aerul din West sa fie toxic, din cauza amoniacului care a explodat odata cu fabrica din Texas.

ora 10.40 KWTX News: Au fost confirmate oficial decesele a 6 pompieri, 2 medici si un ofiter de politie. De asemenea, 7 asistente medicale voluntare (din randul rezidentilor) sunt date disparute. Echipele de salvare cauta din usa in usa victimele exploziei din Texas, in conditiile in care aceasta deflagratie a distrus complet zeci de case din jurul fabricii.

ora 10.30 CNN: Politia precizeaza ca, deocamdata, nu poate spune daca in cazul acestei explozii este vorba de o "mana criminala" sau nu ...

ora 09.40 Imagini video furnizate de televiziunea locala KWTX News, cu reactia autoritatilor si operatiunile de salvare a victimelor:

ora 09.30 Spitalul Providence din Waco (Texas) anunta ca are 45 de raniti in urma exploziei fabricii.

ora 09.20 Primarul orasului West, Tommy Muska, el insusi pompier, a descris explozia ca fiind atat de puternica, incat "i-a zburat palaria" si oglinda masinii. "Am simtit-o inainte de a o auzi", a declarat el.

ora 09.00 Conform Institutul american de geofizica (USGS), explozia din Texas a produs un cutremur cu magnitudine 2,1. Fabrica este inca in flacari la aceasta ora, iar pompierii au dificultati in operatiunea de stingere a incendiului, din cauza vantului.

Departamentul pentru Siguranta Publica avertizeaza ca la fata locului este o cantitate foarte mare de fum toxic, ca urmare a incendierii produselor chimice din fabrica de ingrasaminte.

ora 08.50 Pe internet apar inregistrari video cu efectele acestei explozii:

ora 08.30 Momentul exploziei din Texas, surprins de camerele video

ora 08.15 Associated Press: Seful Departamentului pentru Siguranta Publica a statului Texas spune ca nu se stie exact numarul persoanelor care au murit in aceasta explozie.

ora 08:05: ZONA E EVACUATA PE O RAZA DE 1.6 KM

Directorul serviciilor de urgenta din West, medicul George Smith, declarase anterior ca pompierii se tem ca 60 sau 70 de persoane au murit si ca cel putin 100 sunt ranite: "Este intr-adevar un numar dur, am aceasta cifra de la pompieri, inca nu stim", a declarat el, citat de CNN. "Avem doi membri ai personalului de urgenta morti cu siguranta si ar putea sa mai fie trei pompieri morti", a adaugat el.

Un membru al echipelor de salvare afirmase anterior ca el are informatii cu privire la cinci morti. Majoritatea persoanelor au fost ranite de fragmentele de geamuri, usi sau alte obiecte rezultate in urma exploziei, au declarat autoritatile, care au decretat un ordin de evacuare pe o raza de 1,6 kilometri in jurul exploziei.

ora 07.45 Martor al exploziei puternice din Texas: "S-a simtit de parca a fost o explozie nucleara"

ora 07:30: VIDEO CU MOMENTUL EXPLOZIEI

Tommy Muska, primarul orasului West din Texas, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca inca nu stie cate persoane au fost ranite sau ucise in acest incident, relateaza postul local de televiziune KWTX, in pagina online. Primarul orasului a declarat ca nu stie cate persoane au fost ranite sau ucise in explozie.

El a afirmat ca fabrica a fost afectata de un incendiu inaintea exploziei. "A fost de parca ar fi explodat o bomba nucleara", a declarat Muska pentru CNN. "Un nor mare sub forma de ciuperca. Multe persoane au fost ranite. Multe persoane nu vor fi aici maine", a adaugat el.

ora 07.10: Intre 75 si 100 de locuinte si birouri au fost complet distruse in jurul fabricii de ingrasaminte din orasul West, in apropiere de Waco (Texas, sudul Statelor Unite), in urma exploziei produse miercuri seara, a declarat un oficial din cadrul serviciilor de urgenta, relateaza ABC News.

ora 07.00
: Explozia a provocat ranirea a 200 de persoane, dintre care 40 sunt in stare critica, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului pentru Siguranta publica din Texas Gail Scarborough. Pentru moment nu este clar daca sunt sau nu victime. Un post local de televiziune, KWTX News, care citeaza un oficial din cadrul serviciilor de urgenta, a declarat ca sunt intre 60 si 70 de morti.

LIVE UPDATE de pe Twitter cu persoanele implicate in eveniment:

Cauzele exploziei nu sunt cunoscute inca, in timp ce zece cladiri din orasul West sunt afectate de incendii, inclusiv o scoala din apropierea fabricii. Orasul West are o populatie de aproximativ 2.800 de locuitori. Explozia s-a produs in uzina West Fertilizer, a declarat prin telefon pentru AFP purtatorul de cuvant al pompierilor, Don Yeager, precizad ca originea acesteia nu a fost stabilita.

Numerosi locuitori din zona au fost evacuati din cauza posibilitatii unei alte explozii, au afirmat oicialii. Unui spital din apropiere de Waco, Texas, i s-a spus sa se astepte la 100 de raniti, a declarat un oficial din cadrul institutiei medicale.

Peste 40 de pacienti au fost primiti de spital pana la ora 22.00 (06.00 ora Romaniei), a declarat Glenn Robinson, directorul Hillcrest Hospital. El a precizat ca in timp ce unele persoane au suferit rani minore, altele prezinta unele grave.

Echipe de interventie au fost trimise la fata locului, iar cel putin sase elicoptere transporta raniti. Unele persoane ranite sunt transportate cu ambulanta, in timp ce altele merg la spital cu masina, a precizat Robinson. Alte doua spitale din regiune participa la operatiune.

Fabrica este vizata insa de un alt pericol. "Am auzit ca exista un container cu ingrasaminte intact la fabrica si ca se fac evacuari pentru a fi siguri ca toata lumea iese din zona in siguranta, in caz ca se produce o alta explozie", a declarat Ben Stratmann, un purtator de cuvant al senatorului de Texas.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Internetul are deja o
Internetul are deja o "teorie a conspiratiei" privind atentatele din Boston.Cine sunt suspectii.FOTO

FBI-ul si politistii din Boston au declansat o ancheta de amploare pentru si lucreaza la foc continuu pentru a-i prinde pe autorii atentatelor de la maraton. In acelasi timp, internetul da o mana de ajutor.

Fotografia care a iscat un adevarat scandal in presa americana. De ce au modificat jurnalistii poza
Fotografia care a iscat un adevarat scandal in presa americana. De ce au modificat jurnalistii poza

Publicatia The New York Post a fost criticata dur pentru prezentarea incorecta a informatiilor despre atentatele de la maratonul din Boston. A venit si randul celor de la Daily News, care au trebuit sa explice publicarea unei fotografii trucate.

Atentatele din Boston. Locuitorii orasului isi plang mortii
Atentatele din Boston. Locuitorii orasului isi plang mortii "cu inima sfasiata si furiosi"

GALERIE FOTO. Locuitorii Bostonului s-au adunat marti seara in oras, cu cantece, lacrimi si rugaciuni, pentru a aduce un omagiu emotionant victimelor dublului atentat comis cu o zi inainte in timpul maratonului.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.