Bilantul atentatului de la Istanbul a urcat la 5 morti si 36 de raniti. Ce intentiona teroristul: "A detonat bomba de frica"

explozie Turcia

Un nou atac sinucigas a provocat panica in centrul Istanbulului. Cel putin 5 persoane au murit si alte 36 au fost ranite dupa ce un atentator a detonat o bomba in apropierea pietei Taksim.

Printre decedati se afla 3 israelieni si un iranian, sustine presa turca.Potrivit unor concluzii preliminare, responsabili pentru aceasta tragedie ar fi membri ai Partidul Muncitorilor din Kurdistan, PKK, sau ai unei grupari afiliate. Autoritatile turce spun ca teroristul sinucigas intentiona sa dea lovitura intr-o zona si mai aglomerata insa a fost deturnat de politie, moment in care ar fi detonat bomba "de frica". CNN Turcia a publicat o imagine cu suspectul inainte de a detona boma, surprins de o camera.

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat sambata ca lupta tarii sale impotriva terorismului va continua cu “toata forta”, dupa atacul sinucigas din centrul Istanbulului soldat cu cel putin cinci morti, printre care si atentatorul, si 36 de raniti, relateaza Reuters.

Cavusoglu a facut aceste declaratii in cadrul unei conferinte de presa comune la Istanbul cu omologul sau iranian Javad Zarif, care se afla in vizita oficiala in Turcia.Atacul sinucigas de sambata a fost comis pe artera pietonala si comerciala Istiklal, din apropierea Pietei Taksim, care este frecventata zilnic de zeci de mii de persoane.

Citește și
Atentat Turcia
Cine a revendicat atacul terorist din Turcia, soldat cu cel putin 37 de morti si 125 de raniti
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Potrivit AFP, atacul are loc in contextul in care pe 21 martie se sarbatoreste Noul An kurd, care suscita de obicei temeri privind intensificarea violentelor.Pe de alta parte, ministrul de externe francez Jean-Marc Ayrault a condamnat atacul sinucigas de la Istanbul produs in fata unui centru comercial de pe bulevardul Istiklal, relateaza Reuters. “Condamn cu fermitate acest act las si demn de dispret care a provocat moartea mai multor oameni”, a declarat Jean-Marc Ayrault intr-un comunicat, adaugand ca Franta este solidara cu Turcia in aceste momente dificile

Explozia de sambata a fost surprinsa de camerele de supraveghere

Primul oficial turc care a anuntat un bilant al atentatului sinucigas si a confirmat natura atacului a fost guvernatorul Istanbulului, Vasip Sahin. Potrivit acestuia, in atentat au murit patru oameni, printre care si atentatorul, si alti 20 au fost raniti. Intre timp, DPA a ridicat bilantul mortilor la cinci, fara a cita vreo sursa.

Ulterior, ministrul turc al sanatatii, Mehmet Muezzinoglu, a anuntat ca nu mai putin de 36 de persoane sunt ranite dupa atentat, dintre care sapte grav.

Conform sursei citate, 12 dintre ranitii in atentatul de pe artera pietonala si comerciala Istiklal, din apropierea Pietei Taksim, sunt straini.

Pana in prezent, doar Israelul a confirmat ca cetateni ai sai au fost raniti in atentat, dar nu a avansat un numar. Conform agentiei de presa Dogan, printre raniti s-ar afla trei cetateni israelieni.

Guvernatorul Vasip Sahin in jurul pranzului a dat asigurari ca zvonurile despre alte atacuri in Istanbul sunt false si ca in prezent este investigat atacul de pe bulevardul Istiklal.

Marea artera comerciala si pietonala Istiklal din cel mai mare oras din Turcia este frecventata zilnic de zeci de mii de persoane.

Atacul s-a produs in fata unui centru comercial de pe bulevardul Istiklal, in apropierea pietei Taksim.

Potrivit AFP, atacul are loc in contextul in care pe 21 martie se sarbatoreste Noul An kurd, care suscita de obicei temeri privind intensificarea violentelor. Ulterior, un oficial turc de rang inalt citat de Reuters a precizat ca detine informatii ca militantii kurzi planuiesc atacuri "agresive" cu prilejul acestui festival al primaverii.

Concluziile initiale indica faptul ca membri ai Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) sau ai unei grupari afiliate au comis atentatul de la Istanbul, a declarat oficialul turc citat.

Potrivit acestuia, atacatorul sinucigas dorea sa comita atentatul intr-o zona mai aglomerata dar a fost deturnat de politie de la tinta vizata, moment in care ar fi detonat bomba aflata asupra sa "de frica".

Un alt atentat cu masina capcana s-a produs duminica trecuta la Ankara, provocand moartea a 37 de persoane, acesta fiind revendicat de o grupare radicala din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan, intitulata Soimii Eliberarii Kurdistanului.

Si orasul Istanbul a mai fost vizat de un atentat sinucigas in ianuarie, soldat cu moartea a 12 turisti, atac pentru care autoritatile i-au acuzat pe jihadistii Stat Islamic.
 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
UE a aprobat acordul cu Turcia. Premierul turc:
UE a aprobat acordul cu Turcia. Premierul turc: "Este o zi istorica." Ce inseamna intelegerea dintre Bruxelles si Ankara

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniti la Bruxelles in Consiliul European de primavara, au aprobat vineri acordul cu Turcia pentru solutionarea crizei migratiei

Cine a revendicat atacul terorist din Turcia, soldat cu cel putin 37 de morti si 125 de raniti
Cine a revendicat atacul terorist din Turcia, soldat cu cel putin 37 de morti si 125 de raniti

Soimii Libertatii Kurdistanului (TAK), o grupare radicala apropiata rebelilor Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a revendicat atentatul cu masina-capcana de la Ankara, soldat cu cel putin 37 de morti si 125 de raniti, relateaza AFP si Reuters.

Razbunarea Turciei, dupa atentatul soldat cu 37 de morti si peste 100 de raniti. 11 avioane de lupta au fost trimise la atac
Razbunarea Turciei, dupa atentatul soldat cu 37 de morti si peste 100 de raniti. 11 avioane de lupta au fost trimise la atac

Aviatia turca a bombardat luni baze ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), in nordul Irakului, ca riposta la noul atentat sinucigas comis duminica la Ankara si care s-a soldat cu 37 de morti, a anuntat armata, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.