CUTREMUR IN CHINA. Cel putin 367 de morti si 12.000 de locuinte prabusite. 2.500 de militari trimisi sa intervina de urgenta

Cutremur China

Cutremurul produs duminica in provincia chineza Yunnan (sud) s-a soldat cu cel putin 367 de morti si aproape 2.000 de raniti, a anuntat agentia oficiala de presa China Noua, scrie de AFP, citata de Mediafax.

UPDATE ORA 23:30 "Cel putin 367 de persoane au murit, iar 1.881 au fost ranite" in urma cutremurului cu magnitudinea de 6,1 produs duminica in regiuni muntoase din sud-vestul Chinei, a anuntat China Noua, citand surse din cadrul serviciilor de salvare si revizuind in crestere bilantul de 357 de morti difuzat cu cateva minute mai devreme. Initial, agentia oficiala a anuntat 175 de morti si 181 de disparuti.

Cutremurul a avut loc la ora 16.30 (11.30 ora Romaniei), in nordul-estul provinciei Yunnan, avand hipocentrul localizat la o adancime de aproximativ zece kilometri, potrivit USGS. Autoritatile chineze au anuntat ca seismul a avut o magnitudine de 6,5.

"Numeroase cladiri sunt avariate, iar noi suntem in curs de a strange informatii despre morti si raniti", a declarat pentru agentia de presa China Noua un oficial din cadrul orasului Longtoushan, situat in apropierea epicentrului.

Imagini postate pe reteaua de socializare Weibo de un utilizator care sustine ca locuieste in Longtoushan prezinta un imobil de cinci etaje cu fatada distrusa, masini avariate de caramizi cazute, oameni analizand daramaturile unei casute.

Citește și
Cutremur
Cel putin trei morti in urma unui cutremur produs la frontiera dintre Mexic si Guatemala. Seismul a avut magnitudinea de 6,9
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Cel putin 175 de persoane au murit si alte 181 au fost date disparute", a anuntat agentia de presa oficiala China Noua.

Zona cea mai afectata a fost districtul Ludian, unde s-a aflat epicentrul, cu 122 de morti, 180 de disparuti si 1.300 de raniti. Sunt 53 de morti in districtele vecine, a adaugat agentia, citand datele oferite de autoritatile provinciale.

Peste 12.000 de locuinte s-au prabusit si alte 30.000 au fost avariate, a anuntat Guvernul local din Ludian, in timp ce operatiunile de salvare si cautare continua.

"Strazile seamana cu un camp de batalie. (...) Nu am resimtit niciodata cutremure similare inainte. Tot ce pot sa vad acum sunt niste ruine", a declarat Ma Liya, o locuitoare din Ludian, citata de China Noua.

Imaginile difuzate de CCTV din districtul Ludian arata locuitori vizibil ingrijorati de cutremure, iesind in graba din cladiri si adunandu-se pe strazi.

"Peretii a numeroase cladiri s-au prabusit si conductele de apa s-au spart. Electricitatea s-a oprit", a comentat pe reteaua de socializare Weibo un utilizator care sustine ca locuieste in district.

El isi insoteste mesajul de fotografii cu pereti fisurati si caramizi sau alte materiale cazute pe strada. USGS a avertizat ca populatia din aceasta regiune "traieste in comun in cladiri extrem de vulnerabile la cutremure".

Peste 300 de pompieri si membri ai fortelor de securitate publice au fost trimisi la fata locului de prefectura Zhaotong, a adaugat televizunea publica CCTV.

Presa oficiala a anuntat in cursul serii ca 2.500 de militari au fost trimisi, de asemenea, la fata locului. Aproximativ 400 de membri ai echipelor de salvare au fost mobilizati de autoritatile provinciale, dar misiunea lor ar putea fi complicata de accesul dificil: drumul care duce la Longtoushan a fost avariat de o alunecare de teren produsa inaintea cutremurului.

Autoritatile civile au pregatit 2.000 de corturi, 3.000 de paturi pliante, 3.000 de paturi si tot atatea pelerine pentru a le trimite in zonele sinistrate, a afirmat China Noua.

Magnitudinea cutremurului a fost calculata la 6,5 initial

Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 s-a produs duminica in regiunile muntoase din sud-vestul Chinei, a anuntat institutul american de geofizica USGS, scrie AFP, citata de Mediafax.

Cutremurul a avut loc la ora 16.30 (11.30 ora Romaniei), la aproximativ 11 kilometri de orasul Wenping. Hipocentrul seismului a fost localizat la o adancime de aproximativ zece kilometri, potrivit USGS. Autoritatile chineze au anuntat initial ca seismul a avut o magnitudine de 6,5.

Mijloacele de comunicare din districtul Ludian, in prefectura Zhaodong, unde a avut loc cutremurul, au fost puternic afectate, a anuntat televiziunea centrala CCTV, care a incercat sa se alature in zadar echipelor de pompieri. Fortele de securitate publica si pompierii sunt deja in drum spre regiunile din jurul epicentrului, a precizat CCTV, citand autoritatile locale, adaugand totusi ca nu dispune de informatii privind eventuale victime ale seismului.

USGS a avertizat, la randul sau ca populatia din aceasta regiune "traieste in comun in cladiri extrem de vulnerabile la cutremure".

Aceste zone muntoase situate la limita dintre provinciile Yunnan, Sichuan si Guizhou, cu acces dificil, au cunoscut mai multe episoade seismice grave in ultimele decenii. In 1974, un cutremur cu magnitudinea de 6,8 in aceeasi zona a provocat moartea a peste 1.500 de persoane, a amintit agentia oficiala China Noua. In septembrie 2010, 80 de persoane au murit in urma a doua seisme consecutive in zonele muntoase dintre Yunnan si Guizhou. In plus, provincia vecina Sichuan, una dintre cele mai populate din China, a inregistrat in mai 2008 un seism devastator cu magnitudinea 8, care a provocat 87.000 de morti si disparuti.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Cutremur cu magnitudinea de 6,8 in apropiere de Fukushima. Autoritatile au ridicat avertizarea de risc de tsunami
Cutremur cu magnitudinea de 6,8 in apropiere de Fukushima. Autoritatile au ridicat avertizarea de risc de tsunami

Agentia meteorologica nipona a ridicat sambata dimineata avertizarea de risc de tsunami emisa dupa producerea unui cutremur puternic in largul centralei nucleare avariate de la Fukushima.

Cel putin trei morti in urma unui cutremur produs la frontiera dintre Mexic si Guatemala. Seismul a avut magnitudinea de 6,9
Cel putin trei morti in urma unui cutremur produs la frontiera dintre Mexic si Guatemala. Seismul a avut magnitudinea de 6,9

Cel putin trei persoane, intre care un nou-nascut, au murit, iar alte aproximativ 40 au fost ranite, luni, in zona de frontiera dintre Mexic si Guatemala, din cauza unui cutremur puternic cu magnitudine de 6,9 care a afectat regiunea.

Cutremur cu magnitudine de 5,7 in nord-estul Japoniei. Nu a fost emisa alerta de tsunami
Cutremur cu magnitudine de 5,7 in nord-estul Japoniei. Nu a fost emisa alerta de tsunami

Un cutremur cu magnitudine de 5,7 a avut loc sambata dimineata in largul coastei de nord-est a Japoniei, fara sa produca pagube, potrivit Institutului american de geofizica, sau sa prezinte risc de tsunami, potrivit Agentiei meteorologice nipone.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.