Celula a Statului Islamic, descoperita in Republica Moldova. VIDEO Jihadistii recrutau prin retelele de socializare

steagul Statului Islamic

Autoritatile de peste Prut au anuntat ca au gasit chiar in capitala Chisinau o celula a temutei grupari teroriste ISIS, Statul Islamic

Intr-o conferinta de presa, politia, procuratura si Serviciul de Informatii si Securitate al Republicii Moldova au anuntat ca au descoperit intr-o casa din sectorul Buiucani al capitalei persoane din Cecenia si Daghestan care sunt adeptii gruparii teroriste Statul Islamic.

Potrivit lui Gheorghe Cavcaliuc, seful Directiei Operatiuni Speciale din politie, marti ofiterii SIS si cei de la Operatiuni Speciale au facut perchezitii in locuinta respectiva. Acolo au gasit 2 barbati, 2 femei si 3 copii care se dadeau drept o familie pentru a nu trezi suspiciuni. Cavcaliuc sustine ca femeile au venit in Moldova in luna aprilie si erau folosite drept “paravan” pentru a acoperi actiunile barbatilor. Una dintre ele, minora, a venit din Norvegia, iar celalalta, din Franta, impreuna cu 3 copii minori.

Unul dintre cupluri a fost expulzat in Rusia, iar celalalt se afla in custodia politiei. "Persoana nu are niciun statut, este mai degraba o victima", spune procurorul. Totodata, oamenii legii incearca sa dea de urmele celorlalte 7 persoane care locuiau in casa respectiva.

Citește și
steagul Statului Islamic
Cat se sta la coada in ISIS ca sa te arunci in aer. Teroristii, nemultumiti ca atacurile sinucigase se dau pe "pile"
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

"Arme sau droguri nu au fost depistate. Doar literatura care "zomba" oamenii sa se alature gruparii.", a precizat Cavcaliuc referindu-se la rezultatele perchezitiilor. In ianuarie, serviciul de informatii din Moldova a confirmat informatia privind careia jihadistul Abdullah al-Moldovi, care a postat pe Internet un clip de propaganda pentru Statul Islamic, este originar din Cahul.

Cum actionau islamistii
Un tanar de 19 ani din Daghestan si o minora de 17 ani din Cecenia, Federatia Rusa au fost retinuti in cadrul unei operatiuni comune a Inspectoratului General al Politiei, SIS, Biroul de Migratie si Azil si Procuratura Generala. Potrivit anchetatorilor, ambii sunt banuiti de apartenenta la curentele islamice extremiste si apartenenta la organizatia terorista internationala Statul Islamic, avand intentia sa plece in Siria pentru a lupta.

Politistii moldoveni au aflat ca minora s-ar fi casatorit prin intermediul unui mariaj islamic cu suspectul, in Turcia, la Istanbul, fapt care trebuia sa faciliteze trecerea frontierei ilegale a minorei spre Siria, in zona controlata de Statul Islamic. Mariajul nu a fost facut insa conform cu regulile religioase, adica si cu acordul rudelor de gradul I.

De asemenea, investigatorii au descoperit ca racolarea se facea prin interemediul retelelor de socializare. Astfel, in luna februarie 2015t, suspectul a convins-o minora print-o astfel de retea sa plece in Turcia, unde i-a fost propus mariajul islamic cu scopul de a pleca in Siria, pentru suportul acestuia in lupta pentru organizaţia terorista Statul Islamic.

Potrivit Inspectoratului General al Politiei, racolarea minorei a fost bine organizata de catre un grup de persoane deja adepte a SI, care la randul lor au finantat toate calatoriile acestora, atat in R. Moldova, cat si in Turcia. Legatura cu finantatorii si organizatorii era tinuta prin intermediul aplicatiei mobile „WhatsApp” iar transferurile erau efectuate pe numele acestuia prin Western Union.

In cadrul documentarii operative s-a mai stabilit ca cei doi suspecti s-au intilnit in Istanbul, Turcia, unde au contactat o persoana de legatura care trebuie sa organizeze o deplasare clandestina spre frontiera cu Siria, acesta fiind numit de suspect cu numele Samili. Ulterior, Samili, impreuna cu alte trei persoane au organizat traversarea ilegala a frontierei spre Siria, insa au fost opriti de politia turceasca.

La Chisinau, suspectii erau astreptati de cetateni moldoveni care le-au asigurat locuinta si cartele SIM care le permiteau sa sune in alte tari. Potrivit politistilor, doar in ultimele doua luni, prin filiera respectiva, au intrat in R. Moldova 11 persoane.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Statul Islamic a ars de vie o femeie pentru ca a refuzat sa ia parte la un
Statul Islamic a ars de vie o femeie pentru ca a refuzat sa ia parte la un "act sexual extrem". Cum se vand sclavele sexuale

O femeie a fost arsa de vie de mai multi membri ai gruparii teroriste Stat Islamic, dupa ce a refuzat sa ia parte la un "act sexual extrem", a informat un oficial al ONU.

Cat se sta la coada in ISIS ca sa te arunci in aer. Teroristii, nemultumiti ca atacurile sinucigase se dau pe
Cat se sta la coada in ISIS ca sa te arunci in aer. Teroristii, nemultumiti ca atacurile sinucigase se dau pe "pile"

Militantii Statului Islamic se inscriu pe liste de asteptare pentru a comite atacuri sinucigase, iar asteptarea dureaza luni intregi, lucru care ii nemultumeste pe teroristii dorinici sa fie declarati "martiri ai lui Alah".

Statul Islamic infiltreaza jihadisti in Europa, prin intermediul refugiatilor care trec Marea Mediterana
Statul Islamic infiltreaza jihadisti in Europa, prin intermediul refugiatilor care trec Marea Mediterana

Jihadisti din Statul Islamic (SI) sosesc in Europa la bordul barcilor pline de refugiati si de imigranti ilegali care ajung pe continent dupa ce traverseaza Marea Mediterana.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat sunt victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat sunt victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.