Vaticanul: Votul irlandezilor pentru casatoriile gay reprezinta "o infrangere pentru omenire"


Ultimul update: Sambata 30 Mai 2015 06:53
Data publicarii: Miercuri 27 Mai 2015 12:14
Categorie: Stiri externe
cuplu gay

Votul prin care irlandezii au aprobat casatoriile intre persoane de acelasi sex a fost 'o infrangere pentru omenire', a declarat secretarul de stat al Vaticanului, Pietro Parolin.

'Nu o infrangere pentru principiile crestine, a fost o infrangere pentru omenire', a comentat cardinalul marti seara la Radio Vatican, aratand ca a fost 'foarte intristat de acest rezultat', relateaza Agerpres.

'Biserica trebuie sa tina seama de realitate, dar in sensul intaririi angajamentului ei fata de evanghelizare', a subliniat cardinalul italian, un veteran al diplomatiei Vaticanului. Comentariile sale scot in evidenta socul produs de votul clar dat de Irlanda, o tara traditional catolica, in favoarea mariajului intre persoane de acelasi sex.

Dupa votul de sambata, arhiepiscopul Dublinului, Diarmuid Martin, a declarat, la postul national de radio RTE, ca 'Biserica trebuie sa se trezeasca la realitate'.

In ce-l priveste, papa Francisc a aratat mai multa ingaduinta fata de homosexuali decat multi catolici conservatori, prin declaratia rostita la scurt timp dupa intronizare: 'Daca o persoana este gay si il cauta de Dumnezeu si are bunavointa, cine sunt eu sa o judec?'

Suvernul Pontif nu a aratat insa niciun semn ca si-ar nuanta dezaprobarea ferma fata de casatoriile intre persoane de acelasi sex ori ca ar viza modificarea doctrinei Bisericii conform careia actele homosexuale sunt un pacat prin insasi natura lor.

In Italia, guvernul premierului Matteo Renzi se pregateste sa prezinte o lege care va permite uniunile civile intre cuplurile de acelasi sex. Italia nu are totusi in vedere legalizarea casatoriilor gay.

In Germania, unde uniunile civile intre persoanele de acelasi sex sunt permise, referendumul din Irlanda a impulsionat apelurile de legalizare a casatoriilor. Presiunile au inceput sa creasca in Uniunea Crestin-Democrata (CDU) a cancelarului Angela Merkel, care se opune oricarei schimbari a legislatiei. 'S-ar crede ca ceea ce irlandezii catolici pot face, putem face si noi', a declarat pentru Die Welt Jens Spahn, deputat CDU si membru in conducerea formatiunii.

Sursa: Agerpres

Tags: vatican, casatorie, gay,

VIDEO PROTVPLUS.RO