Bilantul dezastrului din Japonia: peste 1.217 de morti, sute de disparuti

Cutremur

UPDATE - Numarul victimelor creste de la ora la ora. Potrivit BBC, inca 400 de persoane decedate au fost gasite in orasul Rikuzentakata, care a fost devastat de tsunami, anunta NHK.

 

 

Cronologia evenimentelor:

Duminica, 13 martie

Citește și
Insula Kuril
Frica de tsunami: 300 de persoane, evacuate de rusi din Insulele Kuril
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

16:00 Bilantul oficial al victimelor seismului si valului devastator din Japonia a ajuns la 1.217 morti, alte sute de persoane fiind in continuare disparute, anunta autoritatile japoneze, citate de CNN.

Sambata, 12 martie:

14:02 Potrivit Kyoto: Mai mult de 1.700 de persoane au murit sau sunt date disparute in Japonia, dupa cutremurul urmat de tsunami de vineri, care a provocat si avarii la centralele nucleare de la Fukushima, relateaza agentia Kyodo, in pagina electronica.

Postul de radio japonez NHK, citat de CNN anunta sambata dimineata ca peste 900 de oameni si-au pierdut viata in urma seismului care a lovit Japonia vineri. Alte 700 de persoane au fost date disparute. Pana acum, numarul victimelor a ajuns la 1300.

09:43 - Potrivit CNN, autoritatile japoneze au anuntat ca numarul mortilor ar putea depasi cifra 1.000, pe masura ce echipele de salvare fac eforturi disperate de a mai gasi totusi supravietuitori. In prezent, numarul neoficial al mortilor se ridica undeva la 900 de victime, in vreme ce alte peste 700 de persoane sunt date disparute.

Totodata, agentiile de presa citeaza ministerul apararii japonez si relateaza ca intre 60.000 si 70.000 de persoane au fost evacuate din Sendai.

09:10

- Ultimul bilant dat publicitatii de autoritatile japoneze in urma seismului cumplit care a lovit Tara Soarelui Rasare vineri dimineata arata ca cel putin 703 persoane au murit si 1.128 au fost ranite. Alte 784 de oameni sunt dati disparuti, relateaza AFP, citata de Mediafax.

 

Printre victime se numara si cele 200 de persoane, gasite fara suflare pe plajele din Sendai, insa politia nu a reusit inca sa ajunga in zona care a fost inundata de un val seismic cu o inaltime de peste 10 metri.

Vineri, 11 martie:

23:00  CNN: Cel putin 184 de persoane au murit, 722 au fost ranite si 530 sunt date disparute, in urma cutremurului devastator din Japonia. Acesta este ultimul bilant anuntat de politia japoneza.

21:27 Potrivit AFP, pana acum au fost inregistrate cel putin 351 de persoane moarte, 547 disparute si 800 ranite. Datele au fost facute publice de catre politia japoneza, intr-un nou bilant provizoriu stabilit la mai mult de 11 ore dupa seism.

20:37 Peste 1.000 de persoane au murit probabil in cutremurul violent, urmat de un tsunami, care au devastat vineri nord-estul Japoniei, a anuntat agentia Kyodo, in timp ce un al doilea tren a fost dat disparut, in provincia Iwate, in urma unui val seismic, relateaza AFP.

Bilantul creste de la minut la minut.

Potrivit serviciilor de politie, bilantul oficial provizoriu era de cel putin 337 de morti, 531 de disparuti si 627 de raniti, dupa aproximativ zece ore de la cel mai puternic cutremur din arhipelagul nipon, cu magnitudinea de 8,9.

20:13 Potrivit CNN, care citeaza politia japoneza, cel putin 151 de persoane au murit, 722 sunt ranite si 530 sunt date disparute.

18:16 Potrivit agentiei de presa Kyodo, care citeaza surse din politia japoneza, au fost inregistrati 137 de morti, 539 de raniti si 351 de disparuti dupa cutremurul din Japonia.

17:30 Patruzeci si opt de persoane, intre care 23 de elevi, sunt date disparute in portul Ofunato (nord-est), relateaza agentia de presa Jiji, citand politia din prefectura Iwate, relateaza AFP.

Cel puţin 300 de locuinte au fost de altfel distruse in acest oras portuar, a precizat agentia.

Ofunato, un oras cu 40.000 de locuitori, a fost deja devastat in 1960, de un tsunami enorm, declansat de un cutremur produs de cealalta parte a Pacificului, in Chile.

17:00 Cutremurul urmat de tsunami, care au afectat vineri nord-estul Japoniei, au provocat moartea a cel putin 288 de persoane si disparitia altor 349, potrivit datelor furnizate de politie, intr-un nou bilant provizoriu stabilit la opt ore dupa seismul violent, relateaza AFP.

Autoritatile au mentionat de asemenea cateva sute de raniti. Pe langa cele 88 de persoane al caror deces a fost confirmat in diferite regiuni din nord si din est, intre 200 si 300 de cadavre au fost gasite pe o plaja din Sendai, in prefectura de nord-est Miyagi.

Politia, citata de presa, presupune ca este vorba despre cadavre ale locuitorilor care au fost surprinsi de valul de zece metri care a afectat aceasta zona. Autoritatile evalueaza la aproximativ 1.200 numarul caselor afectate de acest tsunami.

17:00

Potrivit politiei din Japonia s-au inregistrat cel putin 93 de morti, 539 de raniti si 351 de disparuti. Prefectura din Miyagi a anuntat insa ca au fost gasite intre 200 si 300 de cadavre.

Cel putin 17 persoane au murit din cauza valului tsunami produs in regiunea Iwate, iar cate un deces a fost raportat in regiunile Miyagi, Tokyo, Chiba, Kanagawa, Ibaraki si Tochigi - a anuntat Agentia Politiei Nationale japoneze, citata de pagina online a agentiei Kyodo, potrivit Mediafax.

De asemenea, in localitatea Takahagi (regiunea Ibaraki), o persoana a murit dupa prabusirea acoperisului unei cladiri, in urma cutremurului cu magnitudinea 8,8. Un barbat in varsta de 67 de ani a murit zdrobit de un zid si o femeie in varsta a fost prinsa sub un acoperis in regiunea Tokyo, potrivit presei. Alte trei decese au fost semnalate in prefectura Ibaraki, din nordul capitalei, dupa prabusirea unei case.

16:00

Agentia de stiri Kyodo raporteaza peste 88.000  de oameni disparuti.

Un vapor cu aproximativ 100 de persoane la bord a fost luat de tsunami - a anuntat presa nipona, fara sa ofere detalii despre soarta pasagerilor, relateaza AFP. Nava apartine unei companii de constructii navale din portul Ishinomaki, a precizat politia locala, citata de presa.

"Pagubele sunt atat de mari, incat avem nevoie de mai mult timp pentru a reuni datele", a declarat un oficial.

Opt persoane au fost declarate disparute dupa o alunecare de teren in regiunea Fukushima (nord-est), iar un elev a fost luat de valurile seismice in prefectura Miyagi, potrivit presei.

Mai multe persoane au fost ranite dupa ce acoperisul unui centru de conferinte din centrul Tokyo s-a prabusit. Acolo se aflau 600 de studenti, care participau la o ceremonie de inmanare a diplomelor.

Alte 20 de persoane au fost ranite, de asemenea, in Osaki, in prefectura Miyagi (nord-est), unele dintre ele fiind lovite de diverse obiecte care au cazut, iar altele fiind blocate sub daramaturi, a anuntat agentia Kyodo, citand pompierii.

Valuri de zece metri inaltime au atins coastele prefecturii Sendai, potrivit presei, care difuzeaza imagini cu case inundate si masini luate de ape in orasele de coasta. Numerosi raniti si aproximativ zece disparuti au fost de asemenea semnalati de televiziuni si agentii de presa.

Cutremurul care a afectat vineri nord-estul Japoniei a fost cel mai puternic seism inregistrat vreodata in acest arhipelag, avand magnitudinea de 8,9 potrivit institutului american de geofizica (USGS). Cutremurul s-a produs la 24,4 kilometri adancime, la ora 14.46 (07.46 ora Romaniei) si la aproximativ 100 de kilometri in largul prefecturii Miyagi, in nord-estul Japoniei.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Alerta nucleara! Creste nivelul de radiatii de la Centrala Fukushima
Alerta nucleara! Creste nivelul de radiatii de la Centrala Fukushima

Reactorul I al centralei afectata decutremut radiaza peste nivelul normal. 4 centrale nucleare au fost oprite pana acum in Japonia si mii de persoane au fost evacuate din apropierea acestora. Exista peste 50 de reactoare nucleare in tara.

Frica de tsunami: 300 de persoane, evacuate de rusi din Insulele Kuril
Frica de tsunami: 300 de persoane, evacuate de rusi din Insulele Kuril

Rusii au inceput evacuarea oamenilor de pe zonele de coasta ale Insulelor Kuril, dupa producerea cutremurului din Japonia. Valuri de 2 metri au lovit deja Iturup, una dintre insulele Kuril.

America Latina a ridicat alertele de tsunami, dupa seismul din Japonia
America Latina a ridicat alertele de tsunami, dupa seismul din Japonia

UPDATE  - Mai multe valuri seismice generate de cutremurul din Japonia au ajuns pe litoralul tarilor din America Latina, fara a provoca pagube importante, iar autoritatile au ridicat alertele de tsunami, potrivit AFP.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.