Autopsiile au confirmat ca in atacul din Siria au fost folosite arme chimice, spun autoritatile turce. Noul bilant: 86 morti

×
Codul embed a fost copiat

Autoritatile turcesti afirma ca rezultatele autopsiilor persoanelor decedate in urma atacului din orasul sirian Khan Sheikhoun confirma ca au fost folosite arme chimice, relateaza AFP.

Intre timp, bilantul victimelor a crescut la 86 de morti, a anuntat miercuri seara Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, relateaza AFP.

Un bilant anterior al Observatorului anunta 72 de morti in acest atac de marti, inclusiv 20 de copii si 17 femei, dar si 160 de raniti. "Sunt 30 de copii si 20 de femei printre victime", un bilant in crestere din cauza decesului unor raniti grav, a precizat miercuri seara Observatorul.

Tata: "A avut loc un raid aerian... Mi-am scos copiii si sotia din casa. Dupa 5 minute am inceput sa simt un miros ciudat."

Tanarul sirian a lesinat in fata casei si s-a trezit la spital. Atunci a aflat si ca si-a pierdut gemenii, sotia, doi frati, trei nepoti, dar si cativa prieteni si vecini.

Citește și
siria
Atacul chimic din Siria. 72 de civili au murit, dintre care 20 de copii. Acuzatiile aduse de ministrul rus al Apararii
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Acest baiat de 13 ani isi revine incet, incet intr-un spital, dar trauma i-a facut sufletul farame: "L-am vazut pe bunicul meu zacand asa, se sufoca... Apoi am ametit si eu...
19 rude mi-au murit in atac."
(plange)

Aceste zeci de persoane, intre care se aflau si copii, care prezintau convulsii si dificultati in a respira, carora li s-a administrat oxigen, au murit in urma unui raid aerian care a avut loc marti, la Khan Sheikhoun, un fief rebel si jihadist in nord-vestul Siriei.

Potrivit medicilor de la fata locului, simptomele pacientilor sunt similare celor constatate la victime ale unui atac chimic - pupile dilatate, convulsii si prezenta unei spume la gura.

Atacul a provocat un val de indignare la nivel international, iar mai multe tari occidentale au acuzat regimul lui Bashar al-Assad.

Dupa ce Damascul a fost aratat cu degetul, Moscova a catalogat drept "inacceptabil" un proiect de rezolutie prezentat la ONU de catre Statele Unite, Franta si Regatul Unit care condamna atacul de marti.

Ambasadoarea americana la ONU Nikki Haley a criticat miercuri Moscova ca nu si-a temperat aliatul sirian. "Cati copii vor mai trebui sa moara ca Rusia sa-si faca griji?", a spus Haley, amenintand ca Washingtonul va lua masuri unilaterale in cazul unui esec la ONU.

 

Sedinta de urgenta in Consiliul de Securitate al ONU dupa atac

Presupusul atac chimic din Siria a provocat o sedinta de urgenta in Consiliul de Securitate al ONU. In acest timp, Statele Unite si Rusia se contrazic in declaratii, despre cum ar fi trebuit fiecare sa impiedice o astfel de atrocitate.

Poate cea mai asteptata declaratie a fost cea a lui Donald Trump, care, intr-o conferinta de presa la Casa Aba a mentionat ca atacul a depasit orice limita si l-a invinuit pe predecesorul sau Barak Obama pentru situatia din Siria.

"Cred ca administratia Obama a avut oportunitatea de a rezolva aceasta situatie in urma cu mult timp, cand a vorbit despre linia rosie. Nu si-a continuat planul, ceea ce a dus la astfel de situatii, nu numai in Siria, ci si in alte parti ale lumii. A fost vorba despre o amenintare falsa", a spus el.

Trump a adoptat, de-a lungul timpului, un ton mai bland fata de regimul lui Bashar al-Assad si a pledat pentru relatii mai bune cu Rusia. Ieri, insa a condamnat atacul chimic in care au murit 86 de persoane si a spus ca isi va asuma responsabilitatea de a actiona.

"Atacul asupra copiilor a avut un impact mare asupra mea. A fost oribil sa vad acele lucruri, nu poate sa fie ceva mai grav decat atat. Va spun ca atitudinea mea fata de Siria si Assad s-a schimbat radical", a spus Trump.

Despre tragedia din Siria s-a discutat si la Consiliul de Securitate de la ONU, unde pe de o parte reprezentantul Rusiei a luat apararea regimului lui Bashar al Assad, iar pe de alta, reprezentantul Marii Britanii a declarat ca "toate dovezile arata ca regimul Assad, este responsabil", si a cerut o ancheta.

"Nu arata a fi un act terorist sau un act al opozitiei. Acest atac are toate insemnele regimului Assad, iar folosirea armelor chimice este o crima de razboi", a spus ambasadorul MArii Britanii la ONU.

"Rusia a facut o alegere necinstita, a ales sa inchida ochii in fata barbariei. A sfidat constiinta lumii si nu poate scapa de aceasta responsabilitate", a spus ambasadorul SUA la ONU.

Rusia a gasit o explicatie pentru atacul chimic produs in Siria: aviatia siriana a atacat un "depozit" al rebelilor, in care se aflau "substante toxice". Explodand, acestea s-au raspandit in atmosfera.

Trump ia in considerare o interventie militara in Siria

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, le-a marturisit joi dupa-amiaza unor congresmeni ca ia in considerare initierea unei actiuni militare in Siria in urma atacului chimic asupra civililor din provincia Idlib. De asemenea, miliardarul republican a subliniat ca intelege gravitatea situatiei, transmite CNN.

Potrivit unei surse politice, presedintele american nu este decis daca sa mearga inainte cu o actiune militara, dar va purta discutii in acest sens cu seful Pentagonului.

Trump se bazeaza pe judecata secretarului Apararii, James Mattis.

Pentagonul are pregatite mai multe optiuni de lunga durata pentru a distruge capacitatea regimului sirian de a folosi arme chimice impotriva civililor si rebelilor.

Insa, sursa politica a precizat ca nicio decizie nu a fost luata pentru moment cu privire la o actiune militara in Siria.

Donald Trump a catalogat atacul chimic drept o actiune ”atroce” care i-a schimbat pozitia cu privire la Basgar al-Assad.

Declaratiile sunt cu atat mai neasteptate cu cat administratia Trump a adoptat un ton mai bland fata de regimul lui Bashar al-Assad si a pledat pentru relatii mai bune cu Rusia.

 

Un tata si-a pierdut gemenii in atac, dar si alti 17 membri ai familiei

Abdulhamid al-Youssef isi strange la piept bebelusii gemeni care au murit in urma presupusului atac chimic.

Ahmad si Aya, in varsta de 9 luni, au murit marti dimineata dupa "atacul chimic" din provincia Idlib, nordul Siriei, impreuna cu sotia barbatului - Dalal - , dar si alti 16 membri ai familiei. Miercuri, el a fost nevoit sa-i ingroape pe toti intr-o groapa comuna.

In total, Abdulhamid al-Youssef si-a pierdut 19 membri ai familiei dupa atac.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Explicatia neverosimila a Rusiei pentru atacul chimic din Siria. Trump:
Explicatia neverosimila a Rusiei pentru atacul chimic din Siria. Trump: "Actiunile regimului Assad nu mai pot fi tolerate"

Rusia a sarit in ajutorul regimului de la Damasc, dupa uciderea a 72 de civili, intre care numerosi copii, intr-un presupus atac chimic intr-un oras sirian, care a provocat un val de indignare la nivel international, relateaza AFP, conform News.ro.

Atacul chimic din Siria. 72 de civili au murit, dintre care 20 de copii. Acuzatiile aduse de ministrul rus al Apararii
Atacul chimic din Siria. 72 de civili au murit, dintre care 20 de copii. Acuzatiile aduse de ministrul rus al Apararii

Bilantul atacului chimic impotriva orasului sirian Khan Shaykhun a fost revizuit la 72 de morti, dintre care 20 de copii, potrivit unor noi date ale organizatiei non-guvernamentale Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, scrie AFP.

Atac cu arme chimice in provincia Idlib din Siria. Bilantul a ajuns la 100 de morti si 400 de raniti
Atac cu arme chimice in provincia Idlib din Siria. Bilantul a ajuns la 100 de morti si 400 de raniti

Cel putin 100 de persoane si-au pierdut viata intr-un presupus atac chimic din localitatea Khan Sheikhoun, situata in zona controlata de rebelii sirieni si jihadisti, din provincia Idlib, relateaza AFP.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.