Atentat in Berlin. Autorul ramane in libertate, suspectul arestat a fost eliberat. Statul Islamic a revendicat atacul

×
Codul embed a fost copiat

Europa retraieste pe viu fata sinistra a terorismului. Doua atentate petrecute luni aeara, in Turcia si in Germania, ne arata cat suntem de fragili in continuare.

Sumarul evenimentelor:

Desfasurarea evenimentelor, LIVE TEXT, marti, 20 decembrie
Publicatia Die Welt: atacatorul ar fi liber, barbatul arestat nu ar avea nicio implicare
Suspectul arestat neaga orice implicare in atac
Cum a fost prins soferul camionului
Primele declaratii facute de Angela Merkel: "Vinovatii vor fi pedepsiti"
MAE confirma ca niciun roman nu a fost implicat in atentat: mumerele puse la dispozitie pentru cetatenii romani
Politia efectueaza perchezitii la un centru de refugiati din Berlin
Mesajul lui Donald Trump, dupa atacul din Berlin
Publicatia Bild a dezvaluit prima imagine cu suspectul arestat, in masina politiei
Statul Islamic ar fi revendicat atacul pe Twitter; informatia nu a fost confirmata oficial de autoritati
Politia a confirmat ca este vorba "de un atac terorist. Camionul a fost "condus intentionat in multime"
Pasagerul gasit mort in camion este soferul polonez care ar fi fost omorat de atacator, politia a arestat un suspect
► Bilantul victimelor a ajuns la 12 morti si 48 de raniti, 18 in stare grava

12 oameni au fost ucisi si alti aproape 50 raniti. Dintre acestia, cel putin 14 sunt in stare grava. La fel ca la Nisa, in luna iulie, un individ a condus masina intentionat prin multime. Pana acum, nu exista informatii potrivit carora ar fi avut de suferit cetateni romani. Atacul a fost deja revendicat, pe Twitter, de gruparea ''Stat Islamic'', insa nu este clar daca adevaratul vinovat a fost prins. Mai multi romani au reclamat marti dimineata disparitia unor rude care s-ar fi aflat la Berlin si care nu mai raspundeau la telefon.

Emil Hurezeanu, ambasadorul Romaniei la Berlin: "Mame care isi cautau fetele. Disparute oarecum fara urma si pe care mamele le credeau in Berlin sau in zona Berlinului. Toate aceste alarme au fost contrazise. Am luat legatura pana la urma, dupa mai multe interventii cu persoanele suspectate de a fi fost ranite sau disparute in atentatul de ieri. Nu e vorba de asa ceva. Mamele si-au regasit fiicele, fiicele si-au semnalat prezenta vii si nevatamate, tefere."

Citește și
Mevlüt Mert Altıntas
Portretul tanarului care l-a ucis pe ambasadorul rus. Avea 22 ani si era politist. "Nu uitati Alepul, nu uitati Siria!"
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Autoritatile au securizat zona, au evacuat populatia si au inchis o statie de metrou din vecinatate. Pe locul pasagerului din cabina camionului au gasit un barbat mort. Este vorba de soferul polonez al vehiculului, ucis de terorist inainte de atacul propriu-zis. Suspectul a reusit insa sa fuga inainte de sosirea politistilor.

Dupa zece luni state in azilul de refugiati Tempelhof, pakistanezul cunostea zona atentatului ca-n palma. S-a dat jos din camion si a luat-o la fuga 2 kilometri prin parcul Gradinii Zoologice, pe aici pe aleea Lichtenstein. Nu stia insa ca pe urmele sale se afla un civil care i-a ghidat pe politisti pana la Columna Victoriei, unde suspectul a fost incatusat.

Potrivit martorilor, camionul de 30 de tone a mers cel putin 50 de metri in zona plina cu oameni. Soferul a manevrat mastodontul pentru a face cat mai multe victime, evitand obstacolele de pe soseaua paralela. Atacatorul a asteptat lasarea intunericului pentru a actiona. Cel mai probabil a furat camionul incarcat cu grinzi de metal din parcarea unui santier de constructii. Ca sa nu atraga atentia, a condus TIR-ul urias cu luminile stinse.

In timp ce curg condoleantele, pentru rudele victimelor de la Berlin, anchetatorii germani trateaza cazul, cu maxima precautie. Favorizeaza varianta unui atac terorist, dar nu o spun pe sleau. Grav este ca nu sunt siguri nici ca pakistanezul pe care l-au arestat luni seara chiar este autorul. Aceasta incertitudine a sporit frica in randul oamenilor.

Anchetatorii germani l-au interogat toata noaptea pe suspectul retinut ieri. Este vorba de un individ de origine pakistaneza in varsta de 23 de ani, care a ajuns in Germania in decembrie, anul trecut, si solicitase azil statului german. A fost retinut in mai multe randuri pentru infractionalitati marunte, insa nu sunt dovezi ca ar avea legatura cu vreo factiune terorista. Berlinezii au rasuflat usurati la gandul ca a fost prins, pentru ca apoi sa afle ca politistii nu sunt siguri ca el este faptasul. Suspectul a negat vehement fapta, iar anchetatorii asteapta rezultatul analizelor ADN, pentru a da un verdict.

Emil Hurezeanu, ambasadorul Romaniei la Berlin: "Atmosfera e indoliata si pluteste in aer o tristete reala. Aproape ca nu mai poti sa recunosti de la o zi la alta strada berlineza, ma gandesc la Brandenburger Tor, la celelalte piete care astazi pareau sedate, amortite, putina lume pe strazi si atmosfera sumbra, cerul inorat deasupra orasului contribuie la accentuarea acestei stari."

De altfel, anchetatorii germani au fost precauti si nu au vorbit imediat despre un atac terorist, desi traseul camionului indica un act deliberat.

Robert Schwartz, jurnalist: "Este putin probabil sa intalnim un camion de mare tonaj incarcat cu tevi de otel, sunt camioane care aprovizioneaza magazinele, mallurile, dar e destul de neobisnuit ca un camion sa circule pe acea artera. In plus, camionul a intrat intr-o mica alee din targ, dupa care a facut un viraj si a calcat pur si simplu oamenii, a distrus gherete, casute, standuri. Daca s-a dorit un impact, un atentat, a fost intr-adevar un loc ales pentru a zgudui aceasta societate din temelii."

Cancelarul Angela Merkel a mers astazi la locul carnagiului. Inainte s-a adresat poporului german. "Sunt profund intristata de ce s-a intamplat. Vorbim cel mai probabil de un atentat terorist", a spus Merkel.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: "Se datoreaza pierderii de teren pe care gruparile radical islamiste o inregistreaza in Siria si Irak, in al doilea rand este o forma de reafirmare a mesajului in ideea ca iata inca avem putere sa lovim in centrul Europei, in state semnificative pentru intregul continent european, evident ca isi aleg din punct de ved politic tinte moi, in Germania sunt alegeri anul viitor si sunt pareri impratite asupra lui Merkel in ceea ce priveste valul de refugiati."

Desfasurarea evenimentelor, LIVE TEXT, marti, 20 decembrie:

UPDATE 21:22 Statul Islamic a revendicat atentatul din Berlin, conform unui anunt facut de agentia de presa a gruparii, informeaza Reuters.

UPDATE 21:05 Ministrul german de Interne anuntat ca politistii berlinezi urmaresc inca din seara atacului mai multe piste de ancheta si ca nu este exclus ca soferul camionului care a ucis 12 oameni in piata de Craciun sa fie in libertate, relateaza Reuters.

Oficialul a mai anuntat ca nu stie, deocamdata, cati cetateni straini au murit in atentat, precizand ca printre victime nu sunt copii.

Thomas de Maiziere a mai spus ca, in continuare, este dincolo de orice dubiu faptul ca incidentul din Berlin a fost un atac, dar ca motivatia pentru acest act ramane neclara.

UPDATE 20:03 Multi nemti au postat pe internet critici la adresa cancelarului Angela Merkel, acuzand-o ca a pus tara in pericol lasandu-i pe refugiati sa intre in Germania.

Aliatii bavarezi ai cancelarului german au cerut marti schimbarea politicii de securitate si imigratie a Germaniei dupa atacul comis luni seara la un targ de Craciun din Berlin, soldat cu moartea a 12 persoane, relateaza Reuters.

"Datoram victimelor, celor afectati si intregii populatii sa regandim politica noastra de imigratie si de securitate si sa o schimbam", a declarat Horst Seehofer, liderul Uniunii Crestin-Sociale (CSU), partidul bavarez aliat al Uniunii Crestin-Democrate (CDU) a cancelarului german Angela Merkel.
 

UPDATE 20:00 Suspectul arestat a fost eliberat din cauza lipsei de dovezi, informeaza AFP, care citeaza procurorii.

UPDATE 17:40 25 dintre cei raniti in atac sunt internati in spital, au anuntat reprezentantii Ministerului Sanatatii. 14 dintre ei sunt grav raniti, 24 au fost externati.

UPDATE 16:50 Pofund zguduita de primejdia prin care abia trecuse, o turista britanica povesteste ca s-ar fi putut afla printre cei striviti.

Emma Rushton, turista, supravietuitoare: "Eram la nici 3 metri de locul in care s-a intamplat. Norocul nostru a fost ca nu am plecat de acolo cu 2 minute mai devreme. Bausem ceva si am simtit nevoia sa stau jos putin. Prietenul meu propusese sa plecam, dar l-am rugat sa ma mai lase 2 minute. Am auzit un bang foarte puternic si apoi am vazut vehiculul navalind in multime, dobora la pamant totul in jur. S-au stins luminile. E cumplit sa asisti la asa ceva. Nu a fost un accident, camionul rula cu 65 de km la ora pe ora si nu a dat niciun semn ca ar incetini".

Jan Hollitzer, redactor sef adjunct Berliner MOrgenpost: "Era oribil acolo. Zgomotul, tipetele, ranitii intinsi pe jos, am vazut trupuri prinse sub camion."

Dezvaluirile martorilor:

"Eram in piata, in fata catedralei si beam un pahar de vin fiert. Cand am plecat, un camion a venit spre noi, a trecut pe langa mine si pe langa prietena mea la aproximativ 3 metri distanta. A venit dinspre intrarea in piata, a lovit barierele si a trecut de noi."

"Un camion a intrat in oameni, eu eram acolo si am vazut cum a condus si a intrat in ei, apoi a fugit. Am auzit impuscaturi si cand m-am intors, dupa doua minute, politia era acolo si verifica vehiculul."

"Slava Domnului ca nu s-a intamplat sambata sau duminica, atunci cand targul este foarte plin. Lunea nu este atat de aglomerat precum in weekend."

De peste un an, teama de atentate de amploare alimenteaza dezbaterea politica în Germania. Populistii de dreapta din Alternativa pentru Germania sustin ca Angela Merkel si-a pus în pericol tara, deschizand larg portile - in 2015 - pentru aproape 900.000 de solicitanti de azil, majoritatea musulmani.

UPDATE 16:15 Angela Merkel a vizitat targul de Craciun din Berlin, unde a avut loc tragedia. Ea a fost insotita de primarul Berlinului, Michael Muller, ministrul de Interne, Thomas De Maiziere si ministrul de Externe, Frank-Walter Steinmeier, scrie The Guardian. Dupa ce a depus flori la locul tragediei, acestia au participat la o slujba oficiata intr-o biserica.

Holger Munch, unul din sefii politiei, a afirmat ca atacatorul inarmat este inca liber. "Suntem in continuare in alerta", a spus acesta.

UPDATE 16:05 Camionul folosit in comiterea atacului a plecat vinerea trecuta din Italia, a anuntat marti agentia de presa italiana ANSA, care citeaza surse neidentificate de rang inalt din serviciile de securitate, transmite DPA.

Camionul a preluat folii din otel laminat de la o fabrica din apropiere de Milano si a trecut la 16 decembrie pe la punctul de frontiera Brenner dintre Italia si Austria in jurul orei 18:00 (17:00 GMT), au spus sursele citate. Nicio alta legatura intre atac si Italia nu a fost stabilita.

Politia germana le-a cerut marti berlinezilor sa fie 'deosebit de vigilenti' dupa un atac cu camionul comis luni seara.
'In cazul in care observati ceva suspect, va rugam nu anchetati pe cont propriu, aceasta este treaba noastra', a scris politia pe contul sau de Twitter.

Politia din Berlin va spori semnificativ masurile de securitate in zilele urmatoare, care vor include ridicarea de bariere, dupa atacul de luni, transmite marti Reuters.

UPDATE 15:45 Procurorul general al Germaniei, Peter Frank, a afirmat marti, intr-o conferinta de presa, ca are dubii cu privire la faptul ca suspectul arestat a fost in spatele atacului.

"Trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca el ar putea sa nu fi planuit atacul", a afirmat Frank.

"In cabina TIR-ului a fost gasit impuscat un polonez. Plecam de la premisa ca a fost vorba de un atac cu background terorist. Asta o dovedeste modul in care a fost comis atacul. Se adauga locul, obiectivul atacului, este ceva care regasim si in felul in care actioneaza organizatiile teroriste. Nu avem concluzii finale, nu avem toate informatiile. Sunt analizate imaginile de pe camerele de supraveghere", a mai spus procurorul.

De asemenea, seful politiei, Klaus Kandt, a afirmat: "Nu inchidem targurile de Craciun. Riscul a devenit o realitate in Germania. Daca vom pune ziduri de beton nu inseamna ca am exclus orice risc."

UPDATE 15:00 Politia din Berlin va spori semnificativ masurile de securitate in zilele urmatoare, care vor include ridicarea de bariere, dupa atacul de luni seara cand un individ a intrat in plin cu un camion in multimea care vizita un targ de Craciun, ucigand 12 persoane si ranind aproape 50, transmite marti Reuters.

La randul sau, Andreas Geisel, senatorul de interne al Berlinului, a declarat ca planurile pentru Ajunul Anului Nou raman in vigoare, dar ca autoritatile germane vor revizui masurile de securitate.

Un individ a intrat in plin luni seara cu un camion in multimea care participa la un targ de Craciun, ucigand 12 oameni si ranind aproape 50.

UPDATE 14:30 Reuters scrie ca este posibil ca suspectul arestat sa nu fie cel care a comis atacul din Berlin si revista Bild se intreaba daca "nu cumva barbatul din mainile politistilor este nevinovat?" Informatia a aparut prima data in cotidianul Die Welt. Suspectul neaga orice fel de implicare, insa nu au fost oferite mai multe detalii, momentan.

Politia germana considera ca barbatul din Pakistan care a fost arestat ca suspect in atacul cu camionul de la un targ de Craciun din Berlin, soldat cu 12 morti, nu ar fi adevaratul autor, relateaza cotidianul Die Welt, citand surse din cadrul securitatii, potrivit Reuters.

"N-am prins omul care trebuie", a spus un oficial din cadrul politiei. "Prin urmare, avem o noua situatie. Adevaratul atacator este in continuare inarmat, este in libertate si poate face noi victime", a spus sursa citata de Die Welt.

 

 

UPDATE 14:10 Ministerul de Interne, Thomas de Maizière, a tinut o conferinta de presa in care a declarat ca "18 persoane sunt in stare grava". Acesta a confirmat ca soferul a fugit de la fata locului, iar printre cei 12 oameni ucisi se numara si pasagerul din camion. Acesta a mai adaugat ca "nu exista indoiala ca a fost un atac terorist", conform BBC. Surse din cadrul politiei au declarat ca interogatoriul a decurs greu, intrucat Naved B, vorbeste una dintre cele 5 limbi regionale din Pakistan si nu a fost gasit un translator care sa traduca din Baluchi. Acesta a confirmat ca suspectul este un solicitant de azi din Pakistan.

de Maiziere a declarat ca pasagerul gasit mort in camion fusese impuscat cel mai probabil, de catre soferul care a intrat cu masina in multime.
 

UPDATE 13:30 Barbatul arestat luni seara neaga orice fel de implicare in atentatul din Targul de Craciun, din Berlin, informeaza The Guardian. Suspectul, numit Navel B, a fost descris de un cunoscut ca "un tip normal"

UPDATE 13:00 Politia din Berlin a confirmat ca printre cele 12 victime ale atentatului se numara si pasagerul polonez din camion. Acesta ar fi fost de fapt soferul companiei de transport, pe care suspectul arestat l-a impuscat, apoi a preluat controlul asupra camionului. Conform The Guardian, suspectul arestat a primit permis de sedere din Germania din iunie 2016.

UPDATE 12:30 Un martor al atacului comis luni la Berlin l-a urmarit pe soferul camionului - care a intrat intr-o multime de oameni si care a incercat apoi sa fuga - si a luat legatura cu politia, fapt ce a inlesnit arestarea suspectului, au relatat mai multe publicatii germane, citate marti de EFE.

Aceasta persoana, despre care nu au fost furnizate informatii, a vazut cum camionul intra in plin in multimea adunata intr-o piata de Craciun la Berlin, ucigand 12 oameni si ranind aproape 50, si a observat cum soferul camionului coboara din vehicul si o ia la fuga. Martorul s-a hotarat s-o ia pe urmele lui si, fara a-l pierde din ochi, a sunat la politie de pe telefonul sau mobil.

La circa doi kilometri de piata de Craciun, in apropierea Coloanei Victoriei, la Tiergarten, marele parc central din Berlin, mai multi agenti l-au retinut pe sofer, singurul arestat pentru aceste fapte calificate de Ministerul de Interne federal drept atentat.

Marti dimineata, unitati speciale ale politiei au intrat intr-unul dintre cele mai mari centre de primire de refugiati din Berlin, amenajat intr-un hangar al vechiului aeroport Tempelhof, intr-o operatiune avand legatura cu atacul, dar nu a facut arestari. In schimb, patru tineri au fost intervievati la acest centru, a anuntat un purtator de cuvant pentru biroul insarcinat cu problemele refugiatilor, Sascha Langenbach, care nu a oferit alte detalii.

UPDATE 12:00 Angela Merkel a facut primele declaratii dupa tragedia de aseara si a anuntat ca "vinovatii vor fi pedepsiti. Speram, alaturi de voi ca veti reusi sa treceti peste aceata targedie si veti putea sa va continuati viata si dupa aceasta zi ingrozitoare". Cancelarul german a anuntat ca va merge la locul tragediei dupa ce se va intalni cu membrii cabinetului.

CITESTE SI: Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, dupa atacul din Berlin: "Cei vinovati vor fi pedepsiti. Nu vreau sa traim in frica"

UPDATE 11:30 Liderii lumii s-au aratat ingroziti de evenimentele tragice petrecute luni seara in Berlin si condamna dur atacul comis asupra multimii din Targul de Craciun. Inclusiv Vladimir Putin a trimis un mesaj: "Atacul asupra unor civili pasnici este o crima si un act de cinism" a declarat Putin, care a scris o scrisoare adresata Angelei Merkel si presedintelui Joachim Gauck

UPDATE 11:00 MAE a oferit un comunicat in care a precizat faptul ca pana la acest moment niciun roman nu a fost ranit in atacul de la Berlin. "Ministerul Afacerilor Externe urmareste cu deosebita atentie evolutiile in urma atacului asupra unui Targ de Craciun din Berlin, care a avut loc la 19 decembrie 2016, soldat cu numeroase victime, morti si raniti. Ministrul afacerilor externe, Lazar Comanescu, a condamnat acest atac si a adresat o scrisoare omologului sau german in care a transmis condoleante familiilor victimelor si exprima intreaga speranta pentru recuperarea rapida a persoanelor ranite.  In aceste momente dificile, MAE exprima intreaga solidaritate cu poporul german. Pana la acest moment nu a fost inregistrata nicio solicitare de asistenta consulara din partea cetatenilor romani, iar Ambasada Romaniei la Berlin monitorizeaza in continuare situatia, fiind pregatita sa acorde asistenta consulara. Precizam faptul ca la dispozitia cetatenilor romani se afla numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Berlin: +49 30 21239555, +49 30 21239514 si +49 30 21239516, apelurile fiind redirectionate automat catre Call Center-ul Centrului de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii telefonici in regim de permanenta sau numarul de urgenta al misiunii diplomatice: +49 16 090884680.

UPDATE 10:40 Nigel Farage, liderul formatiunii UKIP si unul dintre sustinatorii Brexitului, a scris si el un mesaj pe Twitter dupa atacul din Berlin si evident, a atacat-o pe Angela Merkel. "Vesti groaznice din Berlin, dar asta nu este o surpriza. Aceste evenimente vor fi mostenirea pe care o lasa Merkel"

UPDATE 10:30 O unitate speciala a politiei germane a intrat marti intr-un centru pentru refugiati din Berlin in legatura cu atacul cu camion de luni seara din capitala tarii asupra unui targ de Craciun, in care au murit 12 persoane, potrivit presei locale, citate de EFE.

Echipa de interventie (SEK) a fortelor de securitate a intrat marti dimineata intr-unul dintre hangarele vechiului aeroport din Tempelhof, situat in centrul orasului, care de anul trecut si ca urmare a numarului mare de solicitanti de azil a fost transformat in centru de primire.

Operatiunea, la care au participat 200 de agenti, a inceput la ora locala 04:00 (03.00 GMT) si continua si in prezent. Agentii perchezitioneaza intreaga cladire si deocamdata nu exista informatii cu privire la efectuarea de arestari.

UPDATE 09:30 Statele Unite condamna "energic aparentul atac terorist dintr-un targ de Craciun din Berlin", arata intr-un comunicat Ned Price, purtator de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala, citat marti dimineata de EFE.
SUA au oferit de asemenea colaborarea lor autoritatilor germane in investigarea incidentului.

"Germania este unul dintre principalii nostri partenerii si unul dintre cei mai buni aliati ai nostri, suntem alaturi de cetatenii Berlinului in lupta contra tuturor acelora care ataca modul nostru de viata si ameninta societatile noastre", a adaugat Price.

Si Donald Trump a scris pe Twitter un mesaj in care condamna atacul din Berlin. Presedintele ales Donald Trump a condamnat luni atacul dintr-o piata de Craciun din Berlin soldat cu 12 morti si 48 de raniti, pe care l-a atribuit unor ”teroristi islamisti” inainte ca autoritatile germane sa anunte cine este vinovat, relateaza Reuters. "Astazi au fost atacuri in Turcia, Elvetia si Germania. Lumea civilizata trebuie sa isi schimbe modul de gandire.
 

 

 UPDATE 09:00 Mai multe slujbe de comemorare vor avea loc pe parcursul zilei de marti, in Berlin., pentru victimele si cei afectati de tragedia din Berlin Autoritatile au confirmat ca in cursul zilei de marti vor muta si camionul de la locul tragediei. Incepand cu 11:00 ora locala, locuitorii sunt invitati sa ofere un omagiu in memoria victimelor, la Biserica Kaiser Wilhelm, amplasata foarte aproape de locul tragediei. Ministerul de Interne a anuntat ca vor fi coborate in berna steagurile Germaniei, in semn de doliu dupa evenimentele tragice de luni seara

UPDATE 08:00 Ziarul Bild a publicat pe site o imagine cu suspectul arestat luni seara, in duba politiei, acoperit cu o patura alba. Suspectul ar fi pakistanez sau afgan si ar fi intrat in Germania, in februarie, ca refugiat.

Conform Bild, datele GPS ale camionului ar fi fost oprite si repornite in intervalul orar 15:00-19:00. Nemtii au publicat si cateva imagini de pe camerele de supraveghere, in care a fost surprins momentul in care camionul intra in multime, la Targul de Craciun.

 

UPDATE 07: 54 Minstrul de Interne al Germaniei, Thomas de Maizière, a declarat luni seara ca politia are in custodie un suspect, pe care il interogheaza in aceste momente: "Interogam un suspect, inca nu stim nimic despre el, insa nu vom avea pace pana cand nu clarificam lucrurile. As vrea sa nu vorbesc despre un atac, desi cam toate indiciile duc catre asa ceva", conform The Guardian.

UPDATE 07:30 Mai multe surse din presa anunta ca Statul Islamic ar fi revendicat atacul cu camionul din Berlin, insa informatia nu a fost confirmata oficial. 

UPDATE 07:00 Bilantul victimelor atacului din Berlin a crescut, marti dimineata, la 12 persoane. Conform The Guardian, 48 de persoane sunt ranite, iar cateva dintre ele ar fi in stare grava.

Politia berlineza a confirma ca este vorba de un "atac terorist", intr-un mesaj postat pe Twitter. Camionul, care a intrat luni intr-un targ de Craciun din Berlin, facand cel putin 12 morti si zeci de raniti, a fost condus "intentionat" in multime, a declarat politia marti, potrivit AFP.

"Camionul a fost condus intentionat sa intre in multimea de la targul de Craciun, estimeaza anchetatorii nostri", a indicat politia capitalei germane intr-un mesaj pe Twitter

Dupa cum au informat fortele de securitate pe contul oficial de Twitter, 48 de persoane, unele cu rani foarte grave, au fost transportate la spital, precizeaza EFE.

The Guardian relateaza ca a fost o noapte neagra, iar medicii au fost in alerta pentru ca o parte dintre cei raniti sunt in stare grava: multi dintre ei au rani interne, fracturi si hemoragii puternice.
 

 

In piata de Craciun se aflau foarte multi turisti, iar presa locala speculeaza ca printre raniti s-ar afla si cetateni straini. In apropierea targului de Craciun se afla o artera aglomerata din Berlin. Surse din politia berlineza sustin ca tragedia pare a fi un act intentionat si iau in calcul varianta unui atac terorist.

Numarul de inmatriculare al camionului pare sa fie, din informatiile oferite de presa locala, din Polonia. Martorii povestesc ca soferul a intrat cu viteza pe aleea din piata de Craciun si ca nu ar fi avut nici o intentie sa incetineasca. Acestia spun ca au auzit un zgomot puternic, in urma caruia s-a produs haos: oamenii tipau, alergau in toate directiile si strigau dupa ajutor.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Atentat in Berlin. Un camion a intrat in multime, la un targ de Craciun: 9 morti si 50 de raniti. Soferul a fost arestat
Atentat in Berlin. Un camion a intrat in multime, la un targ de Craciun: 9 morti si 50 de raniti. Soferul a fost arestat

Un camion a semanat teroare luni seara, in Berlin. Soferul a intrat in multimea adunata la un Targ de Craciun din centrul orasului. 9 persoane au murit.

Portretul tanarului care l-a ucis pe ambasadorul rus. Avea 22 ani si era politist.
Portretul tanarului care l-a ucis pe ambasadorul rus. Avea 22 ani si era politist. "Nu uitati Alepul, nu uitati Siria!"

 Barbatul care l-a ucis pe ambasadorul Rusiei in Turcia Andrei Karlov avea 22 de ani, absolvise o scoala de politie in urma cu doi ani si facea parte din fortele antirevolta din Ankara, scrie avazturk.com, preluat de news.ro.

Momentul in care ambasadorul rus in Turcia e impuscat mortal de un politist in Ankara. Putin a discutat la telefon cu Erdogan
Momentul in care ambasadorul rus in Turcia e impuscat mortal de un politist in Ankara. Putin a discutat la telefon cu Erdogan

LIVE UPDATE| Rusia condamna asasinarea ambasadorului rus in Ankara si spune ca este vorba despre un act de terorism. Ambasadorul rus in Turcia, Andrei Karlov, sustinea un discurs la o expozitie de arta cand a fost impuscat mortal de un politist turc.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.