Atentat in Berlin. Un camion a intrat in multime, la un targ de Craciun: 9 morti si 50 de raniti. Soferul a fost arestat

berlin

Un camion a semanat teroare luni seara, in Berlin. Soferul a intrat in multimea adunata la un Targ de Craciun din centrul orasului. 9 persoane au murit.

In piata de Craciun se aflau foarte multi turisti, iar presa locala speculeaza ca printre raniti s-ar afla si cetateni straini. In apropierea targului de Craciun se afla o artera aglomerata din Berlin. Surse din politia berlineza sustin ca tragedia pare a fi un act intentionat si iau in calcul varianta unui atac terorist.

Numarul de inmatriculare al camionului pare sa fie, din informatiile oferite de presa locala, din Polonia. Martorii povestesc ca soferul a intrat cu viteza pe aleea din piata de Craciun si ca nu ar fi avut nici o intentie sa incetineasca. Acestia spun ca au auzit un zgomot puternic, in urma caruia s-a produs haos: oamenii tipau, alergau in toate directiile si strigau dupa ajutor.

Desfasurarea evenimentelor:

Citește și
politie Elvetia
Atac armat intr-o moschee din Zurich, soldat cu trei raniti. Suspectul, un barbat imbracat in negru, este cautat de politie
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

UPDATE 00:45 Politia din Berlin a anuntat ca pasagerul gasit mort in cabina TIR-ului este de nationalitate poloneza. Autoritatile nu stiu inca daca acesta era mort dinainte sau daca a decedat la impact.  Nationalitatea barbatului care a condus camionul este inca incerta; acesta este arestat. O ipoteza luata in calcul de politie este aceea ca "atacatorul" sa fi furat tir-ul de la soferul polonez.

UPDATE 00:40 Camionul care a intrat in multime apartine unei companii poloneze inregistrate la Gdansk. Patronul companiei a declarat pentru AFP ca soferul de pe TIR a disparut.

UPDATE 00:30 Presa germana, citand politia aflata la locul evenimentului, noteaza ca prima ipoteza a fortelor de securitate se refera la un atac terorist, desi pentru moment nu s-a confirmat oficial acest fapt.

UPDATE 00:20 Politia berlineza le-a cerut luni seara locuitorilor capitalei Germaniei, prin intermediul retelelor de socializare, sa ramana in case si sa evite raspandirea de zvonuri. De asemenea, politia germana cere publicului sa nu distribuie materiale video cu tragedia de la targul de Craciun din Berlin pentru "a proteja viata privatăa a victimelor si familiilor lor".

UPDATE 00:15 Politia incearca sa afle daca TIR-ul a fost furat. Soferul a condus 80 de metri prin targul de Craciun, cu o viteza de 70km/h, fara a pune frana.

UPDATE 23:13 Organizatia terorista Statul Islamic a revendicat pe Twitter atacul de la Berlin, relateaza Washington Times, citand conturi ale jihadistilor. Directorul SITE Intelligence Group sustine insa ca aceasta informatie este falsa.

UPDATE 23:05 Ministerul Afacerilor Externe mentioneaza ca are in atentie incidentul care a avut loc, luni seara, la un targ de Craciun din centrul Berlinului si ca reprezentantii misiunii diplomatice romane au intreprins demersuri pe langa autoritatile locale pentru a verifica daca au fost afectati si cetateni romani.

"Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada Romaniei in Republica Federala Germania, are in atentie incidentul care a avut loc in seara zilei de 19 decembrie 2016, in care un camion a lovit o multime de oameni care se aflau la un targ de Craciun din centrul Berlinului. Reprezentantii misiunii diplomatice au intreprins demersuri pe langa autoritatile locale pentru a verifica daca au fost afectati si cetateni romani", se arata intr-un comunicat MAE transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, actiunile de interventie a autoritatilor germane competente sunt inca in curs de desfasurare.

"Actiunile de interventie a autoritatilor germane competente sunt inca in curs de desfasurare, evaluarea efectelor incidentului nefiind definitivata la aceasta ora", precizeaza MAE.

UPDATE 22:45 Un barbat suspectat ca ar fi soferul a fost arestat, conform Reuters. Un alt barbat care se afla in TIR ar fi murit in momentul accidentului, informeaza The Guardian.

UPDATE 22:35 Soferul TIR-ului a reusit sa fuga, conform unui oficial german. Piata de Craciun a fost complet evacuata.

Politia cere oamenilor sa stea in case si sa nu imprastie zvonuri. De asemenea, oamenii sunt rugati sa anunte Politia daca au informatii importante.

UPDATE 22:12 Politia din Berlin anunta 9 morti. Presa locala a precizat ca anchetatorii iau in considerare scenariul unui atac premeditat, transmite Reuters.

Se pare ca autovehiculul a venit dinspre strada Budapesta si s-a oprit abia in bradul ridicat in mijlocul targului de Craciun. Politistii au blocat toate strazile din apropierea targului Breitscheidplatz.

Berliner Zeitung scrie ca TIR-ul are numere de inmatriculare poloneze.

UPDATE 22:10 Sunt cel putin 2 morti si 50 de raniti, conform Bild.

Potrivit Berlin Morgenpost, o persoana a murit si cel putin 10 sunt ranite. Autoritatile germane nu stiu daca este vorba de un accident sau daca soferul a intrat in mod intentionat in multimea adunata la un targul Breitscheidplatz, situat in apropierea bisericii dedicata kaizerului Wilhelm. Incidentul a avut loc in apropierea bulevardului aglomerat Kurfuerstendamm.

Autoritatile germane iau in serios in acest moment posibilitatea unui atac terorist, relateaza Bild. Pe retelele de socializare martorii au publicat poze si inregistrari cu incidentul.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Operatiune antiterorista in Bruxelles. Mai multe strazi au fost inchise, circulatia tramvaielor intrerupta. FOTO
Operatiune antiterorista in Bruxelles. Mai multe strazi au fost inchise, circulatia tramvaielor intrerupta. FOTO

 Zona Schaerbeek din Bruxelles a fost incercuita luni seara de o operatiune a politiei, care a inchis mai multe strazi si a escortat mai multe persoane inapoi in case.

Atac armat intr-o moschee din Zurich, soldat cu trei raniti. Suspectul, un barbat imbracat in negru, este cautat de politie
Atac armat intr-o moschee din Zurich, soldat cu trei raniti. Suspectul, un barbat imbracat in negru, este cautat de politie

Un atac armat a avut loc luni seara intr-o moschee din Zurich. Un barbat inarmat a deschis focul asupra celor aflati in lacasul de cult, ranind cel putin trei persoane, au anuntat surse din cadrul Politiei locale, potrivit Reuters.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.