Operatiuni antiteroriste in Londra: un vecin al lui Khalid Masood, arestat. "Avea un ranjet mare pe fata"

×
Codul embed a fost copiat

Anchetatorii britanici incearca sa afle daca teroristul Khalid Masood a avut complici. Vineri dimineata, Scotland Yard le-a cerut ajutorul celor care au informatii despre el.

Numeroase perchezitii au avut loc in mai multe orase britanice, iar noua persoane au fost retinute. Numarul celor omorati a ajuns la patru. Un britanic de 75 de ani a fost deconectat joi seara de la aparate.

Ce stim pana acum:
Atacatorul este Khalid Masood, 52 de ani
► Khalid Masood a fost profesor si avea 3 copii
► 5 persoane au fost ucise in atac, inclusiv autorul
► Apropiati ai lui Khalid Masood ar fi vrut sa se alature gruparilor jihadiste din strainatate
► Cel putin 10 persoane au fost arestate

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR

ORA 20:10 O sursa guvernamentala europeana sustine ca anchetatorii britanici au cautat in ultimele zile informatii de baza despre atacatorul de la Westminster, care nu reprezenta o amenintare reala pentru fortele de securitate din Marea Britanie, transmite Reuters.

Citește și
Scotia, independenta
Scotia decide cu o zi inaintea declansarii Brexitului daca va organiza un nou referendum pentru independenta
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Khalid Masood era considerat un simplu infractor, desi fusese anchetat pentru extremism religios inainte de a conduce o masina in trecatorii de pe podul Westminster.

De asemenea, sursa guvernamentala explica faptul ca autoritatile britanice nu aveau nicio informatie despre cum a reusit Masood sa organizeze atentatul de la Londra.

Anchetatorii britanici au trebuit sa faca o serie de verificari de baza cu privire la activitatile atacatorului, intrucat numele sau aparuse doar intr-un raport antiterorism din 2012.

ORA 17:45 Autoritatile britanice au confiscat vineri dupa-amiaza trei autovehicule in urma unei operatiuni la o adresa din Bimingham. Este vorba de o duba si doua masini ridicate din fata unei locuinte cu trei etaje din cartierul Winson Green. Initial, politistii au retinut un barbat suspectat de organizarea unor ”actiuni teroriste” la aceeasi adresa din Birmingham, transmite The Guardian.

De asemenea, casa vizata de aceasta operatiune ar fi in aceeasi zona cu locuinta ocupata de Khalid Masood.

Politistii britanici au confiscat un automobil Ford Ka, un break BMW si o duba Renault Kangoo.

Martorii sustin ca mai multi politisti inarmati au intrat in locuinta joi si au arestat un barbat in varsta de aproximativ 40-50 de ani.

Suspectul locuia cu mai multe tinere si vindea autovehicule in Birmingham.

”Barbatul pe care l-au ridicat a intrat imediat in duba, dar avea un ranjet mare pe fata in acele momente”, a declarat o vecina din Winson Green.

ORA 17:30 Politia Metropolitana a anuntat vineri dupa-amiaza ca sase persoane raman internate in stare critica in urma atentatului de la Londra. De asemenea, doua persoane au suferit leziuni care le pun viata in pericol, dupa ce atacatorul Khalid Masood a intrat cu masina in trecatorii de pe podul Westminster, inainte de a injunghia mortal un politist in curtea Parlamentului, transmite BBC.

Autoritatile au prezentat inclusiv un nou bilant al ranitilor, care a crescut la 50 de persoane.

ORA 15:00 Presa britanica a publicat vineri dupa-amiaza prima imagine cu atacatorul de la Westminster, surprins atunci cand era elev al scolii gimnaziale Huntleys din localitatea Tunbridge Wells, situata in Kent. Khalid Masood s-a nascut Adrian Ajao in Kent, dar si-a schimbat numele dupa ce s-a convertit mai tarziu la Islam. Acesta a locuit de-a lungul vietii in mai multe orase, petrecandu-si prima parte a vietii alaturi de mama sa si doi frati vitregi in localitatea Tunbridge Wells, transmite The Guardian.

In aceasta fotografie, atacatorul este surprins in echipament sportiv, alaturi de colegii sai de la scoala gimnaziala Huntleys din Tunbridge Wells.

Adrian Russell Ajao s-a nascut in ziua de Craciun a anului 1964, si a fost crescut numai de mama sa, care s-a casatorit si a mai avut doi baieti nascuti in Kent.

De asemenea, suspectul este tata a trei copii si s-a mutat de-a lungul vietii in Crawley (West Sussex), Rye si Eastbourne (doua localitato din East Sussex), dar a locuit si la Luton, precum si in estul metropolei Londra.

“Cand am vazut imaginile la televizor si in ziare cu barbatul care a comis atacul, l-a recunoscut ca barbatul care a locuit alaturi”, a declarat o vecina a atacatorului, din Birmingham.

“Avea un copil mic, care cred ca avea cam cinci sau sase ani. Locuia o femeie cu el, o femeie asiatica. Parea destul de amabil, avea grija de gradina sa”, a povestit Iwona Romek, in varsta de 45 de ani, precizand ca familia s-a mutat in decembrie din West Midlands.

ORA 13:00 In anul 2000, atacatorul Khalid Masood a taiat un barbat pe fata cu un cutit, dupa o disputa cu "accente rasiale", scrie The Telegraph. Dupa atac acesta a ajuns in inchisoare, acolo unde s-a si radicalizat. Intr-un alt atac, trei ani mai tarziu, a injunghiat un barbat in nas inainte sa calatoreasca in Arabia Saudita. Desi a ajuns la un moment dat in atentia MI5, autoritatile nu l-au mai considerat apoi o amenintare.

Masood locuia in satul Sussex in anul 2000, cand l-a taiat cu cutitul pe fata pe proprietarul unei cafenele, in urma unei dispute, acesta avand nevoie de 20 de copci. In urma atacului, pentru care a primit 2 ani de inchisoare, Masood, sotia si fiica lui au avut de suferit, fiind marginalizati de localnicii din micul sat.

Miercuri, inainte de atacul din Londra, Masood a petrecut noaptea intr-un hotel ieftin din Brighton, dupa care a inchiriat o masina, a condus pana la Londra si a folosit-o ca arma pentru a ucide pietonii de pe podul Westminster.

"Ma duc la Londra azi. Capitala nu mai e cum era odata", le-a spus atacatorul angajatilor de la hotel.

ORA 10:20 Inca doua persoane au fost arestate in legatura cu atacul de miercuri din centrul Londrei, soldat cu cinci morti, a anuntat Politia citata de ITV. Fortele de ordine au descris arestarile drept “semnificative”. Arestarile au fost facute in West Midlands, in centrul Angliei, zona ce include Birmingham, si in nord-vestul tarii, a anuntat comisarul adjunct al Politiei Metropolitane, Mark Rowley. Anterior, opt persoane au fost retinute, fiind suspectate ca pregateau ”actiuni teroriste” in Marea Britanie. Printre acestea se numara trei femei cu varste cuprinse intre 21 si 39 de ani.

ORA 10:00 Leslie Rhodes este numele barbatului de 75 de ani care a murit joi noapte in spital, fiind cea de-a patra victima a atacatorului. Barbatul era din Streatham, sudul Londrei.

ORA 9:30 Teroristul de la Londra si-a luat numele de Khalid Masood atunci cand s-a convertit la islam. Politia spune ca numele de nastere a fost Adrian Elms, iar mai tarziu si l-a schimbat in Adrian Russell Ajao. Adrian s-a nascut in ziua de Craciun, in 1962

ORA 7:20 Presa din Marea Britanie a publicat mai multe imagini cu momentul in care a fost impuscat Khalid Masood, in timp ce politistul Keith Palmer este intins pe caldaram, ranit mortal.

ORA 7:10 Oamenii legii au facut perchezitii la locuinta atacatorului, identificat drept Khalid Masood, un cetatean britanic in varsta de 52 de ani. Era tatal a trei copii si fusese in trecut profesor.

"Era un barbat de casa, obisnuia sa isi duca copiii la scoala in fiecare dimineata, avea grija de gradina. L-am vazut de multe ori cum taia iarba sau venea de la cumparaturi", spune o vecina.

Barbatul ajunsese in vederea autoritatilor in 2003, cand a injunghiat un tanar. Ar fi ajuns in spatele gratiilor si, spun autoritatile, acolo ar fi cunoscut extremisti care l-au indoctrinat. Dupa aproape 14 ani a semanat teroare in capitala Marii Britanii, inclusiv in interiorul Palatului Westminster.

Theresa May, prim ministru: "Pe langa ce 12 britanici internati in spital, stim ca printre victime mai sunt trei copii de scoala din Franta, doi romani..."

La scurt timp dupa incident, politia a si inceput perchezitiile la mai multe adrese. Au arestat opt persoane banuite ca puneau la cale alte atacuri teroriste in Marea Britanie. Printre acestea se afla si trei femei cu varste cuprinse in 21 si 39 de ani.

Intre timp, Europa este alaturi de victimele masacrului. In Germania, poarta Brandenburg a fost luminata in culorile steagului britanic, iar turnul Eiffel a fost lasat in benza pentru cateva momente. Steagul Marii Britanii si cel al UE au fost coborate in fata Parlamentului European, iar momente de reculegere in memoria victimelor au avut loc in mai multe tari europene. Sute de persoane s-au strans in Trafalgar Square din Londra pentru a aduce un omagiu celor decedati pe podul Westminster.

La o zi dupa masacrul de pe podul Westminster, strazile au continuat sa fie la fel de pline de turisti. Podul Westminster a fost redeschis publicului ieri dupa amiaza, insa zona unde se afla London Eye sau Muzeul madame Tussauds, a ramas inchisa.

ORA 7:00 Khalid Masood avea apropiati care intentionau sa se alature unor grupuri jihadiste in strainatate, a declarat o sursa americana citata sub acoperirea anonimatului de Reuters.

Nu exista, insa, dovezi ca Masood, care a fost identificat miercuri de politie, a calatorit in strainatate pentru a se alatura jihadistilor.

“Oamenii cu care isi petrecea timpul includeau persoane suspectate ca ar fi fost interesate de a calatori pentru a se alatura grupurilor jihadiste din strainatate, dar el insusi nu a facut niciodata acest lucru”
, a precizat sursa citata sub acoperirea anonimatului.

Khalid Masood, in varsta de 52 de ani, era originar din Kent, dar locuia in regiunea West Midlands. De asemenea, presa britanica a scris ca suspectul ar fi locuit mai multi ani in Birmingham.

Reprezentantii Scotland Yard au precizat ca atacatorul nu era vizat de nicio ancheta in desfasurare a autoritatilor britanice si nu au existat niciodata informatii despre intentia acestuia de a comite un atentat terorist in Marea Britanie.

Totusi, acesta le era cunoscut autoritatilor si a fost condamnat anterior pentru alte infractiuni, inclusiv pentru posesie de arme albe, talharie si vatamare corporala din culpa.

Prima condamnare la inchisoare a suspectului a avut loc in noiembrie 1983, fiind trimis in spatele gratiilor pentru distrugeri. Ultima sa condamnare a avut loc in 2003, atunci cand autoritatile l-au arestat dupa ce a fost gasit un cutit asupra sa.

Autoritatile britanice au anuntat joi noaptea ca o a cincea persoana si-a pierdut viata ca urmare a ranilor grave suferite in atentatul de la Westminster. Ultima victima este un batran in varsta de 75 de ani, care a fost lovit in urma cu o zi de masina atacatorului Khalid Masood.

Ultimul deces aduce bilantul atentatului la cinci morti, printre care se numara si Khalid Masood.

In acest moment nu se cunoaste cetatenia ultimei victime, dar autoritatile britanice au declarat anterior ca printre cei 40 de raniti se numara persoane din 11 tari ale lumii, inclusiv turisti care vizitau Londra. Printre raniti se afla si doi romani care se aflau in vacanta in capitala Marii Britanii.

De asemenea, alte 40 de persoane au fost ranite in atentat, iar o parte dintre acestea raman internate in stare grava.
 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Corespondenţă George Buhnici de la Londra. Ce se intampla cu romanii raniti in atentatul de la Parlament
Corespondenţă George Buhnici de la Londra. Ce se intampla cu romanii raniti in atentatul de la Parlament

Corespondentul ProTV George Buhnici a vorbit cu Andrei, unul dintre cei doi romani raniti in atacul din zona Westminster.

Scotia decide cu o zi inaintea declansarii Brexitului daca va organiza un nou referendum pentru independenta
Scotia decide cu o zi inaintea declansarii Brexitului daca va organiza un nou referendum pentru independenta

Parlamentul scotian a amanat pentru saptamana viitoare luarea unei decizii referitoarte la organizarea unui al doilea referendum pentru independenta, in semn de respect fata de victimele atacului de la Londra, informeaza BBC.

Atac terorist in Londra. Khalid Masood, autorul, a fost profesor de engleza. A patra victima a murit joi seara, la spital
Atac terorist in Londra. Khalid Masood, autorul, a fost profesor de engleza. A patra victima a murit joi seara, la spital

Autoritatile britanice au anuntat ca atacatorul, impuscat mortal, se numeste Khalid Massood, avea 52 de ani si era nascut in Marea Britanie.

In ce stare sunt Andrei si Andreea, romanii raniti in atentatul din Londra. Momentul salvarii tinerei a fost filmat
In ce stare sunt Andrei si Andreea, romanii raniti in atentatul din Londra. Momentul salvarii tinerei a fost filmat

Doi romani se afla printre victimele atacului teribil de la Londra. Veniti intr-o scurta vacanta, s-au nimerit in calea masinii cu care teroristul s-a napustit spre trecatori.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.