Rusia a început exerciţiul Zapad-2017, NATO se teme de o invazie. Ce spune Kremlinul

Rusia a declanşat joi la graniţa sa de vest uriaşe manevre militare împreună cu forţele din Belarus, provocând temeri în statele NATO - mai ales în ţările baltice.

Valul de agitaţie în legătură cu exerciţiile militare Zapad-2017, la care participă Rusia şi Belarus, reprezintă o provocare, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agenţia Tass.

"Nicio acuzaţie nu este acceptabilă. În timpul exerciţiilor militare, ministerul rus al Apărării menţine întotdeauna nivelul de transparenţă cât mai mare posibil. Credem că valul de agitaţie în legătură cu aceste exerciţii este o provocare. Este o practică obişnuită, întrucât orice ţară are dreptul de a efectua astfel de exerciţii. Acestea sunt organizate în strictă conformitate cu legislaţia internaţională şi cu toate regulile relevante", a spus Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a exclus ca preşedintele rus Vladimir Putin să fie prezent la unele exerciţii militare.

Aproximativ 12.700 de militari, dintre care peste 7.000 din Belarus, ar urma să participe la exerciţiul Zapad-2017 ("Vest-2017") care se va desfăşura între 14 şi 20 septembrie. Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că în cadrul manevrelor vor fi desfăşurate 70 de avioane şi elicoptere, 250 de tancuri, 200 de piese de artilerie şi 10 nave de război. În plus, la exerciţiu va participa un număr neprecizat de unităţi ale Ministerului de Interne, FSB, Gărzii Naţionale şi Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă.

Exerciţiu militar al forţelor ruse

Exerciţiul simulează, potrivit Kremlinului, un scenariu în care grupurile extremiste au pătruns pe teritoriul Belarus şi al enclavei ruse Kaliningrad şi primesc ajutor extern, atât logistic cât şi în echipament militar greu, din partea unor state imaginare - Vesbaria şi Lubenia. Ca urmare, trupele din Rusia şi Belarus sunt desfăşurate la graniţa de vest în cadrul unei operaţiuni "strict defensive", potrivit Ministerului Apărării de la Moscova. 

"Deşi se desfăşoară în principal pe teritoriul Belarus, este strict o simulare, fără legătură cu vreo regiune anume", afirmă comunicatul oficial. Însă planurile oficiale arată că Vesbaria corespunde Lituaniei iar Lubenia - Poloniei, în vreme ce teroriştii imaginari acţionează exact în regiunile din Belarus care se opun în mod tradiţional regimului Lukaşenko.

Analiştii occidentali, dar şi guvernele statelor NATO aflate la graniţa cu Rusia  (Polonia şi ţările baltice), se tem însă că e vorba de o mobilizare mult mai amplă, mergând până la 100.000 de militari. Scenariile cele mai optimiste vorbesc despre testarea capacităţii de reacţie a Rusiei în cazul unui conflict armat cu NATO iar cele mai pesimiste, despre preludiul unei invazii. Alerta a fost lansată de generalul Philip Breedlove, fostul şef al forţelor americane din Europa, care a spus că, potrivit informaţiilor sale, ruşii au mobilizat de 83 de ori mai multe vagoane de tren ca la precedentul exerciţiu Zapad, cel din 2013, la care participaseră circa 10.000 de militari.

De asemenea, există temeri că exerciţiul ar putea include şi o componentă nucleară, dat fiind că în ultima perioadă Kremlinul a făcut eforturi pentru integrarea forţelor sale convenţionale şi nucleare.

Ca urmare, Alianţa a cerut monitorizarea exerciţiului militar - cerere respinsă de Moscova care susţine că, potrivit regulilor OSCE, aceasta nu e obligatorie în cazul manevrelor cu mai puţin de 13.000 de militari, adică peste cifra oficial declarată pentru Zapad -2017.

"Acesta este cel mai mare exercițiu. Peste 100.000 de soldați din Rusia și Belarus vor opera pe granița NATO. Are menirea de a ne provoca, fiind conceput să ne testeze apărarea, tocmai de aceea trebuie să fim puternici. Rusia ne testează și va testa fiecare oportunitate. Vom vedea o Rusie agresivă. Trebuie să ne împăcăm cu asta”, - Michael Fallon, ministrul britanic al Apărării.

Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaitė, a vorbit despre Zapad ca despre un "exerciţiu ofensiv şi agresiv" iar adjunctul ministrului polez al Apărării Michal Dworczyk a avertizat că "un exerciţiu de asemenea amploarea reprezintă o ameninţare". 

"Trupele ar putea rămâne acolo după Zapad”, a spus şi ministrul estonian al Apărării, Margus Tsahkna. “Pentru trupele ruse care merg în Belarus este un bilet doar dus. Aceasta nu este opinia mea personală, analizăm foarte atent cum se pregăteşte Rusia pentru exerciţiile Zapad”. „Rusia va avea alegeri prezidenţiale anul viitor, iar Putin trebuie să le arate ruşilor puterea sa”, a explicat Tsahkna. „Este vorba şi de o problemă de încredere cu Belarusul”, a adăugat el.

Un contingent românesc se află la baza Orysz din Polonia, în zona vizată de exerciţiul Zapad, făcând parte din batalionul multinaţional care a devenit operaţional luna trecută. Alte trei astfel de batalioane sunt staţionate în ţările baltice.

Exerciţiul NATO Saber Guardian 2017

Recent, România a găzduit, împreună cu Ungaria şi Bulgaria, cel mai mare exerciţiu militar condus de SUA în Europa de Est, Saber Guardian. Acesta a adus la un loc 25.000 de militari din 22 de ţări, dintre care 14.000 americani, precum şi 3.000 de blindate.

Sursa: function.mil.ru Pro TV

accident roman

Român mort într-un accident de muncă, în Italia, abandonat pe stradă de colegii de serviciu

Putin le cere companiilor ruse să fie pregătite pentru creșterea producției de război

Doi australieni, izolați patru zile pe plafonul unei mașini, încojuraţi de apă şi crocodili

Daniel, românul ”cerșetor intelectual” din Milano: ”Lumea mă cunoaște și îmi împrumută cărți”

Coreea de Nord îi transmite un nou avertisment lui Donald Trump. ”Este o provocare serioasă”

Teoriile conspirației susțin că John F. Kennedy a fost asasinat de propria soție

robert mugabe, sky news, reporter, zimbabwe,

Corespondent Sky News, luat cu asalt de mulțimea care sărbătorea în stradă demisia lui Robert Mugabe

Întâlnire trilaterală Rusia-Turcia-Iran la Sochi, privind readucerea păcii în Siria

Emmerson Mnangagwa, fostul vicepreședinte al Zimbabwe, propus pentru funcția de președinte

Erdogan acuză Occidentul: Exportă tot felul de elemente bolnave în lumea islamică

95 de milioane de $ pentru operatorul turnurilor World Trade Center după atacurile de la 11 septembrie

Bărbat căutat de poliție, după ce a instalat o cameră ascunsă în toaleta unui Starbucks