Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Rezultatele partiale ale alegerilor din Germania. Partidul anti-refugiati, victorie importanta in fata conservatorilor

alegeri in Baden-Wurttemberg

Circa 13 milioane de germani sunt chemati la urne duminica in cadrul alegerilor regionale organizate in landurile Renania-Palatinat, Baden-Württemberg si Saxonia-Anhalt, alegeri ce ar putea marca inceputul sfarsitului pentru cancelarul Angela Merkel.

UPDATE. Rezultatele partiale ale alegerilor arata o infrangere a conservatorilor Angelei Merkel

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, dreapta populista) ar fi obtinut intre 10 % si 23 % la alegerile care au avut loc duminica in landurile Renania-Palatinat, Baden-Württemberg si Saxonia-Anhalt, in timp ce partidul cancelarului Angela Merkel, Uniunea Crestin-Democrata (CDU), ar fi suferit o infrangere in doua landuri, potrivit primelor sondaje la iesirea de la urne, relateaza AFP.

Populistii AfD intra astfel in cele trei parlamente de land. Conservatorii cancelarului Merkel au fost invinsi indeosebi in fief-ul lor istoric, Baden-Württemberg (vest), unde ar fi obtinut 27,5 % dintre voturi.

Partidul dnei Merkel a fost devansat de ecologisti, ''Verzii'', care ar fi obtinut 32,55 % din voturi, dupa o campanie dominata de preocuparile germanilor in legatura cu afluxul de refugiati.

Alegerile sunt considerate un important test electoral cu 18 luni inaintea legislativelor. In contextul crizei refugiatilor, acestea ar putea marca ascensiunea dreptei populiste, in defavoarea partidelor traditionale si mai ales a conservatorilor cancelarului Angela Merkel, scrie AFP. Primele estimari ale rezultatelor sunt asteptate imediat dupa inchiderea sectiilor de vot, la ora 19:00.

Pentru a evita un scor dezamagitor pentru Uniunea Crestin-Democrata (CDU), Angela Merkel s-a implicat intens in campanie, participand la numeroase adunari, mai ales in Baden-Württemberg, fief conservator aflat in pericol, si in Renania-Palatinat, unde CDU se afla cot la cot cu social-democratii (SPD).

Citeste si: Sprijinul pentru partidul lui Merkel a scazut dupa agresiunile sexuale de la Koln. Anuntul facut de procurorii germani

Alternativa pentru Germania (AfD), un partidul eurosceptic si anti-migratie infiintata cu doar trei ani in urma, este prognozat ca marele castigator al scrutinelor de duminica, fiind creditat cu scoruri intre 9% si 19%, in functie de land. In urma votului de duminica, AfD, care este reprezentat deja in Parlamentul European, ar putea avea deputati in jumatate din cele 16 parlamente regionale, luand voturi mai ales de la crestin-democratii Angelei Merkel.

Frauke Petry

In fruntea AfD se afla controversata Frauke Petry (foto sus), un om de afaceri din Dresda ale carei luari de pozitie au scandalizat opinia publica, fiind poreclita “Frau Strangelove” – aluzie la savantul ex-nazist din filmul lui Stanley Kubrick. In ianuarie 2016, Petry a sustinut ca refugiatii ar trebui impuscati la granitele Germaniei, daca incearca sa intre ilegal din Austria apoi a negat – pana cand un ziar a prezentat inregistrarea. Impreuna cu partenerul ei politic si de viata, Marcus Pretzell, formeaza un cuplu descris de jurnalisti drept “Bonnie si Clyde, care iau cu asalt publicul german”.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 13 Martie 2016
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed