Alegeri in Franta. Francois Hollande, noul presedinte al tarii, cu 51,67 la suta din voturi

×
Codul embed a fost copiat

Franta a votat schimbarea. Francois Hollande, candidatul Partidului Socialist, este noul presedinte al republicii, dupa ce a adunat 51,67 la suta din voturi.

Nicolas Sarkozy a obtinut 48,33 procente, potrivit rezultatelor oficiale.

Francois Hollande va conduce Franta timp de 5 ani si, dupa ce si-a savurat victoria duminica noapte tarziu, in Piata Bastiliei, a anuntat ca incepe deja lupta pentru alegerile legislative de luna viitoare. Pana atunci insa, mii de sustinatori si-au permis un moment de ragaz si au sarbatorit pe strazile capitalei franceze.

Cronologia evenimentelor de duminica, 6 mai

21:29 Socialistul Francois Hollande a obtinut 50,8% din voturi, iar Nicolas Sarkozy, 49,2%, anunta Ministerul francez de Interne dupa numararea a 67 la suta din voturi, relateaza CNN.

Citește și
Traian Basescu
AP: Liderii statelor europene sunt inlocuiti din cauza crizei, exceptie fiind Traian Basescu
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

21:23 Francois Hollande este noul presedinte al Frantei si trebuie respectat, le-a spus Nicolas Sarkozy sustinatorilor sai.

21:18 Nicolas Sarkozy a recunoscut implicit infrangerea, la limita, in scrutinul prezidential, spunandu-le liderilor partidului UMP ca trebuie sa fie uniti si sa castige alegerile parlamentare din iunie, relateaza AFP. "Nu va divizati, ramaneti uniti. Trebuie sa castigam lupta legislativelor. Poate fi castigata. Scorul de astazi este onorabil. Nu voi conduce viitoarea campanie", le-a spus Sarkozy liderilor Uniunii pentru o Miscare Populara.

21:15 Socialistul Francois Hollande a obtinut 51,9 la suta din voturi, iar Nicolas Sarkozy, 48,1, conform sondajului la iesirea de la urne efectuat de Institutul Ipsos, relateaza postul France24.

21:11 Nicolas Sarkozy a recunoscut infrangerea, la limita, in scrutinul prezidential, spunandu-le liderilor partidului UMP ca trebuie sa fie uniti si sa castige alegerile parlamentare din iunie, relateaza AFP.

21:05 Sectiile de votare s-au inchis la ora 20.00 (21.00, ora Romaniei), in scrutinul prezidential din Franta, noul presedinte urmand sa fie Francois Hollande, conform sondajelor efectuate la iesirea de la urne, relateaza AFP.

20:11 Echipa de campanie a lui Nicolas Sarkozy a anulat reuniunea care urma sa aiba loc in Piata Concorde din Paris in cazul victoriei actualului presedinte, relateaza site-ul publicatiei belgiene Le Soir.

19:58 Francois Hollande a castigat alegerile prezidentiale din Franta, obtinand, conform sondajelor de tip exit-poll, intre 52 si 53,3 la suta din voturi, relateaza AFP.

Conform institutelor CSA, TNS Sofres si Ipsos, François Hollande a obtinut 52% din voturi, iar Nicolas Sarkozy 48%.

Institutul Harris Interactive prezinta estimari cuprinse intre 52,7 si 53,3% pentru candidatul socialist.

"Este o mare fericire", a declarat purtatorul de cuvant al Partidului Socialist, Benoit Hamon.

18:28 Rezultatele preliminare ale sondajelor efectuate la iesirea de la urne arata ca socialistul Francois Hollande tinde sa conduca, cu 52,5 - 53 la suta, in scrutinul prezidential, informeaza site-ul postului belgian RTBF.

Procesul de vot nu s-a incheiat, iar rezultatele sondajelor de tip exit-poll sunt deocamdata preliminare.

La ora 17.00 (18.00, ora Romaniei), rata participarii la vot era de 71,96 %, mai mare decat in primul tur (70,59%)

Increzator in victorie, candidatul socialist a declarat ca, daca va castiga, va discuta in cursul serii, la telefon, cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

16:55 Un batran a murit intr-o sectie de votare din Franta, dupa ce i se facuse rau, duminica dimineata, scrie ziarul Le Parisien, in editia online.

Batranul in varsta de 86 de ani a mers sa voteze, in localitatea Joux (departamentul Rhone). Imediat dupa ce a votat, octogenarului i s-a facut rau in sectia de votare si a murit pe loc.

Echipele medicale sosite la fata locului nu au reusit sa il resusciteze.

Sectia de votare in care a avut loc incidentul a fost inchisa, alegatorii fiind mutati in alt local.

15:18 Socialistul Francois Hollande il devanseaza pe Nicolas Sarkozy in majoritatea Departamentelor franceze de peste mari, conform rezultatelor partiale anuntate duminica si citate de site-ul postului belgian RTBF.

La Saint-Pierre si Miquelon, François Hollande a obtinut 65% din voturi, iar Nicolas Sarkozy 35%. in Martinica, candidatul socialist a primit 68,5% din voturi, iar Sarkozy 31,5%. in Guadalupe, François Hollande conduce cu 72%, iar in Guyana franceza cu 62%. La Saint-Martin, Hollande are 51,5%, iar Nicolas Sarkozy este pe primul loc doar in insula Saint-Barthélémy, cu 83%.

Hollande a câstigat si la Montreal (57,74%), Toronto (51%), in Peru (55%), in Argentina (51,7%), in Columbia (58,82%) si in Honduras (56%). Sarkozy a câstigat in Mexic, Brazilia, Costa Rica si Chile.

Legislatia franceza interzice difuzarea sondajelor de tip exit-poll si a altor estimari sau rezultate inainte de incheierea votului in Franta continentala, la ora 20.00 (21.00, ora României).

Presedintele-candidat Nicolas Sarkozy si sotia sa, Carla Bruni, au votat duminica la pranz, in Paris, in scrutinul prezidential din Franta, informeaza AFP.

Presedintele in functie, candidat pentru al doilea mandat, a fost intampinat la sectia de votare, in liceul Jean de la Fontaine, de cateva sute de persoane care strigau "Nicolas, presedinte".

Indiferent de rezultat, Nicolas Sarkozy va sustine un discurs, duminica seara, in fata sustinatorilor sai. In cazul unei victorii, simpatizantii presedintelui se vor aduna in Piata Concorde din Paris.

Candidatul socialist François Hollande a votat duminica dimineata in scrutinul prezidential din Franta, in care este favorit, informeaza AFP.

François Hollande, in costum culoarea gri, cu camasa alba si cravata albastru cu negru, a votat in fieful sau electoral, la Tulle (Corrèze), in centrul Frantei.

Intrebat de jurnalisti cum se simte, el a declarat: "Ca in duminica din primul tur de scrutin", pe care l-a castigat.
Dupa ce a votat, jurnalistii au intrebat care este starea sa de spirit, iar Hollande a continuat: "Prin vot arat starea mea de spirit. Imi doresc sa fie multi ca mine care sa faca acest gest".

Ce castiga si ce pierd romanii dupa alegerile din Franta. Comparatie de programe prezidentiale

Cetatenii francezi sunt chemati la urne pentru a alege intre socialistul Francois Hollande si presedintele actual, Nicolas Sarkozy.

Schimb dur de replici intre Sarkozy si Hollande la ultimul duel direct. "Sunteti un mic calomniator

Conform sondajelor de opinie, Francois Hollande, care a castigat turul intai, este creditat cu 52 la suta, in timp ce Nicolas Sarkozy este cotat cu 48 la suta din intentiile de vot.

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
10% francezi nehotarati, 4% diferenta dintre Hollande si Sarkozy. Ultimele mesaje ale candidatilor
10% francezi nehotarati, 4% diferenta dintre Hollande si Sarkozy. Ultimele mesaje ale candidatilor

Nicolas Sarkozy si Francois Hollande si-au petrecut sambata in familie, pregatindu-se psihic pentru duminica seara, cand vor afla care dintre ei va fi presedintele Frantei in urmatorii cinci ani.

AP: Liderii statelor europene sunt inlocuiti din cauza crizei, exceptie fiind Traian Basescu
AP: Liderii statelor europene sunt inlocuiti din cauza crizei, exceptie fiind Traian Basescu

Liderii a numeroase state europene pierd alegerile pe fondul crizei economice, urmatorul exemplu riscand sa fie presedintele francez Nicolas Sarkozy, singura exceptie fiind Romania, unde Traian Basescu a fost reales in 2009, comenteaza Associated Press.

ALEGERI FRANTA 2012. Sondaje: Distanta dintre Hollande si Sarkozy s-a redus la patru procente
ALEGERI FRANTA 2012. Sondaje: Distanta dintre Hollande si Sarkozy s-a redus la patru procente

François Hollande este creditat cu 52% din intentiile de vot, inaintea scrutinului prezidential care va avea loc duminica in Franta, Nicolas Sarkozy fiind cotat cu 48%, diferenta dintre cei doi candidati reducandu-se la 4 procente, conform sondajelor.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.