AFP: Angajamentele celor 195 de tari prezente la COP21 Paris sunt insuficiente. Ce au promis SUA, China, UE si Rusia

COP21 Paris

Cele 195 de tari reprezentate la Paris in cadrul Conferintei privind schimbarile climatice au prezentat angajamente cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera pentru 2025-2030, promisiuni care insa raman insuficiente, potrivit AFP.

Citeste si: COP21 Paris. Acordul pentru limitarea incalzirii globale la mai putin de 2 grade Celsius este "un moment istoric de cotitura"

Miza e un acord care sa permita limitarea incalzirii globale la 2 grade Celsius in raport cu epoca preindustriala, iar principalii actori sunt optimisti cu privire la rezultate.

Daca toate aceste angajamente vor fi respectate, planeta se va incalzi cu 3 grade Celsius, prin raport cu epoca preindustriala, fata de 4 - 5 grade Celsius cu care ar creste media temperaturilor globale daca nu s-ar lua nicio masura, conform unui comentariu AFP. Dintre cele 195 de tari prezente la summit-ul de la Paris, 185 sunt raspunzatoare de cvasi-totalitatea emisiilor globale de gaze cu efect de sera.

1 - China

Citește și
paris
Ampla conferinta dedicata climei, la Paris. Mesajele transmise de Barack Obama si Printul Charles de la tribuna
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Cel mai mare poluator la nivel mondial (aproximativ un sfert din totalul emisiilor) s-a angajat, in premiera, sa-si plafoneze emisiile de gaze cu efect de sera pana cel mai tarziu in 2030, dupa ce o lunga perioada de timp Beijingul a fost in defensiva, invocand imperativul dezvoltarii economice. In acelasi timp cel mai mare consumator mondial de carbune, sursa de energie cu cel mai ridicat grad de poluare, dar si cel mai important investitor in domeniul energiilor regenerabile, China are in vedere o reducere cu 60% - 65% a emisiilor sale industriale in 2030 prin raport cu 2005.

2 - SUA

Cel de-al doilea cel mai mare poluator din lume si fost detinator a primului loc pentru o lunga perioada de timp, SUA doresc sa-si reduca emisiile poluante cu 26% - 28% pana la orizontul anului 2025, un obiectiv mai mic decat cel fixat de UE, dar superior precedentelor contributii americane la solutionarea problemei schimbarilor climatice.

"Cel putin Statele Unite s-au prezentat cu un plan credibil", a remarcat Jennifer Morgan, reprezentant al World Resources Institute, adaugand ca Administratia Obama este "prima care ataca aceasta problema".

3 - UE

De la inceputul lunii martie, UE (responsabila de aproximativ 10% din totalul emisiilor - locul trei al marilor poluatori), a fost primul actor important al scenei internationale care si-a prezentat planul de reducere a emisiilor cu cel putin 40% pana in 2030, prin raport la volumul de emisii din anul 1990.

"Aceste angajamente inspira o dinamica pozitiva, insa tarile membre isi pot mari contributiile", conform organizatiei Fondation Nicolas Hulot.

4 - India

India a promis sa-si reduca indicele emisiilor industriale de carbon cu 35% pana in 2030 prin raport la nivelul din 2005, insa nu si-a fixat un obiectiv global de reducere a emisiilor. Autoritatile indiene pariaza pe energiile regenerabile (40% din totalul de electricitate pana in 2030).

5 - Rusia

Cel de-al cincilea mare poluator, Rusia, si-a fixat drept obiectiv reducerea emisiilor cu 25% - 30% pana in 2030, prin raport cu nivelul din 1990. Daca este insa luat in calcul efectul pozitiv generat de vastele sale suprafete acoperite cu paduri, ar fi vorba doar despre o reducere de 6% - 11% a emisiilor de gaze cu efect de sera din industrie, dupa cum observa organizatia Climate Action Tracker.

6 - Japonia

Cel de-al saselea mare poluator are in vedere o reducere a emisiilor de 26% intre 2013 si 2030, contand in schimb pe revenirea sectorului energiei nucleare. ONG-urile pentru protectia mediului considera drept "insuficient" proiectul Japoniei, tara mare consumatoare de carbuni.

7 - Brazilia

Brazilia, o economie in plina dezvoltare, responsabila de 2% din poluarea mondiala, a anuntat ca vizeaza o reducere de 43% a emisiilor pana la orizontul anului 2030, prin raport la anul 2005, prin diversificarea surselor de energie regenerabila sustenabile. Planul sau a fost foarte bine primit, conform AFP.

8 - Iran

Cel de-al 8-lea mare poluator, Iranul, s-a angajat ca pana in 2030 sa-si reduca emisiile cu 4%. Teheranul a evocat, de asemenea, posibilitatea unui efort suplimentar de 8% in conditiile unei sustineri financiare internationale si ale ridicarii "sanctiunilor economice injuste".

9 - Indonezia

Indonezia a anuntat reduceri de 29% ale emisiilor poluante pana in 2030, reduceri ce ar putea ajunge la 41% in conditiile in care ar beneficia de ajutoare financiare externe.

10 - Canada

Guvernul canadian conservator, care a decis iesirea din protocolul de la Kyoto, a anuntat o reducere a emisiilor de 30% pana in 2030, prin raport cu situatia din 2005 - contributie considerata insuficienta de ONG-urile pentru protectia mediului. Noul guvern liberal a promis sa revizuiasca acest plan.

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Acord
Acord "ISTORIC" la conferinta pe tema modificarilor climatice de la Paris. Anuntul a fost primit cu ovatii si imbratisari

Acordul cu privire la limitarea incalzirii globale la cel mult 2 grade Celsius prin raport la epoca preindustriala a fost adoptat, sambata, la Paris, de cele 195 de state participante la COP21.

Ampla conferinta dedicata climei, la Paris. Mesajele transmise de Barack Obama si Printul Charles de la tribuna
Ampla conferinta dedicata climei, la Paris. Mesajele transmise de Barack Obama si Printul Charles de la tribuna

"Alterand clima, suntem arhitectii propriei noastre distrugeri!", a avertizat printul Charles al Marii Britanii de la tribuna unei conferinte istorice privind schimbarile climatice, organizata la Paris.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.