1.700 de persoane, retinute in cursul manifestatiilor violente din Turcia. Reactia lui Erdogan

×
Codul embed a fost copiat

A fost a doua noapte de foc in Turcia! La Istanbul si Ankara, protestatarii s-au incaierat cu fortele de ordine, reluand astfel scenele de pe parcursul ultimelor doua zile.

UPDATE ORA 19:30

Aproximativ 1.700 de persoane au fost retinute in cursul manifestatiilor din Turcia, majoritatea fiind eliberate, anunta Ministerul turc de Interne.

Ministrul turc de Interne, Muammer Güler, a declarat ca, in total, in ultimele sase zile, in Turcia au avut loc 235 de manifestatii. Protestele continuau, duminica dupa-amiaza, la Istanbul si Ankara.

Politia a intervenit cu gaze lacrimogene la Ankara pentru dispersarea a aproximativ 1.000 de manifestanti.

Citește și
Turcia - 1
Siria il acuza pe Recep Tayyip Erdogan ca actioneaza in mod "terorist" impotriva propriului popor
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

UPDATE ORA 17:00

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a criticat duminica violentele produse la Istanbul, afirmand ca proiectul din Parcul Taksim Gezi va continua, desi a subliniat ca nu au fost stabilite toate detaliile, relateaza ziarul Hurriyet, in editia online.

"Problema se refera la plantarea unor copaci? Nu, nu este vorba de taierea copacilor", a spus Erdogan, subliniiind ca Guvernul a plantat copaci in mai multe zone din Turcia.

Erdogan a acuzat protestatarii ca au provocat daune materiale majore. "Au dat foc, au avariat vitrinele magazinelor. Asa este democratia?", a intrebat Erdogan in mod retoric.

De asemenea, el i-a criticat pe cei care l-au numit "dictator" din cauza folosirii fortei de catre politie. "Se spune ca Erdogan este un dictator. Daca il numesc dictator pe unul care serveste poporul, nu mai spun nimic", a continuat premierul, reiterand ca planul de construire a unui mall in zona Taksim Gezi nu este definitiv.

UPDATE ORA 15:00

Protestele violente din Turcia reprezinta "prima infrangere publica" a premierului Recep Tayyip Erdogan, care se credea "atotputernic", dar a fost invins de propriul popor, comenteaza publicatia Hurriyet.

"Pe scurt, protestele din Piata Taksim reprezinta prima infrangere publica a premierului Tayyip Erdogan, care se credea atotputernic, dar a fost invins de propriul popor", subliniaza editorialistii publicatiei turce.

"Sambata la pranz, Erdogan reitera pozitia lui dura privind decizia de transformare a singurului spatiu verde ramas in Istanbul (...) intr-un complex istoric si turistic ce va avea un mall. Erdogan le cerea manifestantilor sa renunte la initiativa de a ajunge in Piata Taksim, plina de efective ale politiei, amagindu-i cu promisiunea falsa a unei investigatii privind operatiunile politiei si subliniind ca protestele nu pot avea succes. Dar manifestatiile au ajuns la sute de mii de oameni, de la doar 50 in urma cu cinci zile (...), si s-au extins in zona asiatica a Istanbulului, precum si la Ankara, Izmir, Eskisehir si alte zece orase", explica editorialistii, salutand interventia de sambata a presedintelui Abdullah Gül.

UPDATE ORA 11:00

Protestele de la Istanbul si din alte orase turce par sa se fi diminuat duminica, bilantul fiind de 79 de raniti si aproximativ 1.000 de persoane retinute.

Potrivit agentiei de presa Dogan, sute de protestatari au ramas duminica in Piata Taksim din Istanbul, unde au avut loc cele mai ample violente.

In total, au fost raniti 26 de agenti de politie si 53 de civili, o persoana fiind in stare grava. Printre persoanele ranite se numara si un parlamentar, Sirri Süreyya Önder, atins in umar de un proiectil cu gaze lacrimogene tras de politie.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a declarat ca este dispus sa discute cu protestatarii, care ii cer demisia, dar se pare ca nu exista niciun lider al manifestantilor.

De vineri, civili extrem de violenti se lupta crancen cu jandarmii.

Totul a pornit de la o manifestatzie pentru protejarea unui parc din Istanbul, pe care oficialitatile vor sa-l desfinteze.

Protestele au cuprins 90 de orase din toata tara. BBC anunta ca 939 de tineri turbulenti au ajuns in arestul politiei, iar 79 de manifestanti au fost raniti, conform unor date oferite si de CNN.

CLICK AICI PENTRU LIVE VIDEO DIN ISTANBUL

Multi i-au acuzat pe jandarmi de abuz de forta. Si, in sprijinul lor, dau exemplu imagini cu o masina a fortelor de ordine care intra intr-un grup de razvratiti, iar doi dintre ei sunt raniti.

Districtul Besiktas, din Istanbul, s-a transformat pe timpul noptii in camp de lupta intre manifestanti si fortele de ordine.

Tinerii protestatari au incendiat pubele si i-au atacat cu pietre, sticle si alte proiectile pe jandarmii care au incercat sa ii tina la distanta cu tunuri de apa, gaze lacrimogene si gloante de cauciuc. Zeci de persoane au fost ranite in confruntari.

Noaptea a inceput intr-o atmosfera mai degraba de petrecere. In fata unora dintre cele mai aprige miscari de strada din intregul sau mandat, premierul Recep Tayyip Erdogan le-a cerut fortelor de ordine sa se retraga si sa permita accesul manifestantilor in Piata Taksim.

Imediat, zona a fost acaparata de mii de tineri, care au vazut decizia ca pe o victorie a cauzei lor si drept urmare au sarbatorit-o prin cantece si hore.

De mai bine de doua zile, in Instanbul au loc proteste-gigant, care au degenerat adesea in lupte de strada crancene. Treptat, demonstratia a capatat culoare politica si s-a transformat intr-un protest impotriva premierului, acuzat de autoritarism.

"Tayyip Erdogan pleaca, este terminat. Toti vor pleca."

"Toate acestea nu au avut niciun folos. Am inceput cu cativa pomi, dupa care toate frustrarile au iesit la suprafata."

Autoritatile de la Bucuresti le-au recomandat romanilor sa evite zona turistica din centrul Istanbulului.

Erdogan a declarat ca proiectul ce urmareste reconstruirea unei cazarme din epoca otomana, care sa fie transformata in complex comercial, va fi dus la bun sfarsit.

MAI MULTE PE ACEST SUBIECT:

- Marturiile romanilor prinsi in mijlocul violentelor din Istanbul: "Protestul a devenit politic"

- Mii de manifestanti au ocupat Piata Taksim din Istanbul. Fortele de ordine s-au retras

- Avertismentul MAE pentru turistii romani din Istanbul. Ce zone sunt periculoase in urma protestelor

- Imaginile infernului de pe strazile din Istanbul: 14 oameni au fost raniti

- Imaginea zilei in Turcia. Un protestatar e facut KO de tunul cu apa al politistilor. VIDEO

- Siria il acuza pe Recep Tayyip Erdogan ca actioneaza in mod "terorist" impotriva propriului popor

- UE si Statele Unite exprima preocupare privind violentele din Turcia

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Imaginile infernului de pe strazile din Istanbul: 14 oameni, raniti dupa violentele de azi
Imaginile infernului de pe strazile din Istanbul: 14 oameni, raniti dupa violentele de azi

Imagine ca dupa razboi pe strazile din Istanbul. Politia a folosit tunuri de apa si gaze lacrimogene pentru a-i indeparta pe protestarii pe care primul ministru al Turciei i-a descris drept "extremisti scapati de sub control".

Siria il acuza pe Recep Tayyip Erdogan ca actioneaza in mod
Siria il acuza pe Recep Tayyip Erdogan ca actioneaza in mod "terorist" impotriva propriului popor

Ministrul sirian al Informatiilor, Omran al-Zohbi, a acuzat sambata autoritatile turce ca actioneaza in mod "terorist" impotriva propriului popor, cerand demisia premierului Recep Tayyip Erdogan, relateaza AFP.

UE si Statele Unite exprima preocupare privind violentele din Turcia
UE si Statele Unite exprima preocupare privind violentele din Turcia

Uniunea Europeana si Statele Unite au exprimat preocupare in legatura cu violentele produse in Turcia, lansand apeluri la calm, relateaza ziarul turc Hurriyet, in editia online.

Avertismentul MAE pentru turistii romani din Istanbul. Ce zone sunt periculoase in urma protestelor
Avertismentul MAE pentru turistii romani din Istanbul. Ce zone sunt periculoase in urma protestelor

Ministerul de Externe recomanda cetatenilor romani care calatoresc la Istanbul sa evite centrul a orasului - cartierele Taksim, Beyoglu, Harbiye, Besiktas - precum si hotelurile aflate in aceasta zona, unde au loc proteste,circulatia fiind restrictionata.

Imaginea zilei in Turcia. Un protestatar e facut KO de tunul cu apa al politistilor. VIDEO
Imaginea zilei in Turcia. Un protestatar e facut KO de tunul cu apa al politistilor. VIDEO

Incidentele din Turcia au escaladat, iar politistii au apelat la gaze lacrimogene si la tunuri cu apa pentru a ii calma pe protestatari.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.