Feribotul in flacari a fost complet evacuat, numarul mortilor creste. Mister in jurul uneia dintre victime: "Nu e tatal meu"

×
Codul embed a fost copiat

Cel putin zece persoane au murit in urma incendiului izbucnit la bordul feribotului care naviga intre Grecia si Italia, iar 427 de persoane au fost salvate, autoritatile italiene, dupa depistarea a inca doua cadavre.

Cititi in acest articol:

-►Misterul primei victime a incendiului

-►Feribotul a fost evacuat

-►Bilant oficial: 5 morti

Citește și
Canalul Manecii
O pasagera romanca a disparut de pe un feribot. Autoritatile franceze o cauta in Canalul Manecii
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

-►Ancheta penala in cazul accidentului

-►Probleme la ultima inspectie tehnica a navei

-►Pasager turc: ar mai fi inca 4 morti

-►Lista pasagerilor si echipajului de pe feribotul Norman Atlantic

-►162 de pasageri si membri ai echipajului astepta sa fie salvati

-►Cetatenii greci vor fi repatriati cu un avion militar

-► 287 de pasageri din totalul de 477 asteapta in continuare sa fie salvati

Paza de coasta a anuntat pe Twitter ca au mai fost descoperite inca doua trupuri neinsufletite, bilantul dezastrului naval ridicandu-se astfel la 7 morti. Pe contul de Facebook al Pazei de Coasta a fost postat si un clip spectaculos care surprinde operatiunile de salvare.

 

 

Bilantul incendiului izbucnit la bordul feribotului plecat din Grecia a ajuns la 10 morti

Cel putin zece persoane au murit in urma incendiului izbucnit la bordul feribotului care naviga intre Grecia si Italia, iar 427 de persoane au fost salvate, autoritatile italiene, dupa depistarea a inca doua cadavre, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Bilantul anuntat anterior era de opt morti.

Misterul primei victime a incendiului de pe feribot
Il Messaggero scrie ca decesul pasagerului grec Gheorgiu Douli este invaluit de mister. Potrivit marturiei sotiei sale, acesta ar fi murit din cauza hipotermiei iar cadavrul sau ar trebui sa se gaseasca la morga din Brindisi. Fiul decedatului nu a recunoscut insa cadavrul atunci cand a ajuns la morga iar sotia lui Douli sustine ca ar fi vorba de trupul neinsufletit al unui alt pasager, ceea ce ar ridica bilantul dezastrului naval la 6 morti.

Feribotul a fost evacuat
La 14:00 (ora Romaniei), toti pasagerii fusesera evacuati, la bordul feribotului ramanand doar membrii echipajului. Ulterior, potrivit unei informatii venita la ora 15:00, si echipajul a fost evacuat, doar capitanul ramanand la bordul navei. Acesta incearca la ora actuala, cu ajutorul Marinei Militare, sa salveze nava, astfel incat aceasta sa poata fi remorcata in cel mai apropiat port. La 16:25 (ora Romaniei) si capitanul a parasit nava, dupa aproximativ 35 de ore de la declansarea incendiului la bordul feribotului

Bilant oficial: 5 morti
Premierul Italiei, Matteo Renzi, si Ministrul Marinei Comerciale din Grecia, au anuntat oficial ca numarul victimelor ar fi crescut la 5. Pe langa pasagerul grec care si-a pierdut viata duminica din cauza hipotermiei, alte 4 cadavre au fost depistate in apele Adriaticii si se fac eforturi pentru ca trupurile lor sa fie scoase din mare. 

Ancheta penala in cazul accidentului
Parchetul din Bari (sud-est) a anuntat luni deschiderea unei anchete penale in urma incendiului de pe feribotul Norman Atlantic, care s-a soldat cu un mort, relateaza AFP. Procurorul Giuseppe Volpe a anuntat deschiderea acestei anchete dupa ce a vizitat Capitania portului Bari, unde au sosit luni aproximativ 50 de persoane salvate de la bordul navei incendiate. In acest moment pe feribot mai sunt 115 pasageri si membri ai echipajului.
 

Probleme la ultima inspectie tehnica a navei
Cotidianul italian La Stampa a publicat cel mai recent raport de inspectie tehnica a navei Norman Atlantic. Intocmit cu 10 zile inainte de catastrofa, acesta arata ca feribotul avea probleme in materie de siguranta si in privinta masurilor de salvare in cazul unui accident.

 

 

Pasager turc: ar mai fi inca 4 morti
Potrivit unui pasager turc de la bordul navei, ar fi cel putin 4 morti. "Am vazut 4 cadavre cu ochii mei, sunt sigur, erau chiar in fata mea", a declarat barbatul, citat de La Reppublica. Potrivit marturiei sale, ar fi vorba de doi barbati si doua femei, care nu ar avea legatura cu pasagerul grec care a decedat din cauza hipotermiei. 

Lista pasagerilor
Mai sunt 149 de persoane pe feribot, potrivit ultimelor informatii. Marina Militara italiana a postat si mai multe clipuri realizate in timpul operatiunilor de salvare. De asemenea, a fost facuta publica si lista pasagerilor, pe care o puteti descarca de aici.

162 de pasageri au ramas la bordul navei
La ora Romaniei 10:30, la bordul feribotului se aflau in continuare 162 de persoane, potrivit informatiilor in timp real oferite de Marina Militara italiana.

Citeste si: Tragediile pasagerilor de la bordul feribotului Norman Atlantic

Cetatenii greci, repatriati cu un avion militar
Un avion de tip C-130 apartinand armatei elene a sosit in noaptea de duminica spre luni la Lecce, in Italia, pentru a prelua cetateni greci salvati de pe feribotul Norman Atlantic, a anuntat Ministerul grec al Apararii, relateaza AFP.

Avionul urma sa transfere in Grecia cetateni salvati, care erau asteptati sa soseasca la Brindisi la bordul cargobotului Spirit of Piraeus sau al unor elicoptere care participa la operatiunea de salvare, potrivit acestei surse. Spirit of Piraeus, care navigheaza sub pavilionul Singapore, era asteptat la Brindisi luni dimineata, cu 49 de persoane salvate la bord, dintre care peste 20 sunt greci, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Peste 200 de pasageri asteapta in continuare sa fie salvati

190 de pasageri au scapat deja de cosmar, printre ei si o romanca originara din Constanta. Operatiunile de salvare au continuat toata noaptea, dar vremea a fost potrivnica. O multime de vase ale marinei italiene, elene si albaneze, elicoptere, dar si mai multe nave comerciale se afla in zona.

Feribotul Norman Atlantic a luat foc duminica dimineata, cand pornise din Patras in directia Ancona. Flacarile erau vizibile in compartimentul destinat masinilor, in timp ce pasagerii erau adunati pe punte si asteaptu sa fie salvati.

"O noapte foarte dificila... Sper sa fie totul bine si sa-i salvam pe toti", a spus Miltiadis Varvitsiotis, ministrul grec al marinei comerciale.

De mai bine de 24 de ore, autoritatile maritime italiene, elene si albaneze desfasoara o impresionanta operatiune de salvare. Mai multe vase au stropit feribotul, incercand sa stinga incendiul. Altele au misiunea de a-i prelua pe cei salvati. Interventia se desfasoara insa greoi, deoarece fiecare pasager trebuie ridicat cu franghia si tras la bordul unui elicopter.

Sase asemenea aparate de zbor - cu o capacitate maxima de sapte persoane - recupereaza calatorii. Odata ridicati de pe feribot, acestia sunt transportati pe vasele din apropiere sau spre spitale.

"Au fost externati in scurt timp, pentru ca sufereau doar de hipotermie, ceea ce era de asteptat dupa atatea ore petrecute afara, pe punte", a spus Nicola Prete, prefectul provinciei italiene Brindisi.

La Brindisi, autoritatile au ridicat corturi in port ca sa-i adaposteasca pe cei care au scapat din foc. Altii au fost cazati intr-o manastire. Grecia a trimis in cursul noptii un avion militar pentru repatrierea cetatenilor eleni.

La bordul feribotului se aflau pasageri de 26 de nationalitati - majoritatea greci, dar si multi turci si italieni. Printre ei se numara si o romanca din Constanta, care si-a contactat mama si i-a spus ca e in siguranta. Altii asteapta in continuare.

''Mi-a spus: ''Stam in ploaie, tunete si fulgere si nu prea stim ce o sa se intample'', a spus Dotty Channing-Williams, mama unui pasager.

Duminica seara, un vas de razboi italian a incercat sa remorcheze feribotul spre coasta. "Parama de tractare s-a rupt de mai multe ori, incearca sa o agate din nou. Sunt valuri mari, vantul bate cu putere si conditiile meteo se deterioreaza", a mai spus Prete.

Cel putin un pasager a murit dupa ce s-a urcat intr-o barca de urgenta, in speranta ca va ramane in viata.

Proprietarul feribotului sustine ca situatia este sub control

Compania greaca Anek a dat asigurari, duminica seara, ca situatia feribotului sau Norman Atlantic, victima duminica noaptea a unui incendiu care a provocat moartea unui pasager, este "sub control", potrivit AFP.

La bordul navei nu mai era "decat fum" in jurul orei 18.30 GMT (20.30, ora Romaniei), a declarat purtatorul de cuvant al Anek, citat de agentia ANA, adaugand ca in prezent "mai multe nave incearca din nou sa se apropie de feribot, cu scopul de a recupera pasagerii cu ajutorul scarilor din franghie". Compania greaca, care a inchiriat feribotul de la proprietarul sau italian, a confirmat ca remorcarea navei a inceput, insa a fost intrerupta dupa ce "un cablu al remorcherului s-a rupt".

Anterior, paza italiana de coasta a afirmat ca remorcherul Marietta Barretta a reusit sa se fixeze de feribot. Destinatia navei, de unde spre seara au fost evacuate doar 167 din 478 de persoane, nu este clara, a confirmat Anek. Potrivit companiei, "autoritatile italiene insista in continuare ca nava sa fie remorcata spre portul Brindisi", in Italia, in timp ce Albania este mult mai aproape.

Totodata, Carlo Visentini, directorul companiei proprietare a feribotului, a informat ca nava a trecut cu succes o recenta inspectie, dupa reparatia unei usi de urgenta defecte. Inspectia a avut loc pe 19 decembrie, in portul Patras din Grecia. "Verificarile au confirmat ca nava era in stare perfecta", a declarat el, potrivit agentiei ANSA. "Inspectorii au descoperit un mic defect la una din usile de urgenta, numarul 112, situata pe puntea 5, acolo unde a izbucnit incendiul, potrivit informatiilor noastre", a adaugat Visentini. "Acest defect a fost reparat imediat, inspectorii au ramas multumiti, iar vasul a putut continua sa navigheze", a dat el asigurari.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Feribot in flacari, naufragiat in apele Greciei. O romanca aflata printre cei 477 de pasageri a fost salvata
Feribot in flacari, naufragiat in apele Greciei. O romanca aflata printre cei 477 de pasageri a fost salvata

Ministerul de Externe a precizat ca femeia aflata pe feribotul italian la bordul caruia a izbucnit un incendiu a luat legatura cu mama sa, careia i-a transmis ca a fost salvata de o nava in cursul dupa-amiezii de duminica.

O pasagera romanca a disparut de pe un feribot. Autoritatile franceze o cauta in Canalul Manecii
O pasagera romanca a disparut de pe un feribot. Autoritatile franceze o cauta in Canalul Manecii

O pasagera romanca a unui feribot care a traversat Canalul Manecii a disparut in timpul cursei, autoritatile franceze mobilizand, fara rezultat, efective importante pentru cautarea tinerei pe mare, informeaza site-ul postului France3.

Dupa 5 luni de judecata, Coreea de Sud a anuntat sentinta pentru capitanul feribotului naufragiat: 36 de ani de inchisoare
Dupa 5 luni de judecata, Coreea de Sud a anuntat sentinta pentru capitanul feribotului naufragiat: 36 de ani de inchisoare

Lee Joon-Seok, comandantul feribotului sud-coreean care a naufragiat in aprilie, provocand moartea a peste 300 de persoane, a fost condamnat la 36 de ani de inchisoare.

Recomandări
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice

Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică, relatează CNBC.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.