iLikeIT. Comisarul european Neelie Kroes vorbeste deschis despre spionajul impotriva liderilor UE

×
Codul embed a fost copiat

Facturile de mii sau zeci de mii de euro la mobil dupa o vacanta in strainatate sunt de acum istorie, in primul rand datorita ei.
Iar acum se pregateste sa desfiinteze roaming-ul cu totul.

Cand o auzi vorbind despre Europa ca un singur continent, conectat la internet, incepi sa crezi din nou in politicieni. Neelie Kroes este comisarul nostru preferat de la Bruxelles.

Vicepresedintele Comisiei Europene a venit la Bucuresti si ne-a vorbit deschis despre ascultarea telefoanelor, spionaj si gadgetul ei ... din secolul trecut.

Am ajuns in faza in care liderii planetei strang cioburile in urma spionilor si nu mai neaga nimic. Indiferent de tabara, oficialii de pe malurile oceanului Atlantic se apara. Ne spun ca e normal sa asculti... chiar si telefoanele aliatilor.

Adjunctul sefului comunitatii serviciilor americane de informatii: "Trebuie sa ne asiguram ca vom aduna informatii pentru ca avem nevoie de acestea si nu doar pentru ca putem s-o facem"

Citește și
Vladimir Putin
Cadourile otravite ale Rusiei.Liderii de la summitul G20 au primit USB-uri cu virusi care ii spionau
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Declaratia vine la scurt timp dupa ce aflam ca victima VIP a ascultarilor americanilor este cancelarul celei mai puternice economii europene. Potrivit unor documente confidentiale de la NSA, care au ajuns pe mana jurnalistilor Der Spiegel, mobilul doamnei Merkel a fost ascultat inca din 2002. A fost interceptat chiar si in iunie, anul acesta, cu cateva saptamani inainte de vizita lui Barack Obama la Berlin. Presedintele american si-a cerut scuze.

Insa Angela Merkel a raspuns transant: "Doar cuvintele nu sunt de ajuns. E nevoie de o schimbare reala"

Dupa aceste declaratii, Congresul American i-a chemat la ordine pe sefii spionajului. Director Agentiei Nationale de Securitate, Keith Alexander a facut fata cu greu valului dur de critici.

Keith Alexander, director NSA: "Tezele sustinute de jurnalistii de la Le Monde, El Mundo ori Espresso, potrivit carora NSA a interceptat zeci de milioane de conversatii telefonice, sunt complet false. Nici ziaristii nici cei care au le-au strecurat informatii clasificate nu au inteles ce au in fata. In realitate, e vorba de informatii colectate legal de NSA, prin diversele sale servicii, dar si date furnizate de partenerii nostri externi. Ca sa fie absolut clar, nu e vorba de informatii colectate de noi despre cetateni europeni!"

Nu a recunoscut explicit ca ar fi ascultat telefoanele marilor conducatori ai lumii.

A subliniat insa: "A sti intentiile liderilor straini este un principiu fundamental pentru orice serviciu de informatii."

Apoi americanii au aruncat mingea inapoi peste ocean.

Mike Rogers, congresmen republican: "Credeti ca aliatii nostri au spionat vreodata SUA, serviciile noastre de informatii ori pe liderii nostri?"

James Clapper, director Comunitatea Serviciilor de Informatii: "Categoric!"

Angela Merkel, cancelarul german: "Odata ce 'semintele neincrederii' au fost sadite, acestea nu faciliteaza cooperarea intre tarile noastre, ci o fac mai dificila."

La Bucuresti, invitata in studioul iLikeIT, vicepresedintele Comisiei Europene si comisarul european pentru agenda digitala n-a ezitat sa faca o gluma cand i-a fost instalata lavaliera: "Nu este de la NSA. E, macar asta este in public."

Comisarul Kroes ne-a vorbit deschis despre spionajul impotriva liderilor europeni. Omul care ghideaza agenda digitala a Europei nu are nici un dubiu: "Inca din anii '70, cand lucram in guvernul Olandei pentru logistica si telecomunicatii, mi-a spus cineva sa nu am niciodata increedre in dispozitive, in conexiuni."

Scandalul ascultarii telefoanelor e insa abia la inceput. Si nu e doar o problema pentru liderii planetei. Retelele de socializare si gigantii din IT si-au pus deja la dispozitia autoritatilor toate cheile de securitate.

Ca sa il citam pe presedintele american, Barack Obama: "Nu poti avea 100% securitate si 100% viata privata."

Insa Uniunea Europeana nu accepta usor amestecul in viata privata a cetatenilor sai.

Neelie Kroes: "Sprijinim o directiva de securitate cibernetica, asteptam aprobarea parlamentului si a consiliului european. Este nevoie de o strategie care este implementata. Nu este vorba doar de PRISM sau NSA este o zona sensitiva."

Ascultarea telefoanelor nu poate si nu trebuie insa oprita in totalitate. Serviciile speciale au oprit mii de atacuri teroriste dupa ce au ascultat telefoanele criminalilor.

Neelie Kroes: "Scopul este un control al acestui acces. Sigur, exista oameni care nu au alta treaba si vor sa patrunda si sa acceseze anumite date personale."

Sfatul comisarului?

Nelie Kroes: "Daca ai cu adevarat ceva secret de comunicat, du-te in padure..."

Dar cum sa il trimiti in padure pana si pe... Papa Francisc. Conform presei de la Roma, Vaticanul este cea mai recenta tinta a ascultarilor NSA, iar scandalul e departe de a se fi incheiat.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Mbappe, nici Haaland! Cine este noul favorit să câștige Balonul de Aur
Nici Mbappe, nici Haaland! Cine este noul favorit să câștige Balonul de Aur
Citește și...
Neelie Kroes, comisar european, la iLikeIT:
Neelie Kroes, comisar european, la iLikeIT: "Niciodata sa nu ai incredere in nicio conexiune"

Bucurestiul este capitala digitala a Europei. Vicepresedintele Comisiei Europene a venit la Bucuresti sa vorbeasca despre internetul pentru toti si chiar desfiintarea tarifelor de roaming.

Cadourile otravite ale Rusiei.Liderii de la summitul G20 au primit USB-uri cu virusi care ii spionau
Cadourile otravite ale Rusiei.Liderii de la summitul G20 au primit USB-uri cu virusi care ii spionau

Gazdele rusesti ale summitului G20, care a avut loc in luna septembrie 2012 in Sankt Petersburg, ar fi strecurat in cadourile date liderilor internationali anumite programe de spionaj, scriu ziarele italiene, preluate de Los Angeles Times.

Dispare roamingul. Tarifele convorbirilor telefonice scad cu 90%
Dispare roamingul. Tarifele convorbirilor telefonice scad cu 90%

Comisarul european pentru Agenda Digitala, Neelie Kroes, a venit cu o propunere legislativa prin care vrea sa reduca tarifele de roamnig cu pana la 90%

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.