Reportaj ProTV de pe strazile Atenei, unde grecii iau si acum bani de la nemti. "Germanii vor fi mereu bineveniti"

×
Codul embed a fost copiat

La doua zile dupa ce grecii au votat masiv impotriva austeritatii, sefii de stat si de guvern din zona euro s-au intalnit la Bruxelles, intr-o noua tentativa de a salva Atena de la colaps economic.

Dupa discutiile pregatitoare avute de ministrii de finante, seful Eurogrupului nu a putut raporta nici un progres. Chiar daca Alexis Țipras are de partea sa votul popular, Angela Merkel si alti responsabili europeni i-au pus in vedere ca nu au ce negocia, daca nu se pune pe masa un pachet credibil de reforme.

Si, pe cand lichiditatile din Grecia sunt pe terminate, Banca Centrala Europeana avertizeaza ca nu poate fi "exagerat de generoasa" cu fondurile de urgenta.

Miza discutiilor este atat de mare incat, inainte sa plece spre Bruxelles, inlocuitorul lui Yanis Varoufakis la finantele grecesti era coplesit de emotie.

"Nu va ascund ca am emotii mari, sunt chiar nelinistit. Nu preiau postul in cel mai fericit moment din istoria Greciei", a spus Euclide Tsakalotos, noul ministru grec de finante.

Citește și
Grecia, Grexit - GETTY
Liderii Zonei Euro: Soarta Greciei se hotaraste duminica intr-un NOU SUMMIT. Tsipras, discurs in Parlamentul European
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Aceeasi nervozitate si din partea sefului Comisiei Europene, care n-a vrut sa-i ramana dator cu o replica fostului ministru grec de finante.

Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene: "Nu accept, nu accept ca institutia Comisei Europene si eu personal sa fim facuti teroristi de guvernantii greci! Nu asa rezolvam problemele in Europa!"

Istovit de nesfarsitele tratative cu grecii, luxemburghezul Jean-Claude Juncker s-a ratoit la europarlamentari.

"Incetati cu aceste susoteli prin care imi cereti sa nu ma mai uit la telefon! Tocmai schimb niste mesaje cu premierul grec. Nu stiu daca ati avut vreodata aceasta placere, dar eu trebuie sa fac asta astazi. Doar imi fac treaba! Incetati aceste bombaneli stupide si fara temei!"

In timp ce inaltii oficiali cedeaza nervos, grecii - care nu stau la cozi in fata bancomatelor - nu se codesc sa se elibereze... de stres.

"N-ar trebui sa devenim sclavii Europei, si mai ales ai Germaniei!"

Intre doua pase la tenis, tinerii vorbesc cu detasare de pierderea economiilor personale.

"Am votat NU. Am ceva economii in banca pe care probabil le voi pierde. Dar asta e. Trebuie sa sacrifici ceva pentru a-ti salva demnitatea!"

"Sa ne intoarcem putin in timp, in 1953. Atunci datoria Germaniei a fost injumatatita. Poate ar fi o solutie si pentru noi!"

Mult mai prietenos cu germanii este managerul unei companii care inchiriaza ambarcatiuni. Afacerea se bizuie in mare masura pe turistii nemti.

„Grecii nu sunt suparati pe germani, ci pe politicile pe care Berlinul vrea sa ni le impuna. Germanii vor fi mereu bineveniti, vin si au venit mereu, se simt bine la noi si cred ca sunt cei mai buni ambasadori ai tarii noastre”, spune Nikos Vlakos, manager Kiriacoulis Mediterranean.

De o saptamana, Nikos Vlakos isi plateste angajatii cu bani lichizi, dar alte consecinte ale crizei n-a simtit.

"N-am fost afectati, nu au fost anulari. In plin sezon, tarifele variaza de la 2 mii de euro pe saptamana pana la 7 mii de euro pe saptamana, in functie de marimea barcii. Avem clienti si din Romania, din Cehia.”

Perspectiva lui optimista este confirmata de clienti:

"Nu ne gandim la situatia politica, ci la inot, panze, liniste valuri. Ne-am gandit un pic, dar in final am decis sa incercam aventura asta. Pana acum n-am regretat deloc. Am platit majoritatea lucrurilor, dar si cardul a functionat".

Nikos Vlakos nu se fereste sa puna degetul pe rana.

"Grecii au gasit mereu cai de a evita sa-si tina banii in tara, probabil si de asta am ajuns in situatia actuala."

Multi greci au ajuns experti in ocolirea impozitelor. "Pentru o barca de felul acesteia, platesti taxe de 2 mii de euro pe an, plus alte taxe colaterale."

Unul dintre angajatii lui Vlakos este Corina Ciutura. Chiar si in conditii de austeritate si banci inchise, femeia ne asigura ca traiul in Grecia este mai bun decat in Romania.

" - Cu 50 de euro pe spatamana ma descurc foarte bine. Copiii au totul gratuit, vaccinuri, cu si fara asigurare. Noi platim chirie 200 de euro pentru 3 camere, in Kaliteea. Preturile sunt mai mici decat in Romania Un kil de cartofi e 40 de centi, un kil de zahar 80 centi, un litru de lapte 90 de centi. Nici carnea nu e prea scumpa. 10 kile de pulpe - 13 euro. Cu abonament de 30 de euro pe luna poti circula cu toate autobzule si cu metroul.
- Cat de des iesiti in oras?
- Putem sa iesim daca vrem in fiecare seara, dar atunci nu mai pot pune deoparte. O data pe saptamana, iesim la taverna".

Toate astea dintr-un buget de o mie de euro. La salariul ei de 600 de euro se adauga alocatia de somaj a sotului. "Somajul e 430 de euro pe luna, daca ai un copil."

Ca intotodeauna, multumirea omului depinde de ....sistemul de referinta:

„- Atunci de ce sunt grecii asa de suparatiI?
- Sunt suparati pentru ca sunt obisnuiti cu bani multi'.

Si, ca sa vada partea plina a paharului, ii ajuta soarele din belsug si aerul de mare.

„- De un lucru sunt sigur: n-o sa crapam!"

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Cum este afectata Romania de situatia din Grecia. Teodorovici:
Cum este afectata Romania de situatia din Grecia. Teodorovici: "Singura chestiune este legata de finantarea in piata"

Autoritatile au luat in calcul riscul unui cost mai mare in ceea ce priveste finantarea Romaniei in piata, avand in vedere situatia din Grecia, a declarat, marti, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

Liderii Zonei Euro: Soarta Greciei se hotaraste duminica intr-un NOU SUMMIT. Tsipras, discurs in Parlamentul European
Liderii Zonei Euro: Soarta Greciei se hotaraste duminica intr-un NOU SUMMIT. Tsipras, discurs in Parlamentul European

LIVE UPDATE| Liderii Zonei Euro s-au intalnit marti seara in cadrul unui summit extraordinar pentru a hotari viitorul Greciei in UE.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.