Salarii mai mari pentru bugetari, de la 1 decembrie. Surse politice: Dacian Ciolos ar putea sa amane aplicarea acestor masuri

×
Codul embed a fost copiat

Din decembrie, toti bugetarii urmeaza sa aiba salarii mai mari. Deputatii comisiilor de Sanatate si Munca au decis ca milioanele de angajati ai statului sa aiba salarii cu 10% mai mari.

Bugetarii din Romania vor avea o bucurie de 1 decembrie. Parlamentul le-a majorat tuturor salariile cu 10 procente, nu doar celor din educatie si sanatate.  Masura a fost votata atat de putere, cat si de opozitie. In consecinta, Guvernul Ciolos are in fata o misiune din ce in ce mai grea. Cheltuielile suplimentare ce vor trebui suportate de buget se suprapun cu lista lunga, de taieri de taxe, care trebuie sa intre in vigoare in prima zi a anului viitor.

311 voturi pentru, 7 abtineri si 1 vot impotriva

Toti politicienii au votat aproape fara exceptie majorarea salariilor bugetarilor cu 10% de la 1 decembrie. Cresterea a fost o surpriza: partidele nu au spus nimic, nici cei din ministerul finantelor. Marti, un deputat PSD a venit cu propunerea, intr-o comisie, sub forma unei amendament.

24 de ore mai tarziu nimeni nu s-a mai opus. Desi unii se intrebau si dupa vot de unde vor fi scosi bani in plus pentru aceste cheltuieli suplimentare. Iar PNL arunca responsabilitatea in curtea guvernului Ciolos, care nici macar nu este investit.

Citește și
Ministerul Finantelor
Sindicatele acuza Ministerul Finantelor ca si-a marit salariile "pe ascuns". Replica oficiala: "Eliminam riscurile"
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Alina Gorghiu - presedinte PNL: "Asteptam de la noul guvern sa vada in ce masura proiectul se incadreaza in indicatorii macrobugetari si vom vedea care va fi decizia acestui guvern. Ministerul finantelor n-a sustinut proiectul pentru ca impactul bugetar ar fi la 5 miliarde de lei si ar fi nesustenabil.”

Rovana Plumb - deputat PSD: “Sectorul bugetar, toti cei care lucreaza in aparatul primariilor, care vin si care se confrunta cu problemele cetatenilor din comunitati trebuie sa fie respectat.”

In urma votului din Parlament situatia sta in felul urmator. Personalul medical benficiaza de o majorare a salariilor cu 25% de la 1 octombrie. Angajatii din invatamant vor primi 15% in plus de 1 decembrie. De la aceeasi data, absolut toti ceilalti bugetari primesc o majorare de 10%.

Initial liberalii nu au vrut sa voteze majorarea, dar s-au razgandit in cursul zilei. Toti au fost nevoiti sa-si asume la vedere optiunea, pentru ca sistemul electronic de vot s-a stricat si s-a votat prin ridicarea mainii.

In ziua in care si-a anuntat demisia, Victor Ponta a declarat ca a lasat un guvern cu visteria plina. Acum Dacian Ciolos va trebui sa spuna daca banii pe care i-a gasit in visterie sunt sau nu suficienti pentru toate cresterile salariale si reducerile de taxe pe care le-a mostenit.

Radu Popa, deputat independent: “Mi-as dori foarte mult sa nu constatam ca peste o saptamana sau peste o luna noul guvern vine si spune ca nu sunt bani pentru aceasta majorare"

Teoretic Klaus Iohannis ar putea sa trimita inapoi in parlament, pentru reexaminare, legea aprobata astazi. Deasemenea surse politice au declarat ca Dacian Ciolos ar putea sa amane, la randul sau, aplicarea unora dintre aceste masuri.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Protest
Protest "spontan" la Finante impotriva maririi unor salarii. Reactia Guvernului: toate majorarile se abroga

Angajatii Finantelor Publice au iesit marti in strada, pentru a protesta impotriva majorarilor de salarii pe care le considera „discriminatorii”
 

Sindicatele acuza Ministerul Finantelor ca si-a marit salariile
Sindicatele acuza Ministerul Finantelor ca si-a marit salariile "pe ascuns". Replica oficiala: "Eliminam riscurile"

Ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara starneste controverse intre oficiali si sindicatele care ii reprezinta pe bugetari.

Salariile din invatamant cresc cu 15%, de la 1 decembrie, dar raman la coada topului european.
Salariile din invatamant cresc cu 15%, de la 1 decembrie, dar raman la coada topului european. "Saltul va fi nesemnificativ"

Salariile tuturor angajatilor din invatamantul de stat vor creste cu 15 la suta, de la 1 decembrie. Anuntul a fost facut de ministrul Educatiei, dupa o ultima runda de negocieri cu sindicatele purtata luni, la Palatul Victoria.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.