Ramane Grecia in zona Euro? Ministrii de Finante decid daca aproba al 2-lea pachet de ajutor

Grecia

Ministrii de Finante din zona euro par pregatiti sa aprobe luni al doilea pachet de ajutor extern pentru Grecia, de circa 130 de miliarde de euro, insa ultimele detalii se afla inca in lucru, a declarat, duminica, ministrul austriac de Finante.

Maria Fekter a fost intrebata intr-un interviu TV daca se va ajunge la o intelegere luni si Grecia va ramane in zona euro, ministrul a spus: "In acest moment se pare ca lucrurile se indreapta exact in aceasta directie".

"Nu cred ca exista o majoritate care sa vrea alta cale, pentru ca o alta evolutie este foarte dificila si costa multi bani", a adaugat Fekter.

Guvernul elen a aprobat sambata un ultim set de masuri de austeritate cerute de UE si FMI drept conditie pentru un pachet de ajutor extern de 130 de miliarde de euro, crescand astfel sansele pentru un acord prin care sa evite un faliment dezordonat. "Pentru ca acest al doilea pachet financiar sa devina functional trebuie indeplinite unele conditii si trebuie stabilita finantarea. Aceste probleme sunt rezolvate acum", a spus Fekter.

Citește și
Angela Merkel
Seful Bosch crede ca Grecia trebuie EXCLUSA din UE. Uniforma nazista pentru Merkel in presa elena
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”
Discutiile includ stabilirea contributiilor sectorului privat, a statelor din zona euro prin fondurile de ajutor financiar EFSF si ESM, a afirmat ministrul. "Inainte de toate, (pachetul de ajutor, n.r.) este foarte strict legat de conditiile pe care grecii trebuie sa le indeplineasca. De exemplu, se discuta cum va fi supravegheat procesul in viitor pentru a putea fi urmat un curs de crestere in Grecia", potrivit ministrului.

In prezent, "Troika" formata din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International. Ministrii de Finante vor discuta daca aceste instrumente raman intacte sau va fi creat un nou instrument de control.

Iesirea Greciei din zona euro nu este o solutie, pentru ca tara ar ramane cu o datorie uriasa in euro, care va fi si mai dificil de platit cu o moneda puternic depreciata, a adaugat Fekter.

Grecia nu poate parasi usor zona euro pentru ca a fost construita fara iesiri

Grecia va intampina probleme majore daca incearca sa paraseasca zona euro, iar una dintre acestea este ca uniunea monetara a fost construita fara iesiri, a declarat ministrul britanic de Externe, William Hague, la o emisiune TV. "Trebuie sa fie pregatiti sa adopte masuri pentru a impiedica sume in euro sa iasa din tara, posibil sa apeleze la controale la granita. Nu au vechea moneda pregatita in seifuri gata sa fie distribuita. Nu este atat de direct sa iesi din zona euro. A fost construita fara iesiri", a spus Hague, citat de BBC.

Zona euro are nevoie de o integrare mai puternica pentru a functiona, a spus ministrul britanic. "Este necesara o integrare fiscala mai ampla, este nevoie de integrare politica - nu poate functiona fara. Cand Germania face parte dintr-o uniune monetara impune asupra celorlalti disciplina germanica daca vor sa ramana membri mult timp", a adaugat el.

Noi manifestatii in Grecia impotriva masurilor de austeritate

Sute de persoane au inceput sa se adune duminica in centrul Atenei la apelul sindicatelor, pentru a manifesta impotriva masurilor de austeritate adoptate de Grecia. Prin aceste masuri, Grecia isi asigura un al doilea plan de ajutor pentru zona euro, destinat sa impiedice falimentul care s-ar putea declansa intr-o luna.

La o saptamana dupa manifestatiile violente care au insotit adoptarea de catre Parlament a memorandumului unui acord negociat cu troika creditorilor tarii ce impune o noua cura dura de austeritate si pierderea autonomiei tarii, sindicatul privat GSEE si cel public Adedy s-au mobilizat sa "lupte impotriva austeritatii" si sa protesteze fata de "cerintele inacceptabile" ale creditorilor care "incalca dreptul la munca si conventiile colective". Masura centrala a programului adoptat este o scadere cu 22% a salariului minim.

In fata Parlamentului, manifestantii au afisat pancarte care critica aceste masuri adoptate de Guvernul de coalitie. "Consensul national este un subterfugiu, saracia si foamea nu au nationalitate", se putea citi pe o pancarta, cu subtitlul in engleza: "All of us we are Greeks, Merkel and Sarkozy are freaks" ("Noi toti suntem greci, Merkel si Sarkozy sunt ciudati").

In alta parte a pietei se putea vedea o banderola a stangii radicale, care organizeaza o a doua manifestatie in cursul dupa-amiezii. Aceasta face apel la o "greva sine die si la revolta", in timp ce o alta pancarta invita deputatii sa "paraseasca tara".

Proprietarul unui taxi, Gregoris Militis, in varsta de 52 de ani, afirma ca a venit sa protesteze deoarece cifra sa de afaceri a scazut cu 65% pe luna. "Oamenii nu mai merg cu taxiul decat in situatii de urgenta, sunt impotriva politicii memorandumului care conduce la impas. Toata lumea trebuie sa iasa in strada", a declarat el.

Transand asupra ansamblului acestor revendicari, un grup de aproximativ 50 de persoane din cadrul unui nou partid, Crearea noului, proclama "sfarsitul epocii mafiei partizane". Purtand esarfe portocalii, acesti militanti cer mentinerea Guvernului Papademos si continuarea reformelor in curs. "Ne este rusine de politicienii nostri, voua?", se poate citi pe un panou portocaliu. "Lasati-ne sa recream Grecia", adauga un altul.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Citește și...
"Mai mult de atat nu se poate". Cu salariul taiat cu 50%, o femeie a vrut sa se sinucida la Atena

O femeie a incercat sa se sinucida in centrul Atenei, dupa ce a aflat ca salariul i-a fost micsorat si ca firma la care lucreaza s-ar putea inchide.

Seful Bosch crede ca Grecia trebuie EXCLUSA din UE. Uniforma nazista pentru Merkel in presa elena
Seful Bosch crede ca Grecia trebuie EXCLUSA din UE. Uniforma nazista pentru Merkel in presa elena

Un ziar elen a publicat o fotografie a cancelarului german, Angela Merkel, in uniforma nazista, cu textul "Memorandum macht frei" ("Memorandumul va va face liberi"), aluzie la un slogan nazist si la acordul pentru noul imprumut.

Richard Quest, CNN: Ce legatura exista intre Grecia 2012 si Germania dupa Primul Razboi Mondial
Richard Quest, CNN: Ce legatura exista intre Grecia 2012 si Germania dupa Primul Razboi Mondial

Cifrele anuntate recent, oficial, arata ca in 2011 economia globala s-a contractat cu 7 procente, iar agentiile de specialitate sunt de parere ca aceste pierderi s-au inregistrat cel mai mult in ultimele 3 luni ale anului trecut.

Recomandări
Rusia avansează rapid pe front și profită din plin de greșeala Occidentului. Ordinul disperat dat de Zelenski
Rusia avansează rapid pe front și profită din plin de greșeala Occidentului. Ordinul disperat dat de Zelenski

Trupele lui Vladimir Putin avansează „din mai multe poziții” în Harkov, iar Kievul a ordonat ca circa 6.000 de civili să fie evacuați de urgență.

Cine este Andrei Belousov, noul ministru al Apărării din Rusia. Detalii mai puțin știute despre viața sa
Cine este Andrei Belousov, noul ministru al Apărării din Rusia. Detalii mai puțin știute despre viața sa

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a demis din funcţie pe Serghei Şoigu şi l-a înlocuit la conducerea Ministerului rus al Apărării cu Andrei Belousov, după mai bine de doi ani de război în Ucraina, în plină ofensivă rusă în Harkov.

Ministerul Finanţelor a împrumutat într-o singură zi peste un miliard de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a împrumutat într-o singură zi peste un miliard de lei de la bănci

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni 1,084 de miliarde lei prin două emisiuni de obligaţiuni de stat, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR), citate de Agerpres.