Iranul a taiat conducta de petrol pentru Franta si Marea Britanie

Ultima actualizare: 30-09-2012 23:21
pompa de benzina

Iranul a incetat sa mai vanda petrol companiilor franceze si britanice, a declarat duminica purtatorul de cuvant al Ministerului iranian al Petrolului, Alireza Nikzad, citat de site-ul oficial al institutiei.

"Vanzarile de petrol catre companiile britanice si franceze au incetat", a declarat Nikzad. "In urma deciziei oficiale anuntate de Ministerul de Externe, Ministerul Petrolului a incetat vanzarile de petrol catre companiile britanice si franceze", a adaugat el.

"Am prevazut sa livram petrolul altor clienti", a adaugat el.

A doua tara din cadrul OPEP, Iranul produce 3,5 milioane de barili de petrol pe zi si exporta 2,5 milioane.

Acesta vinde putin peste 20 la suta din petrolul produs tarilor din Uniunea Europeana (respectiv 600.000 de barili pe zi), in special Italiei, Spaniei si Greciei. Teheranul exporta 70 la suta din petrol tarilor din Asia.

Iranul i-a convocat miercuri pe ambasadorii Frantei, Italiei, Spaniei, Greciei, Portugaliei si Olandei pentru a le transmite intentia sa de "revizuire" in scadere a exporturilor de petrol.

Tot miercuri, Teheranul a avertizat ca ar putea intrerupe exporturile de petrol catre Uniunea Europeana, dand asigurari ca nu va face acest lucru deocamdata din ratiuni umanitare, conform postului de televiziune Al-Alam.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO