O furtuna geomagnetica majora a afectat Pamantul

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Tot ce parea o gluma pe care o intelegeau doar oamenii de stiinta s-a intamplat miercuri. Pamantul a fost afectat de o furtuna geomagnetica majora. Altfel spus, de un "tsunami solar".

Specialistii Agentiei Spatiale Romane anunta ca in aceste zile scutul magnetic al Terrei a fost afectat, iar nivelul radiatiilor solare a crescut. Pentru moment, se incadreaza in limite normale, insa este foarte greu de anticipat ce se va intampla in viitor. In primul rand, pot fi date peste cap, daca nu distruse, sistemele de comunicatii si de energie electrica.

In ultimele trei zile exploziile solare au fost extrem de puternice. O masa imensa de particule solare s-a desprins din astru si s-a propagat cu viteza catre Pamant, trecand prin scutul magnetic care inconjoara Terra. Este a doua eruptie dupa cea din 1 august, dar a avut o intensitate mai mare.

"Exploziile solare produc campuri electromagnetice foarte puternice si distrug tot ce inseamna electronica. NU afecteaza omul", spune Marius Ioan Piso, seful Agentiei Spatiale Romane.

Aici, parerile sunt impartite. Exista specialisti care sustin ca celulele nervoase pot fi bulversate.

Citește și
Explozie NASA, raze X
O noua gaura neagra. Un tsunami de fotoni a "orbit" un telescop al NASA
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

"Toata structura cerebrala este extrem de sensibila cu atat mai mult in partea profunda a creierului", este de parere Prof. Dr. Vlad Ciurea, medic neurochirurg.

"Acum noi suntem in furtuna majora, adica indicele a ajuns undeva la 7", spune Cristina Dumitrache, seful Sectiei de Astrofizica de la Observatorul Astronomic al Academiei Romane.

Asta, in conditiile in care o intensitate geomagnetica normala nu ar trebui sa depaseasca gradul 5, pe o scara de la 1 la 10. Oricum, nu avem de ce sa intram in panica, pentru ca aceste efecte sunt resimtite doar acolo unde radiatiile lovesc Pamantul. Cele mai importante stricaciuni apar in zona comunicatiilor si a retelelor de energie.

Cea mai puternica furtuna solara a avut loc la sfarsitul lunii august, in urma cu 150 de ani. Cunoscuta sub numele de "Carrington Event", dupa numele astronomului Richard Carrington, care a urmarit fenomenul, a distrus retelele telegrafice, iar stalpii de inalta tensiune au luat foc.

Ramane de vazut ce se va intampla in viitor, mai ales ca in jurul anului 2012 se vor produce explozii solare tot mai agresive.

Specialistii de la Observatorul Astronomic si Societatea Astronomica Romana de Meteori spun ca acest tsunami solar nu ne va afecta. Este o activitate normala a Soarelui, fara efecte asupra Pamantului si a oamenilor.

Un efect al acestor explozii solare ar putea fi aparitia aurorelor boreale. Oamenii de stiinta infirma, de asemenea, ipoteza potrivit careia valul de caldura ar avea legatura cu explozia solara.

Explozia solara a fost detectata de Observatorul Sinamicii Solare al NASA, care inregistreaza imagini high-definition ale Soarelui pe diferite lungimi de unda.

Declaratia completa a Cristinei Dumitrache, seful Sectiei de Astrofizica de la Observatorul Astronomic al Academiei Romane:

"Furtuna geomagnetica de astazi (n.r. miercuri), inceputa de azi noapte (n.r. marti noapte), se datoreaza unei ejectii de masa, plecata pe 2 august de la Soare, unde in regiunea activa 11092 a erupt un filament.

Pozitia acelei regiuni active se numeste ca este geoefectiva. Ea este pozitionata mai aproape de Ecuator si pana trece de meridianul central al Soarelui, chiar si la o zi, maximum doua dupa, orice ejectie solara va da, va avea influenta asupra Pamantului.

Ejectia de masa de la 1 august a fost dintr-un filament situat mult mai la nord-vest, nu avea cum sa ajunga pe Pamant si nici nu a fost furtuna geomagnetica de acolo. Ejectia de masa s-a dus undeva in spatiu, dar nu putea sa ajunga la Pamant. A fost o erupere de filament foarte spectaculoasa, datorata unei eruptii banale de clasa C care s-a produs undeva in apropierea lui. Aceasta eruptie a dezechilibrat filamentul si a facut sa-l erupa de-a intregul.

Pe 2 august in regiunea 11092 a avut loc o alta ejectie de masa, iar aceasta regiune activa mai poate da eruptii sau ejectii de masa cu efecte asupra Pamantului, prin pozitionarea ei pe discul solar.

Ea trece de meridian pe 5 august, deci pana pe 6 sau 7 august ea poate sa mai dea eruptii.

Timpul necesar unei ejectii de masa cu o viteza medie de a ajunge pana la Pamant e cam de doua zile, maximum doua zile si jumatate.

Viteza unei ejectii de masa care a dat furtuna de astazi a fost cam in jur de 550 kilometri pe secunda, ceea ce nu e foarte mare. Pentru ca o ejectie coronala de masa poate ajunge chiar si la 2.000, sau chiar 3.000 de kilometri pe secunda. Si la astfel de ejectii ne asteptam catre maximul ciclului solar. Deocamdata noi suntem pe faza ascendenta a ciclului solar, minimul a fost in august 2009. Deci, noi suntem inca aproape de minim.

Maximul ar fi prognozat in 2012. De-acum incolo vor creste aceste fenomene. In perioada de maximum pot sa ajunga si la zece pe zi.

A fost un studiu facut in strainatate: furtunile geomagnetice minore, deci cele care au indicele KP mai mic decat 5, adica numai 4, pot fi stimulative pentru creierul mare. Acum noi suntem in furtuna majora, adica indicele a ajuns undeva la 7.

Efectele mai mari sunt la latitudini mai mari, aproape de poli, unde sunt observate si aurorele. Efectele neplacute pot aparea mai mult acolo, dar si peste tot pe Pamant. De exemplu, in 1981, in urma unei astfel de ejectii de masa foarte puternice, a cazut sistemul energetic al Canadei aproape o zi intreaga", a explicat Cristiana Dumitrache, seful Sectiei de Astrofizica de la Observatorul Astronomic al Academiei Romane.

Acesta ne va fi sfarsitul? Pamantul ar putea fi lovit de un tsunami solar!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Acesta ne va fi sfarsitul? Pamantul ar putea fi lovit de un tsunami solar!
Acesta ne va fi sfarsitul? Pamantul ar putea fi lovit de un tsunami solar!

Explozii solare impresionante au fost inregistrate la sfarsitul saptamanii de satelitii NASA. Imaginile nemaivazute puna acum i-au socat pe cercetatori care vorbesc despre un "tsunami solar".

O noua gaura neagra. Un tsunami de fotoni a
O noua gaura neagra. Un tsunami de fotoni a "orbit" un telescop al NASA

O explozie care a eliberat cele mai stralucitoare raze X detectate vreodata a avut loc in vecinatatea galaxiei noastre, Calea Lactee, si a "orbit" temporar telescopul cu raze X de pe satelitul Swift al NASA.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.