Recomandarile la nivel mondial pentru tratarea cancerului. Cum se abordeaza un caz in cele mai mari centre din lume

Ultimul update: Joi 18 Februarie 2016 07:23
Data publicarii: Luni 15 Februarie 2016 10:57
Categorie: CSID

O decizie de echipa si respectarea tuturor protocoalelor internationale in oncologie. Asa se trateaza, la nivel mondial, peste o suta de afectiuni pe care le cunoastem generic sub denumirea de cancer.

Vedem cum se abordeaza, in cele mai mari centre din lume, un nou caz. Un examen anatomo-patologic, o biopsie, este singura analiza care certifica un cancer. Mai exact, descrie tipul celulelor anormale. Totodata, medicul poate aprecia cat de agresive sunt. Adica ce potential au sa migreze in alte locuri din organism.

Dr. Barbu Cristian, medic primar radiolog: “Putem sa avem o tumora mica, o tumora mare, in momentul cand avem o formatiune tumorala, obligatoriu trebuie sa functioneze aceasta comisie oncologica.”

Protocolul international prespune un grup format din medic oncolog, radiolog, chirurg, anatomo-patolog si psiholog. Aceasta echipa decide asupra stadiului bolii si a strategiei de trament. Iata cum se face evaluarea:

Dr. Gabriel Ricu, medic specialist radiolog: “De cele mai mutle ori avem nevoie de un RMN cerebral, de un computer tomograf - abdomen, torace, pelvis si posibil scintigrafie osoasa.”

Cea mai mare uzina chimica din organismul uman este ficatul. Testele uzuale de sange care ii evalueaza functia

Aceasta echipa decide ordinea terapiilor pentru fiecare caz - chimioterapie, operatie, radioterapie, hormono-terapie, terapii moleculare tintite sau oricare alta.

Chimioterapia ofera controlul sistemic al bolii. Radioterapia e modalitatea prin care medicii controleza local boala. La ora actuala presupune, inainte de tratamentul propriu-zis, un computer tomograf de planning.

Dr. Barbu Cristian, medic primar radiolog: “Ce face? Face o scanare din doi in doi sau din trei in trei milimetri a intregii zone pe care trebuie sa o tratam, apoi medicul radioterapeut reconstruieste sectiuni din fiecare parte sanatoasa si bolnava in asa fel incat ai o recontructie in volum personalizata pentru fiecare pacient. Spre exemplu, pentru cancerul de san: ai tumora din glanda mamara plus structurile sanatoase care sunt inima, plamani, esofag, tiroida.”

Asadar, aceste masuratori se fac pe dimensiunile sanatoase ale fiecarui pacient si, firesc, pe volumul tumorii. Astfel ca energia folosita in radioterapie pentru distrugerea tumorii sa nu fie toxica si pentru zonele invecinate. Masuratorile exacte sunt posibile doar printr-o tehnica 3D.
 

Cea mai eficienta metoda de decontaminare atunci cand va sangereaza gingiile. Ce ne sfatuiesc specialistii

Cea mai eficienta metoda de decontaminare atunci cand va sangereaza gingiile. Ce ne sfatuiesc specialistii

Oftalmolog

Statul prelungit în fața calculatorului poate afecta grav ochii copilului

Ce trebuie să știm despre Hepatita C, boala de care suferă 600.000 de români

Cele mai cunoscute mituri despre contraceptive: "Nu vreau să mă îngraș, dați-mi niște pilule care nu îngrașă”

Andra și secretele frumuseții. Cum se ține în formă în timpul concertelor

Ce trebuie făcut pentru ca elevii să rețină informația încă din timpul orelor de curs

Sfaturi foarte importante pentru sezonul rece. Ce trebuie să facem când este frig afară

post

Sfatul medicilor. Cum ne menținem sistemul imunitar puternic în perioada postului