De ce ne ia somnul după ce mâncăm. Este semnul unei boli grave

×
Codul embed a fost copiat

După o masă copioasă, nu-i aşa că vă apuca somnul? Avem şi o explicaţie. Cantitatea mare de insulină - hormonul produs de pancreas - ajunge la creier şi îl molșește.

Toacmai această moleşeală e un indicator că puneţi cărămidă pe cărămidă la construcţia bolii numite diabet.

Suferă ficatul din cauza grăsimii - atunci, condiţia se reflectă și în pancreas. La rândul lui, acest organ este acoperit cu grăsime și favorizează apariția diabetului. Deși poate fi prevenită, această afecțiune distruge toată rețeaua sanguină. O... zaharisește, ca să vă imaginați procesul.

Dr. ing. Ştefan Voicu, Facultatea de Chimie Aplicată: "Imediat după ce mâncăm o cantitate mare de hrană glicemia creşte foarte mult. Pancreasul eliberează o cantitate mare de insulină, ceea ce ne moleșește foarte mult după o masă copioasă. Este exact această cantitate de insulină care ajunge şi la creier."

Vă apucă somnul după o masă? Aşa ştiţi că insulina descărcată de pancreas e în cantitate prea mare pentru dumneavoastră. Propriul organism vă spune să îi daţi mai puţine alimente!

Citește și
CSID branza
Brânza grasă e sănătoasă. Câtă grăsime trebuie să conțină și cum arată telemeaua autentică
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Dr. ing. Ştefan Voicu: "Cu cât mâncăm mai mult şi mai dezordonat, cu atât cantitatea de energie bruscă pe care o foloseşte ca să prelucreze tot ce i-am dat este mai mare şi, atunci, ne simţim din ce în ce mai obosiţi."

Prea multă mâncare. Prea multă muncă pentru pancreas. Două condiţii pentru apariţia diabetului de tip 2.

Iniţial, suferă ficatul, care se umple de grăsime. Boala se numeşte steatoză hepatică. Grăsimea nu rămâne doar în ficat, ci particulele migrează spre pancreas, unde atacă celulele care produc insulina și le distrug. Numim situaţia diabet.

Boala, necontrolată medical, afectează vasele de sânge. Şi provoacă hipertensiune. Diabetul şi hipertensiunea lovesc simultan în rinichi.

Dr. Elisabeta Badila, medic primar cardiolog: "Se mai poate lărgi filtrul rinichuui şi acesta începe să piardă chiar proteine şi acest lucru se întâmplă când se asociază cu diabetul."

Rinichiul pierde proteine anormal. Situaţia poate duce până la aşa numita acidoza metabolică, o intoxicaţie care generează colaps. Acidoza metabolică e cea care nu lasă un diabetic, spre exemplu, să se vindece normal, după intervenţii chiar minore.

Dr. Ionuţ Leahu, medic implantolog: "Cam în 80 % din cazuri, pacienţii spun "perfect". Și a doua întrebare este când ţi –ai făcut analizele sânge și când ai fost ultima oară la cardiolog. Răspunsul variază între acum 5 ani, 10 ani, niciodată, oamenii chiar nu se verifică. Am descoperit noi pacienti cu diabet cel mai frecvent. Ne interesează orice poate afecta vindecarea, glicemie în prim rând că e mai mare de 140."

Glicemia trebuie luată o dată pe an. La fel și tensiunea arterială. Ambele boli cronice pot fi ţinute sub control, cu ajutorul medicului. Şi a dietei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Boala periculoasă pe care o pot lua pacienții din cabinetele stomatologice
Boala periculoasă pe care o pot lua pacienții din cabinetele stomatologice

Hepatita B - o boală uşor de făcut, prin intermediul unui obiect care lezează pielea. De la această informaţie, a fost conceput protocolul internaţional necesar în cabinetul dentar. Sunt paşi stricţi, pe care trebuie să îi respecte personalul medical.

Brânza grasă e sănătoasă. Câtă grăsime trebuie să conțină și cum arată telemeaua autentică
Brânza grasă e sănătoasă. Câtă grăsime trebuie să conțină și cum arată telemeaua autentică

Într-o lume a etichetelor light, zero și, în general, a produselor fără un factor dăunător anume, grăsimea a ajuns o adevărată sperietoare pentru noi.

Dia, vedeta online care crește o generație întreagă de puști, alături de trupa 5GANG
Dia, vedeta online care crește o generație întreagă de puști, alături de trupa 5GANG

Diana Condurache, Dia, este răsfățata trupei cu care crește o generație întreagă de puști din România: 5GANG.

Și, totuși, banii aduc fericirea. De câți avem nevoie pentru a ne simți împliniți
Și, totuși, banii aduc fericirea. De câți avem nevoie pentru a ne simți împliniți

Rețete de fericire, le căutăm toți, din instinct. Paradoxal, deși trăim timpuri când orice informație este la câteva click-uri distanță, tocmai echilibrul de sine e greu de găsit.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util
Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util

Începând de săptămâna trecută Ministerul Finanțelor a decis modificarea procedurii de refinanțare a creditelor de tip Prima Casă, informează instituția. 

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.