Cum va otraviti zilnic cu pasta de dinti. Substanta chimica periculoasa continuta de produsul de igiena

pasta de dinti

Pentru sanatatea danturii, dintii trebuie periati zilnic, dupa fiecare masa sau de cel putin doua ori pe zi. Asta spune medicul stomatolog si la fel spun si producatorii de paste de dinti.

Ce nu spune nici unul, nici ceilalti, este ca in unele dintre sortimentele de pasta de dinti se ascund substante chimice periculoase. Care au fost prezentate ca antibacteriene, deci ar trebui sa faca bine. Cat de bine fac, insa, este, iarasi, o poveste care nu are un final fericit.

VEDETI AICI cum puteti evita aceste substante chimice!

Triclosanul, un pesticid care "imbunatateste" pasta de dinti. De unde vine el si, de ce?
Triclosanul este un tip de pesticid (este produs in principal de BASF SE, mare producator de astfel de substante) care incepe sa fie folosit prin anii ’70 ca sapun anti-microbian, de medicii chirurgi , inainte de a intra in operatii. Apoi, industria chimica incepe sa-l introduca in sapunuri, sampoane, deodorante, pasta de dinti, apa de gura. Apare si in instrumente de bucatarie, jucarii, imbracaminte, saci de gunoi. In pasta de dinti, triclosanul a fost introdus pentru proprietatile lui anti-bacteriene, de lupta impotriva gingivitei.
Multe intrebuintari pentru substanta asta minune, nu?

Triclosanul este un anti-bacterian la fel de „eficient” ca si sapunul normal.
FDA (Food and Drug Administration) organismul de certificare al sigurantei pentru produsele alimentare si medicamente al guvernului american, spune ca nu a gasit suficiente dovezi ca triclosanul este periculos pentru sanatate. Tot FDA spune, in acelasi timp, conform studiilor facute, ca sapunurile si gelurile de dus anti-bacteriene care contin triclosan nu sunt cu nimic mai anti-bacteriene decat cele care nu-l contin! Acest lucru a convins multi producatori sa renunte la a-l mai folosi. Dar nu toti, si nu din toate produsele. In anumite paste de dinti a ramas…

Citește și
mures - stiri
Targu Mures e in Cartea Recordurilor: 1500 de persoane s-au spalat pe dinti simultan. Unde gresesc romanii la igiena dentara
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Sunt studii care arata ca triclosanul este asociat cu dereglarile hormonale si cu riscul aparitiei cancerului de san.
Producatorul spune ca pasta de dinti cu triclosan este sigura, si a facut cercetari care sa-i sustina aprobarea pentru productie. Organismul aprobator (FDA) le-a luat de bune si a aprobat consumul ei. Asta, in ciuda faptului ca studiile respective arata ca triclosanul este responsabil pentru malformatii ale oaselor la rozatoarele pe care a fost testat. Mai mult, afecteaza functionarea sistemului edocrin si deci produce dereglari hormonale.
Dar studiile sunt facute pe animale. Si, pentru ca asupra omului actioneaza atat de multe alte substante din mediu si din alimentatie, concluziile studiilor nu sunt suficient de relevante pentru ca triclosanul sa fie interzis.
Bineinteles ca studiile se fac pe animale. Pai cine sa-si asume riscul de a fi cobai pentru substante despre care se stie ca sunt pesticide? Atunci, bietele animale de laborator fac un pas in fata. Si dupa ce ele incaseaza vreo cateva in numele stiintei, dosarul primeste stampila cu ”insuficiente dovezi ca…” iar produsul ajunge pe rafturile magazinelor. Insa adevaratul studiu abia atunci incepe, pe adevaratii subiecti. Pe mine, pe tine, pe copilul meu sau pe al tau. Iar rezultatele lui se vor vedea poate nu pe noi, ci pe copiii nostri sau pe copiii lor.

Nu va puneti copiii in pericol! Evitati otrava din pasta de dinti!

Triclosanul apare in sange, in urina si in laptele matern!
Da, atat este de folosita aceasta substanta incat studii efectuate chiar de FDA o gasesc ca fiind parte din organismul nostru: in sange, in urina, in laptele matern (pagina 13, paragraful 4). Un pesticid. Pe mine ma sperie lucrul asta. Sa stiu ca am un copil care este alaptat si prin lapte primeste si ”suplimentul” asta, ma sperie.
Si nu doar copilul meu. Dar si eu, la fel. Pentru ca cercetarile efectuate de DCPC (Division of Cancer Prevention and Control a guvernului american), arata ca persoanele in varsta de 30 de ani au in organism cele mai mari niveluri de triclosan.
Din acest motiv, in anul 2000, guvernul suedez a avertizat public cetatenii sai sa nu mai foloseasca produse anti-bacteriene care au in compozitie substanta asta.

De voie, de nevoie, producatorii nu-l mai introduc in sapunuri si geluri de dus. In pasta de dinti, insa, stim cel putin un mare producator care baga in continuare aceasta otrava. Si mai stim ca pielea puternic vascularizata a gingiei, ale carei capilare sensibile sunt de multe ori lezate in timpul periajului (de multe ori nici nu bagam de seama) ramane cea mai sigura poarta de intrare in organism. Nu mai zic nimic de cantitatea care este inghitita fara sa vrem.

Ce alte beneficii mai aduce otravirea zilnica a copiilor nostri si a noastra cu doze mici si sigure din acest anti-bacterian?
Tricolsanul creste nivelul de calciu din celule, lucru care poate afecta dezvoltarea neuronala si functiile neurologice. Ce sanse mai au atunci copiii hraniti prin placenta si cordonul ombilical?
Bacteriile cu care acest pesticid se lupta pot deveni rezistente la actiunea lui si a antibioticelor. Adica, nu numai ca nu este mai eficient decat sapunul normal, dar microbii pe care ar trebui sa-i distruga devin si rezistenti la actiunea lui. Atunci ne otravim copiii degeaba? Asa spun studiile... Motiv pentru care guvernul norvegian a avertizat public ca prin consum, triclosanul reprezinta un risc pentru populatie.

Triclosanul otraveste si planeta, nu doar pe noi.
Sa zicem ca nu ne pasa si ne spalam linistiti pe dinti, apoi facem un dus si apa murdara se duce la canalizare. Acolo, triclosanul este la fel de prezent ca si in sange. Revarsarile canalelor de colectare ale apei menajere, unele direct in camp, altele in rauri, sau resturile care raman dupa epurarea apei, care sunt aruncate pe pamant (cautati ”sewage sludge”) contamineaza solul, panza freatica, apa de baut, raurile, marile si oceanele.
Toata planeta sufera, si noi odata cu ea.

Dar noua ne pasa, si atunci ce facem?
Pai am putea fie sa facem ce facea strabunicul, adica sa scoatem la lumina periuta de dinti doar in zilele de sarbatoare, fie sa ne curatam dintii cu cele cateva fructe care desi contin zahar au proprietati antibacteriene (ananasul, de exemplu), sau cu sare de lamaie.
Sau, am putea face altceva, mult mai inteligent: folosim paste de dinti certificate ecologic, produse din ingrediente naturale, fara chimicale periculoase strecurate.
Si va dau si cateva sugestii de paste de dinti curate, produse pe care le gasiti in magazinul nostru, la cateva click-uri distanta.

VEZI AICI mai multe despre acest subiect!

Citeste si:
Uleiurile pentru prajit. Care-i cel mai bun?


Articolul:

http://republicabio.ro/blogs/stiri/18678979-tu-iti-otravesti-copilul-la-fiecare-spalare-pe-dinti


Colectia de produse:

http://republicabio.ro/collections/produse-pentru-tu-iti-otravesti-copilul-la-fiecare-spalare-pe-dinti

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Sangerarile gingivale pot semnala boli grave. Analizele care trebuie facute cand problema persista
Sangerarile gingivale pot semnala boli grave. Analizele care trebuie facute cand problema persista

Sangerarile la nivelul gingiilor sunt un motiv sa mergeti la stomatolog. Acesta va indeparta cauzele locale.

Targu Mures e in Cartea Recordurilor: 1500 de persoane s-au spalat pe dinti simultan. Unde gresesc romanii la igiena dentara
Targu Mures e in Cartea Recordurilor: 1500 de persoane s-au spalat pe dinti simultan. Unde gresesc romanii la igiena dentara

Targu Mures a intrat sambata in Cartea Recordurilor. Peste 1500 de persoane s-au spalat pe dinti simultan in cadrul celei mai mari lectii de igiena dentara.

Importanta unei igiene perfecte a cavitatii orale. De ce este nevoie sa folosim neaparat ata dentara si apa de gura zilnic
Importanta unei igiene perfecte a cavitatii orale. De ce este nevoie sa folosim neaparat ata dentara si apa de gura zilnic

O dantura sanatoasa nu presupune doar periajul zilnic si evitarea unor alimente periculoase pentru smalt, ci si o ingrijire completa a cavitatii orale.

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.