Sute de imigranti au fortat un cordon al politiei la granita sarbo-ungara. Angela Merkel: "Refugiatii vor schimba Germania"

×
Codul embed a fost copiat

Fluxul refugiatilor care incearca pe toate caile sa ajunga in Occidentul prosper sufoca insulele grecesti Lesbos si Kos, inunda garile din Viena si Munchen si aduc Ungaria intr-o situatie exploziva.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Valurile de imigranti care vin in Germania "vor schimba tara", a prevenit cancelarul Angela Merkel. Acesta este doar inceputul unei crize care ar putea dura ani de zile, a avertizat si presedintele Consiliului European.

Angela Merkel: ''Salutam propunerea lui Jean-Claude Juncker, dar ramane doar un prim-pas, deoarece numarul de refugiati nu poate fi anticipat. El este rezultatul unor circumstante si iata de ce avem nevoie in cele din urma de un sistem deschis de cote."

In schimb, premierul maghiar respinge tot mai categoric ideea cotelor obligatorii pentru tarile membre UE.

Citește și
refugiati germania
Germania a deblocat 6 mld. de euro pentru primirea si integrarea refugiatilor. Oficialii, acuzati ca au nevoie de "sclavi"
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Viktor Orban, premierul Ungariei: "Datul istoric face ca Ungaria sa traiasca impreuna cu o minoritate de sute de mii de romi. Daca noi nu cerem altor tari sa primeasca romi de la noi, atunci ne asteptam ca nici altii sa nu ne impuna noua sa primim alte populatii. Statele ar trebui sa decida singure daca primesc refugiati."

SUMARUL EVENIMENTELOR:

Corina Cretu: Analizam cum putem ajuta la integrarea sociala a migrantilor prin intermediul fondurilor politicii regionale
Sute de imigranti au fortat un cordon al politiei in apropiere de frontiera cu Serbia
Schimbare radicala de pozitie: Spania spune ca va primi cati refugiati va propune Comisia Europeana
Premierul luxemburghez propune ca si alte continente sa primeasca refugiati
Situatie tensionata in continuare intre migranti si politie pe insula Lesbos: "Suntem in pragul exploziei!"
Refugiati minori ajung in Suedia fara auz, dupa ce au fost palmuiti pe drum
Germania poate primi o jumatate de milion de refugiati
Dreapta politica din Grecia cere o intarire a frontierei in fata imigratiei
Ministrul de externe francez: Daca totii refugiatii vin in Europa, Statul Islamic a castigat
Scene de haos la Roszke, in Ungaria
Sute de americani semneaza o petitie pentru a primi refugiati sirieni in casele lor
Presedintele Consiliului European: "Exodul" va dura ani de zile
Casa Alba examineaza o serie de raspunsuri la criza refugiatilor

Corina Cretu: Analizam cum putem ajuta la integrarea sociala a migrantilor prin intermediul fondurilor politicii regionale

Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat ca in prezent are loc o analiza a modalitatii prin care pot fi utilizate fondurile UE pentru dezvoltare regionala in scopul integrarii sociale a imigrantilor.

"Am vazut cu totii imaginile teribile ale imigrantilor care isi cauta in Europa linistea, siguranta si bunastarea pierdute in tarile lor de origine: Siria, Libia sau Eritreea. Analizam in prezent cum ar putea contribui fondurile si politicile Uniunii la integrarea sociala a acestora. Fondurile Europene de Dezvoltare Regionala (FDER) joaca un rol important in aceasta privinta. Provocarile generate de fenomenul migratiei pot fi abordate si colaborand cu statele membre in cadrul actiunilor de cooperare teritoriala prin intermediul programelor Interreg si a strategiilor macro-regionale", a afirmat Corina Cretu.

Comisarul european pentru politica regionala a participat marti, la Strasbourg, in sesiunea plenara a Parlamentului European (PE), la dezbaterea comuna pe marginea a doua rapoarte ale acestuia. Unul dintre acestea analizeaza contributia politicii de coeziune la 'Investitiile in ocuparea fortei de munca si cresterea economica', iar cel de-al doilea face referire la dimensiunea urbana a politicii regionale.

Cu aceasta ocazie, comisarul european a anuntat adoptarea a peste 95% din totalul programelor operationale pentru perioada de finantare 2014 - 2020. "Acum, trebuie sa actionam la toate nivelurile, national si european, pentru a asigura transpunerea acestor programe in proiecte de calitate, capabile sa genereze crestere economica si sa creeze noi locuri de munca", a afirmat Corina Cretu, potrivit unui comunicat remis Agerpres.

Comisarul european a mai aratat ca pentru ca fondurile europene sa fie mai usor accesibile potentialilor beneficiari, procesul de simplificare a procedurilor trebuie continuat.

"Simplificarea ramane un aspect extrem de important pentru politica de coeziune si in viitoarea perioada de programare. in acest sens, am decis infiintarea unui Grup de lucru la nivel inalt care va avea rolul de a veni cu propuneri concrete incepand cu anul viitor, atat in ceea ce priveste programele actuale, cat si pentru cele de dupa 2020. Prima intalnire a acestui grup va avea loc pe 22 octombrie", a anuntat Corina Cretu.

O alta provocare care trebuie sa ramana o prioritate pentru UE este reprezentata de somajul in randul tinerilor. "Peste 26 milioane de cetateni europeni nu au un loc de munca, in special tineri. Datorita programelor noastre, si a Initiativei de Angajare a Tinerilor, pe care am reusit sa o dezvoltam datorita determinarii Parlamentului European, multi tineri isi vor gasi un loc de munca in urmatorii ani", a subliniat comisarul european.

In ceea ce priveste politica urbana, comisarul european Corina Cretu a subliniat ca, potrivit estimarilor, cel putin 80 de miliarde de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala vor fi investiti direct sau indirect in zonele urbane. 15 miliarde de euro din aceasta suma urmeaza sa fie administrati de autoritatile locale, in cadrul strategiilor de dezvoltare urbana durabila.

Sute de imigranti au fortat un cordon al politiei in apropiere de frontiera cu Serbia

Sute de imigranti au fortat marti un cordon al politiei ungare in apropiere de frontiera cu Serbia si se indreapta spre nord-est de-a lungul unei linii de cale ferata, au relatat media locale, citate de AFP.

Persoanele respective fac parte dintr-un grup ce circa 1.500 de barbati, femei si copii exasperati ca au asteptat mai multe ore la un punct de adunare, la Roszke, in sudul Ungariei, de unde imigrantii sunt dusi la un centru de primire si inregistrare pentru solicitantii de azil.

Dupa ce au fortat cordonul de politie, imigrantii - cateva sute - purtand copii in brate au inceput sa fuga pe camp si sa se deplaseze apoi pe calea ferata in directia orasului Szeged. Politistii i-au urmat, fara sa-i opreasca.

Peste 160.000 de imigranti au trecut ilegal frontiera ungara de la inceputul acestui an, dintre care 2.706 numai luni, potrivit Budapestei.

Ajutor pentru Ungaria

Comisia Europeana acorda Ungariei 4 milioane de euro ajutor de urgenta pentru a face fata afluxului de imigranti si refugiati, relateaza marti DPA.

Banii vor fi folositi pentru 'imbunatatirea infrastructurii centrelor de primire existente, precum si pentru crearea altora noi, pentru achizitionarea de echipamente si materiale pentru centrele de primire, precum si pentru cresterea resurselor umane si consolidarea capacitatilor de transport', a anuntat Comisia intr-un comunicat.

Decizia CE survine in urma unei solicitari din partea Ungariei. Austria a primit de asemenea ajutor, in timp ce Grecia asteapta o decizie oficiala in acest sens.

Schimbare radicala de pozitie: Spania spune ca va primi cati refugiati va propune Comisia Europeana

Spania a anuntat marti ca este pregatita sa accepte cota de refugiati propusa de Comisia Europeana, o schimbare radicala de pozitie dupa ce a sustinut pana acum ca i s-a cerut sa primeasca prea multi solicitanti de azil, relateaza Reuters.

"Spania va primi cati refugiati ii va cere Uniunea Europeana", a declarat vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria, intr-un interviu la postul de televiziune La Sexta.

Saenz de Santamaria nu a mentionat un numar, insa Comisia Europeana ar urma sa propuna miercuri un sistem de cote pentru relocarea a 160.000 de solicitanti de azil care ajung in Grecia, Ungaria si Italia, 19.000 dintre ei urmand a fi alocati Spaniei.

Declaratia pare sa anunte o schimbare radicala din partea guvernului de centru-dreapta spaniol, care s-a opus propunerii initiale din mai a Comisiei, spunand ca nu poate sa primeasca decat un numar restrans de refugiati, invocand rata ridicata a somajului, de 22%, si capacitatea limitata de absorbtie din cauza imigrantilor care ajung pe teritoriul sau direct din Africa.

Comisia a propus initial ca Spania sa primeasca aproape 6.000 de refugiati, dintre cei care se afla deja in UE si dintre cei care sunt relocati din afara blocului comunitar, insa Spania nu a fost de acord sa primeasca decat 2.749.

Nu mai departe de saptamana trecuta, Saenz de Santamaria a spus ca Spania nu poate primi mai multi refugiati deoarece capacitatea de cazare este suprasaturata.

Intrebat despre motivele care au dus la aceasta modificare de pozitie, Saenz de Santamaria a spus ca situatia generala s-a schimbat, atentia trecand de la imigrantii care traverseaza Mediterana din Libia la o criza a imigrantilor in estul Europei.

La fel ca in alte parti ale Europei, opinia publica din Spania a fost profund miscata de fotografiile cu Aylan Kurdi, un baietel sirian de trei ani inecat alaturi de alti imigranti incercand sa ajunga in Grecia, si de afluxul de imigranti din Ungaria.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a avut saptamana trecuta, in Germania, discutii cu cancelarul Angela Merkel, iar media spaniole au relatat ca Rajoy s-a aflat sub presiunea Berlinului de a accepta mai multi refugiati.

Premierul luxemburghez propune ca si alte continente sa primeasca refugiati

Premierul luxemburghez Xavier Bettel a propus marti ca si alte continente, nu doar cel european, sa primeasca refugiati care sosesc in Uniunea Europeana, pentru a se realiza o solidaritate mai mare la nivel mondial fata de aceste persoane, informeaza EFE.

Intr-un interviu acordat postului de televiziune Bel RTL, inalta oficialitate luxemburgheza a apreciat ca este important sa fie implicate si tarile africane in aceasta criza a refugiatilor. Din acest motiv, summitul statelor africane, care se va desfasura in noiembrie in La Valletta, capitala Maltei, 'va fi foarte important', deoarece cu acest prilej se va discuta despre 'cum poate avea loc o redistribuire (a refugiatilor) catre alte continente'. 'Mai exista si alte continente. In plus, exista (tari ca) Statele Unite si exista si Rusia. Cred ca ar fi interesant sa vedem o solidaritate mai extinsa' la nivel global, a sustinut Bettel.

Premierul luxemburghez a insistat pe de alta parte ca tarilor care refuza sa-si asume o parte din responsabilitate si care nu vor sa primeasca solicitanti de azil trebuie sa li se spuna ca 'solidaritatea este o autostrada cu doua sensuri'. Bettel a spus ca nu vrea sa vorbeasca despre egoism, dar a apreciat ca solidaritatea este un drum cu doua sensuri, uneori dai, alteori primesti.

'Problema este ca o anumita parte a populatiei are temeri. (Aceasta parte a populatiei) trebuie respectata. Trebuie sa incetam sa mai spunem cuiva care se teme ca este de extrema dreapta. Important este sa explicam oamenilor ca pe aceste persoane pe care le primim le vom integra si ca nu vom crea o societate paralela', a insistat Bettel, care a adaugat ca a te teme este omeneste, dar ca liderilor le revine sarcina sa raspunda acestor temeri si sa explice ca imigratia poate fi o sansa deoarece Europa are nevoie de imigranti pentru economia sa.

Germania poate primi o jumatate de milion de refugiati pe an

Germania, putere economica europeana, este in masura sa primeasca jumatate de milion de refugiati pe an pe termen mediu, a estimat vicecancelarul si ministrul economiei al Germaniei, Sigmar Gabriel, informeaza marti AFP.

"Cred ca putem gira cu certitudine o cifra de ordinul unei jumatati de milion (de refugiati pe an), timp de mai multi ani, poate chiar mai mult (decat cifra avansata)", a declarat luni seara social-democratul la postul public de televiziune ZDF.

"Nu putem accepta in fiecare an aproape un milion de persoane si sa le integram fara probleme", a recunoscut, totodata, Sigmar Gabriel, in conditiile in care Germania se asteapta sa primeasca 800.000 de cereri de azil doar in acest an, de patru ori mai mult decat in 2014.

De asemenea, Gabriel s-a declarat convins ca 'politica europeana trebuie sa se schimbe', dat fiind ca statele europene nu reusesc sa gaseasca un raspuns coordonat la criza imigratiei ce loveste continentul, generata de razboaiele si saracia din Orientul Mijlociu si Africa.

Potrivit lui Sigmar Gabriel, Germania ar putea continua sa primeasca un numar mai mare de imigranti decat partenerii sai, deoarece este o tara mai puternica economic

Sute de minori ajung raniti in Suedia

Circa 700 de copii refugiati sosesc in fiecare saptamana fara parintii lor in Suedia, multi raniti in accidente, iar unii marcati de traumele fizice si psihologice ale batailor sau violurilor comise de traficanti, relateaza marti Reuters.

De obicei minorii, in principal adolescenti, isi incheie lunga lor calatorie din Orientul Mijlociu, Africa si Asia traversand podul Oresund din Danemarca si cauta ajutor in primul oras suedez la care ajung, Malmo.

Personalul de la centrul de tranzit din Malmo, care are grija de copiii neinsotiti in primele zile de la sosirea lor in tara, afirma ca unii ajung cu rani la cap sau cu oase rupte. De multe ori ei sunt raniti atunci cand cad din camioanele in care sunt transportati. Ranile pot fi insa provocate chiar de traficantii platiti de parintii copiilor pentru a-i aduce pe acestia in siguranta in nordul Europei.

Unii copii, de exemplu, isi pierd auzul dupa ce au fost palmuiti peste urechi in timpul unei calatorii periculoase pe mare in drumul lor catre Europa pe plute sau in ambarcatiuni improvizate.

"Am primit de asemenea multi copii care au venit prin Libia, inclusiv persoane care s-au aflat pe ambarcatiuni naufragiate", a declarat managerul centrului Kristina Rosen. Unul dintre copiii neinsotiti l-a vazut pe fratele sau inecandu-se in Marea Mediterana. Personalul de la centru afirma ca peste jumatate dintre acesti copii au nevoie de consiliere psihologica la un moment dat.

Parintii isi permit in general sa plateasca doar pentru unul dintre membrii familiei pentru a fi adus in Europa de traficanti. Prin urmare, ei isi trimit un singur copil in Suedia, de multe ori pentru a evita recrutarea lor ca luptatori de catre grupurile militante, precum Statul Islamic, care a cucerit zone intinse din Siria si Irak, sau gruparea somaleza Al-Shabaab.

"Ceea ce este cel mai socant la sosirea lor este ca sunt ingrozitor de obositi si extrem de infometati. Mananca in nestire", spune Rosen.

Circa 92% dintre minorii neinsotiti aflati in cautare de azil au varste cuprinse intre 13 si 17 ani. Mai putin de o treime dintre ei se reunesc cu familiile lor.

Situatie tensionata in continuare intre migranti si politie pe insula Lesbos

Noi tensiuni au opus luni seara migranti si politie pe Lesbos, insula greceasca in Marea Egee, unde se inghesuie mii de migranti si unde situatia este pe cale sa explodeze, potrivit Atenei, citata de AFP. Politisti echipati cu bastoane au fost nevoiti sa lupte pentru a controla o multime de circa 2.500 de migranti care asteptau sa urce pe o nava inchiriata special de guvernul grec pentru a-i transporta la Atena.

Politistii, asistati de membri ai garzii de coasta, au reusit cu greu sa controleze multimea, cerandu-i sa se retraga in timp ce migrantii ii impingeau in continuare, incercand cu disperare sa se urce la bordul navei pentru a-si continua periplul spre vestul Europei. Potrivit ministrului grec al politicii migratoare, Iannis Mouzalas, "situatia este realmente in pragul exploziei" la Lesbos, o insula cu 85.000 de locuitori, situata in nord-estul Marii Egee, in apropiere de coastele turcesti.

Insula a devenit una dintre primele etape ale periplului european pentru zeci de mii de refugiati si migranti care fug de conflicte si saracie. "Intre 15.000 si 17.000 de refugiati" se inghesuie in prezent in Lesbos, ceea ce reprezinta aproximativ o cincime din populatia totala a insulei, a declarat luni ministrul Mouzalas pentru postul de radio To Vima.

Autoritatile de la Atena au luat o serie de masuri de urgenta duminica pentru a accelera transferul migrantilor spre capitala Greciei si a le facilita preluarea sub control.

Exasperarea este tot atat de mare pentru populatia insulei, ca si pentru migranti. Doi localnici de 17 ani au fost arestati duminica pentru ca au aruncat cu cocktailuri Molotov asupra familiilor siriene campate in parcuri, iar fortele antiteroriste au dispersat cu lovituri de baston o multime de migranti care asteptau sa fie inregistrati pentru a pune capat ciocnirilor intre sirieni, tratati cu prioritate, si afgani.


Dreapta politica din Grecia cere o intarire a frontierei in fata imigratiei

Grecia trebuie sa-si intareasca frontiera in fata afluxului fara precedent de imigranti ce sosesc pe coasta sa, a declarat, marti, liderul partidului de dreapta Noua Democratie (ND), pe care alegerile ce vor avea loc luna aceasta l-ar putea aduce la putere, informeaza AFP. "Referitor la imigranti, frontierele trebuie sa fie mai bine aparate si Grecia nu ar trebui sa trimita mesajul 'aici e bine, veniti'', a declarat liderul ND, Evangelos Meimarakis, intr-un interviu televizat.

"Fiecare persoana care vine aici trimite acest mesaj celor care asteapta", a continuat Meimarakis la postul de televiziune Star, estimand ca in prezent peste un milion de imigranti si refugiati se afla pe coasta turca, vizavi de insulele grecesti din Marea Egee. Mai mult de 230.000 de imigranti au ajuns pe coasta greaca in acest an, majoritatea fiind originari din Siria distrusa de razboi, dar si din Afganistan, Pakistan si din alte tari sarace.

Autoritatile grecesti au fost coplesite de acest aflux si, in conditiile in care nu exista suficiente structuri de primire, multe familii de refugiati si de imigranti au dormit afara, saptamani in sir, fara acces la ingrijiri medicale si in conditii sanitare precare. Ministrul grec delegat pentru politica migratiei, Iannis Mouzalas, a declarat luni ca insula Lesbos se afla 'pe marginea unui colaps', cu peste 15.000 de refugiati, in principal sirieni ce asteapta sa poata fi ambarcati pe un feribot cu destinatia Atena.

Ministrul de externe francez: Daca totii refugiatii vin in Europa, Statul Islamic a castigat

Aproape patru milioane de refugiati sirieni si irakieni se afla in prezent in Turcia, Liban si Iordania, iar continuarea acestui exod nu va insemna decat ca gruparea jihadista Statul Islamic a castigat meciul in Orientul Mijlociu, a avertizat marti ministrul de externe francez, Laurent Fabius, intr-o declaratie acordata RTL, inaintea deschiderii unei conferinte impreuna cu omologul sau iordanian, Nasser Judeh, consacrata situatiei refugiatilor din Orientul Mijlociu.

"Este foarte dificil, dar daca toti acesti refugiati vin in Europa sau in alta parte, Statul Islamic a castigat jocul. Este necesar ca Orientul Mijlociu sa ramana Orientul Mijlociu, este important ca diversitatea sa fie conservata", a pledat seful diplomatiei franceze. Conferinta, organizata de Franta impreuna cu Iordania, are drept scop ca 'Orientul Mijlociu sa ramana Orient Mijlociu', adica o regiune a diversitatii, unde pot exista crestini, yaziditi etc, a declarat Fabius, care respins ideea ca aceasta regiune a lumii sa devina dominata de 'o singura culoare'.

In aceeasi declaratie, ministrul de externe francez a spus ca refuza sa cedeze in fata (presedintelui sirian) Bashar al-Assad. "Sa ai sentimentul ca Bashar va proteja Siria... Nu. Solutia este (...) foarte dificila, dar absolut indispensabila", a spus el, pentru ca Bashar "i-ar impinge in bratele teroristilor pe toti cei pe care ii persecuta".

O situatie care l-a determinat pe secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, sa-l numeasca pe liderul sirian drept 'criminal impotriva umanitatii'. 'Un singur om nu poate sta in calea unei solutii. Va fi necesar sa gasim elemente ale regimului si elemente ale opozitiei pentru a merge spre aceasta tranzitie politica', a nuantat Laurent Fabius, dupa anuntul facut de presedintele Francois Hollande privind desfasurarea unor 'zboruri de recunoastere' deasupra Siriei in vederea unor 'lovituri' impotriva pozitiilor gruparii teroriste Statul Islamic.


Partidul de dreapta german AfD cere inchiderea granitelor pentru solicitantii de azil

Partidul de dreapta 'Alternativa pentru Germania' (AfD, de opozitie) a declarat luni ca Germania ar trebui sa isi inchida granitele pentru solicitantii de azil care vor sa intre pe teritoriul german prin tranzitarea unor tari terte sigure si sa reintroduca controalele la frontiera, pentru a se limita afluxul masiv de refugiati, informeaza Reuters.

AfD, creditat cu 3%-4,5% in sondajele de opinie in randul electoratului german, a elaborat un program potrivit caruia ''dreptul de a solicita azil in Germania ar trebui sa fie revocat''. ''Sa tinem sub control haosul legat de azil'', se arata in propunerea AfD, potrivit careia solicitantii de azil trebuie sa depuna cererile la ambasadele Germaniei din tarile lor de origine sau la ambasadele la Uniunea Europeana si la ONU. In cazul in care razboiul sau alte circumstante fac imposibil acest lucru, atunci persoanele respective trebuie sa se deplaseze la ambasada Germaniei dintr-o tara vecina.

Orice tentativa de a cere azil la granitele Germaniei trebuie sa fie respinsa, iar persoanelor in cauza trebuie sa li se refuze accesul, conform documentului citat. Decizia privind acceptarea sau respingerea unei cereri de azil ar trebui luata in 48 de ore, iar solicitantii de azil care nu isi pot dovedi nationalitatea si identitatea trebuie sa fie respinsi, in acelasi interval de 48 de ore de la depunerea cererii.

In plus, AfD cere ca solicitantii de azil sa beneficieze doar de ajutoare materiale si nu de sume de bani lichizi. Toate costurile implicate de solicitantii de azil trebuie sa fie rambursate de tarile din care migrantii au calatorit spre Germania. O alta varianta este aceea ca Bruxellesul sa reduca contributia Germaniei la bugetul UE cu suma reprezentata de costurile respective, adauga agentia de presa britanica.

Scene de haos la Roszke, in Ungaria, situatia este tensionata si in insula Lesbos

Strigand "libertate", sute de imigranti au rupt cordonul politistilor din apropierea centrului de inregistrare a solicitantilor de azil de la Roszke, Ungaria,  nu departe de granita cu Serbia. Au fost scene de haos, iar jurnalistii aflati acolo spun ca fortele de ordine ar fi folosit chiar si spray-uri iritante pentru a tine situatia sub control. Apoi, imigrantii au pornit, pe jos, pe autostrada, spre Budapesta. Politistii i-au escortat si, dupa aproximativ 15 kilometri, i-au convins sa urce in autobuze si sa se intoarca la centrul de inregistrare.

Atmosfera a fost incordata toata ziua. Primele ciocniri au fost in camp, la aproximativ 2 kilometri de centrul de la Roske, unde imigrantii care trec granita cu Serbia se aduna intr-o tabara improvizata. Oamenii s-au infuriat pentru ca asteptau cu orele singurul autobuz care trebuia sa-i duca la centrul de primire.

Refugiat: "Vreau sa am un viitor, si eu si toti cei de aici. Dar tara asta ne trimite doar un autobuz. Cum sa-i transporti pe toti cei de aici cu un autobuz?"

Pana la urma, autoritatile au cedat si refugiatii, escortati de politie, au pornit pe jos spre Roszke. Situatia este tensionata in insula Lesbos, avertizeaza autoritatile grecesti. Acolo sunt intre 15 si 17.000 de refugiati care cer sa fie lasati sa plece de indata la Atena. Dupa multe amanari, premierul britanic a anuntat ca tara sa este gata sa accepte 200.000 de refugiati sirieni in urmatorii cinci ani.

David Cameron, premierul Marii Britanii: "Marea Britanie trebuie sa-si asume responsabilitatea morala pentru ajutorarea acestor refugiati, asa cum a facut, cu mandrie, in intreaga sa istorie."

Franta s-a angajat sa primeasca 24.000 de refugiati, in doi ani, dar in cadrul unui plan de repartitie la nivelul Uniunii Europene.

Francois Hollande, presedintele Frantei: "Alaturi de cancelarul Angela Merkel am propus un mecanism permanent si obligatoriu pentru primirea refugiatilor. Cuvantul important aici este "obligatoriu". Comisia Europeana va propune distribuirea 120 de mii de refugiati in urmatorii 2 ani, ceea ce pentru Franta ar reprezenta 24 de mii. O sa-i primim."

Premierul maghiar nici nu vrea sa auda de cote obligatorii pentru fiecare tara si a avertizat ca "milioane" de refugiati vor continua sa vina in Europa daca Berlinul continua "politica usilor deschise".

Viktor Orban, prim-ministru al Ungariei: "Am vorbit cu toti liderii europeni si nimeni nu are vreun plan pentru criza actuala. Situatia e deja dificila, dar necazul cel mare este ca Uniunea Europeana nu are nicio strategie. Se fac doar incercari pentru a gestiona consecintele, dar nimeni nu vizeaza cauza. Se tot vorbeste de aceste cote de refugiati, cu care Ungaria NU poate fi de accord. Ungaria este un stat milenar si este capabila sa-si protejeze granitele."

In tot acest timp, statele arabe bogate - precum Arabia Saudita si cele din Golful Persic - NU sar in ajutorul refugiatilor.

Sute de americani semneaza o petitie pentru a primi refugiati sirieni in casele lor

Sute de americani s-au oferit luni primeasca refugiati sirieni in casele lor, declarand, intr-o petitie online, ca Statele Unite trebuie sa permita intrarea mai multor migranti ce fug de razboiul civil, relateaza Reuters.  Aproape 1.300 de persoane au semnat petitia pe site-ul progresiv MoveOn.org cerand Statelor Unite sa ridice limita asupra refugiatilor sirieni in timp ce Europa se lupta sa faca fata
unui numar record de solicitanti de azil.

Natiunile Unite afirma ca 4 milioane de oameni au fugit din calea luptelor de la inceputul razboiului civil in 2011. Statele Unite au admis intrarea a aproximativ 1.500 de refugiati, iar Casa Alba a declarat ca examineaza raspunsuri la criza, inclusiv reinstalarea, aminteste Reuters.  Unul dintre semnatarii petitiei, reverendul Everett Shattuck, 59 de ani, de la Church of Brethren (Biserica a Confratilor n.r.) din Mill Creek, Indiana, a afirmat ca deschiderea casei sale pentru refugiati face parte din traditia SUA de primire a imigrantilor.

"In plus, purtam o parte din responsabilitate pentru acel (razboi) din cauza schimbarilor noastre de regimuri in Orientul Mijlociu. Majoritatea acestor refugiati sunt un rezultat al actiunilor" noastre, a declarat Shattuck, facand aluzie la invazia Irakului de catre SUA in 2003, noteaza Reuters.

Potrivit petitiei MoveOn, cei care au semnat sunt familii, cupluri de tineri, studenti, cupluri mai in varsta cu copii care s-au mutat si altii oferind gazduire persoanelor fortate sa fuga de violentele din Siria.

O femeie, Shannon Brown Lehnert, din Enumclaw, Washington, a scris pe site ca ea are o casa mobila ce ar putea fi pusa la dispozitie. Dar altii, desi primitori fata de refugiati, isi exprima ingrijorarea ca extremistii ar putea intra in Statele Unite impreuna cu cei care fug de lupte, mai noteaza Reuters.  "Ma rog ca niciun terorist deghizat in refugiat sa nu incerce sa intre" in SUA, a scris Patti Perry din Cranberry Lake, New York.

Casa Alba examineaza o serie de raspunsuri la criza refugiatilor

Administratia Obama examineaza o serie de abordari ca raspuns la criza refugiatilor la nivel mondial, inclusiv in legatura cu reinstalarea lor, a declarat luni purtatorul de cuvant al Casei Albe, citat de Reuters.  "Suntem de asemenea in contact regulat cu tarile din Orientul Mijlociu si Europa, care au fost mult afectate de cresterea fluxurilor de refugiati", a precizat purtatorul de cuvant Peter Boogaard intr-un comunicat prin e-mail.  Pe masura ce Europa se lupta cu un potop de refugiati care au fugit de razboiul din Siria, presa americana a criticat lipsa de reactie sau raspunsul prea lent al Statelor Unite in fata acestei crize.

Presedintele Consiliului European: "Exodul" va dura ani de zile

Criza legata de afluxul de migranti in Europa este inceputul unei "exod" ce ar putea dura ani de zile, a avertizat luni presedintele Consiliului European Donald Tusk, citat de AFP. "Actualul val de emigratie nu este un incident punctual, ci inceputul unui veritabil exod, ceea ce inseamna ca noi trebuie sa ne ocupam de aceasta problema ani de zile de acum incolo", a explicat Tusk intr-un discurs la Institutul Bruegel, un centru de cercetare european din Bruxelles.

"Prin urmare, este foarte important sa stim cum sa traim cu ea (cu criza), fara a ne acuza unii pe altii", a pledat presedintele Consiliului. Liderii europeni se lupta sa gaseasca mijloace de a face fata celei mai grave crize migratorii dupa 1945, declansata de sosirea a mii de refugiati pe Batranul Continent.

Adoptand un ton pragmatic, Tusk a cerut celor 28 de state membre sa depaseasca divergentele lor profunde in fata afluxului de imigranti ce nu se opreste. "Nu ar trebui sa ne fie rusine de emotii", a estimat el, o aluzie la imaginile teribile ale corpului unui baietel sirian inecat si adus de valuri pe o plaja din Turcia care au socat planeta.

"Compasiunea este unul dintre fundamentele solidaritatii, dar pentru a-i putea ajuta pe altii trebuie ca noi insine sa fim in acelasi timp pragmatici", a asigurat Tusk. La randul sau, emisarul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, in vizita la Bruxelles, a avertizat ca vor veni mii de noi refugiati sirieni in Europa daca comunitatea internationala nu gaseste o solutie la conflictul din Siria si abandoneaza populatia in mainile gruparii Statul Islamic.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Reuters: Noua cota de imigranti a Romaniei, 6.351. Ponta cere solidaritate cu Europa, dar spune ca putem primi doar 1.500
Reuters: Noua cota de imigranti a Romaniei, 6.351. Ponta cere solidaritate cu Europa, dar spune ca putem primi doar 1.500

Romania ar trebui sa primeasca peste 6.000 de refugiati, sustin jurnalistii de la Reuters, care citeaza surse europene.

Germania a deblocat 6 mld. de euro pentru primirea si integrarea refugiatilor. Oficialii, acuzati ca au nevoie de
Germania a deblocat 6 mld. de euro pentru primirea si integrarea refugiatilor. Oficialii, acuzati ca au nevoie de "sclavi"

Coplesite de valul de migranti care le-au trecut frontiera in acest weekend, Austria si Germania spun ca nu mai pot "tine pasul" si lasa sa se inteleaga ca ar putea inchide granitele.

Filmul unei zile istorice in Europa: 6000 de refugiati in Austria; 10.000, asteptati in Germania. Amenintarea Ungariei
Filmul unei zile istorice in Europa: 6000 de refugiati in Austria; 10.000, asteptati in Germania. Amenintarea Ungariei

Austria si Germania au acceptat sa permita intrarea miilor de migranti, multi plecati pe jos din Ungaria. Premierul ungar a amenintat ca ar putea trimite armata la granita cu Serbia incepand cu 15 septembrie.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.