Vreme caniculara in Muntenia si Moldova, nopti tropicale in Dobrogea, in urmatoarele 2 saptamani. Prognoza pana pe 3 iulie

Ultimul update: Joi 23 Iunie 2016 01:01
Data publicarii: Luni 20 Iunie 2016 13:59
Categorie: Vremea
canicula - Shutterstock

Meteorologii anunta vreme caniculara in Muntenia si Moldova in aceasta saptamana, nopti tropicale in Dobrogea si valori termice mult mai ridicate decat cele obisnuite in aceasta perioada la munte, potrivit estimarii ANM, scrie Agerpres.

In Banat, in prima saptamana de prognoza valorile termice vor creste treptat, iar media maximelor diurne va atinge 32 de grade pe 24 - 25 iunie. Apoi regimul termic va marca o scadere usoara, astfel incat, din 27 iunie si pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani de prognoza, vor fi maxime diurne, in medie, de aproximativ 30 de grade, cu mici variatii de la o zi la alta. Minimele nocturne vor creste de la valori medii de 17 grade la inceputul intervalului, spre 19 grade in jurul datei de 25 iulie, pentru ca, ulterior, sa scada spre 17 grade. Vor fi averse, local mai importante cantitativ in primele 3 zile ale intervalului. Ploi de scurta durata vor aparea izolat si in zilele care urmeaza, dar pe arii restranse.

In Crisana, in prima parte a intervalului de prognoza, temperaturile maxime vor marca o crestere, de la medii de 29 de grade la inceput, spre 32...33 de grade in jurul datei de 24 iunie, apoi vor scadea spre 29...30 de grade, valori prognozate pentru intervalul 28 iunie - 3 iulie. Temperaturile minime vor creste de la 17 grade la inceputul primei saptamani de prognoza, catre 19 grade, in medie, spre finalul acesteia, pentru ca apoi sa scada pana la valori medii de 17 grade, ce se vor mentine relativ constante in intervalul 29 iunie - 3 iulie. Pana in data de 21 iunie vor fi averse pe arii relativ extinse, izolat mai insemnate cantitativ, apoi gradul de instabilitate se va reduce, iar conditii pentru ploi de scurta durata vor fi aproape in fiecare zi, dar pe arii restranse.

In Transilvania, prima saptamana a intervalului de prognoza se va caracteriza printr-o vreme calduroasa, cu medii ale temperaturilor maxime de aproximativ 32 de grade, iar la inceputul celei de-a doua saptamani regimul termic va marca o usoara scadere, astfel incat media maximelor in intervalul 27 iunie - 3 iulie va fi de 28 de grade. Temperaturile minime vor fi mai ridicate in prima saptamana, la o medie de 17 grade, pentru ca in a doua saptamana sa scada spre o medie regionala de 15 grade. Ploi de scurta durata se vor semnala pe arii restranse, cu o probabilitate mai mare in zilele de 26 si 27 iunie.

In Maramures, vremea se va incalzi treptat in primele zile ale prognozei, de la valori medii diurne de 29...30 de grade, spre 32 de grade pe 24 - 25 iunie, dupa care regimul temperaturii aerului va marca o scadere, spre o medie a valorilor maxime de 28...29 de grade, in cea de-a doua saptamana a intervalului de prognoza. Media minimelor nocturne va avea o evolutie similara si, de la valori de 17...18 grade in prima saptamana, va scadea usor spre aproximativ 16 grade, din 28 iunie. Averse pe arii mai extinse, dar numai izolat moderate cantitativ, se vor semnala pe 20 si 21 iunie si, din nou, dupa data de 26 iunie.

Temperaturi de pana la 35 de grade si disconfort termic ridicat, luni. Vestul tarii, din nou sub cod galben de vijelii

In Moldova, pe parcursul primei saptamani de prognoza, vremea va deveni caniculara in orele amiezelor, cand, local, si disconfortul termic va fi accentuat. Temperaturile maxime vor fi, in medie, intre 32 si 34 de grade, iar cele minime se vor situa in jurul valorii de 19 grade. Ulterior, regimul termic va marca o scadere usoara, dar vremea se va mentine calduroasa, cu maxime diurne
de peste 30 de grade si minime nocturne in jurul a 17 grade. Ploi slabe, de scurta durata, vor fi posibile, pe spatii mici, in fiecare zi, dar cu precadere in jurul datelor de 23 si 26 iunie, respectiv 1 iulie.

In Dobrogea, regimul termic nu va suferi modificari semnificative in urmatoarele doua saptamani de prognoza. Vremea va fi calduroasa, cu temperaturi medii diurne ce vor depasi 30 de grade pana in data de 27 iunie, apoi se vor situa in jurul valorii de 29 de grade. Valorile minime vor fi caracteristice unor nopti tropicale, depasind 20 de grade in cea mai mare parte a intervalului. Probabilitatea de aparitie a ploilor slabe, de scurta durata, va fi redusa si, doar in 26 iunie si 2 iulie, acestea isi mai pot face aparitia sporadic.

In Muntenia, in cea mai mare parte a regiunii, vremea va fi caniculara pana la sfarsitul primei saptamani de prognoza. Disconfortul termic va fi accentuat, mai ales in orele amiezii, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si depasi pragul critic de 80 de unitati. Temperaturile minime, de 19...20 de grade, in medie, vor fi mai ridicate decat cele normale in aceasta perioada. Din 27 iunie vremea se mai racoreste, dar mediile maximelor diurne se vor situa, in continuare, peste 30 de grade, in timp ce minimele nocturne vor fi in jurul a 18 grade. Probabilitatea de aparitie a averselor, slabe cantitativ, insotite si de descarcari electrice va fi mai mare in zilele de 23, 24, 26 si 27 iunie.

In Oltenia, regimul termic nu se va modifica semnificativ, valorile termice urmand a se mentine mai ridicate decat mediile multianuale specifice perioadei. Astfel, in prima saptamana se vor inregistra medii diurne de 32...33 de grade si temperaturi nocturne de 19...20 de grade, apoi valorile maxime se vor situa in jurul a 30 de grade, iar media regionala a minimelor va fi de 18 grade. Ploi slabe, de scurta durata, vor fi posibile, pe spatii mici, in fiecare zi, dar cu precadere in jurul datelor de 23, 24 si 27 iunie.

La munte, valorile termice se vor mentine mult mai ridicate decat cele obisnuite in aceasta perioada, pe tot parcursul intervalului de prognoza. Mediile maximelor diurne se vor incadra intre 19 si 23 de grade, iar minimele nocturne vor fi cuprinse intre 11 si 14 grade, cele mai ridicate temperaturi urmand a se inregistra in intervalul 20 - 26 iunie. Aversele vor aparea in fiecare zi, dar pe arii mai extinse dupa data de 23 iunie, cand, izolat, vor fi posibile si cantitati de apa mai insemnate.
 

canicula - Shutterstock Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Record de turisti pe litoral, de Rusalii, in ultimii 25 de ani. Suma pe care au cheltuit-o zecile de mii de romani

Record de turisti pe litoral, de Rusalii, in ultimii 25 de ani. Suma pe care au cheltuit-o zecile de mii de romani

Bucuresti

Vreme deosebit de caldă pentru această perioadă. În Vest temperaturile vor atinge 29 de grade

Vreme deosebit de caldă, cu temperaturi ce ajung la 28 de grade, marti. Prognoza pe 3 zile

Vreme frumoasă, cu maxime de 26 de grade. Prognoza pentru următoarele zile

Vremea rămâne plăcută în majoritatea zonelor. Prognoza meteo pentru următoarele trei zile

Vremea se răcoreşte sâmbătă. Maximele vor fi de la 13 la 23 de grade

Vremea 13 octombrie 2017: pe creste ar putea apărea lapoviță. Cum va fi vremea în weekend

vreme

Vremea 12 octombrie 2017: vreme caldă, cu intensificări ale vântului. Unde va ploua

Vremea 11 octombrie 2017: se încălzește ușor. Prognoza pe următoarele 3 zile

Vreme răcoroasă, marți, în toată țara. Prognoza pentru următoarele 3 zile

Vremea începe să se încălzească. Zonele unde continuă să plouă

Zăpadă de aproape un metru în unele zone montane

Atenționările de cod galben și portocaliu, prelungite. Județele vizate