N-au canalizare, școală sau străzi asfaltate. Pe ce a decis însă primarul să dea 40.000 de euro
Investiţie cel puţin bizară într-un sat cu mai puţin de 300 de locuitori din Bihor. Consiliul local a decis, la sugestia primarului, că oamenii au nevoie de un teren sintetic de fotbal, pe lângă cele trei existente deja în zonă.
Satul nu are apă curentă sau canalizare, şcoala s-a închis acum patru ani, iar cele mai multe uliţe sunt pline de noroi.
Ca să ajungă în satul Șumugiu, oamenii se abat de la şoseaua care leagă Oradea de Beiuş şi mai fac aproape 10 km. Doar drumul principal şi alte două-trei străzi din sat sunt asfaltate, în rest se circulă că acum 50 de ani.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Baciul Florian are 79 de ani, s-a născut şi a trăit în sat de când se ştie. Nu credea să apuce secolul al XXI-lea fără să se bucure de un minim grad de civilizaţie.
Florian Lazău, localnic: „Apă curentă? Nu! Canalizare? Nu! Străzile sunt asfaltate toate? Nu! Umblăm prin noroi şi-acuma, ca în urmă cu 50 de ani sau 100 de ani. Aş vrea să fie condiţii şi la ţară ca în oraş.”
Reporter: „Astea ar fi obligaţi să le facă organele alese, dar văd că va face teren de fotbal.”
Florian Lazău: „Teren de fotbal … Păi, şi asta-i bun, că şi io am fost tânăr, dar mai întâi să facă străzile.”
Reporter: „Teren de fotbal pentru care tineret, că satu-I îmbătrânit.”
Florian Lazău: „Puah, asta m-am întrebat şi io, pentru cine-l face?”
Localnicii iau apa din fântâni, iar cei mai înstăriţi şi-au montat pompe.
Tânăr: „Fântâna asta nu este numai a noastră, au construit-o 4 vecini. Şi aia de-acolo şi-o băgat pompa. Deci toată lumea îşi alimentează de la fântână.”
Reporter: „Dar reţea de apă nu există?”
Tânăr: „Nu."
Școala din sat s-a închis în urmă cu patru ani, din lipsă de copii. Cu toate acestea, pe fostul teren de fotbal se face unul nou, sintetic, în valoare de aproape 40.000 de euro. Oamenii încearcă să împace şi capra şi varza şi spun că ar fi bun şi terenul, dar era bine să aibă uliţele asfaltate şi apă curentă la chiuvetă.
Ghiţă, localnic: „Dac-ar fi asfaltate, ar fi bine, d-apoi ce să facem noi acuma, când s-a putea. Ce să zic, ce să ceri la om?”
Reporter: „Ce ţi-ai dori tu.”
Ghiță: „No, dacă s-ar putea, să asfalteze sau piatră.”
Reporter: „Dar am auzit că va face teren de fotbal.”
Ghiță: „Io nu ştiu, că nu-s fotbalist."
Reporter: „Apă potabilă la reţea nu aveţi?”
Localnică: „Nu avem. Dacă ar fi, ar fi bine. Dar cine, cine-a băga-o? Primăria ar trebui să se ocupe de asta, nu? Să facă investiţii. Cine ştie cum are şi primăria. După mine, aş zice că nu-I rău nici ăla. Şi dac-ar fi o şcoală făcută, apa băgată."
Adrian Petroi, primarul comunei Hidișelul de Sus: „Au perfectă dreptate, că nu era prioritar terenul, nici nu-i prioritar nici pentru noi, prioritare sunt drumurile, care s-a început procedura de licitaţie pentru ele în 2017, la începutul anului, şi uitaţi, suntem în 2018, nu s-au finalizat nici în prezent.”
Reporter: „Are cine să joace fotbal acolo, că-i satuI cam îmbătrânit?”
Primar: „Da, satu-i îmbătrânit, dar şi acolo sunt tineri care-s doritori să facă sport."
Culmea este ca în aceeaşi comună mai sunt încă trei terenuri sintetice de fotbal, toate făcute de aceeaşi firmă de construcţii, pe banii primăriei.