Primele semne de intrebare in cazul accidentului cu 4 morti si 26 de raniti. Patronul firmei de transport:"Totul e in regula"

×
Codul embed a fost copiat

Accident grav cu 4 morti si 26 raniti, in judetul Brasov. Un autocar de mici dimensiuni care ducea elevi din Iasi s-a rasturnat, iar acum au aparut semne de intrebare privind respectarea regulilor de transport.

Cele patru persoane decedate in accident sunt: Cosmin Teodor Manoila, un tanar de 20 de  ani, coregraf la Palatul Copiilor din Iasi, cei doi soferi - Ilie Cojocaru si Andrei Popa, care aveau 58, respectiv 42 de ani - si coordonatorul ansamblului folcloric "Catalina" de la Palatul Copiilor din Iasi, Catalin Pop.

Grav accident pe Drumul National 1, intre Brasov si Fagaras, pe dealul Persani. 4 oameni au murit si alti 26 sunt raniti dupa ce un autobuz plin cu copii s-a rasturnat intr-o curba. Imediat a fost instituit Codul Rosu de interventie si peste 50 de salvatori au ajuns in cateva minute la locul tragediei. In vreme ce medicii de la 4 spitale din Brasov lupta pentru viata victimelor, politia a inceput o ancheta care ii vizeaza atat pe organizatorii deplasarii, cat si firma de transport.

Martor: "Unii au fost proiectati afara din masina. Tipau oamenii care erau in masura sa se ajute singuri. Cei care au fost pe picioare deja isi scoteau colegii si bagajele."

Citește și
accident
Accident demn de o cascadorie in Botosani. O soferita nu a acordat prioritate si a lovit in plin o alta masina
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Microbuzul care s-a rasturnat la Persani avea inscris in certificatul de inmatriculare 25 de locuri, precizeaza IGPR, adaugand ca politistii verifica listele de pasageri puse la dispozitie de catre Inspectoratul Scolar Judetean Iasi si cele existente la unitatile medicale de pe raza municipiului Brasov pentru a se stabili cu exactitate persoanele aflate la ora producerii evenimentului, in autocar.

Dr. Cristina Vecerdi, medic UPU Brasov: "26 de victime, dintre care una de cod rosu, doua de cod galben, restul de cod verde."

Profesor Palatul Copiilor: "De obicei plecam cu autocarele de la palat, dar pentru distante mai mari apelam la alte firme pentru ca nu avem doi soferi. Este prima data cand facem contract cu aceasta firma. Pe lista erau 28… 30…31."

Potrivit sursei citate, prima persoana care a ajuns la fata locului si a asigurat primele masuri a fost un ofiter de politie rutiera aflat in concediu de odihna, care se afla in trecere prin zona.

Din primele verificari s-a constatat ca in interiorul autocarului sunt montate 29 de scaune, desi autovehiculul avea inscris in certificatul de inmatriculare 25 de locuri. In foaia de parcurs a autocarului sunt inscrise 24 de persoane.

In autocar calatoreau, fara grija, adolescentii din ansamblul folcloric "Hora Moldovei" de la Palatul Copiilor din Iasi. Acestia aveau varste cuprinse intre 12 si 18 ani. Mergeau la Arad, la un festival, insotiti de cativa adulti. Nenorocirea s-a intamplat in jurul orei 12:30. Autobuzul a intrat cu putere in parapetul ce desparte sensurile de mers si in urma impactului s-a rasucit cu 180 de grade. Trupul soferului si al unui alt pasager adult au ramas prinse intre masina si separator. Cei doi au murit pe loc. Au decedat si alti doi adulti.

Deplasarea ansamblului folcloric a fost organizata de cei de la Palatul Copiilor din Iasi, care au incheiat un contract cu o firma privata, din comuna Miroslava. Autobuzul folosit avea ITP valabil, facut in aprilie si era autorizat pentru 25 de locuri. Se pare insa ca firma instalase inca doua banchete in masina, pentru a-i mari capacitatea.

Sumarul evenimentelor:

- un autocar contractat de Palatul Copiilor Iasi pentru o deplasare la Arad s-a rasturnat pe DN1

- accidentul a avut loc intr-o curba deosebit de periculoasa

- sunt 4 morti si 26 de raniti, 2 dintre ei in stare foarte grava

- printre cei decedati s-ar numara ambii soferi si unul dintre profesori, coordonatorul unui ansamblu folcloric

- autocarul ar fi transportat mai multe persoane decat capacitatea din acte

- numarul pasagerilor nu e inca sigur: Inspectoratul scolar vorbeste de 31 de elevi, 2 profesori si 2 adulti, plus cei doi soferi, politistii spun insa ca in masina erau 28 de persoane

- 12 copii au fost internati la Spitalul Clinic de Copii Brasov

- oficialii RAR au precizat ca autocarul avea ITP valabil dar era omologat doar pentru 25 de locuri. Transportatorul da vina pe Palatul Copiilor

- procurorii au deschis dosar penal privind accidentul. De asemena, a inceput si o ancheta ITM.

- traficul este blocat pe DN1, intre Persani si Vladesti

DESFASURAREA EVENIMENTELOR:

21:30 Patronul firmei de transport Maxibus Trans SRL careia ii apartine autocarul rasturnat in judetul Brasov spune ca nu stie cati pasageri au urcat vineri dimineata in autovehicul, precizand insa ca ”totul este in regula cu actele”.

”Numarul de locuri sunt cat sunt pe scaun. Deci, 25 pe masina asta. Totul e in regula cu actele, totul, totul!”, a afirmat Ion Irimescu, patronul firmei de transport Maxibus Trans SRL cu sediul in Valea Adanca, comuna ieseana Miroslava.

El a spus ca nu cunoaste numarul de pasageri care au urcat in autocar, afirmand ca este pentru prima data cand firma sa obtine un contract cu Palatul Copiilor din Iasi.

Patronul firmei de transport mai afirma ca autocarul a avut doi soferi, intrucat traseul Iasi-Arad este unul lung.

”Doi soferi am avut, nu unul. Doi soferi am trimis, pentru ca e o cursa lunga si nu se incadra sa conduca unul singur. Sunt doi soferi cu experienta. ii am de cinci ani la mine. Au facut Italia, pe autocare”, a spus Ion Irimescu.

20:42 Cei patru copii care au fost transportati la Spitalul "Sfantul Constantin" din Brasov, in urma accidentului de autocar din localitatea Persani, sunt in afara oricarui pericol, iar medicii spun ca vor ramane internati "cel putin" pana sambata, potrivit news.ro.

"Nu au fracturi, cum s-a crezut initial la fata locului. Au plagi contuzionate, unii au avut nevoie si de sutura, dar sunt stabili respirator si hemodinamic. Li s-au facut si ecografii abdominale, pentru a depista posibile leziuni, ne-au ajutat si colegii de la 'Regina Maria', iar copiii vor ramane internati cel putin pana maine. Ranile lor nu sunt grave, dar sunt foarte traumatizati, avand in vedere prin ce au trecut. Am chemat psihologul si a stat de vorba cu ei si am incercat si noi sa-i linistim", a declarat medicul Andreea Moldovan, sef de sectie la Spitalul "Sfantul Constantin".

Dintre ceilalti 22 de raniti care au ajuns la Spitalul de Pediatrie, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta si Spitalul Militar de Urgenta "Regina Maria", 21 sunt in stare stabila. Un singur ranit, de la Spitalul Judetean de Urgenta Brasov, este in stare critica, fiind in prezent supus unei interventii chirurgicale.

17:00 Circulatia rutiera pe DN1 in zona localitatii Persani va fi reluata in jurul orei 17,00, in urma accidentului petrecut in zona vineri la pranz.

Purtatorul de cuvant al IPJ Brasov, comisarul sef Liviu Naghi, a declarat, pentru AGERPRES, ca se lucreaza la ridicarea microbuzului de la locul accidentului, bagajele pasagerilor fiind luate in custodia politiei pentru a fi inmanate familiilor celor aflati in autovehicul sau, dupa caz, persoanelor care nu au fost ranite in accident.

16:35 Una dintre victime este profesorul Catalin Pop, de la Palatul Copiilor din Iasi. Pe pagina acestuia de Facebook au aparut numeroase mesaje de condoleante. "Din informatiile pe care le am, unul dintre cei care au decedat se confirma a fi Catalin Pop, tatal a doi copii, cel care coordona ansamblul «Catalina»", a declarat directorul Palatului Copiilor din Iasi, Claudia Ciobanu.

16:25 Politistii din Iasi au mers, vineri dupa-amiaza, la sediul firmei Maxibus Trans SRL, pentru a face verificari in privinta contractului incheiat intre transportator si Palatul Copiilor, in conditiile in care in masina, care are 25 de locuri, erau 31 de persoane. Politistii ieseni s-au deplasat la sediul firmei Maxibus Trans SRL din satul Valea Adanca, comuna Miroslava, pentru a verifica asupra documentelor societatii.

Surse din randul anchetatorilor sustin ca va fi verificat in principal contractul incheiat de firma transportatoare cu Palatul Copiilor, in conditiile in care in masina se aflau 31 de persoane. Potrivit reprezentantilor Maxibus Trans SRL, la semnarea contractului cu Palatul Copiilor, firma transportatoare nu ar fi fost informata in privinta numarului de pasageri care urma sa faca deplasarea catre Arad.

”Ancheta este facuta de IPJ Brasov, politistii ieseni doar acorda sprijinul. Toate detaliile vor fi oferite de Politia Brasov”, a declarat Anca Vajiac, purtatorul de cuvant al Politiei judetului Iasi.

15:35 Un numar de 12 copii, raniti in urma accidentului petrecut vineri pe DN1 in zona localitatii Persani, au fost internati la Spitalul Clinic de Copii Brasov. Prefectul Ciprian Bancila a declarat pentru AGERPRES ca doi dintre acestia sunt in investigatii neurologice, iar ceilalti 10 sunt in afara oricarui pericol, dar raman in spital pentru monitorizare.

Un microbuz inmatriculat in judetul Iasi a fost implicat, vineri, intr-un accident rutier pe DN 1 in zona localitatii Persani. Microbuzul a acrosat, in timp ce se deplasa in directia Sibiu venind dinspre Brasov, un parapet de beton care separa sensurile de mers intr-o curba la dreapta, rasturnandu-se pe celalalt sens de circulatie, a declarat pentru AGERPRES purtatorul de cuvant al IPJ Brasov comisarul sef Liviu Naghi.

 
15:30 „S-a declansat o ancheta si pe linia securitatii in munca avand in vedere ca vorbim un accident de munca, atat in ceea ce priveste firma de transport cat si institutia Palatului Copiilor. La cele doua institutii sunt doua echipe de la ITM si aduna documente urmand sa colaboreze cu institutia similara din judetul Brasov”, a declarat pentru Ziarul de Iasi Marian Grigoras, prefectul judetului Iasi.

15:27 Reprezentantii Politiei Judetene Brasov au anuntat ca varstele copiilor care se aflau in autocarul implicat in accidentul de la Persani sunt intre 12 si 17 ani. Potrivit comisarului-sef Liviu Naghi, purtatorul de cuvant al Politiei Brasov, aflat la locul accidentului, in autocar se aflau 28 de persoane, iar autovehiculul avea 28 de locuri.

15:20 Prefectul judetului Brasov a anuntat ca toate victimele au fost descarcerate dar traficul este in continuare blocat pe DN1.

15:12 Microbuzul inmatriculat in judetul Iasi implicat, vineri, intr-un accident rutier pe DN 1 in zona localitatii Persani a acrosat, in timp ce se deplasa in directia Sibiu venind dinspre Brasov, un parapet de beton care separa sensurile de mers intr-o curba la dreapta, rasturnandu-se pe celalalt sens de circulatie, a declarat pentru AGERPRES purtatorul de cuvant al IPJ Brasov comisarul sef Liviu Naghi.

15:10  Procurorii au deschis un dosar penal in legatura cu accidentul rutier petrecut vineri, intre localitatile Brasov si Fagaras, soldat cu ranirea a mai multor persoane si decesul a patru dintre pasagerii unui autocar. Initial, dosarul a fost deschis de Parchetul de pe langa Judecatoria Fagaras, insa ancheta a fost preluata de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov, avand in vedere complexitatea cauzei.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, la fata locului s-a deplasat o echipa mixta formata din politisti si criminalisti coordonati de un procuror. In cauza se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa.

UPDATE 15:05 Autobuzul care s-a rasturnat in judetul Brasov avea ITP valabil din luna aprilie si fusese omologat pentru 25 de locuri, a declarat, pentru News.ro, Roxana Nica, purtator de cuvant al Registrului Auto Roman (RAR). "Tot ceea ce putem spune noi, Registrul Auto Roman, este ca autobuzul avea ITP valabil din luna aprilie. Mai mult, autobuzul a fost omologat pentru 25 de locuri", a spus Nica.

UDPATE 15:00  Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi au revenit cu precizari in cazul accidentului  afirmand ca in autocar se aflau 31 de elevi si patru adulti, dintre care doi soferi. Anterior, reprezentantii ISJ Iasi anuntau ca grupul din autocarul implicat in accidentul produs in judetul Brasov era format din 34 de elevi si doi profesori de la Palatul Copiilor din Iasi si de la Colegiul National de Arta "O. Bancila", componenti ai unui ansamblu folcloric care mergeau la Arad, la un festival.

 UPDATE 14:40 In prezent, starea a doi raniti reprezinta, "cod rosu de urgenta", pentru altul fiind declarat "cod galben", in timp ce pentru restul victimelor este valabil "codul verde" (raniti usor), informeaza Ministerul Sanatatii (MS). Toate victimele aflate in stare grava vor fi transportate la spitale din judetul Brasov, mai anunta MS.

UPDATE 14:35 ”ISJ a primit de la directorul Palatului Copiilor din Iasi informatiile despre accidentul grav petrecut la Brasov. Cu durere si cu ingrijorare pentru cei implicati in accident, va transmitem ca grupul din autocar era format din 34 de elevi si 2 profesori de la Palatul Copiilor din Iasi si de la Colegiul National de Arta O. Bancila, componenti ai ansamblului folcloric "Hora Moldovei", care se deplasau catre Arad, pentru a participa la un festival international de folclor al copiilor, ”Asa-i jocul pe la noi”, desfasurat la teatrul de vara din Arad (17-19 iunie). Palatul Copiilor incheiase un contract cu transportatorul pentru aceasta deplasare.” se arata intr-un comunicat de presa al ISJ Iasi,

UPDATE 14:30 Ministerul Afacerilor Interne are pregatit un elicopter pentru a interveni, daca situatia o impune, dupa accidentul rutier din zona localitatii Persani, judetul Brasov. ''La fata locului este inchisa circulatia si se iau masuri de asigurare a perimetrului. Sunt aproximativ 30 de politisti si jandarmi pentru a permite actiunea SMURD si ISU in perimetru. De asemenea, peste 50 de angajati ISU si SMURD sunt prezenti la fata locului. S-a apreciat ca nu se impune trimiterea unui elicopter, degajarea victimelor urmand sa fie facuta cu resurse locale. MAI are pregatit un elicopter, daca situatia o impune. Ranitii urmeaza sa fie dusi la Brasov'', au afirmat oficialii citati.

UPDATE 14:20 Ministerul Sanatatii a venit cu precizari. Un numar de 31 de persoane - 28 de copii si trei adulti - se aflau in autocarul care s-a rasturnat, vineri, in judetul Brasov, anunta Ministerul Sanatatii, precizand ca toti ranitii in stare grava vor fi transportati la spitale din Brasov. In urma accidentului, si-au pierdut viata patru persoane, iar alte 22 au fost ranite.

UPDATE 14:10 Potrivit unor surse din RAR, autocarul de mici dimensiuni avea ITP-ul luat, deci nu ar fi vorba despre probleme tehnice, dar era supraincarcat. Vehiculul ar fi avut o capacitate de numai 25 de persoane, dar ar fi transportat 30 de pasageri, majoritatea adolescenti. Autocarul ar fi fost folosit de Clubul Copiilor din Iasi. 

UPDATE 14:05. Si presedintele Klaus Iohannis a reactionat printr-o postare pe Facebook: "Am aflat cu tristețe despre accidentul petrecut pe drumul între Brașov și Făgăraș. Sper în însănătoșirea grabnică a tuturor celor răniți și îmi exprim sincere condoleanțe pentru familiile celor care au pierit. Am luat legătura cu autoritățile, care fac tot posibilul pentru limitarea consecințelor și acordarea ajutorului la fața locului."

UPDATE 13:48 Ciprian Streja, purtator de cuvant ISU Brasov, a declarat pentru Stirile Pro TV ca sunt 22 de raniti, dintre care 16 in stare mai grava. In acest moment se intervine pentru descarcerarea celor prinsi in vehicul. 

Se pare ca in masina ar fi fost mai multi pasageri decat era permis. Nu se stie de ce a pierdut soferul controlul volanului.  

UPDATE 13:40 Autocarul ar avea numere de Iasi si ar veni de la Palatul Copiilor din Iasi. Autoritatile au precizat ca sunt 14 raniti, dintre care 10 in stare grava.

Potrivit primelor informatii, un autocar ce transporta un grup de copii s-a rasturnat. 4 persoane au decedat si mai multe sunt ranite. In autocar ar fi fost circa 30 de persoane.

Autovehiculul ar fi iesit in afara carosabilului intr-o curba periculoasa Momentan, traficul rutier este intrerupt pe DN1 intre localitatile Persani si Vladeni.

Prefectul de Brasov a declansat Planul Rosu de interventie iar la fata locului intervin echipaje de descarcerare, ambulante ale Serviciului Judetean si SMURD si doua elicoptere.

"Un autocar cu aproximativ 30 de persoane s-a rasturnat. Avem 4 decedati, inca un adult si un copil in stare grava. Avem cod rosu, am solicitat si un elicopter de la MAI. 10 ambulante au fost trimise la fata locului", a declarat pentru Stirile PRO TV Ciprian Bancila, prefectul judetului Brasov.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Ambulanta aflata in misiune, implicata intr-un accident in Cluj. Ce a spus soferul dupa ce a lovit in plin doua masini
Ambulanta aflata in misiune, implicata intr-un accident in Cluj. Ce a spus soferul dupa ce a lovit in plin doua masini

Misiune intrerupta brutal pentru un echipaj de la ambulanta, care trebuia sa preia un pacient.
 

Accident demn de o cascadorie in Botosani. O soferita nu a acordat prioritate si a lovit in plin o alta masina
Accident demn de o cascadorie in Botosani. O soferita nu a acordat prioritate si a lovit in plin o alta masina

Scene demne de o cascadorie s-au derulat, marti seara, intr-o intersectie din Botosani. O masina s-a rasturnat dupa ce a fost lovita in plin de un alt autovehicul care nu i-a acordat prioritate.

Fetita de 7 ani, ucisa pe
Fetita de 7 ani, ucisa pe "trecere" de un sofer beat si fara permis. Barbatul de abia iesise din puscarie

Jale si revolta intr-o familie din Matasaru, judetul Dambovita. O fetita de numai 7 ani a fost omorata pe trecerea de pietoni de un bolid condus de un sofer fara permis, care bause, dupa cum au aratat si analizele.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.