Taxa de 68 de lei si obligativitatea vizitei medicale la schimbarea permiselor auto dupa 19 ianuarie

Ultimul update: Joi 10 Ianuarie 2013 06:43
Data publicarii: Luni 07 Ianuarie 2013 16:03
Categorie: Actualitate
permis de conducere

Soferii care isi vor schimba permisele auto dupa 19 ianuarie vor plati aceeasi taxa de 68 de lei, dar vor fi obligati sa faca vizita medicala si sa obtina un certificat din care sa rezulte ca nu sufera de boli care ii impiedica sa conduca.

Legea 203/2012 pentru modificarea si completarea OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost publicata in 12 noiembrie 2012 in Monitorul Oficial si va intra in vigoare din 19 ianuarie 2013.

"Legea 203/2012, care aduce modificarea Codului rutier de la data de 19 ianuarie 2013, este consecinta unei directive europene, 126/2006, iar noi am transpus in legislatia romaneasca prevederile acesteia", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Directiei Regim Permise de Conducere si inmatricularea Vehiculelor (DRPCIV), comisarul sef Mihai Enache.

Purtatorul de cuvant al DRPCIV a spus ca taxa pe care o vor plati soferii la preschimbarea permiselor de conducere ramane aceeasi, adica 68 de lei, insa, va fi obligatorie vizita medicala.

"Aceasta vizita medicala se impune numai dupa expirarea perioadei de valabilitate a permiselor si nu este necesara pentru eliberea duplicatelor", a mai spus Mihai Enache.

Aglomeratie la Permise Auto. Ca sa nu treaca pe la doctor, soferii se grabesc sa-si schimbe carnetul

Oficialul Directiei Regim Permise de Conducere si inmatricularea Vehiculelor a explicat ca una dintre cele mai importante modificari aduse legii este legata de valabilitatea permiselor de conducere. Astfel, noile permise vor fi valabile zece ani in cazul soferilor amatori, la fel ca si pana acum, si cinci ani in cazul profesionistilor, perioada in cazul acestora fiind redusa la jumatate.

"Perioada de valabilitate in cazul soferilor profesionisti, care pana acum era de zece ani, ca si in cazul amatorilor, a fost redusa la numai cinci ani", a precizat comisarul sef Mihai Enache.

El a mai spus ca o alta modificare consta in aceea ca, din 19 ianuarie, soferii din orice categorie care isi pierd permisul de conducere ori acestea este furat sau distrus primesc, in schimb, un duplicat care, practic, continua perioada de valabilitate pana la sfarsitul acesteia.

"Daca in momentul in care este inlocuit, ca urmare a pierderii, furtului, deteriorarii sau schimbarii numelui titularului, permisul de conducere mai era valabil, sa zicem, trei luni, duplicatul este valabil tot trei luni, urmand ca, la sfarsitul acestei perioade, sa fie preschimbat cu un nou permis, valabil zece ani in cazul soferilor amatori si cinci ani in cazul profesionistilor", a precizat Mihai Enache.

Potrivit Legii 203/2012, "in cazul pierderii, furtului sau al deteriorarii permiselor de conducere ori al schimbarii numelui titularului, autoritatile competente elibereaza, dupa caz, un duplicat a carui valabilitate nu poate depasi valabilitatea administrativa a documentului inlocuit sau alt permis de conducere".

Totodata, actul normativ prevede ca "eliberarea unui nou permis de conducere cu o noua valabilitate administrativa se realizeaza la expirarea valabilitatii documentului, dupa efectuarea examinarii medicale".

Permisele de conducere vor fi eliberate atat dupa pierderea documentului, cat si la expirare fara ca soferul sa sustina un nou examen.

Permisele de conducere eliberate anterior datei de 19 ianuarie isi pastreaza valabilitatea pana la data expirarii mentionate in acestea.

Legea mai prevede ca, incepand cu 19 ianuarie, persoanele care nu detin permise de conducere din nicio categorie trebuie sa sustina un examen teoretic si unul practic pentru obtinerea permiselor din categoria "AM" "A1" si "B1" pentru mopede, scutere, ATV-uri si alte autovehicule dotate cu motoare de capacitate mica a caror viteza nu depaseste 45 de kilometri pe ora, iar capacitatea cilindrica nu este mai mare de 50 de centimetri cubi.

Examenul pentru obtinerea permiselor de categorie "AM", "A1" si "B1" poate fi sustinut, conform legii, incepand cu implinirea varstei de 16 ani. Proba practica in acest caz consta intr-un test de indemanare sustinut in poligon.

permis de conducere Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Cozi, nervi si multa agitatie. Noua lege pentru preschimbarea permisului si haosul provocat. VIDEO

Cozi, nervi si multa agitatie. Noua lege pentru preschimbarea permisului si haosul provocat. VIDEO

politist targu jiu

Patru minori s-au plimbat cu o mașină furată, după care au dat două spargeri. Cum i-au prins polițiștii

LOTO 6/49. Numerele extrase duminică, 22 octombrie 2017: 26, 27, 28, printre numere

Cristi Borcea ar putea fi eliberat luni și să se întoarcă la cei 7 copii

Gest periculos al unor copii din Republica Moldova. Au urcat pe acoperișul unui troleibuz care se afla în trafic

Bloc cuprins de flăcări în Craiova: 30 de persoane, evacuate

Papa Francisc a acceptat invitația de a vizita România

masina arsa

O mașină a luat foc în timp ce aștepta la semafor, în Galați. Paguba: 20.000 de lei

Lacul Tarniţa, înecat în gunoaie. Autorităţile nu se decid cine să le strângă

Suma primită de doi pescari care au capturat un morun de 100 kg

Pilotul avionului care a aterizat forțat în Alba a murit la spital

Pieton lovit de un tramvai, în Capitală. Circulația liniei 41, spre Casa Presei, este blocată

Timișorenii se plâng că radarele nu funcționează corect. Robu: Nu arată bordul lor bine sau și-au schimbat roțile