Proteste ale angajatiilor din penitenciare. Ministrul Justitiei: 'Noi avem o placinta, din asta ne hranim cu totii"

×
Codul embed a fost copiat

Sute de angajati ai penitenciarelor din tara au protestat astazi in fata inchisorilor, nemultumiti ca nu primesc aceleasi salarii ca angajatii din sistemul de aparare si ordine publica.

Oamenii au cerut si imbunatatirea conditiilor de munca si s-au plans de faptul ca muncesc zeci de ore dupa program, din cauza lipsei de personal.

Protestul era programat sa inceapa la ora 11,00, dar angajatii nemultumiti au iesit in strada, in fata penitenciarului, cu circa o ora mai devreme.

Ei au cerut demisia ministrului Raluca Pruna si au scandat, printre altele, 'Jos, jos, jos, ministru mincinos' si 'Rusine, rusine, rusine sa va fie'. De asemenea, ei au purtat pancarte inscriptionate, printre altele, cu mesajele 'Muncim pe datorie, rusine sa va fie', 'Pruna nu mai sta, demisia'.

De asemenea, protestatarii au scandat 'Jos, jos, jos, guvern mincinos'.

Citește și
Raluca Pruna, Agerpres
Raluca Pruna: "Statul roman e obligat sa dea in judecata Sky News daca cele prezentate nu corespund realitatii"
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, sosita la penitenciarul Gherla din Cluj pentru inaugurarea unui centru terapeutic pentru femei, a fost huiduta de protestatari la intrarea in inchisoare.

Ministrul Justitiei a replicat ca "noi avem o placinta, din asta ne hranim cu totii. Deocamdata, astea sunt resursele."

ANP spune ca a luat act de revendicarile angajatilor din penitenciare

Conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor spune ca a luat act de revendicarile organizatiilor sindicale din sistemul penitenciar, insa atrage atentia ca angajatii nu pot recurge la greve sau intreruperi voluntare ale activitatii, dar pot organiza forme de protest in conditiile legii.

"Conform statutului functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, lucratorii din sistem au dreptul sa se asocieze in organizatii sindicale si asociatii profesionale. in exercitarea drepturilor sindicale, acestia nu pot recurge la greve sau intreruperi voluntare ale activitatii. Formele de protest exprimate in context legal, fara afectarea sigurantei penitenciarelor si cu respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor private de libertate, reprezinta drepturi legale ale functionarilor publici cu statut special", precizeaza ANP, intr-un comunicat remis luni AGERPRES.

Comunicatul ANP vine dupa ce sindicalistii din sistem au anuntat ca vor declansa, luni, actiuni de protest in cinci penitenciare din tara, respectiv la Gherla, Craiova, Poarta Alba, Giurgiu si Codlea, fiind nemultumiti de conditiile de munca si nivelul de salarizare.

ANP sustine ca, in principal, revendicarile organizatiilor sindicale ale personalului din penitenciare vizeaza drepturi de natura salariala. Concret, este vorba despre modul de aplicare a OUG 20/2016 referitoare la corectarea unor inechitati salariale in sistemul de aparare si ordine publica, in urma careia lucratorilor din sistemul penitenciar nu li se acorda sume compensatorii reprezentand salariul de merit in plata in anul 2009.

"Facem precizarea ca, in prezent, lucratorilor din sistemul penitenciar li se acorda salarizarea stabilita prin acte normative aprobate, in concordanta cu grilele de salarizare specifice acestei familii ocupationale. Cu privire la hotararea membrilor de sindicat de a nu mai lucra ore suplimentare peste nivelul stabilit prin acorduri la care Administratia Nationala a Penitenciarelor este parte, conducerea ANP precizeaza ca, in decursul anului 2016, a intreprins demersuri constante pentru a asigura un numar corespunzator de lucratori in sistem, prin organizarea succesiva de concursuri de incadrare a personalului din sursa externa, repartitia absolventilor institutiilor de invatamant postliceal si universitar si organizarea unor noi sesiuni de admitere in aceste institutii", arata ANP.

Conform sursei citate, numarul mare de iesiri din sistem intr-o perioada relativ scurta (1.000 de lucratori in primele opt luni ale anului in curs) ingreuneaza planificarea si asigurarea numarului suficient de lucratori pe misiuni si activitati.

In acest sens, conducerea ANP a solicitat conducerilor unitatilor penitenciare folosirea judicioasa a resurselor umane avute la dispozitie astfel incat sa se respecte prevederile Acordului colectiv privind raporturile de serviciu prin dispunerea unor masuri administrative si organizatorice legale care evite depasirea plafonului de 180 de ore suplimentare.

De asemenea, reprezentanti ai ANP au participat in mod constant la dezbaterile privind modul de aplicare a OUG 20/2016, oferind suport pentru analiza prevederilor actului normativ si sprijinind acordarea drepturilor pentru personalul din penitenciare, in conditiile legii, mentioneaza sursa citata.

ANP subliniaza ca lasa deschisa calea dialogului in vederea gasirii celor mai bune solutii pentru a asigura personalului drepturile conform volumului si complexitatii muncii depuse.

Protest si la Penitenciarul Codlea din Brasov

Cateva zeci de persoane, membri ai Sindicatului Magura Codlea, afiliat Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP), protesteaza luni, incepand cu ora 11,00, in fata Penitenciarului Codlea.

Salariatii sunt nemultumiti de numarul mare de ore suplimentare pe care trebuie sa il efectueze din cauza lipsei de personal si spun ca daca acest lucru nu se va rezolva, incepand de luna viitoare vor refuza sa mai lucreze ore suplimentare.

"Participam cu un numar de 50 de salariati la protest pentru a nu perturba activitatea in Penitenciarul Codlea. Jumatate dintre salariatii Penitenciarului au depus rapoarte pentru luna octombrie in ceea ce priveste efectuarea de ore suplimentare. Daca problemele nu vor fi rezolvate, angajatii Penitenciarului nu vor mai face ore suplimentare. Media pe angajat a orelor suplimentare efectuate de salariatii nostri, in ultimii doi-trei ani, este intre 200 si 300 de ore suplimentare. A devenit o normalitate acest lucru, dar nu se mai poate. Concediile de odihna s-au efectuat in proportie de 25%, iar sfarsitul anului este aproape. Din cele 320 de posturi avem ocupate 230 la nivelul Penitenciarului. Schema de personal este aproape la nivelul anului 2007, cu foarte mici modificari. in ultima perioada au fost organizate concursuri pentru ocuparea posturilor vacante, dar putine au si fost ocupate. Speram sa ajungem sa dialogam cu doamna ministru Raluca Pruna, avand in vedere ca doar o singura data de cand ocupa aceasta functie, si atunci pe fuga, a stat de vorba ci u noi", a declarat, pentru AGERPRES, presedintele Sindicatului Magura Codlea, Alexandru Gherghina.

Sursa citata a precizat ca daca problemele salariatilor nu vor fi rezolvate, protestele vor continua pe termen nelimitat. Protestul este programat sa se desfasoare intre orele 11,00-13,00.

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Asociatia Magistratilor din Romania ii cere premierului Ciolos demiterea ministrului Justitiei. Motivele invocate
Asociatia Magistratilor din Romania ii cere premierului Ciolos demiterea ministrului Justitiei. Motivele invocate

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) ii cere premierului Dacian Ciolos demiterea, "de indata", a ministrului Justitiei, Raluca Pruna deoarece temele propuse de ea in dezbatere nu ar avea legatura cu obiectivele sistemului judiciar.

Raluca Pruna:
Raluca Pruna: "Statul roman e obligat sa dea in judecata Sky News daca cele prezentate nu corespund realitatii"

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat ca statul roman este obligat sa dea in judecata, la Londra, postul Sky News, pentru denigrarea Romaniei, daca se dovedeste ca reportajul despre traficantii de arme nu corespunde realitatii.

Raluca Pruna, la Penitenciarul Poarta Alba, dupa protestele detinutilor. VIP-urile condamnate ar avea regim preferential
Raluca Pruna, la Penitenciarul Poarta Alba, dupa protestele detinutilor. VIP-urile condamnate ar avea regim preferential

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a facut o vizita fulger la Penitenciarul Poarta Alba din judetul Constanta.

Recomandări
Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.