Sindicalistul Marius Petcu, cercetat in libertate pentru mita de 40.000 €

×
Codul embed a fost copiat

Curtea de Apel Bucuresti a decis, vineri seara, cercetarea in libertate a liderului CNSLR-Fratia, Marius Petcu, prins in flagrant luand mita 40.000 de euro.

Instanta a respins propunerea procurorilor anticoruptie de arestare preventiva pentru 29 de zile a presedintelui CNSLR-Fratia, Marius Petcu si a dispus in cazul acestuia interdictia de a parasi tara, plus o serie de alte obligatii.

Judecatoarea Anca Alexandrescu, cea care a decis ca Petcu poate fi cercetat in libertate, a dispus ca sentinta in acest dosar sa se dea in sedinta secreta, desi pronuntarile in cauzele privind propuneri de arestare se dau in sedinta publica, potrivit Codului de procedura penala, sau la condica instantei, mentioneaza Mediafax.

Procurorul Claudia Rosu, cea care instrumenteaza acest dosar, a declarat recurs la aceasta decizia, care se va judeca la instanta suprema.

Marius Petcu a primit aproximativ 20.000 de euro lunar in perioada 2009-2010 si o vila in Predeal de 200.000 de euro in urma cu o luna, potrivit DNA.

Citește și
Adrian Severin
Adrian Severin ar fi acceptat "sa-si vanda serviciile" pentru 12.000 euro
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Toate acestea pentru a se atribui societatii in cauza un contract pentru construirea Centrului de educatie, perfectionare si recreere Snagov.

Procurorii au cautat probe si alte acte doveditoare in dosarul in care Marius Petcu este acuzat de luare de mita, dar avocatul liderului sindical, Alice Draghici a declarat, pentru Mediafax, ca nu au fost gasite probe sau acte incriminatoare.

Pozitia apararii:

Avocata liderului sindical, Alice Draghici, a declarat, insa, ca Marius Petcu a luat cei 40.000 de euro de la Petre Scrieciu, directorul societatii comerciale implicate in dosar, ca imprumut pe care liderul sindical i l-ar fi acordat omului de afaceri in urma cu doua luni, relateaza Mediafax.

Liderul CNSLR-Fratia, Marius Petcu, a fost retinut, joi seara, de procurorii DNA pentru luare de mita si va fi incarcerat in arestul Directiei de Cercetari Penale, urmand sa fie prezentant instantei cu propunere de arestare preventiva.

Avocata Alice Draghici a precizat pentru Mediafax, ca flagrantul a avut loc in Snagov, in apropierea locului unde urma sa fie construit complexul de agrement pentru sindicate. Ea a mai adaugat ca anchetatorii sustin ca au probe video si audio pe care insa nu le-au prezentat, avocata neputand da numele firmei care ar fi urmat sa primeasca lucrarea de constructii pentru sindicate cu ajutorul lui Petcu.

Pozitia procurorilor:

Potrivit Ordonantei de punere in miscare a actiunii penale intocmite de procurori, in perioada anilor 2009-2010, Petcu, in calitate de presedinte al Federatiei Sanitas, a primit de la directorul unei societati comerciale aproximativ 20.000 de euro lunar, reprezentand circa 20 % din valoarea fiecarei situatii de lucrari decontate, pentru a atribui acestei firme un contract de executie lucrari. Contractul are ca obiect executarea obiectivului "Centrul de educatie, perfectionare si recreere - Snagov", pretul negociat al contractului fiind de 9.234.570 de lei, fara TVA, suplimentat ulterior cu suma de 1.875.915 de lei, fara TVA, noteaza procurorii in documentul citat.

De asemenea, la inceputul lunii februarie, Marius Petcu a primit, prin intermediar, o vila in statiunea Predeal in valoare de circa 200.000 euro. "Scopul primirii acestui imobil a fost acela de a compensa unele transe din mita neplatite inca, aferente lunilor urmatoare, sau de a facilita obtinerea de catre aceeasi firma a unei lucrari viitoare", au precizat procurorii anticoruptie.

Liderul CNSLR-Fratia, Marius Petcu, ar fi fost prins in flagrant de procurorii anticoruptie in timp ce primea 45.000 de euro, mita. Incidentul s-a petrecut chiar in sediul sindicatului.

Anchetatorii anticoruptie l-ar fi prins in flagrant pe Marius Petcu in timp ce primea mita 45.000 de euro de la un om de afaceri care ar fi avut interesul sa castige o licitatie pentru executarea unor lucrari la cateva hoteluri ce apartin sindicatelor.

Numai ca patronul s-a autodenuntat procurorilor anticoruptie care au organizat un flagrant chiar in sediul CNSLR Fratia.

Petcu a fost ridicat de poltiie si dus la sediul Directiei Nationale Anticoruptie pentru audieri. In acest timp, aici, anchetatorii ar fi efectuat si o perchezitie sumara in cladire.

Marius Petcu - profil si avere

Marius Petcu este presedintele CNSLR Fratia din 2000. O forta sindicala care are in spate peste 800.000 de oameni din toate domeniile de activitate, de la sanatate la cultura si aparare.

Are 38 de federatii profesionale in subordine si anul acesta a contestat puternic guvenrul pentru taierea salariilor si pensiilor, ori noul cod al muncii.

Petcu primeste un salariu pentru functiile pe care le detine. Mai exact aproape 130.000 de lei in calitate de presedinte al Federatiei Sanitas, aproape 87.000 de lei la CNSLR-Fratia, 8.700 de lei ca presedinte al IESS, peste 82.000 de lei ca presedinte de onoare al OAMMR, peste 14.000 de lei ca membru al consiliului administrativ la Sind Romania si peste 35.000 de lei ca membru in consiliul administrativ al unui post de televiziune.

Detine actiuni la 5 firme dar are si o datorie de 180.000 euro, scadenta in 2022. In anul fiscal trecut a castigat 504.647, iar nevasta lui, tot sindicalista, alti 149.268 lei.

Pe de alta parte, in 16 februarie, Agentia Nationala de Integritate informa ca 15 lideri sindicali sunt vizati in verificarile sale, printre acestia fiind si Marius Petcu. Acesta a spus ca este o incercare de intimidare.

Petcu declara atunci ca Agentia Nationala de Integritate vizeaza incitarea membrilor de sindicat, pentru pierderea increderii, toti cei verificati fiind "contururi clare ale unora nu foarte comozi".

Declaratia de avere a lui Marius Petcu, presedinte al CNSLR-Fratia:

• cinci terenuri in Teleorman (52.700 mp), Ilfov (31.400 mp) si Bucuresti (458 mp)
• doua case in Bucuresti: una de 190 de mp si una in Ilfov de 267 mp
• o motocicleta Honda, un autoturism Toyota si un ATV SYM
• bijuterii si ceasuri de 10.000 euro, dar si tablouri si icoane de inca pe atat
• in banci a depus impreuna cu sotia 692.867 de lei (in 13 conturi), 160.586 de euro (in 5 conturi) si inca 10.000 dolari
• actiuni la cinci firme, dar si o datorie de 180.000 euro, scadenta in 2022

Marius Petcu este presedintele CNSLR-Fratia si al Federatiei Sanitas, presedinte de onoare al Ordinului Asistentilor Medicali si al Institutului "Constantin Noica" si administratorul SC Sind Tour Trading SRL Bucuresti.

Liderul sindical este asociat in societatile Renamed Medical Service II SRL, Renamed Nefrodial SRL, Renamed Dialcare si Renamed Nefrodiamed, toate cu sediul in Craiova, potrivit declaratiei sale de interese.

Vezi mai jos ancheta "Romania, te iubesc!" despre averea sindicatelor romanesti

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Marica despre Petcu: E o prostie din partea lui daca l-au prins la furat
Marica despre Petcu: E o prostie din partea lui daca l-au prins la furat

Presedintele Aliantei "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ca daca anchetatorii l-au prins "la furat" pe liderul CNSLR-Fratia, Marius Petcu, este "o prostie" din partea lui.

Adrian Severin ar fi acceptat
Adrian Severin ar fi acceptat "sa-si vanda serviciile" pentru 12.000 euro

Trei deputati europeni si fosti ministri - un roman, un sloven si un austriac - s-au declarat dispusi sa isi "vanda serviciile" pentru sume de pana la 100.000 de euro unor jurnalisti de la cotidianul britanic The Sunday Times.

Numele lui Blejnar, implicat intr-un scandal de mita de un milion de euro
Numele lui Blejnar, implicat intr-un scandal de mita de un milion de euro

In decizia Curtii de Apel Bucuresti, care a stat la baza arestarii consilierului ANAF si a avocatului Marius Stancescu, apare si numele sefului ANAF. Astfel, Stancescu i-ar fi promis unui om de afaceri ca ii da un milion de euro lui Sorin Blejnar, spaga.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.