S-au aprins cele 3 milioane de beculete din Capitala. In Brasov, bradul de Craciun are 26 de metri

×
Codul embed a fost copiat

Aproape trei milioane de beculete - care impodobesc Capitala, pe un traseu de 23 de kilometri, cu ocazia sarbatorilor - au fost aprinse vineri seara, de la esplanada cu statui din Piata Universitatii, de primarul Sorin Oprescu.

Inainte de a aprinde luminitele de sarbatori, Oprescu a spus ca toata copilaria lui si-a dorit sa vada Bucurestiul stralucind si le-a urat "La multi ani!" celor care isi serbeaza onomastica de Sfantul Nicolae, dar si tuturor bucurestenilor si romanilor.

Potrivit municipalitatii, luminitele de iarna au fost aprinse pe bulevardele Magheru, Nicolae Balcescu, I. C. Bratianu si Unirii, de la Piata Unirii pana la Palatul Parlamentului si de la Palatul Parlamentului pana la intersectia cu Mircea Voda, Lascar Catargiu si Regina Elisabeta, dar si pe Soseaua Kiseleff si in Piata Victoriei, pe Calea Victoriei, la Arcul de Triumf, in Centrul Istoric, in Piata Constitutiei, Piata Regelui, Piata George Enescu si Piata Universitatii, precum si pe bulevardul Buzesti - Berzei, in Piata George Enescu, in Centrul Istoric si in Piata Regelui.

De asemenea, vor fi aprinse beculete pe Calea Dorobanti, Bulevardul Aviatorilor, Soseaua Bucuresti-Ploiesti, Piata Charles de Gaulle, Piata Rosetti, Bulevardul Carol si la Piata Presei Libere.

Ornamentele de sarbatori vor lumina si la intrarea in Bucuresti de pe DN1, A2 si A1, la intrarea in Bucuresti dinspre Giurgiu, pe Bulevardul Tineretului, la intrarea in Parcul Tineretului, pe Bulevardul Ferdinand, in Piata Operei, precum si pe Calea Dorobantilor, intre Piata Dorobanti si Soseaua Stefan cel Mare.

Citește și
luminite Arad
Magia sarbatorilor de iarna a cuprins municipiul Arad. Au fost aprinse luminitele de Craciun. VIDEO
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Pentru al doilea an consecutiv, Primaria Municipiului Bucuresti, prin CREART, organizeaza, in Piata Universitatii, pe esplanada cu statui, evenimentul "Bucharest Christmas Market" care se desfasoara in perioada 6 decembrie - 5 ianuarie.

La acest targ de Craciun, intr-un decor creat de Viaceslav Vutcariov si realizat din 12 tone de cetina si 65 de casute de lemn, vizitatorii sunt intampinati cu vin fiert, decoratiuni si ornamente de iarna, expozitii de obiecte traditionale si produse de manufactura, icoane pe sticla si lemn, tesaturi, decoratiuni din lemn si ceramica, precum si produse specifice bucatariei traditionale romanesti.

In piata de Craciun ii asteapta pe bucuresteni un brad inalt de 15 metri, ornat cu 2.000 de beculete, dar si spectacole specifice sarbatorilor de iarna.

Astfel, pe scena amplasata in Piata Universitatii, vor avea recitaluri ansambluri de muzica populara, grupuri de copii, grupuri de colindatori, ansambluri de datini si obiceiuri din toate zonele tarii (Maramures, Baia Mare, Gorj, Sibiu, Alba Iulia, Bacau, Ialomita), precum si artisti de muzica populara: Dinu Iancu Salajanu, Matilda Pascal Cojocarita, Stefan si Horatiu Cigu, Tudor si Nicolae Furdui Iancu.

"Seara de 26 decembrie va fi sarbatorita cu un concert extraordinar de Craciun", au mai precizat reprezentantii Primariei Capitalei.

Potrivit organizatorilor, anul acesta, a fost inclus in programul targului proiectul "Craciun cu Ingeri" al studioului de fotografie Foto Union, care se va desfasura in perioada 13 decembrie - 21 decembrie si la care bucuresteneii sunt asteptati sa viziteze targul "intr-un decor de sarbatori, pentru a realiza o fotografie care este oferita apoi sub forma unei carti postale tiparite".

"Cei mici vor avea ocazia sa traiasca emotia sarbatorilor de Craciun alaturi de personaje de basm, spiridusi si, bineinteles, vor putea sa-i spuna povesti Mosului, vor recita poezii si vor putea colora. Toate aceste activitati vor avea loc intr-un decor de poveste, la Casa lui Mos Craciun", a mai aratat Primaria Capitalei.

Totodata, bucurestenii vor putea participa la Campania "Daruieste, fii mai bun! Si tu poti fi Mos Craciun", prin care se doreste ajutorarea copiilor proveniti din medii defavorizate.

Donatiile, constand in carti si jucarii, se pot face din prima zi a targului si pana in 25 decembrie, la Casa lui Mos Craciun, special amenajata in acest scop.

Bucurestiul este inclus in reteaua internationala a celor mai importante targuri de Craciun din Europa - ChristmasMarkets -, fiind membru oficial al acesteia.

Si la Palatul Brancovenesc, in perioada 6 - 8 decembrie, sunt organizate spectacole dedicate copiilor din centrele de plasament si scolile bucurestene.

"Evenimentul 'Spiridusii il aduc pe Mos Nicolae si la Palatul Brancovenesc' va fi organizat in incinta palatului, unde spatiul va fi decorat in asa fel incat cei mici vor intra intr-o lume de poveste. Peste 100.000 de beculete si globuri luminoase decoreaza domeniul din Mogosoaia, iar in curtea interioara a palatului a fost impodobit un brad imens"
, au mai anuntat reprezentantii muncipalitatii.

La Palatul Brancovenesc, copiii sunt invitati de spiridusi sa participe la atelierele de creatie, unde vor invata sa confectioneze braduti si oameni de zapada, sa picteze globulete si clopotei si sa confectioneze felicitari 3D.
Bucurestenii sunt astfel invitati sa viziteze si Palatul Brancovenesc, intre orele 9.00 si 17.00, intrarea fiind libera. Cei mici vor avea parte de surprize, iar in Sala Scoartelor vor putea asculta colinde si povesti de iarna.

Romania, pregatita pentru sarbatorile de Craciun

Brasovul s-a transformat vineri seara intr-un oras de poveste. Anul acesta, bradul din Piata Sfatului are 26 de metri si nu e o exagerare cand spunem ca este impodobit cu zeci de mii de beculete, sute de globuri si peste tot imbracat in ghirlande.

Centrul Brasovului s-a aglomerat atat de tare incat, pe strada, oamenii se calcau pe picioare. Peste 20.000 de brasoveni si turisti au venit sa vada luminile de Craciun.

Bradul care impodobeste Piata Sfatului este vechi de peste 125 de ani. Anul acesta autoritatile au folosit 50.000 de beculete, 300 de globuri rosii, 80 de sfere luminoase si peste 1 kilometru de beteala argintie. 

Si Primaria si strada Republicii - strada pietonala din centrul orasului - au imbracat straie de sarbatoare.

In Piata Sfatului, a fost deschis si un targ de Craciun, unde pentru un pahar de vin fiert oamenii au stat la coada si cate o jumatate de ora.

Si orasul Busteni a intrat in atmosfera de sarbatoare. In centru a rasunat muzica de fanfara si mult mai devreme decat suntem obisnuiti, in toiul petrecerii, a aparut Mos Craciun. Iar copiii n-au ezitat sa-i spuna ce daruri asteapta de la el.

Peste 300 oameni s-au bucurat de atmosfera de sarbatoare si au ramas in centrul orasului pana la finalul spectacolului.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Trei milioane de beculete vor fi aprinse, vineri, in Bucuresti, de Sfantul Nicolae
Trei milioane de beculete vor fi aprinse, vineri, in Bucuresti, de Sfantul Nicolae

Aproape trei milioane de beculete - care vor impodobi Capitala cu ocazia sarbatorilor de iarna, pe un traseu de 23 de kilometri - vor fi aprinse vineri, de la esplanada cu statui din Piata Universitatii, unde a fost montat un brad inalt de 15 metri.

Magia sarbatorilor de iarna a cuprins municipiul Arad. Au fost aprinse luminitele de Craciun. VIDEO
Magia sarbatorilor de iarna a cuprins municipiul Arad. Au fost aprinse luminitele de Craciun. VIDEO

  Magia sarbatorilor de iarna a cuprins, ca intr-o poveste, municipiul Arad.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.