Detinutii isi vor putea cumpara zile de libertate daca au stat inghesuiti in celule. "Aceasta lege este o gratiere mascata"

Ultimul update: Vineri 12 Mai 2017 00:02
Data publicarii: Marti 09 Mai 2017 14:52
Categorie: Actualitate

Camera Deputatilor a adoptat marti, cu 175 voturi „pentru”, 85 de voturi „impotriva” si 20 de abtineri, proiectul care prevede ca detinutii incarcerati in conditii inumane beneficiaza de sase zile reduse din pedeapsa la 30 de zile de detentie.

Detinutii isi vor putea cumpara zile de libertate si vor iesi mai repede din inchisoare daca au stat inghesuiti in celule.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti proiectul de lege privind executarea pedepselor insa a adus cateva modificari. 6 zile vor fi scazute pentru fiecare 30 petrecute dupa gratii daca detinutul nu are pentru el 4 metri patrati. Legea urmeaza sa mearga spre promulgare la presedintele Iohannis.

6 zile de libertate pentru fiecare 30 de zile executate din pedeapsa vor primi detinutii care stau inghesuiti in celule. Este una dintre modificarile aduse proiectului original care isi propunea sa goleasca progresiv inchisorile mult prea aglomerate.

Acestor zile primite din oficiu li se adauga cele pentru munca prestata dupa gratii. De exemplu, 4 zile executate pentru 3 zile de munca. Banii pe care ii primeste detinutul, pot fi cedati statului si atunci acesta mai castiga iarasi cateva zile. Incercarea opozitiei de a opri eliberarea pe banda rulanta a mii de detinuti a esuat.

Dragnea, "dezamagit" de modul in care a functionat Comisia juridica. Soarta lui Serban Nicolae, decisa in Comitetul Executiv

Nicusor Dan a spus ca legea e o gratiere mascata si ca practic un detinut ajunge sa execute doar o treime din pedeapsa.

Un detinut condamnat la 7 ani pentru talharie, poate castiga intr-un an, 72 de zile de libertate plus alte 120 daca munceste fara sa ceara bani. Se strang 6 luni de libertate pentru un an de inchisoare. Aici se adauga posibilitatea de a iesi conditionat asa ca , un talhar ar putea iesi in 2-3 ani din puscarie.

Aceste solutii de compromis, nu vor rezolva insa situatia supraaglomerarii din puscarii, atentioneaza liderii sindicali.

Stefan Teodoroc, Sindicatul National al lucratorilor din Penitenciare: "Pleaca cateva sute insa nu luam in calcul pe cei aflati in sistemul de probatiune, sunt vreo 70 de mii, care daca recidiveaza vin in puscarii."

Autoritatile se laudau inca de acum doi ani, ca vor construi inchisori noi in Olt si Prahova insa pana in prezent nu s-a intamplat nimic.

Ministrul Justitiei vrea ca detinutii sa fie eliberati conditionat mai devreme, insa cu o conditie

Ministrul Justitiei vrea ca detinutii sa fie eliberati conditionat mai devreme, insa cu o conditie

klaus iohannis

Preşedintele Iohannis, fotografiat la schi, în Munții Șureanu

Primăria Brazi, Prahova, vrea stații de autobuz ca în Dubai. S-au alocat 100.000 €

Întrecere în prepararea cărnii de porc la Oradea. ”Porcu-i bun oricând”

Dispariția dronei subacvatice ”Vasilică” aduce acuzații grave. S-a început urmărirea penală

Sentințele definitive, așteptate ani de zile în România din cauza numărului mare de dosare

Polițistul Eugen Stan putea fi prins mai devreme, dar a fost acoperit. Concluziile raportului corpului de control al MAI

elena udrea inquam

Elena Udrea este însărcinată cu gemeni

Ce spune președintele CNCD despre exprimarea privind autiștii, făcută de Viorica Dăncilă

Protest cu portocale în faţa Palatului Cotroceni. Pleșoianu: ”Iohannis, într-o eroare totală”

Parlamentul vrea să interzică RA-APPS să mai vândă din bunurile confiscate de la Ceaușescu

Scandalul polițistului agresor. ”Stările atipice” ale polițistului, semnalate printr-un formular

Metoda uluitoare inventată de un sucevean prin care jefuia femei luate la ocazie