Operele lui Brancusi, "spalate ca niste covoare". Scandalul "Poarta Sarutului" s-a lasat cu o demisie si noi reguli

×
Codul embed a fost copiat

Politia a deschis un dosar penal pentru distrugere in cazul operelor lui Constantin Brancusi din Tg Jiu spalate cu jet de apa sub presiune.

MARTI, 18 februarie

In acelasi timp expertii straini care au examinat faimoasele lucrari spun ca au suferit distrugeri, insa nu sunt ireparabile. Insa cer ca astfel de operatiuni sa fie interzise. Prin urmare, Ministerul Culturii a hotarat sa suspende protocolul de administrare pe care il avea incheiat cu Primaria locala.

Specialistii romani, ajutati de experti din Viena, Bruxelles si Paris, au studiat pe indelete operele lui Brancusi de la Targu Jiu, dupa ce au fost chemati de Guvern. Prin rudimentara actiune de curatare de anul trecut, pe suprafata de travertin a inceput sa se formeze un strat de saruri.

"Nu pot sa il acuz pe bietul om de la capatul furtunului ca i-a dat drumul asa, probabil inainte spalase covoare de iuta sau camioane. Nu e o distrugere a materiei, ce a distrus el acolo, termenul e prea grav, a adus unele mici stricaciuni", a spus Radu Boroianu secretar de stat Ministerul Culturii.

Citește și
Poarta Sarutului
Poarta Sarutului s-a ingalbenit dupa ce a fost spalata, spune proiectantul lucrarilor de restaurare
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Membrii comisiei au decis ca orice viitoare interventie asupra operelor sa se faca dupa reguli foarte stricte, si cu avizul Comisiei Monumentelor Istorice Nationale, Directiei de Patrimoniu si Institutului national al patrimoniului.

ora 12:00 Directorul Centrului Municipal pentru Cultura "Constantin Brancusi", Adina Andritoiu, a demisionat, marti dimineata.

Gestul vine dupa ce o comisie formata din experti internationali a constatat ca spalarea cu jet de apa sub presiune a Portii Sarutului din vara anului trecut a dus la desprinderea unor bucati de piatra din monument.

Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Primariei, Ramona Evulescu, intr-o conferinta de presa, aceasta precizand ca directorul Centrului Brancusi, institutie in grija careia se afla monumentele lui Constantin Brancusi, si-a depus demisia de onoare in urma scandalului iscat de spalarea cu jet de apa sub presiune a Portii Sarutului si a constatarilor facute de expertii internationali, scrie Agerpres.

LUNI, 17 februarie

Dupa ce o parte din operele lui Brancusi din Targu Jiu au fost spalate anul trecut cu apa sub presiune, luni a sosit o comisie de experti sa verifice daca lucrarile au fost afectate.

Specialistii romani, dar si cei de la Viena, Bruxelles si Paris, au analizat Masa Tacerii si Poarta Sarutului, care, la valoarea lor inestimabila, nu ar fi trebuit tratate ca niste masini intr-o spalatorie auto. Complexul monumental este propus pentru a intra in patrimoniul UNESCO, iar comisia a fost creata la cererea premierului.

Scandalul a izbucnit in toamna, imediat dupa actiunea, plina de ravna, a acestor muncitori. Unii au sustinut ca lucrarile s-au ingalbenit. Luni, comisia a venit sa vada exact despre ce este vorba.

Experti de prestigiu de la Viena, Bruxelles si Paris, dar si din Romania, au verificat Poarta Sarutului si Masa Tacerii, iar concluzia lor va fi comunicata marti.

La operele vizitate de membrii comisiei au venit si iubitori ai sculpturilor lui Brancusi, care au dorit sa afle direct de la specialisti care este starea lucrarilor.

"O intrebare pe care vreau sa o adresez comisiei e - nu daca au fost sau nu afectate, parerea mea personala e ca au fost, vreau sa intreb daca se gaseste in normele internationale de restaurare, in carta de la Venetia, acest proces de la Targu Jiu: spalarea sub presiune", spune Paul Popescu - artist plastic.

"Trebuie sa intelegeti ca nu apa a facut rau, ci cateodata presiunea pentru ca cel care folosea jetul de apa era un lucrator oarecare, care nu mai facuse asta niciodata si nu si dadea seama ca in anumite mortare puse acolo a produs unele mici dezastre. Nu a produs insa dezastrul despre care s-a vorbit", considera Radu Boroianu - secretar de stat Ministerul Culturii, presedintele comisiei de experti.

Primaria Targu Jiu a alocat deja 40.000 de lei pentru alte doua spalari, programate in cursul acestui an, dar totul se va face dupa noile reguli ale Ministerului Culturii. Renovarea ansamblului s-a decis anul trecut, la 75 de ani de de cand a fost inaugurat, in memoria eroilor cazuti in primul razboi mondial.
 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Expertii internationali vor stabili daca Poarta Sarutului a fost restaurata corect sau avariata
Expertii internationali vor stabili daca Poarta Sarutului a fost restaurata corect sau avariata

Guvernul va angaja o comisie internationala de experti independenti ca sa afle daca Poarta Sarutului a lui Brancusi a fost restaurata corect sau avariata, a anuntat premierul care a mers la Targu Jiu.

Poarta Sarutului s-a ingalbenit dupa ce a fost spalata, spune proiectantul lucrarilor de restaurare
Poarta Sarutului s-a ingalbenit dupa ce a fost spalata, spune proiectantul lucrarilor de restaurare

Dorin Danila, proiectantul lucrarilor de restaurare a Portii Sarutului, acuza Institutul National al Patrimoniului ca opera din piatra a lui Constantin Brancusi, expusa in parcul central din Targu-Jiu, s-a ingalbenit dupa ce a fost spalata cu jet cu apa.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.