Tranzactiile cu cardul s-au dublat in 2015 fata de 2008. Cum intretine statul cozile umilintei ignorand platile moderne

Ultimul update: Duminica 31 Ianuarie 2016 07:02
Data publicarii: Joi 28 Ianuarie 2016 18:51
Categorie: Actualitate

In 2015 s-a dublat numarul tranzactiilor facute la comercianti cu carduri fata de 2008, anul de boom economic. Romanii au cheltuit peste 24 de miliarde de euro in acest fel.

Desi gasim tot mai des puncte de plata moderne in magazine, din pacate statul nu se modernizeaza. Nici anul acesta ANAF si Trezoreria nu le dau romanilor posibilitatea sa-si plateasca darile civilizat, pe internet, fara sa mai stea la cozile umilintei.

Anul de referinta e 2008 pentru ca atunci cheltuiam foarte mult. Erau peste 6 milioane de carduri. Anul trecut erau 7,4 milioane de carduri in portofoliul operatorului care a facut aceasta statistica, unul dintre cei doi de pe piata romaneasca. Iata insa graficul de crestere a tranzactiilor la comercianti. Daca un sfert, adica una din 4 plati facute cu un card era la magazine in 2008, prin 2010 una din trei plati se facea fie la superamarket, fie pe net, la hotel sau restaurant. S-a marit numarul magazinelor care accepta carduri, a scazut mult si frauda cu aceste instrumente de plata si in 2015 raportul a ajuns la 50 - 50. Asta inseamna ca romanii o data scot bani la bancomat, o data platesc cu cardul, si tot asa. Cumparaturile online au fost insa motorul acestor plati. Pe ce dam banii? Pe bunuri electro-IT, haine, mobila, decoratiuni si articole pentru copii.

Unele magazine accepta plata cu telefonul mobil, daca aveti instalate aplicatii de portofel electronic, iar in unele piete s-au instalat POS-uri.

Au aparut chiar inele speciale pentru cumparaturi la mall, sau dispozitive care citesc structura venelor din deget, in loc de codul pin. Cardul cu parola si tastatura, pentru platile online, e si el o inovatie.

Cat de sigure sunt platile cu cardurile contactless. "E pacat ca suntem in 2015 si este o chestie noua in Romania"

Din pacate insa la institutiile statului, cum sunt ANAF, Trezoreria, permise sau pasapoarte, nici acum nu putem plati macar cu cardul, darămite online.

"Statul poate sa primeasca aceste taxe si impozite inclusiv de la cele 3 milioane de romani din strainatate, la timp, la inceputul anului, astfel incat sa aiba mai multe fonduri de investitii. Orice poate fi pus in normalitate, pe platforme online." a declarat Catalin Cretu, director Visa Romania.

Pe siteul ghiseul.ro, singurul sistem de plata online a impozitelor locale care functioneaza in doar 190 de primarii din tara, un roman a platit anul trecut intr-o singura tranzactie 10 mii de euro. Din pacate foarte multi isi golesc cardurile in ziua de salariu sau de pensie platind comisioane de cateva zeci de lei pe an.

"Noi nu avem, noi suntem aci ramasi cu 300 de ani in urma, ma ajuta copiii - ei scot banii si eu ii cheltui." marturiseste un pensionar.

Asa se face ca 45% dintre carduri nu au fost folosite pana acum niciodata la o plata la comercianti, ci doar pentru retrageri de bani.
 

Metoda prin care un batran de 93 de ani a fost lasat fara toti banii din cont. Omul nici nu si-a dat seama ce pateste

Metoda prin care un batran de 93 de ani a fost lasat fara toti banii din cont. Omul nici nu si-a dat seama ce pateste

masina pompieri

Aproape 70 de persoane, evacuate dintr-o pensiune din Sibiu

Momentul în care sicriul Regelui Mihai este coborât în criptă, pe sunetul salvelor de tun. VIDEO

Înmormântarea Regelui Mihai, în imagini. Momentele emblematice. FOTO

Scrisoarea principesei Margareta către Regele Mihai: „Există o parte în acest om care nu ne aparţine nouă”

Eroii Revoluţiei de la Timişoara, comemorați de suporterii unei echipe de fotbal

Sondaj: Cetățenii Republicii Moldova, mai apropiați de Rusia decât de România

Regina Maria

Cât de mult au semănat funeraliile Regelui Mihai cu cele ale Reginei Maria, din 1938

Filmul funeraliilor Majestății Sale Regele Mihai. ”Parcă a murit ceva în mine”

Funeraliile Regelui Mihai, în presa internațională: „A fost o figură importantă în perioadele zbuciumate din istoria României

Curtea de Argeș, locul unde își dorm somnul veșnic Regii României. Motivul din spatele tradiției

AP: „Funeraliile Regelui Mihai scot la lumină disputele din sânul Familiei Regale”

Fragmente din mesajele Regelui, transmise din exil poporului român. „Stați uniți într-un gând și într-o simțire”